Proti drahým palivům a energiím se braňme šetřením a dávkami

13. 03. 2022 | 13:13
Přečteno 1197 krát
V cizině vidíme lecjaké protitržní skopičiny. Česká vláda si ale zatím zachovává vcelku chladnou hlavu.


V dramatické atmosféře vyvolané invazí Ruska na Ukrajinu se ceny důležitých energetických surovin a následně i pohonných hmot chovají jako utržené ze řetězu. A tak není divu, že na programu jednání vlády byla mimo jiné otázka, jestli a jak v tomto období pomoci domácnostem a/nebo firmám překlenout období rychle rostoucích cen paliv a energií coby extrémně důležitých položek v jejich rozpočtech.
V úvahu přicházelo hned několik populisticky líbivých ad hoc zásahů. Každý z nich – zejména pokud by byl uplatněn plošně na celý příslušný český trh – by znamenal nezanedbatelný zásek do veřejných financí (možná až vyšší jednotky miliard korun měsíčně) daný tím, že by vláda vybrala méně na daních nebo by měla vyšší výdaje toho nebo onoho druhu.
Jednou možností – ke které už v minulých měsících sáhli Poláci a Maďaři – bylo, že česká vláda vyhlásí cenovou regulaci (ano, i v Česku je ještě po třech dekádách od cenové deregulace v platnosti zákon o cenách, který takovou regulaci umožňuje). Ceny jsou tak vysoko, že na cenové moratorium a na omezení dalšího růstu cen už je pozdě, takže v úvahu přicházelo nejspíš asi pouze přímé nařízení, že ceny se mají snížit na určitou dřívější úroveň.
Dopady takové regulace na státní rozpočet (skrze nižší inkaso DPH a skrze pravděpodobné kompenzace regulací postiženým prodejcům) by závisely na tom, jak nízko by vláda chtěla ceny paliv a energií srazit.
Druhou možností bylo zvýšení nabídky nedostatkových položek formou rozpouštění státních hmotných rezerv, jako se to v minulých dnech rozhodly udělat vlády v USA a řadě dalších rozvinutých zemí. Tento krok ale v Česku přicházel v úvahu jen u ropy a pohonných hmot (a taky například u pšenice), zatímco zemní plyn ve zdejších státních hmotných rezervách vůbec není. Nákladnost pro státní rozpočet by závisela na ceně, za kterou by stát k takovému rozpouštění svolil.
Zatřetí bylo možné prominout daň z přidané hodnoty, jako to u plateb domácností za plyn a elektřinu udělala Babišova vláda loni pro listopad a prosinec. Zopakování tohoto kroku by přišlo státní kasu měsíčně na více než miliardu korun; jeho napodobení u pohonných hmot by vyšlo měsíčně na dalších velmi zhruba pět miliard. Podobnou možností bylo prominout u paliv spotřební daň, tedy takzvanou daň z minerálních olejů. Její měsíční inkaso činí zhruba osm miliard korun.
Jakkoli se leckterá z vyjmenovaných možností už někde v cizině uplatňuje, všechny by byly špatné, a to z jednoho nebo z obou následujících důvodů.
První důvod je principiální. Každý takový zásah deformuje cenové signály na příslušných trzích. Právě tímto směrem velmi správně zauvažoval například ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, když na twitteru upozornil, že umělé plošné snižování cen paliv může vést k „k nakupování zásob za uměle snížené ceny, a v důsledku toho k dalšímu tlaku na růst cen“. Viděno z jiné strany, při volně tvořených – a teď hodně vysokých – cenách se k dané pohonné hmotě dostane ten, kdo ji potřebuje skutečně nejvíc, a nikoli ten, kdo se na pumpu dostane nejdřív (dřív, než palivo v důsledku uměle nízké ceny dojde, protože jím řidiči mezitím naplnili své garáže a sklepy).
Druhý důvod je fiskální. Všechny uvedené přístupy jsou plošné, a tedy zbytečně drahé. Pomáhají rodinám, kterým hrozí finanční kolaps, stejně jako všem ostatním, ačkoli ti druzí podobnou pomoc (aspoň zatím) nepotřebují.
A jaké řešení problému drahých energií a paliv je správné? Namísto drahých a ekonomiku deformujících dirigistických experimentů je lepší spoléhat na mechanismus, který tu pro podobné situace (přírodní pohromy, osobní tragédie atd.) už dávno máme – dávky v hmotné nouzi, jako je třeba příspěvek na živobytí a mimořádná okamžitá pomoc.
Tento systém zajišťuje adresné, a tím pádem z pohledu veřejných financí efektivní zacílení státní pomoci jen na ty domácnosti, které se dostaly do skutečných rozpočtových problémů a pomoc potřebují srovnatelně s jinými situacemi, v nichž dávkový systém doposud pomáhal.
Proti spoléhání se na dávky se obvykle ozývá hned několik námitek, z nichž ale žádná není zásadní. Úřady práce nebudou takový příval žádostí zvládat? Pak musíme tyto úřady v potřebném rozsahu personálně posílit (reptání o rostoucím počtu úředníků bude v tomto případě jednoznačně nemístné) a co nejdříve proces co nejvíce automatizovat.
Žádosti o dávky jsou nesrozumitelné nebo zbytečně složité? Pak je musíme zpřehlednit a zjednodušit, samozřejmě se zřetelem na to, že chceme najít rovnováhu mezi jednoduchostí a zneužitelností. A opět je třeba maximálně automatizovat – například tak, aby žadatel nemusel dokládat skutečnosti, o kterých už některý jiný státní úřad ví. Proč musejí lidé k žádosti o dávku přikládat například potvrzení o vedení v evidenci úřadu práce, to je nad mé chápání.
Lidé se stydí o dávky žádat? Pak peníze zas tak zoufale nepotřebují; nebo je možno změnit označení dávek třeba na „dotace“ nebo „vouchery“. Česká společnost by se každopádně měla zbavit pocitu, že pobírání dávek tohoto typu je trapas, který jsou ochotni podstoupit jen úplní životní ztroskotanci nebo cyničtí podvodníci. Koneckonců celá zelená transformace, která nás v Evropě v té či oné podobě v následujících letech čeká, povede k razantnímu růstu některých cen a spoléhá právě na kompenzace (čti: dávky) domácnostem, jejichž rozpočty budou takovým cenovým vývojem hodně zasaženy.
Limity dávek jsou nastaveny tak, že spousta rodin teď trpících vysokými cenami paliv a energií na ně nedosáhne? To je snad ale přece v pořádku: první reakcí na vyšší ceny čehokoli by měla být úprava vlastního rozpočtu. Je-li například benzín výrazně dražší než dřív, tak zkrátka omezím ježdění autem (stejně jako si například nekoupím mobil, na který nemám). Skutečný problém by nastal pouze v případě chybného nastavení dávek - tedy v případě, že by limity dávek byly nastaveny tak, že by na ně nedosáhly některé z domácností, pro něž je používání auta zcela nezbytnou, existenční součástí života a které by při nynějších cenách pohonných hmot už nebyly schopny existovat.
Ale zpátky k jednání vlády o pomoci s vysokými cenami paliv a energií. Vláda se nakonec rozhodla žádný z výše vyjmenovaných ad hoc zásahů neprovést, a namísto toho zrušila povinnost přimíchávat do paliv biosložky a platit silniční daň u aut do 12 tun. Ani jeden z těchto dvou kroků nelze vnímat jako citelnou pomoc lidem nebo firmám v boji s vysokými cenami paliv a energií. Ostatně samotní představitelé vlády v následné komunikaci nepřímo přiznali, že smysl obou kroků je spíš jiný (uvolnit českou krajinu pro pěstování pšenice a dalších plodin, kterých bude kvůli ukrajinskému konfliktu málo, respektive snížit firmám administrativu).
Jistému populismu se vláda nicméně nevyhnula – to když se usnesla na potřebě úředně kontrolovat přiměřenost zisků čerpacích stanic. I na tyto věci tu ale přece máme standardní mechanismus: analýzy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Buď tento úřad vidí na trhu s benzinem a naftou známky nekalých dohod, a pak musí přijít velmi tvrdý postih; nebo je na tomto trhu zdravá konkurence, a v tom případě ať mají pumpaři jakékoli zisky, které jim český řidič svou nynější čerpací panikou dovolí. ÚOHS už reagoval: prohlásil, že v současné době nemá „indicie, které by naznačovaly, že se na růstu cen podílí i jiné faktory než pouze vývoj na světových trzích s ropou.“.
Co se týče vládních zásahů ve prospěch firem, je na místě opatrnost na obě strany. Na jedné straně platí, že jakkoli přináší nynější dramatický cenový vývoj nesporně mnoha firmám komplikace, primárním způsobem jejich řešení by měla být dohoda s jejich odběrateli o navýšení ceny, které bude odrážet zvýšené dopravní, energetické a jiné náklady. Jen tak bude cenový systém i nadále sloužit jako základní zdroj informací o skutečné nákladnosti různých druhů zboží a služeb.
Na druhé straně ale platí i to, že takovéto důsledné trvání na principu tržní tvorby cen přestane dávat smysl v případě, že by tento princip byl porušován v jiných zemích a že by v důsledku toho naše firmy ztrácely mezinárodní konkurenceschopnost. Jinak řečeno: pokud jiné země provádějí protitržní skopičiny, může z toho plynout nutnost chránit rovné postavení (a tím i přežití) našich firem tím, že začneme dělat podobné skopičiny i my.
Neférovým zásahům do konkurence uvnitř společného trhu financovaným ze státního rozpočtu příslušné země by teoreticky měla bránit pravidla „státní pomoci“ (state aid). Do jaké míry se Evropské komisi daří dohled nad dodržováním těchto pravidel i v nynějších velmi dynamických dnech, je ovšem otázka.

(zkrácená verze původně vyšla v Lidových novinách)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy