Koronavirus 10. díl: Víme, že nic nevíme a nikoho to už moc nebaví

05. 05. 2020 | 13:26
Přečteno 3385 krát
„Téma koronavirus už mě absolutně nebaví a unavuje. Už ať je to pryč a můžeme se bavit o něčem jiném a žít co nejvíc jako předtím.“ To je myslím přání, na kterém se shodne většina z nás. A že těch shodných bodů - v rozhádané společnosti dneška - mnoho nenacházíme.

Vypnutí „negativních“ zpráv asi zlepší dočasně náladu, ale pandemii nezastaví

Problém je, že ačkoliv u nás je v současné době situace opravdu velmi příznivá, zatím se nezdá, že by se v celosvětovém měřítku virus někam chystal odejít a jako téma s námi bohužel ještě nějaký čas zůstane. Nemůžu ani uvěřit, že píšu už desátý díl tohoto seriálu. Nebaví mě to vůbec, ale na druhou stranu si umím představit, že i psaní o roky trvajících válkách nebo jiných nemocech a přírodních katastrofách všechny v minulosti otravovalo, pokud to trvalo moc dlouho. Ovšem mlčení, bagatelizování nebo popírání existence nebezpečí nás také nezachrání, ani nic neřeší. A problém skutečně nezmizí tím, že se o něm přestane psát nebo mluvit, budeme „myslet pozitivně“, „meditovat“ nebo si „namalujeme veselý obrázek“. Pokud to někomu psychicky pomáhá, tak proč ne, ať maluje třeba celé dny a vypne si zprávy, ale že by to reálně zastavilo pandemii ve světě? Těžko.

Schválně jsem si dala pauzu od psaní delších článků a jen sledovala, co se děje a komentovala a ulevovala si jen „ve svém virtuálním pokoji“ na sociálních sítích. Po dvou týdnech to zkusím zhodnotit.

Dobrá zpráva: nájezdy na hobby markety nárůst nezpůsobily

Velkou radost mi (a asi nám všem) udělala skutečnost, že první uvolnění (a pro nás obezřetnější dost riskantní) hromadné nájezdy na markety pro kutily neudělaly s křivkou nic. Naopak, počet nových případů se v Česku i po několika týdnech a dalších uvolněních zatím drží na minimu. To je velmi dobrá zpráva. Znamená to totiž, že včasná reakce a přísné restrikce byly na místě. To nakonec dokazují i čísla dalších zemí: Slovensko zareagovalo dokonce ještě dříve a čísla mají ještě nižší než my. Doba, kterou jsme strávili v karanténě, nosili roušky a chovali se většinou zodpovědně, na oslabení viru a přerušení nekontrolovaného šíření pro tuto chvíli stačila.

Jaké zprávy o koronaviru dostávali naši poslanci zdravotního výboru na neveřejném jednání v půlce dubna, jste si mohli poslechnout v onom dnes již slavném záznamu vládního statistika Ladislava Duška.



O týden později už byl na tiskové konferenci opět pro veřejnost zcela optimistický... Aneb ode zdi ke zdi.

Švédská cesta za cenu už téměř 3000 mrtvých, Británie 30 000

Když porovnáme naše data s tou některými tolik oslavovanou „švédskou cestou“ – zjistíme, že Česko má na milion obyvatel pouze 24 úmrtí, zatímco Švédsko nehezkých 274 – to je více než 11x tolik. Například v USA na milion obyvatel připadá úmrtí 211. Mimochodem zastánci švédské cesty se původně upínali k Švýcarsku nebo k Británii, které ale strategii na poslední chvíli změnily. Bohužel pozdě zejména pro Británii, která už má dnes nejvíce obětí v celé Evropě – přes 30 000 a na milion obyvatel je to 423 úmrtí. Švédsku se nyní sice – na základě dobrovolných karanténních opatření - také podařilo v posledních dnech srazit ono magické číslo R pod jedničku, ale jestli to stálo za strmou křivku, řádění viru v domovech pro starší osoby a 2769 úmrtí? Nesnadná odpověď.

Data můžete sledovat například zde

Jak dál? Nikdo neví…

Stejně je také velmi ošemetná otázka s odpovědí za milion dolarů, jak v Česku postupovat dál, aby se příznivý vývoj nezvrtl. Otevřít restaurace, kina, později i školy? Začít volně cestovat? Dokud se s nákazou potýkají země kolem, je každý neuvážený krok riskantní. Ale samozřejmě tlak ekonomické sféry také nelze pominout. A všichni jistě chápeme, že nemůžeme být doma zavření navždycky, protože by brzy přestalo vše fungovat a umřeli bychom hlady.

Jak se daří vyléčeným? Jsou zcela v pořádku? Existuje imunita? Lze se znovu nakazit?

O viru a jeho následcích po „vyléčení“ toho ale zatím víme opravdu málo na to, abychom mohli nadšeně a hromadně vyrazit do ulic, přestat vše dodržovat a jásat nad snadnou výhrou. Statisticky vyléčených – tedy pacientů, kteří mají 2 negativní testy za sebou - je sice dost, ale málo se ví a mluví o skutečném stavu těchto pacientů za několik týdnů či měsíců po nákaze. Jsou všichni skutečně stoprocentně fit? Nebo mají někteří trvalé následky? Jak vypadají jejich plíce? Srdce, ledviny, CNS? Jiné orgány?

Rozhovory s desítkami vyléčených by nás všechny mohly uklidnit

Proč média nepřinášejí denně rozhovory s vyléčenými, kteří mají nákazu úspěšně za sebou, a nic jim není? To by myslím veřejnost velmi uklidnilo. Zlověstné ticho a články ze zahraničí, kdy se např. skupina německých potápěčů nebude moci potápět, protože se jim vlivem „lehkého průběhu“ nemoci na dobro zmenšila kapacita plic, na klidu nepřidá. Jak to tedy je s tím, kdo nákazu prodělá? Vzniká vůbec nějaká imunita nebo se může nakazit znovu? Nevíme… Zprávy ze zahraničí jsou bohužel protichůdné i v tomto bodě.

Výzva proti výzvě

Jsou však sebejistí jedinci, kteří mají pocit, že vědí. V minulých týdnech mě zaujala snad až přehnaně medializovaná Výzva jedenácti: lékaři Univerzity Karlovy veřejnosti, kde podepsaní požadovali v zájmu chodu ekonomiky rychlé znovuotevření všech segmentů a návrat k normálu. Proti nim se rychle ohradil nejprve předseda České lékařské komory MUDr. Milan Kubek a vzápětí také další lékaři University Karlovy, kteří odmítli především zneužití jména University. Ne všichni lékaři UK totiž s prezentovanými názory jedenácti souzní a odmítají politickou, nikoliv odbornou motivaci podepsaných a nezodpovědnou a nefér argumentaci odborníků, kteří ale většinou pracují ve velmi vzdálených oborech.



Umělý nebo přírodní?

Rizika jsou příliš velká, a co bude dál - nikdo neví. Kdo tvrdí, že ví, nemluví pravdu. Vždyť stále ani nevíme, jak přesně nákaza vznikla. Část odborníků, které v Česku reprezentuje například i molekulární bioložka MUDr. Soňa Peková, si myslí, že by vir mohl zeslábnout a vymizet zcela. Sama si (dle zajímavého rozhovoru, který poskytla Radiožurnálu), myslí, že virus nevznikl přírodní cestou, ale byl uměle vytvořen – a jako takový není schopen přežívat dlouhodobě. Jiná část renomovaných odborníků naopak říká, že vir umělý není, chová se standardně, umí mutovat a zůstane s námi v nějaké formě už napořád a další vlny nákazy očekávají na podzim. Například německé zdravotnictví se na druhou vlnu již začalo připravovat.
Všichni bychom si přáli spíše první variantu – tedy postupné vymizení viru z populace. Ale opět… jistě to neví nikdo.

Politické téma původu viru

Debata o původu viru je zajímavá z mnoha důvodů už od začátku a je pozoruhodné, že se jednoznačně neshodnou ani renomovaní světoví vědci a nositelé Nobelových cen. Tvrzení obou stran jsou přitom vždy sebevědomá a zdánlivě jednoznačná. A často také politicky zabarvená. Každému se totiž hodí do krámu jiná verze.

O původu viru se totiž v průběhu ledna a února raději příliš nediskutovalo. Politicky se to nehodilo a vyvolávalo to nepříjemné otázky a tlaky vůči Číně. Ta ale v tu chvíli měla cenná data o nákaze, která všichni potřebovali a také dodávala do světa (samozřejmě za nemalé peníze) nedostatkové ochranné prostředky. Přitom již 30. ledna skupina indických vědců tvrdila v preprintu vědeckého rukopisu, že dle jejich zkoumání, je virus jasně umělý. Druhého února však musela na nátlak jiné skupiny vědců text smazat, zejména proto že se text věnoval i zvláštním podobnostem některých sekvencí koronaviru s virem HIV a naznačoval, že by mohlo jít i o možnou (omylem či záměrně) vypuštěnou biozbraň. To bylo samozřejmě téma více než třaskavé.


Indian Research Team Claims Novel Coronavirus is Man Made.


Scientists slam Indian study that fueled coronavirus rumors

V únoru a březnu se tedy vědci předháněli spíše v tom, aby nám sdělili, že vir je určitě přírodní. Těch, kteří mluvili o úniku z laboratoře, bylo minimum a jejich názory většinou zlehčovány. V průběhu dubna se ale situace mění, debata o původu viru se otevírá znovu naplno a najednou je na stole spousta teorií o umělém viru a úniku omylem či schválně. Konečně jasně a nahlas zaznívá, že Čína v počátku šíření zamlčovala a mlžila a celkovému počtu obětí, které přiznala za celou dobu epidemie, nevěří snad už vůbec nikdo.

Vyšetřování a laboratoře ve Wuchanu

Austrálie i mnohé další země chtějí nyní vést důkladné vyšetřování a obracejí znovu pozornost k laboratořím ve Wuchanu a jejich v minulosti kritizované nedostatečné ochraně a nekvalifikovanému personálu, který pracoval s nebezpečnými viry. Ke kritice Číny se nyní velmi rád přidá samozřejmě i prezident Spojených států Donald Trump. Jeho kabinet v těchto dnech debaty o původu viru přímo iniciuje, protože tím odvádí pozornost od vlastního selhání, kdy kvůli podceňování nebezpečí infekce, popírání a zlehčování problému, je k dnešnímu dni ve Spojených státech evidováno 69 925 mrtvých a 1 212 955 nakažených.

Stejný problém bude mít brzy Vladimir Putin, který rovněž nákazu zlehčoval a v ted se s ní Rusko pere naplno.

Pokud nás nezabije virus, bude to vyčerpání, stěžují si ruští záchranáři. Systém kolabuje.

Jak si tedy jako laik na celou epidemii udělat názor a chovat se rozumně, když se nemůžeme spolehnout ani na renomované vědce a odborníky, kteří se neshodnou téměř na ničem? Možná právě tahle nekonečná nejistota podněcuje obavy. Stejně jako u mnohých dalších aspektů koronavirové pandemie můžeme věc dočasně uzavřít jen s tím, že bohužel zatím jistě odpověď neznáme. Téměř na nic.

Slavná věta: „Vím, že nic nevím,“ nabyla v poslední době nebývalých rozměrů. A nebaví to už nikoho.

Pro pobavení přidávám na závěr vtipné video z Itálie, kde se vzorný občan snaží naslouchat zprávám a výrokům politiků a řídit se podle nich. Po dvou měsících rozporuplných výroků: je to normální chřipka x je to smrtící virus.... nic vám nehrozí x hrozní vám smrt....noste masky x masky jsou k ničemu.... zatouží nakonec narodit se ve Spojených státech nebo v Anglii - než si pustí zprávy odtamtud a zjistí, že je to vlastně všude uplně stejně na nic... A nikdo neví nic ani tam.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy