Připojili Norsko k novému paktu OSN o migraci

13. 12. 2018 | 14:11
Přečteno 2243 krát
Vaše rodná země by měla být vaší nejdrahocennější věcí. Pročpak její vlastní obyvatelé ji nenávidí natolik, že ji chtějí úplně změnit?

Copak jim asi udělala, co jim schází, čeho má stále málo nebo oč tu vlastně běží? Místo toho, aby lidé tu zemi milovali takovou, jaká je, ji chtějí čím dále více a co nejrychleji změnit. Asi již nikdo tuhle rozmařilost nezastaví. Anebo vskutku stále ještě věříte, že nadejde den, kdy se všechny lži pod vlastní tíhou zhroutí a pravda opět zvítězí?

Ze záporných reakcí se dá pochopit, že jde o pakt hanby. Svým podepsáním paktu, aniž by ventilovala co si o jeho formulacích myslí, norská premiérka, stejně jako představitelé dalších zemí, mimo jiné zjednoduší dostupné a flexibilní migrační trasy, usnadní slučování rodin, rozšíří migraci také o řadu uprchlíků údajně prchajících před klimatickými změnami, systémově se bude jak na Internetu, tak na migračních trasách informovat v jednotlivých jazycích, které migranti ovládají, o migračních trasách, výhodách a právech, dále se má přestat mít ty, jež mají být vypovězeni, pod dozorem, dokud zemi neopustí, bezplatně jim bude poskytnuta právní pomoc, bude se vzdělávat samostatný zdravotní personál pro migranty tak, aby se mohly nabízet zdravotní služby uzpůsobeny jejich kulturám, zločiny páchané na migrantech se budou trestat zvlášť přísně, specifické programy mají usnadnit migrantům nastartovat vlastní firmy, a hlavně nebudou moci masmédia zveřejňovat záporné dopady migrace.

Pakt není právně závazný, proč ho tedy podepsat? A čím více zemí se k paktu OSN nepřipojí, tím dutější a nesmyslnější se pak stává. Celý smysl jakéhokoliv paktu obvykle spočívá v tom, že má být závazný. Jinak by to nebyla úmluvou a jakýpak by měla vůbec smysl? To ovšem neznamená, že se z měkkých zásad nemohou stát morálními závazky na výklad zákonů.

I tak jeho schválení jakožto východisko a rámec skládající se z politických cílů norskou vládou proběhl naprosto bez diskuse v masmédiích či mezi obyčejnými Nory, z nichž pakt podle průzkumu zná pouze 15 % dotázaných. Zamlčovat skutečnosti závažného významu, dokud na ně nedojde, je metodou totalitních států. Nicméně jde o metodu Norům nikoliv neznámou, o čem svědčí např. schválení začlenění Norska do Evropského hospodářského prostoru a do společného trhu EU s elektřinou.

Podle kritiků a odpůrců jde o nátlakový prostředek a povzbuzující faktor na to, aby jednotlivé země vedly více promigrační politiku a přitahovaly více migrantů a zejména, aby se zadními kanály sem dostávali lidé, jež se dosud netěšili právům uprchlíka. Janne Haaland Matlary, profesor sociologie Univerzity v Oslu na poli mezinárodní politiky, tvrdí, že takové tzv. platformy, ač nejsou právně závazné, stanoví pokyny a dokonce presumpce (správnosti) pro politiku v této oblasti v jednotlivých zemích. Pakt migrace OSN je implicitní směrnicí o tom, že migrace je nutnost a něco dobrého, jak uvádí např. server www.faktisk.no. Norsko může být napomínáno, že nedbá směrnic, jež samo odsouhlasilo.

Na paktu se velice aktivně podílela řada vyjednávačů také z Norska a organizací této země, jak uvádí např. server www.document.no. Ještě větší snahou o přizpůsobování se migraci a migrantům ubližují svrchovanosti. Formulací „starat se o to, aby migrace probíhala bezpečným způsobem“ si nelze vyložit jinak, než že budou odstraňovány překážky, aby podepisující země přijímaly ještě více a mnohem více migrantů, než tomu bylo dosud. Evidentně výměna obyvatel a jejich nahrazováním tím novým pojetím „my“ norské premiérky Erny Solbergové a její velikého vzoru, německé kancléřky Angely Merkelové, není dost rychlá.

Slučování rodin je paradoxně zmíněno jako prostředek pro začlenění migrantů do většinové společnosti, jež tvoří zatím ještě více původních obyvatel než migrantů. Chápete snad, že ještě více lidí jiných kultur má přispívat k začlenění do kultury, jež je těmto lidem cizí? Navzájem si to zcela protiřečí.

Ještě dosud nebylo rozdílně nakládáno s migranty versus Nory, tak se to od nynějška změní. Již nyní mají uprchlíci v Norsku zvláštní výhody, jež nemůže požívat žádný Nor. Již udělením pobytu, aniž mají odpracovaný ani den, získají nárok na důchod, na nějž je jinak nutné mít za sebou čtyřicet let zaměstnání. V některých okresech mohou chodit do autoškoly a získat řidičské oprávnění zcela bezplatně. Etnický Nor čeká vzadu ve frontě proto, že mají přednost kvóty pro negramotné.

Podle deníku Dagsavisen norská vláda svým usnesením svého ano paktu zároveň usnesla zasahováním do krytí migrace masmédii. Sporný pakt současně žádá po vládě ovlivňovat masmédia, aby tvarovala chápání a ponětí o migraci. Dosud nebyl o migraci otevřený rozhovor v partnerství a souladu se všemi těmi, jež dohromady tvoří norskou společnost. Patrně je to zbožné přání těch, jež si to přejí, ale veřejná výměna názorů by nejspíše nepohla postoji těch, jež se na celou problematiku dosud dívali nerealisticky, snově a humanně jen z pohledu migrantů a migrace samotných, což také těžko může být moc konstruktivní.

Jen potichoučku. Aby nikdo nestihl nic vznášet proti tomu, natož oddálit to, co opravdu zásadním způsobem změní zemi navždy. Norská média a mysl jsou dlouhodobě zaplevelovány zprávami o migrantech a dopadech migrace. Ovšem nezávislá, nezaujatá, nestranná, věcná žurnalistika založená na etických a kvalitních standardech plně respektujících svobodu tisku je nedostatkové zboží, které mnohým schází. Těžko budou norská masmédia, pobírající státní podporu, kousat ruku, jež je krmí. Naopak bude i nadále dusit a potírat jakékoliv věnování se nechtěným, sporným a do očí bijícím následkům migrace, řídit tok informací a ad absurdum vyzdvihovat kapky naděje. Pokud byste sledovali norská média několik desítek let tak, jak to dělám sám, tak byste pochopili, o čem je řeč.

Není možné mít svou zemi rád a zároveň usilovně a jednostranně pracovat na tom, aby se stalo původní etnikum menšinou a pouze jednou z četných kultur ve vlastní zemi. To nejde dohromady a jedno vylučuje druhé, stejně jako se nemůže nažrat vlk a koza zůstat celá. Je směšné a zároveň smutné, že je to vláda, která se nazývá konzervativní, jež v současnosti toto zhoubně objímá a bez dalšího každým coulem podporuje.

Sice již bylo názorovou diktaturu podporující lůzy na demonstracích proti paktu OSN zbito několik těch, jež si trouflo tomuto nešvaru oponovat (kde je demokracie a svoboda vyjadřování, když vás za jejich využití fyzicky napadnou?), jinak Norové jen tak do ulic masově nevyrazí, a to také proto, že vesměs nemají skrze svá média správné a úplné informace o tom, co se v Evropě doopravdy děje. Jako že nepokoje ve Francii také souvisí s přistěhovalectvím. Nebo že tisíce lidí proti němu protestovali třeba v Mnichově.

Mezinárodní velebení průšvihů, jejichž nebetyčné rozměry a osudové dopady s přehazováním na ostatní již dávno známe, může být hnáno nadějí na místo v Bezpečnostní řadě OSN či uznání mezi zeměmi EU. Místo, aby byly problémy řešeny v zemích, odkud lidé prchají, usnadňování migrace přispívá k udržování a dokonce šíření chudoby, kriminality, teroru atd. a ne sociálního smíru a míru.

Podle odpůrců paktu není třeba žádné milosti těm, jež nikdy nejevili žádnou loajalitu. A to již vůbec ne v zemi Vikingů. Což také zavazuje, že? Jakoupak mají Norové vládu, jež staví zcela jiné kultury před svou vlastní? Zájmy Norů jsou nezastupitelné. Jestli jejich vládě dal k usnesení rozhodnutí v prospěch paktu OSN někdo jiný, tak o koho jde? Norové nemají závazky vůči nikomu jinému než vůči sobě samým. Bez Norů zanikne to Norsko, jaké jsme znali. Někdo by měl s tím divadlem již skončit.

Naše pozornost má být odpoutávána či ještě lépe: Naše možnosti toho, abychom mohli sami spolurozhodovat o tom. jaké má být další směřování naší země, ať nám je odříznou. Na shledanou, vládo lidu a demokracie. Bylo nám s vámi dobře, dokud jste byli na návštěvě.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy