Zbavit Polsko Kaczyńského pavučiny

30. 10. 2023 | 17:10
Přečteno 1332 krát
Polsko vybralo na poslední chvíli zatáčku. Co všechno bude muset nová vláda udělat, aby vrátila Polsko na evropsku cestu? Duda bude protahovat bezvládí a pak blokovat nové zákony. PiS bude totální opozicí. Nadějí je Tusk.

V Polsku vítězství prodemokratických stran zastavilo sklouzávání země do autokratického, nacionálně-klerikálního státu, který se stále víc odchyloval od demokracie, jak ji zná Evropa. Země dokázala vybrat na poslední chvíli zatáčku a v mezinárodním pohledu ukázala, že v Evropě, a speciálně v její střední části, nemusí vyhrávat demagogičtí populisté, jak se v posledních letech zdálo, ale že demokracie tu může mít stále oblibu většiny. Polsko ukázalo, že není Maďarskem ani Slovenskem, což je pro Českou republiku ohromná úleva.

Vítězství opozice bylo výrazné, v parlamentu má převahu osmnácti křesel, straně PiS jich minule k prakticky absolutnímu vládnutí stačilo pět. Přesto to vítězství vůbec neznamená začátek klidu či dokonce selanky. Ze všeho nejdůležitějším bude zasypávat srázný příkop, jaký existuje uprostřed polské společnosti jaký vyhloubilo osm let Kaczyńského vládnutí.

Prezident jako těžko odvalitelný kámen

Prezidentem bude ještě rok a půl Andrzej Duda, kterého vytvořil a nechal do úřadu zvolit Jaroslaw Kaczyński a který bude v nadcházejících měsících jistě hrát hru PiS. Bylo to vidět i na tom, jak se teď zapojil do volební kampaně na straně své bývalé domovské formace, zapomínaje, že je prezidentem všech Poláků. Je velmi pravděpodobné, že bude zákony nové většiny vetovat, nebo, jak to už udělal několikrát, je odešle k posouzení Ústavnímu soudu, který je vzhledem ke své deformaci minulou vládou nefunkční a v jehož čele sedí Kaczyńského důvěrná známá. A soud si jistě dá na čas.

Lze přepokládat, že Duda bude svou budoucnost vidět jako lídra PiS a tím pádem bude po zbytek svého mandátu kopat za tuto stranu. Před nějakou dobou sice padaly úvahy o tom, že by pomýšlel na nějakou mezinárodní kariéru typu OSN, ale v očích států EU a USA si vytvořil tak nepříjemný image, že to není pravděpodobné.
A opozice bohužel nemá tolik hlasů, aby prezidentovo veto přehlasovala dvoutřetinovou většinou. Duda se tak stane hlavním hráčem systému PiS v úsilí o co největší blokování nové vlády a o její očerňování tak, aby se na jaře podařilo vyhrát PiS místní a evropské volby, a aby to eventuálně přivedlo zemi k předčasným volbám. I o nich je teď v Polsku mezi Kaczyńského lidmi slyšet.

Ten na volby kromě volebního večera nijak nereagoval, ani nikde nevystoupil. Zdá se, že promýšlí strategii opozice a rychlého návratu k moci. PiS má sice v parlamentu menšinu, ale se svými téměř dvěma sty poslanci a vůlí po pomstě za nečekanou prohru bude velmi tvrdou, totální opozicí, která bude na novou vládu útočit, kde to jen půjde, a ta spotřebuje spoustu času na svou obranu.

Co bude muset nová vláda a její poslanci všechno udělat? Navrátit Polsku demokratický způsob vládnutí, protože zatím o všem rozhodoval Kaczyński ze své kanceláře v sídle PiS: o jmenování premiéra, ředitele televize či rozhlasu, ředitelů nejrůznějších státních podniků až po Národní muzeum.

Vrátit Polsko na mapu Evropy

Zároveň vrátit Polsko na mapu Evropy, protože poslední dobou tam byla černou ovcí. Paříž a Berlín Varšavu v konstrukci EU potřebují, je to pátý největší stát Evropy a regionální mocnost naší části Evropy. Zároveň dost velká na to, aby nedodržování pravidel právního státu z její strany, pravidel s nimiž stojí a padá celá EU, její členy znepokojil. V tomto ohledu bude důležité, jak rychle bude nová vláda umět přijmout odpovídající zákony a napravit zdeformovaný soudní systém, který deformuje celou polskou společnost. Tady lze ovšem čekat zvlášť silný prezidentův odpor, protože mnoho z těch iniciativ, které polské soudy poničily, pocházely přímo z jeho dílny.

Na nápravu soudů je vázán souhlas Evropské komise s uvolněním gigantických miliard z Fondu obnovy, který už dostali v EU snad všichni kromě Polska a Maďarska. Bude záležet na Tuskově šikovnosti postavit Dudu před dilema buď nové zákony o soudech podepíšete nebo jste zodpovědný za to, že země nedostane peníze.

Důležitost volební změny pro mezinárodní postavení Polska podtrhl Tusk tím, že už minulou středu a čtvrtek letěl do Bruselu na zasedání Evropské lidové strany, které donedávna předsedal, a kde byl přijat s otevřenou náručí. Hlavně se tam ale setkal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen a ač bylo jejich setkání prezentováno jako neoficiální, bylo jasné, že už jednal o postupu, jak co nejrychleji Polsku evropské peníze přivést. Doma se to od něj očekává, je tam brán jako člověk s nejlepšími kontakty v Bruselu a každý ví, že dosavadní blokaci způsobila destruktivní politika vlády PiS. Jeho obliba doma bude hodně záležet na tom, zda a jak rychle peníze odblokuje.

Interrupce jako alfa a omega ženských práv

Co bude muset doma nová vláda ještě udělat? Na rozdíl od těch dvou už zmíněných témat, soudů a Evropy, na nichž bude uvnitř ní naprostá shoda, přijdou témata domácí, na něž se názory jednotlivých koaličních stran různí a na nichž se může jejich jednota štípnout. Zároveň je jasné, že všechny tyto rozdíly bude PiS zveličovat a snažit se na nich novou koalici rozklížit a veřejnosti ji prezentovat jako nefunkční a rozhádanou.

Takovou palčivou otázkou jsou interrupce, jejichž legalizaci by rád prosadili Tusk s Občanskou koalicí a Levice, ale lidovci a Szymon Holownia, druhý lídr Třetí cesty, rigidní katolík, v tom nechtějí ženám ustoupit. Nemůžou ale pominout skutečnost, že za své vítězství nová koalice vděčí mladé generaci a hlasům žen, jejich vysoké mobilizaci ve volbách. A pro polské ženy jsou dnes interrupce alfou a omegou ženských práv, za které po statisících manifestovaly.

Zlegalizovat interrupci do dvanácti týdnů se asi hned nepodaří, zákaz je dán zákonem a ten by potřeboval prezidentův podpis. Předpokládá se ale, že by šlo velmi rychle aspoň zrušit dosavadní kriminalizaci každého, kdo by interrupci provedl nebo k ní napomohl. Už teď ale, jen pár dnů po volební změně, je vidět, že z lékařů spadl strach z kriminalizace a stoupl počet interrupcí z lékařských důvodů.

Velkým problémem bude bydlení, které je v Polsku zvlášť pro novou generaci nedostupné. Levice z něj udělala jedno ze svých hlavních témat se sloganem Bydlení je právo a s návrhy inspirovat se Vídní a stavět sociální městské byty. Zpočátku se jí liberálové vysmívali, že to je komunismus, až téma přejal Tusk. V dosavadních spekulacích o obsazení nové vlády figuruje jako ministryně či ministr pro bydlení někdo z Levice.

Televize zase veřejnoprávní

Nová vláda bude také chtít co nejrychleji vyměnit vedení veřejnoprávních médií a jejich nejzkorumpovanější redaktory. Nenastane to ale zřejmě dřív než počátkem roku a je překvapivé, jak ti lidé ještě nevzali na vědomí výsledek voleb a jejich zprávy stále vypadají jako by soužily Kaczyńskému - o zvítězivší opozici třeba ve zprávách mluví jako o čtyřech jezdcích opozice (rozuměj: čtyři jezdci apokalypsy).

Od nové vlády se taky čeká, že skončí pravicovo-klerikální ideologizace školství, že se tam bude zase vyučovat moderní svět a že učitelé budou smět studentům třeba říci, že mezi námi žijí lidé LGBT.

Personální změny budou nutné i v mnoha dalších institucích, kam si PiS posadil své lidi. Od Polského filmového institutu přes velvyslance až po vedení Orlenu nebo předsedy krajských soudů. To bude ovšem znamenat tisíce odstupných a jistě desítky soudů.

PiS chtěl svoji nomenklaturu

Jaroslaw Kaczyński měl během osmi let svého vládnutí v Polsku jeden hlavní cíl. Vytvořit si novou nomenklaturu, obsadit lidmi, kteří mu budou za různé výhody poslušní, všechny významnější posty ve státní správě, ve vedení velkých státních a polostátních firem, veřejnoprávních médií, kulturních institucí, institucí paměti, všude. Omotal celé Polsko pavučinou nejrůznějších korupčních a nepotistických vazeb, pomocí nichž hodlal prosazovat svoji moc.

Vyházel nebo odstavil na vedlejší kolej tisíce lidí, veřejnoprávní novináře, stovky diplomatů, přes šedesát generálů a stovky plukovníků, kteří měli zkušenosti ze zahraničních misí, ředitele prakticky všech významnějších kulturních institucí, soudce včetně nejvyšších soudních instancí, prokurátory. Místo nich dosedli většinou lidé, kteří by se tam kvůli nedostatku kompetencí a profesních výsledků nikdy nedostali. Naprostá většina kulturních elit byla vůči PiS v opozici. Hon na režisérku Agnieszku Holland ze strany prezidenta, premiéra a ministrů pod záminkou jejího posledního filmu Hranice ukázal, nakolik PiS tyto lidi nenávidí. Tohle všechno jsou praktiky, které starší generace Čechů velmi dobře znala za tzv. Husákovy normalizace. Stejné metody, stejný cíl: co nejvíc moci.

Kaczyński a jeho lidé si tyto personální změny zároveň pojistili nejrůznějšími zákony a nominacemi, tak, aby je nebylo možné jen tak snadno zvrátit. Příklad: ministr spravedlnosti a zároveň generální prokurátor Zbigniew Ziobro vytvořil zákonem pod sebou novou funkci národního prokurátora, na něhož převedl spoustu svých pravomocí. Nová vláda samozřejmě generálního prokurátora vymění, jenže ten, kdo přijde po něm, bude uvnitř svého úřadu bojovat s národním prokurátorem, jehož odvolání by musel podepsat Duda, a ten to neudělá. Boj uvnitř horních špiček prokuratury nemůže než se Kaczyńského lidem hodit.

Duda bude natahovat bezvládí

Na všechny ty změny si ale bude třeba chvíli počkat. Zatím se zdá, že prezident Duda si užívá své moci a natahuje a bude co nejvíc natahovat přechodné období. Proč? Aby mohl tábor PiS zlikvidovat kompromitující dokumenty, protože se všeobecně soudí, že na některé lidi padnou žaloby za zpronevěru a korupci. Už teď novináři viděli vjíždět do ministerstva kultury firemní kamion s nápisem Destrukce dokumentů, různá ministerstva si objednala desítky skartovaček. Dlouhé mezidobí zároveň umožní spoustě lidem PiS se někam uklidit. A zároveň rozehrávat nejrůznější hry uvnitř opozice, tvrdit, že jednají o vládě s lidovci, jak to teď třeba dělají, aby vnesli do řad vítězné opozice nedůvěru a podezřívavost.

Prezident nechá doběhnout starý parlament až do posledního možného dne, takže nový se sejde 13. listopadu. Než se zvolí jeho vedení a než se zkonstituuje nová vláda, budou vánoce nebo i leden, takže změny lze očekávat až někdy počátkem jara. Je tu jeden další zádrhel: někdy do dubna musí parlament přijmout nový rozpočet. Jeho návrh už napsala odcházející vláda, je ale jasné, že nová si ho předělá. Pokud by ovšem novou verzi nestihl parlament v termínu stihnout, Duda může rozpustit parlament a vypsat předčasné volby. Na druhou stranu Donald Tusk pracuje rychle a má dost zkušeností na to, aby prosadil nějaké změny dřív, aby minimálně symbolicky ukázal, že staré pořádky končí.

Vláda to nesmí zkazit nebo přijde hnědá

Nová vláda, o jejímž složení se teprve letmo diskutuje, bude mít nesmírně těžký úkol. Převezme zemi v nedobrém stavu, s financemi vyčerpanými pisovským kupováním voličů přes nejrůznější dávky, čtrnácté platy vyplacené měsíc před volbami (jako tomu bylo letos) a jinými. Zároveň bude minimálně rok a půl bojovat s prezidentem a s velmi ostrou a silnou opozicí, jejíž praktiky budou velmi podobné Babišovým u nás. Pokud ten úkol nezvládne, může být nadlouho posledním demokratickým kabinetem v zemi, po němž může přijít nějaká autokratičtější, hnědší, agresivnější a ještě víc antievropská varianta PiS.

Psáno pro Deník Referendum

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy