Proč jsou Norové tak poslušní?

07. 04. 2022 | 20:11
Přečteno 2323 krát
Jak si očkování i nadále vybírá svou krutou daň, tuhne úsměv dost časně i tehdejším blouznivům, jimž se nad tím ještě před pár měsíci dařilo pousmát a dopady politiky kolem Covidu-19 bezvýhradně nálepkovali jako další nesmysly spiklenců, pomatenců, rozumbradů, potížistů a dalších ztroskotanců.

V celé zemi nenajdete pojišťovnu, jež by vás pro takové případy pojistila tak, že budete mít jistotu, že existuje reálná vymahatelnost odškodnění, jež vám za prožívané újmy přísluší. A to bez ohledu na to, jak dělají někteří vše, aby vaše újmy bagatelizovaly. Jak psal list Finansavisen riskují dokonce pojištěnci s krytím proti úmrtí, že pojišťovna pozůstalým nic nevyplatí poté, co se ukázalo, že očkování obnášelo smrt někoho blízkého.

Na udržování oficiálního narativu očkování jako nutného, bezpečného a efektivního jsou nakládány nemalé zdroje. Místo na očkování jsou dnes běžně vedlejší účinky jako zánět osrdečníku a srdečního svalu, mikro a makrovaskulární komplikace a srdeční arytmie, ale i další následky, jež jsem popsal v jednom předchozím článku na totéž téma, sváděny na odbourání opatření a rozvolnění. Podle kritiků pandemie přešla od kolektivně paranoidní psychózy k horečnatému udržování konformistického kolektivního ega.

Kdy se protrhne hráz a masmédia přestanou jen přinášet titulky typu «Rekordmange dødsfall: - Har ingen forklaring.», čili v překladu «Rekordní počet úmrtí: - Nemáme vysvětlení“, jak píše list Hallingdølen a nápodobně i mnoho dalších místních novin. Když takhle řekli A, seberou odvahu říkat i B? Vždyť se musí blížit bod zlomu, kdy ony souvislosti nemohou být dále zametávány pod kobereček?

Jsou normalizovány zhoubné účinky po očkování v době, kdy Covid-19 v masmédiích až na „vyhrožování“ čtvrtou dávkou před další zimou takřka přestal být tématem. Podobně jako jsou prány špinavé peníze se do bílá snaží prát i ony vedlejší účinky. Úřady a masmédia se pokoušejí oživit zájem o další dávky, ten ovšem rapidně klesá úměrně počtu dalších zveřejněných případů hlavně ze života sportovních celebrit. Injekce již spíše slouží jako antipsychotika určená na utišení iracionální paranoie, jež nespoutaně vyrůstala spolu s naháněním strachu. Ještě se z hlubin volá, že umírat, či mít závažné zdravotní problémy bude ještě spousta lidí, ovšem dělá se jakoby se nic nedělo a toto zaryté zapírání pokračuje.

Pomalu se probouzí obyvatelstvo, jež si to o své vládě myslelo dobře. Čím dále více lidí platí draze svým zdravím poté, co se nechali přesvědčit, donutit, či dotlačit k očkování. Nadměrná úmrtnost se v Norsku, jakožto i v dalších zemích zvyšuje více, než aby se dala vysvětlit jako statistickou náhodou. To, že je úmrtnost mezi očkovanými vyšší, než mezi neočkovanými potvrzuje ve svých videích i Torkel Snellingen, badatel klinické epidemiologie. Mezi postiženými mj. zánětem osrdečníku anebo rovnou zemřelými najdeme několik sportovců. U mnohých lékaři prý nemohou přijít na to, co jim je. Mimo jiné byli novináři dotázáni přední norští cyklisté a fotbalisté a v okamžiku, kdy jakožto diváci a čtenáři položili dotaz, proč se novináři nezajímají víceo příčiny, načež se jim dostalo odpovědi:„Své dotazy směřujete k lékařům.“ Takže je ještě v pořádku, budeme-li se bavit o četných případech onemocnění očkovaných, nikoliv však o příčinách.

Kdekdo již zná někoho, kdo je dodnes očkováním postižen a většina těch, kdo o to stálo/stojí, si sami přišli na to, jak spolu věci souvisejí. Tolik toho již vyplulo na povrch, že pokud se najdou tací, jež takové souvislosti ještě zpochybňují a popírají, tak již asi nepomůže, budou-li napomenuti jinými. Proto je zajímavé, že ti, jež tvrdívali, že očkovací látky byly účinné dlouho před tím, než bylo doloženo, že nejsou, se zdaleka tolik neozývají. Proč je jim tak cizí doznat se k chybě? Protože ano, pocit zahanbení a strach ze ztráty prestiže a věrohodnosti je evidentně důležitější, než by si jeden myslel. Avšak co to bude znamenat pro obecnou soudržnost ve společnosti, to se ještě neví. Něčemu se přece říká „společná útěcha v společném údělu.“ Třeba to bude cesta ze zahanbení ven pro ty, jež se ještě svírají v iluzi o tom, že se dá věřit jakékoliv autoritě.

Pro kritiky nejen norských opatření šlo o překvapivě nepřekvapivé výsledky společensko-psychologického experimentu, jenž odhalil jak věrní autoritám a nekritičtí lidé skutečně jsou a jak jsou ochotní vystupovat jako morální policie/prodloužená ruka úřadů na jejich místě. Mohly elity snad bezproblémově zavést i systém bodování za společensky tolerované, resp. netolerované chování jako ten, jenž mají v Číně?

Na webu komunikační agentury GK Nordic odkazuje spisovatelka, novinářka a politoložka Miriam Englundová na výsledky rozsáhlé mezinárodní studie z r. 2011, podle níž je Norsko šestou nejkonformnější zemí světa. Norsko je za Pákistánem, Malajsií, Indií, Singapurem a Jižní Korejí a ještě konformnější, než je japonská a čínská kultura. Englundová dále odkazuje na zprávu o stavu svobody projevu v Norsku z r. 2014, podle níž devět z deseti Norů ze strachu, že se to někomu nebude líbit, neříká, co si doopravdy myslí. Omezují je společenské mechanismy. Podle Englundové je poslušnost Norů podmíněna kulturním dědictvím. Od vzestupu křesťanství se podřídili monopolnímu dozoru autorit určujících to, co se má a nemá. Proto málokdo klade dotazy ohledně oprávněnosti a správnosti systému a jeho opatření.

Mezi četnými selháními a porušeními povinností souvisejících s uzávěrkou jsou asi nejhorší ty, za které platily a budou ještě dlouho platí děti, jelikož jim způsobily újmy, trémy a problémy s učením nedozírných následků. Třeba deník Dagsavisen citoval policejní zdroje, jenž uváděl, že na začátku pandemie nastalo znepokojivé ticho a k policii se od škol, úřadu Barnevernet, či ze zdravotnictví skoro nedostávaly žádné případy násilí, trýznění a zanedbávání osobami blízkými. Jenže posléze na linku policie volaly i 5leté děti. Podle policie sloužila pandemie jako „písečná bouře“ a skrýš domácích násilníků. Je-li menší šance, že budou odhalení, tak jejich aktivity rostou. Přitom jde o druh kriminality, kde je důležité se vzchopit a podniknout správná opatření včas. Počet případů se např. v Oslu trojnásobil. V době, kdy probíhala jen online výuka a volnočasové nabídky byly dětem a mladým pozastaveny a příslušná místa uzavřena, neměly ony děti a mladí komu se svěřit.

Také mezi partnery stoupal počet nahlášených případů. Např. ve středonorském kraji Trøndelag o 54 % a to jen v období od března do prosince r. 2020. Přitom řada případů měla zvýšené riziko dalšího, potenciálně smrtonosného násilí.

Loňský 16,5 % růstu v mravnostních deliktech zaskočil i otrlé a opět znepokojuje vývoj, zejména pokud jde o děti a mladistvé. Píše o tom zpravodajský web www.nettavisen.no. Značná část toho je páchána po internetu. Objem nahlášení vzrostl obzvlášť v kategorii držení a šíření snímků sexualizujících děti. Zvyšující se měrou se děti a mladí dělí o a prodávají takový materiál vlastní výroby. Znásilněno bylo loni 13,8 % více dětí mladších 14 let. U ostatních znásilnění byl zaznamenán růst o 10,5 %. Reálná čísla jsou podle policie ještě vyšší. Mnohdy trvá dlouho, než poškozená strana zločin nahlásí. Okolo 30 % znásilnění dětí mladších 14 let je nahlášeno po uplynutí více než pět let od zločinu.

Camilla Stoltenbergová, vedoucí Folkehelseinstituttet, či v překladu Ústavu národního zdraví sdělila časopisu Khrono, že se Ústav nechal několikrát slyšet, že je nejisté, zda pozitivní užitek převládá nad zápornými stránkami očkování. Přesto se neřeší, zda se mohlo a může s celou problematikou nakládat jinak. Za ty roky dostalo za pouhé poučení pacientů o vedlejších účincích vakcín několik lékařů dokonce výpověď.

Bude-li někdy nějaké vypořádání se s rozhodnutími účinnými v souvislosti s Covid-19 se mnozí obávají, že se udělá kozla zahradníkem, anebo, že to bude jako „my o voze a oni o koze“. Společná řeč se za současných okolností najde jen těžko.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy