Den žen a obraz mužů podle frustrovaných Norek

08. 03. 2022 | 16:44
Přečteno 1943 krát
Opět nastal ten den, kdy řada žen rozděluje národ prohlášeními jako „Muži, vy prasata, proberte se, neboť jste příčinou bolestí v životech žen a měli byste se stydět! A sotva, jak se těmto ženám poštěstí zvednout hlavu nad hladinu, tak je brutální patriarchát opět zatlačí zpět pod vodu.“

Nechtějte slyšet ty vzpomínky, za jakých podmínek Norky trpí. Třeba tím, že do sebe příliš dlouho cpaly hormony. Za to by nyní měli trpět muži tím, že si hromadně lehnou na operační stoly a nechají se sterilizovat. Alespoň podle příspěvků několika žen k tomuto námětu, jako např. nejnověji v deníku Bergens Tidende. Podle těchto žen je neudržitelné, že se musí ve sterilní, smutné ordinační místnosti pravidelně svlékat a roztahovat nohy, načež lékař-muž do nich zasune tyčku a vytáhnou z děložního čípku tělísko/spirálu, načež tam namačká novou. Nepohodlnými a bolestnými zážitky musí procházet prý proto, že mnozí muži neradi používají kondomy, jelikož to „není nic moc“ a někteří ho dokonce neumí používat. Naštěstí jsou pro ženy i další druhy antikoncepce, společné ovšem mají to, že přinášejí rizika vedlejších účinků jako přibývání na váze, krevní sraženiny, snížené libido, bolesti hlavy a deprese. Navzdory tomu je takřka nezvyklé narazit na sexuálně aktivní ženu, jež antikoncepce neužívá. Podle zmíněných žen-pisatelek jsou to překvapivě často ženy, jež odpovídají za to, že je těhotenství plánované, anebo ne. Antikoncepční pilulky pro muže již jsou na světě, jenže vedlejší účinky (k nimž patří některé z těch, které zažívají ženy) byly moc velké na to, aby byly pilulky schváleny. Na to, aby ji schválili, musí být podle oněch žen antikoncepce pro muže téměř bez vedlejších účinků. Sterilizace je proto u nich naprosto výtečnou alternativou a do pěti let se dá vrátit bez většího rizika snížené plodnosti. Ony ženy navrhují státem sponzorované sterilizace mužů v sexuálně aktivním věku a zmrazování jejich semena ve velkém. V důsledku toho slibují spokojené a zdravé ženy, jež nemusí roztáhnout nohy v omšelé ordinaci a potácet se ven se bodavými, trhavými bolestmi a pokles nežádoucích těhotenství.

Někteří se z takových tvrzení mohou potrhat smíchy, kdežto v dalších to vyvolá zamýšlení se nad souhrou mezi pohlavími. Je řešením trestat všechny muže? Není již nic řízeno vlastními volbami pro, či proti vlastnímu tělu? Vždyť je stálicí feministek Moje tělo – moje volba! Neklamou ony dívky/ženy sebe samé, podřídí-li se bez zvláštního odporu? Kdyby ho kladly důsledně, jsou si opravdu jisté, že by nebylo rázem podle nich? Anebo skousnou leccos, aby jejich popularita u mužů neklesla a aby byly přijímány? Anebo proč vůbec vyhledávat situace, kde popsaný postup se stane nutným? Jednak je to chytřejší, jednak bezbolestné. Většina tu rozlišuje mezi partnery/partnerkami, jež znají až několik hodin a těmi stálými. Bagatelizace zákroku není na místě, jelikož veškerá chirurgie může vést ke komplikacím. Ovšem urologové vypráví o tom, že téměř bez výjimky se k nim dostaví muži s již fundovaným rozhodnutím. I tak tráví specialisté více času podáváním informací než prováděním samotných zákroků. U dostavujících se žen je to ale jiné, často se je lékaři snaží od zákroků odradit námitkami jako, že stále mohou mít děti a co kdyby si to rozmysleli, třeba budou mít partnera, jenž bude stát o děti,a tak se podle lékaře na nějakou dobu rozhodnou pro jiné řešení.

Co kdyby se výbory a účastnice Den žen místo toho zaměřovaly na povolání a pracoviště, na nichž jsou ženy ve velké menšině a nedosahují na rovné příležitosti, kde jsou častovány vulgárními výrazy v drzém, a drsném stylu toho, co jsem popsal v jiném textu, šikanovány, či se jich muži bez souhlasu dotýkají, vysmívají se jim, musí čelit neslušným návrhům a dotazům, mluví se na ně dětinsky a je s nimi celkově nedůstojně zacházeno. Např. je-li žena rybářka, pak je to podle několika žen, jež se svěřily prostřednictvím serveru www.nrk.no pro řadu mužů špatné pohlaví na palubě. Nestačí jen seminář a školení v mezilidských vztazích, jde o primitivní, negativní kulturu s hlubokými kořeny, kde se příliš mnoho nebojí překročit červenou čáru a vedení /bez výjimky naprosto bez žen/ nebývá lepší, než jsou řadoví zaměstnanci. Potřeba takových mužů se zviditelňovat negativními prostředky je nebetyčná. Mluví snad stejně na vlastní matku, tetu, ženu, přítelkyni, či dceru? Někdo navrhl, že by se mělo chování takových mužů nahrávat a nahrávky pouštět jim blízkým ženám.

Den žen nemá pro každého místo. Každá se necítí, že je jeho součástí ona a její problematika. Neadresuje její boje, ani ho za ni nevede. Proto se cítí vyloučené. Hesla se týkají jen etnických Norek, ty četné dívky a ženy, jež nikam a nic nesmí bez svých rodičů, resp. svého muže, nesmí si samy vybírat partnera, je jim vyhrožováno, některé jsou bité a jinak trestány a jsou hnutími žen přehlíženy. Velice je to může provokovat, že Den žen je oslavou toho, jak daleko ony samy došly, aniž by výslovně zmiňovaly další ženy, jež žijí uprostřed nich. Vysílají jasné signály toho, že jejich boje nejsou dostatečně důležité, a dokonce to, že takové ženy do hnutí žen vůbec, ale vůbec nepatří.

Již jsem v předchozích článcích při mnoha příležitostech poukazoval na to, že těmi největšími rasisty bývají zrovna ti, jež ve všem vidí rasismus a nejvíce o něm píší a mluví, ovšem dá se k nim řadit i ty, jež se ho snaží zneviditelnit tím, že se vyhýbají jakékoliv problematice spojené s migranty a migrací. Zatímco hnutí žen bojují za vyšší mzdu, zápasí mnoho dívek a žen migrantů za své právo žít normálně bez násilí, vyhrůžek a šikany doma i mimo domov. Přitom jde o rozsáhlou, strukturní tématikou se stabilní aktualitou.

A pak máme všechny ty, jež se neztotožňují se svým biologickým pohlavím, nýbrž prožívají, že jsou vlastně ženami. Pro některé je úsilí o umožnění, aby mohly žít své životy tak, jak sebe vnímají, jeden z předních bojů za svobodu naší doby. Byť je jejich postoj hluboce konzervativní se většina těch, jež míní, že je pohlaví více, hlásí k levici. Odstraníme-li pojmy „muž“ a „žena“ bude nemožné vést statistiky jak o násilí proti ženám, tak o rozdílech v platech a mzdách, založených na pohlaví. To znemožní diskusi založenou na faktech o těchto a dalších problémech spojených s pohlavími. Jenže to třeba není podstatné, zastává-li řada lidí názor, že vše, co něco znamená, jsou subjektivní pocity jednotlivců? Je to ale výrazem extrémně konzervativního pohledu na mužské a ženské role. Trvalo nesmírně dlouho, než se došlo k tomu, že je přirozené, když si chlapci hrají s panenkami a děvčata s hasičskými autíčky. Avšak nyní je toto podle nejen norských ohlasu křížem krážem stoupající měrou vykládáno jako znamení toho, že se někdo narodil „v jiném těle, než měl“. Toto přispívá k tomu, že jsou mladí Norové dušeni nebývalým nátlakem, jenž v pubertě a u některých ještě dříve způsobuje matení kolem pohlaví. Pro všechny až na mikroskopickou menšinu tyto pochybnosti a váhání pomine a vnímání se ustálí bez lékařského zákroku.

V Norsku stačí málo, než se něco zvrtne v boj mezi pohlavími. Mnoho norských mužů toho má plné zuby. Však někdy brzy se můžete ode mne dočíst o nedoceňování mužů a jejich problémů a snižování hodnoty mužů, v společnosti soustavně přijímané diskriminaci mužů a např. o sabotáži společného času s dětmi ženami po rozchodu/rozvodu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy