Lémurijské rybí orgie

16. 06. 2009 | 11:44
Přečteno 3736 krát
Laskavé a něžné objetí jednoho dlouhého splývavého řetězu chuťových a vůňových slastí vzájemně prolnutých v jednolité nepřetržité skupinové orgii, v níž ztrácíte přehled, kdo je kdo a kdo komu působí jakou rozkoš, a jen velmi pracně ji rozplétáte na jednotlivé ingredience ve snaze je rozpoznat a pojmenovat. Nakonec to vzdáváte a necháváte se jimi lehce pohupovat jako na mořských vlnách a poddáváte se blaženému chuťovému orgasmu nenamáhavého a neuspěchaného mazlení.

Chutnáte se mnou poisson créol Lémuria, kreolskou přípravu bělomasého chňapala červeného, zubaté ryby zvané anglicky red snapper. Je to jedna z těch tužších ryb, které drží pohromadě i po důkladné tepelné přípravě, podobně jako tmavší tuňák nebo lehčí pražma. Příprava trvá necelých patnáct minut, ale ryba se vychutnává pomalu, zdlouhavě, uctivě, vnímavě a zamyšleně, jak se kousíček po kousíčku vsáváme do tajů kuchyně kreolské na ostrůvku Praslin při východním pobřeží Afriky, kousek severně nad Madagaskarem. Je součástí souostroví, které jako první objevili Portugalci, kolonizovali a po ministrovi financí markýzi de Seychelles v roce 1756 pojmenovali Francouzi, po Napoleonově pádu převzali a o půldruhé století později v roce 1976 mu nezávislost dali Britové.



Čtěte další tipy na dovolenou od blogerů i diskutujících


Zůstáváme tedy stále v kuchyni britské, třebaže koloniální. Zde kdysi podle mystických legend býval kontinent Lemuria s rajskou civilizací, který se podobně jako druhý mytický kontinent Atlantis propadl do moře, odkud se jeho vrcholky ještě vyhupují nad hladinu v desítkách ostrovů a ostrůvků, na nichž ráj dodnes přežívá. Jsou propletené korálovými útesy, takže se jim zdaleka vyhýbají žraloci ze strachu, aby si nerozřezali břicho. Rybami se zde moře hemží. Připlouvají k vám až na mělkou pláž a zvědavě ďobou do lýtek. Každou chvíli z nějaké bárky vystoupí pár domorodců nesoucích kuchařům svazek právě ulovených ryb, abyste věděli, že ryba, kterou jíte k večeři, byla vylovená před pár hodinami.

Dnešní ráj zvaný Lémuria je v palmách ukrytý hotel kategorie *****+ řetězce „Rélais et chateaux“ zvící několika desítek bungalovů, tří restaurací a barů, s golfovým hřištěm rozprostřeným po několika pahorcích a roklinách, s jemně písčitými plážemi, na nichž se vám pod nohama prohánějí chuchvalečky čerstvě vylíhlých krabů, nad hlavami poletují kormoráni a obří netopýři, kolem jídla vám poskakují a drobky zobou vrabčáci pestrých barev a trpasličí hrdličky čtvrtinové velikosti hrdliček evropských.

Zde pro rozmazlené labužníky vášnící po čerstvých rybách vytváří kreolský kuchař Ruphus svá chef-d’oeuvres, která nenaleznete v žádné kuchařské příručce. Podává je v jedlé misce z plodu zvaného anglicky bread fruit a česky chlebovník, který roste po celých ostrovech volně na stromech. Je světle zelený jako kedlubna, vypadá jako něco mezi kokosem a malým melounem, má boulovatý povrch a chutná jako něco mezi bramborem a kedlubnou. Oloupe se a povaří půl hodiny v solené vodě. Vydlabané ostatky chlebovníku se postrouhají, promíchají s trochou karí, oleje a citronu a jedí jako salát.

Samotný poisson créol Lémuria začíná lehkým osmažením třícentimetrových krychliček nakrájené ryby v troše oleje s jemně posekanou cibulkou, nanejvýš pět minut. Pak se přidají a s rybou dobře promíchají tyto ingredience (počítáno na dvě porce):

Na kašičku podrcený jeden stroužek česneku. Podrcený čerstvý zázvor, přibližně jedna kávová lžička. Větvička čerstvého tymiánu. Kurkuma, jedna kávová lžička. Masala, jedna kávová lžička. Jestli jste už zapomněli složení masaly z našeho dřívějšího kuřete tikka masala, zde je máte znovu: hřebíček, pískavice neboli řecké seno, mírná paprika a kardamom, bez pálivých příměsí. To vše se zalije půllitrem kokosového mléka, dusí nejdéle deset minut a podává v misce z chlebovníku posazené na strouhaném salátě z chlebovníku.

Jenže pozor, ještě nám chybí jedna pro nás neobvyklá ingredience. To, co máte bez ní, je vylepšená tradiční ryba masala na kokosovém mléce. Samo o sobě už jídlo znamenité, recept spíš jihoindický, snad i malajský. K dokonalosti poisson créol Lémuria ale patří ingredience, která se čerstvá, ve formě zeleného srolovaného listu potřebného pro tento recept, těžko shání. V prášku nebo v sušených hnědých kouscích se blíže k nám hojně používá v kuchyni severoafrické a středovýchodní včetně turecké a řecké. Skořice.

Vyšlo v týdeníku Euro

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy