Stínové války Kremlu a jak v nich obstát

29. 11. 2014 | 08:42
Přečteno 4631 krát
Když se na zpravodajském kanálu ČT24 schyluje k Hyde parku a na programu je zahraniční politika, tak si už předem můžete být jistí, co si přečtete v zobrazovaných dotazech čtenářů. Až na výjimky je to lavina průhledně prokremelských dotazů, občas poněkud zvláštní češtinou, které uhrančivě sugerují, jaká odpověď by byla ta správná. Ne proukrajinské, proněmecké ani proamerické dotazy, jak by se snad dalo čekat z našich geopolitických poměrů, vždycky jenom proruské a někdy, pravda, přívětivé vůči Číně. Jako by celá naše země byla v transu, uhranutá nedávnými okupanty.

Nejspíš je to ale jinak. Už začátkem letošního května se nechali slyšet moderátoři online diskuzí britského Guardianu, že čelí intenzivní a očividně řízené prokremelské kampani. Nedávno vyšlo v souvislosti vystoupením Andrey Merkelové po summitu skupiny zemí G20 v australském Brisbane najevo, že i německá média jsou měsíce zaplavována prokremelskými komentáři. Podle německých bezpečnostních služeb je to součást organizované mediální ofenzívy Kremlu.

Proč by Česká republika měla být takového přívalu ušetřena? Stačí si projít výroční zprávu civilní tajné služby BIS. Neoplývá sice otevřeností, ale dost jasně z ní vyplývá, že u nás ruské a také čínské tajné služby vyvíjejí horečnatou aktivitu a svůj vliv neustále rozšiřují. Zároveň se nedá přehlédnout přehlédnout, že média jsou v téhle situaci velice zranitelná. Internet i tradičnější média se najednou proměnily v bojiště, kde čelíme útokům nikoliv nepodobným agresi na Krymu a východní Ukrajině.

Co s tím? Ocitli jsme se v rozsáhlé mediální válce nebo spíš blitzkriegu, který se proti nám vede nevybíravými prostředky. Na něco takového, na systematickou záplavu polopravd, lží, manipulací a propletených konspirací, jsme nebyli připraveni. Na poraženectví, beznaděj a poklonkování agresorům je ale vždycky času dost, v naší nedávné historii jsme si jich užili až nad hlavu. Pro jednou bychom mohli zkusit neprodat svoji kůži tak lacino. Třeba jako houževnatí Finové v Zimní válce, když už je u nás teď tak populární finlandizace.

Pozoruhodný návod pro přežití v mediální vyhlazovací válce nabízí americký think tank Institut moderního Ruska expertů na americko-ruské vztahy a lidská práva, jehož prezidentem je Pavel Chodorkovský syn bývalého oligarchy a nejbohatšího muže Ruska Michaila Chodorkovského. Think tank nedávno na stránkách online projektu The Interpreter Mag, uveřejnil rozsáhlou zprávu Petera Pomerantseva a Michaela Weisse o tom, jak Kreml využívá jako zbraň informace, kulturu a peníze ve snaze dosáhnout svých cílů v zahraniční politice a podkopat pozice svých protivníků, s uhrančivým titulem Hrozba nereality (Menace of Unreality: How the Kremlin Weaponizes Information, Culture and Money).

Kreml se podle nich v posledních letech intenzivně věnuje informační válce. Ve snaze rozdělit Evropu a panovat v ní si získává podporu na Západě, zejména mezi lidmi nakaženými nostalgií po starém dobrém socialismu, stále sílící extrémní pravicí a v neposlední řadě mezi milovníky konspiračních teorií. Ruským státem vlastněná anebo alespoň kontrolovaná média šíří záplavu dezinformací a plnokrevných lží, jako je třeba známý dojemný příběh o ukřižování dítěte ukrajinskou armádou. Kreml také využívá kulturní tlak, přičemž se opírá o pravoslavné komunity a konzervativní věřící v Evropě i v USA. Oslovuje je Putinův důraz na tradiční hodnoty a nestydatá homofobie. Ruské finance zase umožnily průnik Kremlu do evropských finančních center, jako je londýnská City a také nakupování odborníků a politiků, jako je bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, kteří pak hrají geopolitické hry v dresu Kremlu.

Jaké nástroje Kreml v této válce stínů využívá? Jako planetární hacker systematicky vyhledává slabá místa v systému fungování Západu a snaží se je maximálně vytěžit ve svůj prospěch. Například očividně zneužívá svobodu informací jako záminku k masivnímu rozšiřování dezinformací. Jejich cílem není někoho přesvědčit anebo dokonce důvěryhodně informovat, ale zasít zmatek a vyvolat atmosféru všeobecné nedůvěry všech vůči všem. Ochota Západu přijímat ruské peníze zase demoralizuje opozici v Rusku a zároveň posiluje závislost Západu na Kremlu. Korupčním snahám Kremlu velmi napomáhají daňové ráje a neprůhledné společnosti, netransparentnost ve financování a stírání rozdílů mezi think tanky a lobbyistickými skupinami.

Na rozdíl od dob studené války, kdy ideologicky vyhranění Sověti na Západě podporovali především levicové skupiny a protiválečné hnutí, současná kluzká ideologie umožňuje Kremlu současně podporovat na Západě extrémní levici, extrémní pravici, zelená hnutí, antiglobalisty a finanční elity. Kdyby to nebylo k pláči, tak je to k smíchu. Stále častěji se objevují pokusy získat vážené západní experty prostřednictvím platforem jako je Valdajský diskuzní klub anebo je zaměstnat v ruských společnostech, kde se de facto stávají mluvčími Kremlu. V České republice bychom takové experty nemuseli dlouho hledat.

Najmuté PR společnosti a experti se ve prospěch Kremlu usilovně snaží prosadit představu, že by se finance neměly spojovat s politikou. Jenže, liberální globalizace sice vnímá peníze jako politicky neutrální a obchod jako cestu k míru a spolupráci, ale Kreml využívá otevřenost globálního trhu a z peněz, obchodování a hlavně z energie vytváří útočné zbraně. Kreml také prokazatelně zvyšuje rozpočet na stínovou válku. Jen ruská zpravodajský televizní síť RT, dříve známá jako Russia Today pracuje s asi 300 miliony dolarů ročně. Stejně tak stále vzrůstá využití sociálních médií k šíření dezinformací a stále početnější armáda kremelských trollů útočí na publikované texty a také na odpůrce Kremlu. Učebnicovým příkladem je výskyt jména Schwarzenberg v dotazech Hyde parku, ať se diskutuje o čemkoliv. Dalším neustále omílaným motivem je, že svět nejvíc ohrožuje islámský stát, který sice není žádný svatoušek, rozhodně ale svým sousedům nevyhrožuje rozsáhlým jaderným arzenálem.

Využití informací, kultury a peněz jako útočných zbraní je klíčovou strategií hybridní či nelineární války Kremlu, která pak ještě zahrnuje tajné operace a nenápadné vojenské operace menšího rozsahu. Nelineární válku v plném proudu teď všichni vidíme na těžce zkoušené Ukrajině. Nejvíce skličující je, že pokud Kreml ve větší míře uspěje, tak můžeme brzy očekávat podobné války na řadě dalších míst planety. Autoritářských režimů je stále ještě dost a Západ podle všeho zatím nemá účinné nástroje, s nimiž by bylo možné těmto plíživým válkám čelit.

Přesto, je něco, co bychom měli dělat? Pomerantsev a Weiss doporučují zavést následující opatření:

1. Zorganizovat mezinárodní nevládní organizaci, která by přehledně hodnotila míru dezinformací, něco jako Transparency International pro dezinformace.

2. Zavést Chartu dezinformací pro média a blogery. Nikoliv cenzurovat shora, ale definovat přijatelné a nepřijatelné chování v debatách a účinně postihovat ty, kteří ji nebudou dodržovat.

3. Zaměřit se na daňové ráje a do hloubky prozkoumat majetky ruských oligarchů a úředníků.

4. Zaměstnat dobře motivované antidezinformační redaktory. V informační válce je nutné zásadní informace důkladně prověřit, nejlépe s týmy analytiků zkušených v těžení zamlžených informací.

5. Vysledovat a zviditelnit kremelské sítě. Musíme si ohlídat Kremlem podporované veřejné činitele a intelektuály.

6. Spustit veřejné informační kampaně, které seznámí veřejnost s mechanismem dezinformací. Zastavit příval dezinformací z Kremlu zatím není v lidských silách. Můžeme ale usilovat, aby veřejnost přijímala dezinformace a konspirační fantazie kritičtěji. Velkou službu by udělaly kvalitní satirické pořady, kterých není nikdy dost.

7. Rozjet online kampaně, zahrnující i individuální sociální práci, které budou cílené na skupiny zvlášť intenzivně zasažené kremelskou propagandou, jako je rusky mluvící obyvatelstvo pobaltských zemí, u nás například senioři.

8. Finančně a institucionálně podporovat novináře, kteří kvůli své práci v době informační války často čelí pomluvám nebo výhružkám. Pomohla by mezinárodní dobrovolnická organizace, která by bránila novináře. Taková už dlouho schází.

9. Organizovat crowdsourcingové vyšetřování jednotlivých kauz. Je v zájmu nevládních organizací nebo i motivovaných jednotlivců, aby si našli zkušené blogery, občanské žurnalisty a uživatele sociálních médií a pustily se do práce. Kremelských trollů je sice hodně, nás je ale víc. Tradiční novináři a média nestíhají, tohle za nás nikdo neudělá. Kdypak jste naposledy udělali něco pro vlast?

10. Nabídnout alternativu k Valdajskému fóru. Nesmíme se bát pojmenovat obavy ze ztráty tradic, náboženství a národní suverenity, pak s nimi pracovat a vysvětlovat, co to jen půjde.

12. Co nejvíce zapojit do diskuzí o politice Kremlu ohrožené sousedy Ruska, především Ukrajinu, Gruzii a Estonsko. Zabývat se vztahy se zeměmi BRIC a dalšími státy, kterým Rusko nadbíhá, aby se připojily k tažení proti Západu. Kreml se možná tolik nebojí Evropy, ale můžeme se vsadit, že z takové Číny má doopravdy hrůzu. Trocha vstřícnosti vůči Číně udělá víc, než obrněná divize v Estonsku.

Boj proti dezinformacím a strategické korupci nestojí a nepadají se současným vládcem Kremlu. Temná moc na Východě je nakažlivá jako chřipka a možná se stínových válek brzy dočkáme i jinde ve světě. Proto je nanejvýš žádoucí se proti záplavě dezinformací a v horším případě i proti zeleným mužíkům co nejdřív začít účinně bránit.

Stanislav Mihulka
Biolog. Zabývá se popularizací vědy. Je spoluautorem knihy Jak se dělá evoluce – Od sobeckého genu k rozmanitosti života.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy