Chceme návrat do pekařského pravěku?

24. 01. 2012 | 10:04
Přečteno 13888 krát
Proč je z chleba druhý den molitan, ptá se publicistka Hana Michopulu v rozhovoru kritizujícím kvalitu českých potravin na serveru aktualne.cz. Že prý se dříve dělal jinak a lépe. Navázala tak na dalšího znalce pekařského řemesla Jiřího Paroubka, který nedávno v mediích kritizoval kvalitu chleba z pekáren svého nového politického rivala. Kde berou tu jistotu ve svých soudech a odvahu bez odborných znalostí kritizovat pekaře? Ti si hledí svého řemesla a nezaznamenal jsem, že by hodnotili v mediích legislativní zmetky upečené politiky nebo narušenou onomaziologickou strukturu ve větách novinářů.

V poslední době módní střelba na pekaře je v ostrém kontrastu s výsledky posledního průzkumu spotřebitelské spokojenosti s kvalitou potravin, realizovaného agenturou INCOMA GfK. Verdikt: Nejspokojenější jsou Češi s nabídkou piva, minerálek, chleba a sýrů.

Jedním z mýtů v odsuzujících článcích je volání po klasickém kvasu. Kritici netuší, že nové moderní kvasné metody čeští pekaři převzali z know how německých pekařů, kteří jsou vždy těm českým předkládáni jako vzor: Němci tyto kvasy používají běžně už od padesátých let minulého století. Moderní metody výroby kvasu nikterak neovlivňují kvalitu chuti finálního výrobku - jsou čistě přírodní a pouze využívají nových poznatků v kvasných procesech, které se neustále vyvíjejí. Novináři a politici také již nepíší na psacích strojích, ale na laptopech, nepoužívají telefax, ale e-mailovou poštu.

Dalším oblíbeným kritickým tématem je používání zbylých rozemletých chlebů (které neopustí hygienické prostředí pekárny) v novém těstu – tato praxe je však stará jako samotné pekařské řemeslo a pekařští mistři potvrdí, že výsledkem je vláčnější těsto. Tzv. pastování nikdy nikomu v historii nevadilo, až teď na něj „odborníci“ poukazují jako na něco nepatřičného.

Úsměvné je strašení „éčky“ v chlebu, drtivá většina z nich je přírodního původu, obsažena jsou třeba v každém zrnku obilí. A téma trvanlivosti s tvrzením, že dříve chleba vydržel čtrnáct dnů a dnes jeden den? Kdo by chtěl chleba s tak dlouhou trvanlivostí, když pekárny zavážejí obchody i několikrát denně čerstvým chlebem? Pamětníci potvrdí, že sedmý, osmý den si chleba dříve lidé už jen drobili do kafe. A plíseň? Tu prostě odkrojili, o nějakých aflatoxinech neměli ani tušení. Dnešní třídenní garantovaná minimální trvanlivost je zcela dostačující.

Obdivná reminiscence na minulé časy a skvělý chléb a pečivo v době před dvaceti lety je prapodivná. Vždyť právě v té době dostávalo pekařské řemeslo nejvíce ran: peklo se z mnohdy mizerných surovin, nabídka na pultech byla chudá stejně jako dodavatelský servis, hygiena v pekárnách byla na nesrovnatelně nižší úrovni než dnes. Čeští pekaři se právě v posledních dvaceti letech snaží získat zpět prestiž pekařského řemesla, zdevastovanou totalitní dobou, kdy vyhlášené značky jako Fr. Odkolek byly zlikvidovány a pečivo se stalo anonymním levným krmivem bez jakýchkoliv jiných ambicí.

Nikdy v minulosti v Česku nenabízeli pekaři tak širokou nabídku různých druhů chleba a pečiva jako dnes. To, že je nejvíce vidět na pultech obchodů „obyčejný“ chléb Šumava a tradiční rohlík není problém pekařů. Chtějí to spotřebitelé. Ti určují, co mají pekaři nejvíce vyrábět, co mají obchodníci zalistovat. Za kupní sílu obyvatel této země pekaři rozhodně zodpovědní nejsou. Mimochodem, i té „obyčejné“ Šumavě ve společnosti United Bakeries věnujeme maximální péči a pekárny každoročně bojují o Cenu Františka S. Odkolka za nejlepší chléb. A je to velice prestižní souboj.

Když se objevily v Česku specializované pekařské obchody Mistr Bäcker s mimořádně bohatou nabídkou úžasných chlebů a pečiva, čeští pekaři často slýchávali: to jsou mňamky, učte se od Němců. Ale všechny ty chutné, voňavé a krásné chleby i další výrobky upekli naši čeští pekaři v českých pekárnách United Bakeries. Čeští pekaři si zaslouží stejnou úctu jako jejich kolegové v Rakousku či Německu. Nezaslouží si odsudky pramenící z neznalosti a povrchního pohledu.

V současné době je mediální módou střílet především do velkých pekáren, velkých pivovarů, prakticky všech velkých výrobců čehokoliv. Všichni jsme nadšeni z moderních technologií, ale v případě chleba a pečiva různí „experti“ volají po starých výrobních postupech a návratu k tradiční pekařské sázecí lopatě. To bychom ale asi vyhladověli. Ne, zpět do pekařského pravěku opravdu nechceme. A chleba rozhodně není molitan!

Jaroslav Pomp

PR manažer, United Bakeries a.s.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy