Alkoholové Norsko

27. 01. 2021 | 13:16
Přečteno 2244 krát
Norové si mezi sebou moc nerozumí a údajně mají vztah k alkoholu, jenž si vyžaduje minimálně vyšší akademický titul z antropologie, abyste rozuměli jemu i tomu zažranějšímu odporu než jinde k těm, kteří si jej, byť je to jen občas, dopřává.

Jak je známo, není alkohol v Norsku stejně snadno dostupný jako jinde v Evropě. Jsou-li uzavřena pohostinská zařízení, pak si v supermarketech zakoupíte slabší pivo a alkoholové limonády, ale pro silnější pivo, víno a líh musíte do státem vlastněné síti obchodů s alkoholem zvané Vinmonopolet, hovorově jen «polet». Lidé, jež místně obcházeli nejnovější opatření proti koronaviru, aby mohli nakupovat ve Vinmonopoletu a kvůli tomu jezdili do sousedních okresů, kde není lockdown - ti se od kritiků dočkali tvrdých odsudků. Spílají jim za to, že se bez alkoholu neobejdou ani týden nebo dva (předpokládaná doba, po niž měly zůstat ony prodejny uzavřené, nakonec byly mimo provoz jen v sobotu, ovšem ta doba měla být podle původních záměrů delší), a že tím přispívali k šíření viru a obecnému ohrožení (jako kdyby bylo méně nakažlivé kupovat/pít vodu, či limonádu) a takoví lidé jsou tím pravým důvodem proč již bezmála rok trvající stav nikdy neskončí. Přitom fronty musíte vystávat i jinde, riziku nákazy se vystavujete i na lecjakých dalších místech, např. v supermarketech.

Podsouvá se jim, že jsou závislí sobci, mentálně slabší, za něž by se měl každý soudný a pravidla ctící Nor povinně stydět. Krásně je na tomto příkladu vidět, jak Norové soudí ostatní podle sebe: «Na to, abyste si užili víkendu, není třeba té flašky» cítí se v právu samozvaně diktovat a nutit druhým. Nemají sebemenší úctu k tomu, že priority má každý jiné a hned musí mermomocí třesoucím ukazováčkem burcovat proti lidem, kteří jaksi neberou ohledy na to, že v dalších zemích nemají lidé co jíst a nemají ani léky (jako kdyby omezování prodeje alkoholu cokoliv vyřešilo).

Jinými slovy: leda, že máte problém, tak by se nemělo jednat o veliký problém. Jenže význam alkoholu je kolikrát podceňován, na druhou stranu skoro 20 % plnoletých Norů nepije vůbec anebo zcela minimálně a pozvou-li vás k sobě na návštěvu, tak ostatním nenabídnou žádné alkoholické nápoje, jen nealko (včetně nealkoholického piva), což ještě neznamená, že poučují ostatní o tom, že nemají pít jinde, jen ne u nich.

Proč lidem bouchnou saze kvůli uzavřeným prodejnám alkoholu a ne kvůli uzavřeným posilovnám, zrušeným cvičením pro děti a mládež, zavřeným školám a jeslím…? Jenže velká část obyvatel těm ostatním nerozumí, ani se o to nepokoušejí, a nazývá je divnými, primitivními, či rovnou hodnými léčení a takhle si povýšeně leští své neomylně mravné a spořádané já. Nedojde jim to nebetyčné sobectví a vlastní omezenost v tom, že sami nedopřávali ostatním to, co si nedopřávají sobě. «Alkohol důležitější než potraviny.» Jako kdyby si neuvědomovali celek a jak krásně jde mít v hlavě i dvě myšlenky současně a zapamatovat si kupovat obě a mít požitek z obou, samozřejmě s mírou. Zároveň nejspíše neslyšeli o pomyslné kapce, po níž pohár přetekl. Takových kapek již bylo a je v Norsku více cítit, že i trpěliví a snášenliví Norové dosáhli svého «až sem a dále ne». Nejen v obchodech je patrné, že jsou lidé kvůli svévolným opatřením mrzutější, méně zdvořilí a víc neurvalí.

Každé opatření vytváří přidanou a pro mnoho lidí zbytečnou nejistotu, stres a další výzvu, s nimiž se každý pokouší poprat tak, jak jen může. Při déle trvajícím uzavření v zimním období s málo světla, přičemž mnozí nespolečenští Norové mají k nejbližšímu sousedovi nejen fyzicky daleko, může zažít rozmach pašování a pálení lihu u některých doma.

Kdo je z týdně vyčerpán z předstírání a hyperkorektnosti ve společnosti, jež v době Covidu prý vyvrcholuje, tak to spláchne a ventiluje třeba alkoholem. Co se jinde odžije ve věku 15 až 25 let a stačí vám, tak to se dohání později a proto v Norsku vidíte dost 30níků, 40níků i starších, jež si rozpouštějí blbnutí i zábrany v alkoholu, jež chodí intenzivně nasávat většinou od pátku do neděle do klubů a na mejdany, kde se opijí do němoty. A ráno nic - vše zapomenuté, sotva vás nepoznají ti, s nimiž jste se předchozí večer tak bezvadně bavili. Ovšem o průměrné spotřebě alkoholu v průběhu roku jsem psal v jiném článku na tomto blogu, v tom se Norové nevyznačují.

Jenže nyní, v době odrazování od návštěv má každý být o samotě u sebe a zpestřit si tu samotu tak, jak nejlépe umí, jenže pro řadu Norů jste alkoholici v pokročilé fázi i tehdy, budete-li se v sobotu večer s partnerem/partnerkou dělit o láhev. Někteří kritici dokonce tvrdí, že zákaz nalévání alkoholu nemá smysl, dokud může mít i nadále otevřeno i síť prodejen Vinmonopolet, jelikož lidé pořádají rauty doma. Tam se odehrává polovina situací zahrnujících alkohol v Norsku, v pohostinských zařízeních jen 20 %. Norové jsou cenově uvědomělí, vypít toho co nejvíce doma a jít na pár završujících drinků do hospody, či baru je při místních cenách pro mnohé pouhá znouzectnost.

Jistěže se najde dost těch, kteří si spletou to, že život má být mejdan s tím, že mejdan má být život. Než to dopadne špatně, respektive než se vypořádáte s tím, jak a proč pijete, tak se alkohol pro mnohé již stal repertoárem pro výrazy citů. Aby přišli na pravou příčinu, proč pijí, se prý musí překročit téma alkohol. Jádro problému je kolikrát o něčem úplně jiném, a sice často o tom, co si mnozí dusí v sobě a není společensky přípustné trousit podrobnosti o tom, co někdy celý život potlačují a drží pod pokličkou.

Bez klubů mladých, jaké na mnoha místech z úsporných důvodů neexistují, se scházejí kluci ve věku dvacet až třicet let doma u někoho z nich a dívky ve věku teprve od dvanácti a třinácti let, což není žádoucí. Najdou se dokonce rodiče, jež s dobrými úmysly dávají svým dětem alkohol, než jdou na raut, aby si alespoň byli jistí, co budou konzumovat. Ovšem podle výzkumu je alkohol z domova spotřebou navíc, kromě toho, co vypijí tak jako tak.

Jinde v Norsku, jako např. v městě Tromsø, opatření spočívá v tom, že chcete-li si zakoupit alkohol musíte si zároveň pořídit i jídlo. Zpravodajské servery přinášejí seznam kde, co, za kolik. Podle některých opatření nepřinese méně popíjení, naopak se akorát vrátíme o ani ne šedesát let zpět v čase, kdy byla konzumace jídla k nápojům povinná, přitom pravidlo obcházeli tak, že tytéž sendviče, či vafle byly vraceny do kuchyně a hostům podávány opakovaně. Co bude zavedeno příště? Povinnost nosit kravatu, vestu z tulení kůže, či mokasíny?

Paradoxně a tragikomicky přestože Ježíš Kristus podle Bible proměnil vodu ve víno a víno je v Písmu zmiňováno i mnohokrát jinde, tak je nejen mezi norskými křesťany alkohol obecně opravdu zapovězenou odporností a mezi některými tabuizován podobně jako ten sex nebo třeba i takový gambling.

Pro opravdové alkoholiky může odepírání přístupu k alkoholu znamenat životní ohrožení. Někteří sáhnou po alkoholu proto, že se jim nedostává potřebné pomoci, po níž volají třeba i delší dobu (jedna z mnoha odvrácených stránek Norska). Prý by se měli léčit všichni „ti nahoře“, jež nařizují, že mají mít posilovny zavřeno a tak lidem znemožňují, aby posilovali svou imunitu a své zdraví. Ovšem někteří snad mohou využít lockdownu pro odvykání tak, o co se puritáni tak masově zasazují. Stejně je prý nejen v Oslu podle některých jednodušší si sehnat drogy než alkohol.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy