Po slavných sirkách ze Sušice zbyly jen sbírky nálepek

19. 02. 2009 | 10:30
Přečteno 12937 krát
S velkým zármutkem jsem si přečetl, že u nás skončila výroba zápalek v podniku Solo v Sušici. Zase jedna tradice zmizela. Je to svým způsobem škoda.

Roku 1953 jsem našel na starém fotbalovém hřišti v Krkonoších několik zápalkových krabiček s německy psanými nálepkami. Od toho okamžiku až do dnešní doby jsem sběratelem zápalkových nálepek-filumenistou. Později se ke mně připojil můj starší syn a stali jsme se nejen jedněmi z předních sběratelů u nás, ale dali jsme se i do studování historie tohoto průmyslového oboru v našich zemích.

Především málokdo ví, jak velký vynález sirky (obsahovaly síru a jedovatý fosfor a škrtaly o jakoukoliv drsnější plochu na rozdíl od pozdějších, tak zvaných bezpečnostních zápalek) pro lidi znamenaly. Před jejich vynalezením bylo dost obtížné sehnat či rozdělat v domácnosti oheň. Člověk nejprve čekal na úder blesku či musel ukrást oheň jinému kmeni, později rozdělával oheň třením dvou dřev (zkuste, je to docela "makačka"), křesáním atd. Víte, že t.zv. "věčný oheň" v kostelích byl dříve také zdrojem ohně pro lidi v jejich okolí? A chemická zapalovadla byla nebezpečná, myslím, že i babičce Boženy Němcové propálila kyselina v nich obsažená fěrtůšek!



Obal z luxusních sirek z přelomu 19. a 20. století. V té době obyčejné sirky při hoření dost zapáchaly. "Lepší" byly namáčeny do vonných látek, které se hořením uvolňovaly a přehlušily nelibé pachy. Nálepku vylepovala druhá sirkárna Vojtěcha Scheinosta v Sušici.

A najednou tady byly sirky, které bez problémů poskytly oheň, světlo, teplo, stály pár krejcarů a bylo jich dostatek. Nejprve malá otýpka, později plná papírová krabička, opatřená razítkem nebo nálepkou se jménem výrobce a nakonec se objevily dřevěné krabičky a první barevné nálepky. Ty byly reklamou výrobce a později už i lákadlem, protože na nich byly obrázky, vtipy, představte si, že i „hambaté“ slečny - už v dobách císaře pána! A na přelomu předminulého století ony nálepky byly velmi pěkné litografie, zvláště ty pro export, vždyť z království Českého proudily sirky a zápalky doslova do celého světa.



Nálepka, kterou bychom tehdy, ale dnešním slovníkem, označili nejspíš jako pornografickou. Pochází z větší série, kterou vylepovalo více sirkáren.

Každý ví, že první sirky se na našem území vyráběly v Sušici. Už méně lidí ví přesnější datum.

Vojtěch Scheinost se umění sirkařskému vyučil ve Vídni. Byl to chytrý truhlář, který pochytil výrobu dřevěného drátu (špejlí), tj. těla sirek a namluvil si dívku, která u stejné firmy pomáhala "vařit" hmotu na hlavičky sirek. Složení takové hmoty bylo tajemstvím, které si každý sirkař hlídal. Ti dva odešli do Sušice, kde se nejen vzali, ale brzy požádali i o povolení vyrábět sirky ... a na podzim roku 1839 je dostali.

Je ovšem možné, že sirky v českých zemích či na Moravě vyráběl už někdo před Scheinostovými. Jenže žádný potvrzený dokument o tom neexistuje. V Praze možná vyráběla o tři roky dříve sirky jistá Rosa Ehrlichová, ale údajnou výrobu dokládá pouze inzerát, ze kterého nelze s určitostí říci, o jaký druh zapalovadla se jedná. Na Moravě se traduje, že v dnešním Letohradu (tehdy Geiersberg) už na začátku třicátých let vyráběl místní sirkař, který si tím údajně vydělal tolik peněz, že by mohl tamní náměstí vydláždit zlaťáky...bohužel i tato místní pověst se nejspíš buď mýlí v letopočtu nebo šlo o jiný druh výrobku.



Balíčková nálepka továrny z Postřelmova. Jedná se o běžné nálepky, tehdy bylo různých dobročinných, většinou vlasteneckých motivů nálepek veliké množství. Jestlipak by dnes někdo koupil o trochu dražší zápalky jen proto, že pomůže českému Sokolu nebo třeba školství...

Ať tomu bylo jakkoliv, Scheinost byl sice dobrým řemeslníkem, leč byl špatným obchodníkem. Velká exportní zakázka, za kterou nedostal zaplaceno, ho přivedla do úzkých, takže byl nucen výrobu prodat. Pro další vývoj Sušice bylo určující, že ji koupil místní židovský obchodník Bernard Fürth, který v krátké době výrobu značně rozšířil a postupně on a jeho potomci vybudovali jednu z největších sirkáren v Evropě.

Jen málokdo také ví, že na území bývalého Československa (tedy i s Podkarpatskou Rusí) bylo mezi lety 1839 až 1945 postupně na 200 výrobců sirek a zápalek. Byla to mnohdy jednoduchá výroba, která zaměstnávala lidi v místech, kde o práci byla nouze. A jen pro zajímavost - na dnešním území Prahy bylo zaznamenáno více jak 15 výrobců a obchodníků se sirkami.

S jednoduchostí se ale vázalo i určité nebezpečí, které v sobě skrývala jedovatost surovin pro výrobu zápalných hlaviček. Lidé s nimi pracující příliš nedbali na hygienu a nemyli si před jídlem ruce, takže se jim do úst dostal fosfor a ten způsobil nejen vypadání všech zubů, ale nakonec i čelistní kosti (fosforová nekróza), nakonec i smrt. Ale úřady už tehdy dbaly na to, aby takové sirkárny zaváděly bezpečnostní opatření.



Menší, ale dlouhou dobu vyrábějící továrna C. Gödla v Moravském Berouně vydala na propagaci svých výrobků i tento krásný plakátek v češtině.

Mimochodem, právě kvůli tomu, co bychom dnes nazvali nemocemi z povolání, zavedli Fürthovi u sušické sirkárny snad první „závodní“ lázně u nás. A paní Fürthová založila zcela určitě první mateřskou školku, protože si dobře spočítala, že to bude výhodné pro všechny. V sirkárenské výrobě totiž velmi často hořelo, mnohdy to byl prudký a velmi zničující oheň. Před vznikem školky si braly ženy malé děti s sebou do práce – dítka si hrála pod pracovním stolem např. s dřívky. či s krabičkami. A v případě ohně nestačily často děti zachránit, někdy díky zdržení s dětmi uhořely i ony. Navíc děti pochopitelně zdržovaly od práce. Všechny tyto problémy odstranilo otevření školky – zvýšila se bezpečnost, více se vyrobilo a matky mohly pracovat s vědomím, že o jejich potomky je dobře postaráno.
Tolik jen na adresu rozšířené komunistické propagandy o nelidském zacházení židovských majitelů tehdejších manufaktur a prvních továren s dělníky. Stačí si přečíst záznamy životních osudů a názorů tehdejších sirkařů - v sušickém muzeu existují výpovědi lidí, kteří u Fürthů pracovali ve druhé polovině devatenáctého století. Nejenom v Sušici na své zaměstnavatele vzpomínali mnohdy s láskou.

Začátkem dvacátého století – v roce 1903, se velké sirkárny na rakousko-uherském území spojily do akciové společnosti SOLO. Pod vlivem takové silné konkurence a také díky novým bezpečnostním a zdravotním předpisům založily zbylé, většinou menší sirkárny společnost Helios se sídlem ve Vídni, která postupně (ostatně stejně postupovalo i Solo) rušila mnohé nevyhovující výrobny a podstatně vylepšila pracovní podmínky a kvalitu vybavení v těch zbývajících.

To už se vyráběly zápalky takové, jak je známe dnes. Malé podniky končily svou činnost, ale naše zápalky už měly po celém světě vynikající pověst. Dokonce takovou, že když v jedné africké zemi obdrželi vagón našich zápalek, vrátili je jen proto, že na tradiční nálepce byla drobná tisková chyba a tamní odběratelé se domnívali, že jde o padělky!
Nálepky ze sirek a ze zápalek se sbíraly už za Rakouska - Uherska a dnes existují velmi pěkné sbírky, které dokumentují jeden z pilířů začátků manufaktur u nás, později součást průmyslové výroby v našich zemích a odbyt exportu do mnoha států.

Několik sběratelů se podobně jako my zabývá i historií. Je to záslužná práce, protože jen málokdo ji sleduje a uchovává vše, co je s ní spojeno. Takže si dovolujeme požádat čtenáře, kteří doma mají cokoliv, co se dotýká výroby sirek a zápalek, aby nás na to upozornili a ozvali se nám na mail: stetl@centrum.cz". I každá stará nálepka, případně krabička od sirek, fotografie, obchodní účet nebo jiný doklad jsou svědectvím o práci šikovných českých, moravských a slezských, případně slovenských sirkařů...

Jan a Tomáš Jelínkovi

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy