Totální obrat polské vlády vůči Ukrajině před volbami

10. 10. 2023 | 18:18
Přečteno 1629 krát
Velká změna, která může mít velké důsledky pro Evropu i Ukrajinu. Polsko se donedávna chovalo jako její největší spojenec. Strana PiS teď ale pošilhává po hlasech krajní pravice a ta je protiukrajinská.

Jak vypadá polská zahraniční politika pod vládami Kaczyńského strany PiS? Je to dost překvapivé konstatování, ale Polsko žádnou zahraniční politiku nemá. Rozhodně ne v tom smyslu, jak se běžně chápe, tj. udržovat dobré vztahy s co největším počtem států, především se sousedy, a opečovávat spojence, snažit se uhlazovat možné spory. Udržovat dlouhodobě stejnou linii a neměnit ji podle zájmů jedné strany či pár osob.

Tohle v dnešním Polsku neplatí, tam je zahraniční politika pouze odnoží domácí, ta hraje v očích Jaroslawa Kaczyńského, skutečného vládce země, prim. Veškeré kroky diplomacie se měří podle bodů, jaké vládnoucí strana získá doma. Když průzkumy ukážou, že něco nezabírá, přijde klidně ze dne na den obrat o stoosmdesát stupňů. Prezident, premiér, ministr začnou mluvit úplně jinak než dosud. A nikdo nehledí na škody, jež to evidentně přinese dlouhodobému image země a vztahům s partnery.

Zády k Ukrajině

Nejvýraznější změna přišla teď čerstvě vůči Ukrajině. Po měsících stoprocentní podpory Kyjevu, kdy se zdálo, že není na světě státu bližšího než Ukrajina, Varšava otočila o stoosmdesát stupňů. Najednou tvrdí, že Ukrajina by měla projevovat Polsku víc vděčnosti, oznámí, že Ukrajině přestává posílat zbraně, její premiér „chce říci prezidentu Zelenskému, aby už nikdy neurážel Poláky…že nejdůležitějším úkolem polské vlády je bránit dobré jméno Polska.“ A k tomu všemu pro jistotu pokračuje v embargu na ukrajinské obilí a další potraviny, ač Ukrajina jejich vývoz přes Polsko zoufale potřebuje.

Kdo by četl výroky polských politiků na adresu Ukrajiny jen za posledních čtrnáct dní, měl by dojem, že Polsko je jako druhé Maďarsko, že s Ukrajinou je nepojí žádné spojenectví.

Proč ten drastický obrat, kterého si česká média ještě moc nevšimla? Je to tak prosté, Watsone, a zároveň přízemní: domácí volby příští neděli. A pohnutky jsou velmi nepěkné
.
Vládní straně PiS v průzkumech stále víc vychází, že ač získá pravděpodobně víc hlasů než kterákoli jiná strana (i když ani to už dnes není zcela jisté), na parlamentní většinu nedosáhne. A že napravo od ní jí vyrostla nezanedbatelná konkurence v podobě tzv. Konfederace, jíž průzkumy připisují skoro deset procent. A téhle síle, která je směsicí dvou proudů, krajních libertariánů, kteří chtějí jen minimum daní, minimum státu a žádný veřejný sektor, a otevřených antisemitů, lidí hlásajících skoncovat s „ukrajinizací Polska“, se PiS snaží přetáhnout voliče. Takže velmi přitvrzuje a nestydí se pošilhávat po extrémně pravicových výrocích a krocích.

Podpora Ukrajině je mýtus

Polská stoprocentní, nějak tradiční podpora Ukrajině je jen mýtus. Než Putin začal válku v únoru r. 2022, polský premiér Ukrajinu nikdy nenavštívil, maximálně možná jednou. Kaczyński samozřejmě nikdy. A průzkumy bohužel ukazují, že na protiukrajinském diskurzu lze dnes v Polsku získat několik procent.

Takže se najednou dozvíme, že v Kyjevě se před pár dny sešli ministři zahraničí všech států EU (včetně Jana Lipavského), aby prodiskutovali další pomoc. S výjimkou jednoho – polského, Zbigniewa Raua. Prý tam nebyl ze zdravotních důvodů, jenže už den poté byl na politickém mítinku PiS. A pro toho, kdo by snad nerozuměl, řekl doslova „vztahy mezi Polskem a Ukrajinou teď jsou ve fázi dekonjunktury“. To říká o zemi, která od svých spojenců potřebuje stoprocentní podporu a ujištění. Polsko tam reprezentoval jen náměstek ministra, stejně jako Maďarsko.

Chce tím Varšava říct, že odteď se bude vůči Kyjevu chovat stejně jako Budapešť? Že jestliže Kaczyńského Polsko v tolika ohledech domácí politiky následuje či přímo kopíruje Orbána, že se k němu připojí i v téhle poslední záležitosti, v níž se od něj odlišovalo?

Je tu ovšem malý rozdíl: Polsko je hlavní tranzitní zemí pro veškerou pomoc Ukrajině. A letiště v Řešově je hlavním překladištěm veškeré této pomoci. Tady přistál Biden, tady přistávají všichni západní politici i vojenská a humanitární pomoc a potom pokračují dál vlaky.

Taky se dočteme, že do Kyjeva nedávno přijelo na velkou poradu ohledně další vojenské pomoci 250 zbrojařských firem ze třiceti zemí. Chyběl jen polský státní koncern PGZ (Polská zbrojní skupina), jeden z největších zbrojařů v Evropě. Ministr obrany tvrdil, že nedostala pozvání, firma ale potvrdila, že ho dostala. Z vyšších míst ovšem dostala pokyn, aby nejela.

K tomu připočtěme situaci s ukrajinským obilím, jež projíždělo Polskem do přístavů a jehož jistá část se dostala na polský trh. Ovšem hlavní problém byl v tom, že polští zemědělci navnaděni loňskými vysokými cenami si ho hodně schovali na později, světové ceny ale mezitím výrazně klesly, obilí zůstalo ve skladech a ty by přitom potřebovali mít prázdné pro letošní sklizeň. Rolníci začali hlasitě protestovat, vláda se zalekla, za chvilku jsou volby a ona nezvládla domácí situaci. A tak vinu klidně hodila na Ukrajinu a jednostranně prodloužila embargo na její obilí, ač ho už Evropská komise zrušila a Rumunsko nebo Bulharsko naopak ukrajinský tranzit zvýšily. Polsko ale najednou nechtělo.

Antiněmecká karta

K tomu připočtěme, co řekl 19.září v OSN na Zelenského adresu prezident Duda: „Ukrajina se chová jako tonoucí, který se chytá čehokoli. My, kdo mu pomáháme, máme právo se bránit, aby nás nepoškodil… Každý, kdo zachraňoval tonoucího ví, že topící člověk je velmi nebezpečný, že vás může stáhnout do hlubin. Má velkou sílu a může zachránce utopit.“ Tohle byl message, který polský prezident považoval za nutný říci před celým světem. Zelenskyj ho ovšem celý neslyšel, opustil sál. A ještě navíc oba, donedávna prý staří přátelé, se na okraj OSN v New Yorku vůbec nesešli, Duda nenašel chvilku.

Tentýž Duda, který v dubnu tvrdil: „Podpora svobodné, nezávislé Ukrajině bylo, je a bude v naší zemi mimo jakýkoli politický spor.“ Přitom Zelenský po celou dobu ruské invaze sázel bezvýhradně na současnou vládu a na Dudu. Dal si velkou práci, aby se nikdy nesešel s Tuskem, ani s nikým z opozice. Teď ho Duda nezná.

A k tomu přidejme další spin, se kterým nejdřív přišla novinářka vládní televize TVP: „Němci a Francouzi prý slíbili Kyjevu, že mu pomůžou s rychlým vstupem do EU, pokud jim pomůže svrhnout polskou vládu“. Takové nehoráznosti dnes vysílá nikoli ruská, ale polská státní televize. A po ní to zopakovalo i pár politiků.

A ministr zahraničí Zbigniew Rau se cítil nedávno nucen říct v rozhovoru: „Největším rozčarováním je, s jakou snadností se Berlínu podařilo vbít klín mezi Polsko a Ukrajinu. Kyjev uvěřil, že svoji budoucnost může postavit na německé hegemonii v Evropě. To jsou ale iluze.“ Zase ta fobie z Německa, zase ta antiněmecká karta.

Šakalí politika

Obrat polské vlády vůči Ukrajině už nevydržel bývalý ministr zahraničí Jacek Czaputowicz, a ač byl do r. 2020 ministrem v Morawieckého vládě (PiS), nazval její chování vůči Ukrajině „politickým vyděračstvím“. V televizi Polsat News řekl naostro: „Jsou státy silné jako lvi, státy mazané jako lišky a státy jako hyeny a šakalové. A my dnes děláme /vůči Ukrajině/politiku šakalů a hyen“.

Polsko dnes v Evropě ani ve světě nemá žádného spojence, pokud nemáme na mysli Orbána, ale ten je podpoří jen pokud se mu to hodí, jinak Varšavu hodí přes palubu.

Vidět to bylo před pár lety, kdy se hlasovalo o druhé půli mandátu předsedy Evropské rady, kterou tenkrát zastával Donald Tusk. Všechny státy EU zvedly pro něj ruku, aby pokračoval ve své funkci až do konce, jedinou zemí, která hlasovala proti bylo Polsko. Hlasovalo proti svému občanovi. A Orbán hlasoval se všemi ostatními, hodilo se mu to.

On si toho v Polsku nikdo ale ani nemusí všimnout, protože po svém nástupu k moci PiS vyhodil či odsunul na vedlejší kolej stovky profesionálních diplomatů a místo nich dosadil své politické nominanty, kteří často tápou a své někdy naivní představy vydávají za objektivní obraz. PiS nemá dostatek kvalitních lidí, těžko je hledá. V Praze se třeba čekalo jednou rok a půl, jednou skoro rok než sem Varšava poslala velvyslance. A jednoho třeba po necelých dvou měsících odvolala, také z důvodů domácí politiky.

Kaczyński nezná svět


Nezájem o zahraniční politiku je způsoben do značné míry tím, že Jaroslaw Kaczyński vůbec nezná svět, necestuje, nezná jazyky, o zahraničí má jen zprostředkované, předsudečné představy. Třeba v Praze jako politik snad nikdy nebyl.

A především má fobii z Německa, které prezentuje pomalu jako Třetí říši. Jelikož se domnívá, že tak jako on myslí většina Poláků, každou chvíli zvedá antiněmeckou kartu a myslí si, že ta mu vždy přinese body. Čas od času přijde s nároky na odškodnění za válečné utrpení. Po kom je chce? Po Rusku nikdy, ale vždy po Německu. Přitom Němci v minulosti už zaplatili reparace, jsou smluvně uzavřeny, kdežto Rusko nikdy nic.

Za poslední roky si vládnoucí strana PiS stačila vytvořit tolik konfliktů, jako žádná jiná v Evropě. Svojí vinou vyvolala střety s USA, s Izraelem, s Německem. Je v permanentním konfliktu se všemi institucemi Evropské unie. Stačila také vyvolat nedávný konflikt s Prahou ohledně dolu Turów.

Konflikt s EU jako nástroj domácího boje

Jedním z největších problémů polské politiky jsou jeho permanentní konflikty s Evropskou komisí a s Evropským soudním dvorem, které přitom konají, co mají v popisu práce. Tedy bdít na právním státem a nad dodržováním evropského práva. To ale nevnímá ani Kaczynski, ani jeho ministr spravedlnosti, šéf malinké koaliční strany Zbigniew Ziobro. Soudě podle častosti a hlasitosti jeho výroků by to mohlo vypadat, že on je ministrem zahraničí. Velmi ostře vystupuje proti jakémusi „diktátu“ z Bruselu, nezdráhá se dokonce tvrdit, že Polsko nepotřebuje evropské peníze. Přitom Polsko jich v rámci evropských fondů dostalo za minulá desetiletí víc než kdokoli v Evropě.

Proč to dělá? Částečně možná z přesvědčení, částečně ale cynicky jako nástroj boje. Boje proti svému premiérovi Morawieckému, s nímž bojuje tichý a urputný boj o nástupnictví po Kaczynském a který svoji politickou legitimitu odvozuje od schopnosti přesvědčit Brusel, že Polsko má na peníze nárok.

Že ten jejich souboj na zádech zahraniční politiky není v zájmu země? Není. Taková je ale celá dnešní zahraniční politika strany PiS. Domácí pískoviště je prioritou, hraje se jen o domácí hlasy. Zbytek je jen odvozenina. A pokud nějaké kroky polských politiků poškodí zemi, na obranu vždycky vytáhnou stejnou kartu: Proti Polsku se všichni spikli, Polsko je velkou obětí.

Psáno pro Deník Referendum

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy