Jens Stoltenberg aneb Nakolik je důležité být ve Straně?

11. 02. 2022 | 22:31
Přečteno 1863 krát
Zaměstnání současného generálního tajemníka NATO jako nového šéfa norské centrální banky a proces, jenž vedl k tomuto rozhodnutí, je shazován a protřepáván norskými i zahraničními masmédii. Případ prý ukazuje, že stranická příslušnost je v Norsku stejně důležitá jako v zemích, s nimiž jsou Norové neradi srovnáváni.

Šlo o čistě stranické vyjmenování, kde hrála úlohu pouze stranická legitimace? Pro tento post nevhodnou osobou dělá ze Stoltenberga jeho nepřiměřené politizování. Někteří míní, že s ohledem na nezávislost, nestrannost a neutralitu vůči politickému vedení se v celém Norsku sotva najde někoho méně vhodného na onu pozici, než je zrovna Stoltenberg. Stoltenberg i po vícero výzvách odmítá ze Strany s velkým S vystoupit. Neumí být na Straně nezávislý a bude jí navždy loajální.

Již večer po volbách zajásal vítězstvím opojený premiér Jonas Gahr Støre ve svém děkovném projevu «nezměním pouze Norsko, nýbrž celý svět». Tehdy byl přesvědčen o tom, že jeho blízký přítel Stoltenberg získá pozice v centrální bance, čímž se naplní sen mnohých politicky korektních, poslušných a morálně «správnějších» o užívání fondu politicky jakožto fondu "ve službách klimatu" na úkor nastřádaných prostředků, jež měly přijít na důchody.

Mnozí míní, že bylo oznámení o volné pozici šéfa centrální banky šité na míru Stoltenbergovi jakožto nejústřednější postavě sociální demokracie v novodobých dějinách Norska. Ministerstvo financí kupodivu zavolalo do sídla NATO, aby jej podnítilo, aby se o místo ucházel generální tajemník organizace. Také bylo odhaleno několik privátních hostin za účasti Stoltenberga a lidí jeho okruhu.

Podle kritiků z nejširších vrstev obyvatelstva je Stoltenberg ve srovnání s dvěma nejsilnějšími uchazeči Idou Woldenovou Bacheovou a Jacobem Bjorheimem podřadným. Kdyby bylo Norsko zemí, které nevévodí papalášství, nýbrž normální zemí, tak by se proti zaměstnání Stoltenberga odvolalo u ombudsmanky, jenže tento post obsazuje Hanne Harlemová, sociální demokratka, bývalá ministryně spravedlnosti, sestra bývalé norské premiérky Gro Harlemové Brundtlandové. Norská veřejnoprávní televize NRK sklízela za údajnou manipulací nezobrazením celého životopisu Woldenové Bacheové na obrazovkách nelítostnou kritiku.

Obsazování významných pozic stranickými nohsledy má v Norsku dlouhou historii. Doložitelně byli se dvěma výjimkami (příslušníků strany Høyre) všichni ředitelé norské veřejnoprávní televize buď sociální demokraté, či ještě levicověji zaměření lidé. Do funkcí biskupů a biskupek norské státní Církve je několik desetiletí zaměstnávána dlouhá řada levicově a liberálně uvažujících teologů, jež Církev zesvětšťují a politizují. Sociálními demokraty již jsou předseda parlamentu, ředitelka parlamentu, ombudsmanka, ředitel centrální banky, ředitel pro vodní toky a energie, ředitel útvaru pro hospodářskou kriminalitu, ředitelka Ústavu národního zdraví, ředitelé řady významných norských firem, generální tajemník NATO, vedení Rady bezpečnosti OSN, řada špiček v masmédiích a brzy jim bude i ředitel nejvyššího kontrolního úřadu. Je to mocenská koncentrace na pováženou. Nakolik je slučitelná s Norskem jakožto nejdemokratičtější zemí světa tak, jak ji vyhlásila agentura Economy Intelligence Unit. Není to spíše svědectvím o opaku demokratičnosti? To, že úřednictvo má pod palcem jedna strana /jakákoliv/ je pro mnohé závažnou slabostí země, jež o sobě tolik bazíruje na jakési větší, rozšířené demokracii.

Vyjmenovávání stranických kolegů a kolegyň do vedoucích postů je formou korupce. A ještě se v Norsku nestalo, že by byl na úřad šéfa ústřední banky vyjmenován bývalý předseda vlády a to přesto, že parlament rozhodl o tom, že má být člověk zastávající právě tuto funkci „obzvlášť nezávislý“. Podle ohlasů jsou si Norové víceméně zajedno v tom, že tu nejde o to, zda je na tento post Stoltenberg ten správný, nýbrž o to, zda vláda postupovala nesprávně.

Podle nejstaršího dánského deníku Berlingske Stoltenberg škodí NATO a selhává vůči této organizaci, zároveň poškozuje sebe samého jak vnitropoliticky, tak zahraničně politicky. Stoltenbergovu kariérní volbu a plány uprostřed největší krize novodobých dějin NATO (hrozící invaze Ruska do Ukrajiny) od studené války již rok přesměrují soustřeďování se na krizi NATO na trávení času ucházením se o pozici a zabýváním se optimálním polohováním. Zveřejněním svých plánů se nedostal svým závazkům. Krize a výzvy, kterým bude třeba čelit, toho všeho si byl vědom, navzdory tomu neváhal svou energií plýtvat další pozicí, na niž si dělal zálusk. Nyní Kreml ví, že NATO v zásadě schází generální tajemník, alespoň někdo, kdo se plně soustřeďuje na hrozící invazi a implikace, jaké to má pro celou budoucnost aliance.

Aby se novým ředitelem národní banky jmenoval Stoltenberg, proti tomu je většina parlamentu. Sám zapírá, že by jeho neformální a zatajované rozhovory o pozici šéfa centrální banky s důvěrnými stranickými a nestranickými kolegy a kolegyněmi nějak ovlivnily rozhodnutí, že mu bylo přiděleno místo. I tak opozice na své straně uvedla v činnost Kontrolní a ústavní výbor, jenž v těchto dnech vyslýchá ty, s nimiž Stoltenberg jednal o nejvyšším místě v národní bance, a nepřinesou-li odpovědi uspokojivý výsledek, tak bude následovat slyšení v parlamentu i se svědky.

Čím více se rozvíří špinavosti, jež vyvrcholily zaměstnáním Stoltenberga, tím menší důvěru je možné mít k onomu procesu. Nikdo neměl důvod být před zvolením napjatý. Důvěru dlouhodobě oslabují formální i neformální vazby Stoltenberga k mocenské elitě kolem národní banky.

Bohužel se s hořkou příchutí vyvolává dojem, že za dlouhou řadou politických rozhodnutí stálo to, že si někdo spolu promluvil, anebo, že jde o nečistý výměnný obchod, kde si političtí oponenti protislužbami odměňují na politická vítězství. Někteří takto označují to, že nedlouho před „pasováním“ Stoltenberga na šéfa ústřední banky ministrem financí Trygvem Slagsvoldem Vedumem rozpustili sociálně demokratičtí ministři «kočkopsa» v podobě nesourodého kraje Vikenu, jenž byl předchozí vládou sloučen, aniž byli vyslyšeni obyvatelé. Takže ministr financí zaměstnal svého bývalého nadřízeného, jenž je důvěrným přítelem jeho současného nadřízeného.

Proto by bylo zpochybňováno rozhodnutí o Stoltenbergově zvolení i tehdy, kdyby to byla opozice, jež ho vyjmenovala. Mj. Kristian Gundersen, profesor Univerzity v Oslu, zastává názor, že zvolení Stoltenberga ukazuje, že v Norsku nelze svými kvalifikacemi dosáhnout na politický vrchol, nezbytné je být členem vládnoucí třídy.

Jakožto premiér způsobil Stoltenberg nejednu díru v rozpočtu. Za vyhozené peníze na fantasmagorii, jež nazval „Naše přistání na měcíci" se z Norska mělo stát světovým lídrem v čištění od oxidu uhličitého. Z toho zbyly dnes mezi Nory průpovídky. Stoltenberg silným řečím navzdory neuměl ani naplňovat bazény norských škol v okresech, jež na to léta neměly peníze. Místo, aby se zasloužil o vyzvednutí ponorky z 2. světové války plné jedovaté rtutí, nechal za stovky milionů norských korun vypracovat několik zpráv o vraku, aby si kupoval čas... Za podivných okolností jako tehdejší premiér nechal zrušit a prodat ponorkovou základnu Olavsvern u Tromsø skandálně hluboce pod cenou norskému podnikateli, jenž ji dodnes pronajímá ruské firmě. Tvrdil, že čtyři miliardy korun na vybavení pro nemocnice může přivést norskou ekonomii ke krachu, ovšem nedlouho poté zapůjčilo Norsko Mezinárodnímu měnovému fondu dvanácticifernou částku. Jakýpak hospodářský génius si takhle počíná? Proto se najdou i tací, kteří míní, že správně by měl Stoltenberg sloužit pro neziskovou organizaci v Libyi, zemi, o jejímž bombardování rozhodl a ze kterých se tato válkou a ozbrojenými konflikty zmítaná země ještě nedostala.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy