Krokodýlí slzy

15. 11. 2014 | 08:41
Přečteno 2100 krát
Brněnský drak, vycpaný nilský krokodýl, který visí v průjezdu Staré radnice v Brně bůhví kolik roků, již nemá starosti, snad jen ty, aby se nestal obětí červů nebo vandalů. Je mu úplně jedno, jestli prší nebo je sucho. Na severu Austrálie je to jinak. Krokodýlím samcům velmi záleží na bouřce, monsumové deště, které tam začínají po vánocích, klimaticky vyvolávají jejich sexuální aktivitu. Pěkný to dárek pod stromeček. Hromy a blesky místo viagry. Na pátém světadílu jsme zaznamenali před desíti roky dlouhodobé bezdeštné období, někdo tvrdí, že šlo o stoleté sucho. Neblýskalo se, hrom nebyl a nebil, krokodýlové nejevili zájem, krokodýlice naříkaly. Ochránci přírody a správci krokodýlích parků si rvali šediny. Naráz se ale otevřelo nebe a dobrá pověst těchto ještěrů byla obnovena.

Australské zemědělství a živočišná výroba byly v době tohoto sucha velmi postiženy. Výnosy obilovin podstatně klesly, cena květáku se v obchodech se zeleninou ztrojnásobila, réva uschla, dobytek z nedostatku pastvy hynul. Chovatelé dodávali na jatky i cenná plemenná zvířata, neměli je čím krmit. Katastrofa se promítla i do života lidí ve městech, pouta s venkovem jsou zde velmi silná. Naráz ale začalo pršet, El Nino se vypařil, někde naměřili během několika hodin třistamilimetrové srážky. Krajina se změnila v jezero, potoky se rozvodnily, mnoho měst a vesnic bylo zatopeno. Farmáři byli na jedné straně rádi, na druhé straně opět bědovali, že velká voda odnesla z jejich polí sprašovou úrodnou vrstvu půdy.

Na poušti v Maroku bylo sucho, to jsem předpokládal. Tuaregové, o kterých jsem čítával v dobrodružných knížkách pro mládež, jak se prohání na Sahaře na arabských hřebcích, burnusy jim jen vlají a divoce mávají zakřivenými šavlemi, byli přátelští a zvali mne do svých hlíněných domků, zvali mne na kořenitý čaj a žádali, abych vyfotografoval jejich děti. S řidičem malého autobusu jsem se domluvil, aby pro mne přijel do pouštního hotýlku v pět ráno, vracel jsem se do Marakeše. Průtrž mračen se dostavila večer, pro Tuaregy jako na zavolanou, čtyři roky tam ani nekáplo, pro mne jako naschvál. Autobus přijel, po desíti kilometrech se zastavil v řadě vozidel, vyschlé řečiště se rozvodnilo, most tam nebyl a řidiči se obávali vjet do brodu.

Po chvíli čekání jsem si hodil baťoh na záda. Za silné pozornosti a hlasitých rad jsem se přebrodil, vody bylo po pás, a vydal se pouští do nejbližšího města. Silnice tam nebyla, déšť smyl stopy v písku jezdících aut, žádné obydlí, žádná dopravní značka nebo milník, cestou jsem potkal jezdce na velbloudu, mým dotazům nerozuměl a rukama ukazoval na všechny strany, tomu jsem zase nerozuměl já. Přebrodil jsem ještě několik jordánů, bylo to nepopiratelné saharské dobrodružství, jako v dobrodružném filmu, pozdě odpoledne jsem uviděl několik palem, fata morgana to naštěstí nebyla, pod nimi byla malá políčka s cestičkami kolem nich. S úlevou jsem uviděl několik dětí, které se oháněly motykami, šly se mnou na křižovatku silnice, která mne pak dovedla na autobusovou zastávku. Přiznávám se, že to nebylo nejchytřejší se sám vydat neznámou pouští bez mapy, bez kompasu, spoléhat jen na dobrý úmysl a řídit se sluncem. Příště by to nemuselo vyjít, mohlo být pod mrakem. Cestu na Saharu znovu neplánuji. Člověk ale nikdy neví, kdy bude pršet.

Z monsúnu se na severu Austrálie neradují jen krokodýli. Je to i ropucha obrovská (Bufo marinus), sto jich bylo před pětatřiceti roky přivezeno z Havaje do třtinových plantáží na severovýchodě australského kontinentu, aby tam hubily hmyzí škůdce. Ropucha to není malá, bez noh dosahuje délky 25 centimetrů, snese po 25 tisících vajíček mnohokrát do roka, pulci se rychle vyvíjejí. Třtinové plantáže nemohly vzrůstající ropuší populaci uživit, žáby se začaly roztahovat a nedávno se ke vší hrůze objevily stovky kilometrů daleko - v Kakadu národním parku v Severním teritoriu. Nejde jen o vizuální hrůzu, ropucha je ropucha, a když je velká jak tvrďák vyleká i zoologa. Toho ještě navíc tím, že tyto ropuchy sežerou všechno, co jim příjde do cesty, malé ptáky, zejména mláďata, ještěrky, drobné vačnatce. I ty, kterým hrozí vyhynutí. Vyhubení těchto ropuch, anebo alespoň snížení populace, bude obtížné, hledá se genetická cesta, anebo přimět některé druhy australské fauny, třeba varany a větší hady, aby si ropuchu obrovskou zařadili do svého jídelníčku. Nebude to snadné, tak jako s králíky. Jeden přistěhovalec z Anglie si jich před sto lety několik vysadil na svém pozemku, aby je mohl v neděli odpoledne s nostalgií střílet jako ve staré vlasti. Dnes jich jsou miliony a působí v Austrálii nedozírné škody. Zabývají se tím, co umí nejlépe, rozmnožováním. Odolávají všemu – jedu, plynu, pastím, dynamitu, vyplavení, odstřelu, psům, liškám, bakteriím i virům.

Přírodní katastrofy, kobylky a další škůdci či újedníci z živočišné říše ohrožují výživu lidí. Porodnost, zejména v zemích třetího světa, stále vzrůstá, odhaduje se, že 800 milionů lidí trpí nedostatkem výživy. Postulát jezte méně masa se zdá být paradoxní. Světový hlad se zmírní, když obyvatelé bohatých národů sníží množství masa na svých talířích. Od roku 1950 počet masného dobytka odchovávaného na farmách vzrostl pětkrát. Dobytek nyní spotřebuje polovinu na celém světě vyprodukovaných zrnin a nároky na krmivo stále rostou. Během desetiletí budeme postaveni před rozhodnutí, zda kultivovaná půda má uživit všechny lidi, anebo všechen dobytek. To není vegetariánské diktum. Ti co odmítají jíst maso, většinou ale stále pijí mléko, konzumují sýr a vejce. Zvyšování produkce potravin rostlinného původu vyžaduje genetické modifikace, stále vzrůstající nároky na fosfátová hnojiva a vodu, která se stává „drahocenným zbožím“. Nijak to neulehčuje přetíženému ekosystému. Ryby v naší dietě představují jen zdánlivou úlevu, moře jsou plundrovány na nic se neohlížejícími rybářskými flotilami. Domorodé obyvatelstvo lovící tradičními způsoby přichází naprázdno, na příklad podél západoafrického pobřeží anebo kolem velkých středoafrických jezer.

A k tomuto všemu přidejme hrozbu skleníkového efektu. Koncentrace kysličníku uhličitého a dusného, metanu a dalších plynů stále stoupají, zabraňují úniku infračerveného záření do atmosféry, což vede ke zvyšování globální teploty a klimatickým změnám. Skleníkový efekt řadím mezi přírodní katastrofy, i když v jiných kategorichí než jsou zemětřesení či cyklony. Úroda je zpravidla ve vzájemném vztahu s klimatickými podmínkami a snížené výživné hodnoty obilovin i pastevního pokryvu pak mohou vést ke změnám zemědělské praxe a dokonce i socio-demografických uspořádání. Usuzuji, že rychlost těchto změn prostředí vyvolaných skleníkovým efektem nedává požadovaný čas k přirozené adaptaci rostlinstva, u zvířat jde o tělesný metabolismus a reprodukční schopnosti. Tyto stresy se pak nutně projeví ve snížené produktivitě a užitkovosti. Prozatím fenomén skleníkového efektu pozorujeme v přírodě, markantním příkladem může být časová změna při kladení vajec u divoce žijících ptáků nebo změněné načasování odletů stěhovavých ptáků. Některé druhy motýlů i jiného hmyzu se v Evropě přesunuly směrem na sever a tak se přizpůsobily navyklým teplotním podmínkám.

Distribuce zvířecích druhů může být vyvolána hledáním pastvy. Termální stres má na hospodářská zvířata potencionální efekt ve snížené produkci mléka, masa a vajec. Ruku v ruce s tímto pak jdou mikrobiální změny a biochemické reakce, což může ovlivnit i celý řetěz zpracování masa od porážky přes zpracování, uskladnění, transport a nakonec také kuchyňskou úpravu. Tyto okolnosti vyvolávají nutnost technologických změn zejména v chladírenství a zvýšení nároků na energii. Za viníky stoupající skleníkového efektu se všeobecně pokládá doprava (výfukové plyny spalovacích motorů) a těžební, palivový a energetický průmysl. V Austrálii se pase milion kusů skotu a deset milionů ovcí, ve fyziologickém průběhu zažívacího pochodu se pak uvolňuje takové množství metanu, že neblaze konkuruje průmyslovým emisím.

Skleníkový efekt nemá územní hranice, ovlivňuje produkci potravin a tak životní úroveň obyvatelstva. Nepovede k zániku lidstva, ale zatíží biologické i sociální systémy, zejména v chudých státech, které jsou již stejně vystaveny mimořádným a často negativním podmínkám našeho věku.

Miloš Ondrášek
Melbourne

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy