Cesta norské koruny ke dnu

24. 06. 2023 | 12:25
Přečteno 3198 krát
«Zimbabwský dolar Evropy»: Norská koruna je na tom nyní na mezinárodním trhu natolik špatně, že norským turistům je centrální bankou doporučováno si sebou norskou korunu nebrat do zahraničí, jelikož je tam považována za bezcennou a některé banky ji proto odmítají vyměnit za místní měnu.

Co se s ní asi mohlo stát? Pamatuji si poměrně dlouhé období, kdy se norská koruna prodávala za bezmála čtyři a půl českých. Norský přední investor Øystein Stray Spetalen reagoval prostřednictvím deníku Verdens Gang na mimořádně slabou korunu slovy, že investoři v zahraničí ztratili důvěru ve řízení financí norské vlády a v norskou ekonomiku do budoucna, a tak se norská měna stala nejslabší v rámci celého Západu. Koruna je podle něj prohnilá. Vůči moldavskému leu je koruna za rok dolů o 25 procent – nechte si to projít hlavou. Směrujeme k Moldavsku. Nejchudší zemi Evropy. Norové se za uplynulý rok stali o 20 % chudšími než je průměrný Evropan. Při porovnání s Poláky jsme se od loňského srpna stali téměř o 30 % chudšími než je průměrný Polák.

Zacházejí-li norské politické rychlokvašky bez jakékoli praktické zkušenosti s financemi s měnou jako s odpadem a tváří se jako vyzyvatelé nejúspěšnějších norských investorů posledních desetiletí, proč by na ni zahraniční investoři pohlíželi jinak. Ze země utíkají oni i manažeři. V prvé řadě do Švýcarska. Strayovi Spetalenovi dává za pravdu Thor Johnsen, profesor Norges Handelshøyskole, čili Norské obchodní akademie prostřednictvím deníku Finansavisen.

Norům povolily nervy. Zhůvěřilost a nepravda: Slovy se politici snaží ubíjet slova Straya Spetalena, jednoho z údajně ještě nezkažených, čili, chcete-li, ještě nezparchantělých, důvěrnějších tváří Norska, před nimiž spousta Norů smeká. Výsledky vlády jsou neucházející, a to i tehdy, nejsme-li v tomto finančním brouzdání. Těmto vyžírkám bez pracovní zkušenosti mimo politiku, kteří si dávají do hlavních funkcí své kamarády a kamarádky a čerpají 108denní dovolenou a další ohromné bonusy, by nejeden Nor po tom jejich širokopásmovém lhaní s chutí dal pěstí, jenže je nikdo nebude za to bezprecedenční posílání peněz do černých děr a drénů na peníze popotahovat, a toho si jsou oni až moc dobře vědomi. Norští aparátčíci v potu tváře Agendy 2030, Ukrajiny, Jižního Sudánu, Palestiny a řady dalších zemí, soukromých nadací a neziskovek a mnoho, mnoho dalších příjemců «úplatků» symbolové politiky nemají důvod ani žehrat, přestože produktivita země klesá.

Od roku 2013 norská koruna vůči euru oslabila zhruba o 60 procent. Zboží/služba, jež před deseti lety stálo/stála 100 eur, nyní stojí 160 eur. A to jsme se soustředili pouze na směnný kurz koruny. Navíc dochází ke zvyšování cen, říká hlavní ekonom Kyrre M. Knudsen ze SpareBank 1 SR-Bank zpravodajskému serveru Nettavisen. Norsko prý přešlo od ekonomiky poháněné ropou k zemi, jež prochází transformací /zeleným přerodem/. Slabá koruna může sama o sobě přispět k ještě slabší koruně, říká Knudsen.

Nechal se slyšet, že je vzácné, abychom zažili tak velké oslabení v tak krátké době. Výjimkou jsou velké krize, jako je pandemie, propad ropy v roce 2014 a finanční krize v letech 2008 až 2009. Proto si myslí, že existuje určitý potenciál, abychom nakonec získali poněkud silnější korunu. Posílení o 40 až 50 øre (haléřů) během léta by nemělo překvapit, říká Knudsen.

Podle norské centrální banky jsou hlavními příčinami slabé koruny to, že úroková sazba v Norsku je nižší než v řadě dalších zemí a k tomu nejistota na mezinárodních finančních trzích. Přitom Norsko mívávalo o něco vyšší úrokovou sazbu než další vyspělé země, což lákalo zahraniční investory. Do jisté míry sleduje norská koruna výkyvy ceny ropy a plynu a údajně letos v porovnání s loňskem prudce klesala cena plynu. Tvrdí to prostřednictvím zmíněného Nettavisenu Dane Cekov, měnový stratég banky Nordea a dodá, že na trhu s korunou je nesoulad částečně způsoben prodejem korun, jež norská centrální banka provádí jménem norského státu. Navíc vede nejistota světového hospodářství k tomu, že je méně přitažlivé vlastnit tzv. cyklická aktiva do velké míry ovlivňována makroekonomickými poměry jako inflací a navyšováním úroků jako norské koruny. Dále mohlo korunu oslabovat náhle a nepředvídatelně zavedené vyšší daně. Podle Světové ročenky konkurenceschopnosti IMD (IMD World Competitiveness Yearbook) je Norsko z hlediska daňové politiky až na 48. místě.

Zmíněný investor Stray Spetalen se dušoval, že politická rétorika korunu neposílila. Na pomatené politiky, centrální banku a další snažící se šikovnou kampaní vnucovat myšlenky a citově vydírat nakonec jinak ze značné části zpovykaní Norové vykřikli. Jejich kvílení o zbídačení se zakládá na pravdě, jelikož se podle norského statistického úřadu zástupy Norů pobírající dávky z r. 2021 do loňska rozrostly o deset procent a dosud to nepolevilo.

Ačkoli se koruna řítí ke dnu a řadoví občané přicházejí o kupní sílu, překypují mluvčí vlády spokojeností. V protikladu k tomu t.č. značně bojuje s rostoucími náklady na živobytí cca. 18 % norských domácností. K tomuto číslu dospěl podle norské tiskové kanceláře NTB ústav pro výzkum o spotřebitelích (SIFO).

Zmíněný Nettavisen napsal, že Norové utrácejí stejně tolik jako dříve, ovšem za své peníze toho dostávají méně. Pro více norských domácností byl překročen bod zlomu a někteří si budou muset vyměnit stávající bydlení za levnější. Přibývá těch, jež nezvládnou nepředvídatelné výdaje i těch, jež odpustí od dosud neodpustitelné zahraniční dovolené. Pro norské studenty studující v zahraničí, jež často zužuje samota se koruny s hodnotou proklouzávají mezi prsty rovná finančním potížím a z nichž vyvěrajícímu zhoršení mentálního zdraví.

Úprava základní úrokové sazby centrální banky směrem nahoru způsobila velmi dočasné posílení norské koruny. Nyní v červnu prodává norská centrální banka 1,3 miliard korun denně, což je na malém trhu s korunou hodně, poněvadž pakliže překročí objem prodeje v korunách objem poptávky, pak cena nebo hodnota koruny klesá, uvádí web www.forskning.no.

Kurz měny je přeci odrazem toho, jak svět hodnotí Norsko a z třicítky srovnatelných měn se kromě argentinských pesos žádná nepohoršila více k euro a dolaru jako norská koruna. Kolaps norské koruny je silně na úkor hodnoty norských platů a mezd, šíří se zmiňovaný web Nettavisen. Ten zaostřil na to, jaký byl vývoj reálných platů a mezd po zkorigování kurzu koruny vůči euru. Protiklady jsou do oči bijící: V takovém světle jsou mzdy a platy Norů jen 74 % těch, co bývaly před deseti lety.

Absolutní dno, kam může měna dopadnout, ještě není na dohled. Podle Straye Spetalena může mít ještě značně dlouhou sestupnou dráhu. Je něco shnilého ve státě norském. Zlí jazykové na sociálních sítích i v dopisech norským novinám píší o sabotáži politiků a dalších za účelem krůček za krůčkem norské koruně poškozovat až bude vyměněna v prospěch eura či digitální měnu a s nataženou rukou docílit dalšího srůstu s evropskými nadnárodní (z)vůlí. Bude-li norská měna slábnout dále, bude se zesilovat volání firem po nahrazení eurem.

Avšak poukazuje-li někdo na realitu, tak se zvednou hlasy těch, jež ta upozorněnínazývají nečestností. Vlastní mocí opojení lidé nechápající hospodářské souvislosti jsou nebezpeční. Ovšem jak nám ukázaly dějiny, tak i menší lháři, manipulátoři, zrádci a loutky cizích zájmů se zpravidla stávali oběťmi vlastních lží a nejednoho z nich postihl nezáviděníhodný konec, jež si sami přivodili.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy