Podvodníky amnestovat a ještě za ně zaplatit?

09. 01. 2013 | 09:45
Přečteno 3415 krát
Zajištění beztrestnosti předním českým tunelářům i těm, kdo v tom s nimi jeli a mohli být odhaleni při případném soudním jednání, tak vnímá veřejnost amnestii prezidenta republiky Václava Klause. Je to tečka za Klausovou érou i klíč, jak ji hodnotit a jak jí rozumět. Včera byla amnestie ještě korunována návrhem, aby stát za osvobozené podvodníky zaplatil náhradu škody jejich obětem.

Je to celé pobuřující nemravnost, která ukazuje, že současná praxe v České republice míří zcela mimo představy o demokracii a právním státě. Navíc jde o společný krok nejen prezidenta, ale také vlády, jejíž předseda Peter Nečas musel amnestii písemně schválit. Na věci nic nezmění ani to, že Nečasovi koaliční partneři tvrdí, že se o amnestii dozvěděli až z Klausova novoročního projevu. To je problém nefunkční koalice, ne občanů. Neobstojí ani překrucování ústavy, tak jak to předvádí ministr financí Kalousek. Ani tvrzení šéfa vládní legislativy, že premiér neměl kvůli ústavní tradici na vybranou. Protože měl!

Vše nasvědčuje tomu, že někteří představitelé naší země jsou nadále v područí mnohamiliardových majetků, jejichž v některých případech velmi pochybný původ amnestie ukázkově nasvítila jako divadelním reflektorem. Jsou obětí doktríny, podle které bohatství nemnohých přináší prosperitu celé zemi, a taky že hodnoty nevznikají z řádné práce, ale prostě a jen z peněz. Měli jsme žít v pohádkovém snu, že, když bude stát co nejmenší, daně co nejnižší a hra tržních sil co nejsvobodnější (laissez-faire), ráj se brzo dostaví. Ukázalo se však, že pravda je poněkud jiná. Ráj se dostavil, ale pouze pro ty vyvolené. Stát se pro ně v řadě případů stává dojnou krávou a přihrává jim kořist v podobě privatizací, dotací a předražených veřejných zakázek. Malý má být stát jen tam, kde chrání práva občanů. Nízké daně zajišťují, že policie a soudy se na pořádnou práci z nedostatku finančních zdrojů třeba na benzín ani nezmůžou. A ona svoboda, také vlastně platí hlavně pro pár oligarchů, kterým to tady jakoby všechno patří, přestože to vytvářely celé generace. Na trh zapomeňte, soutěž skončila. Krást se může, pokud patříte mezi vyvolené. Na ostatní číhá exekutor. Takový je vzkaz odcházející hlavy státu občanům. Takové je poselství amnestie.

Pokud se jí bráníme, tak ne proto, že bychom byli zaťatými politickými protivníky Václava Klause a organizovali nové “Sarajevo”, jak si to myslí pan prezident. Prostě nesouhlasíme s tím, aby naše společnost pokračovala touto nepřijatelnou cestou.

Stačí se podívat na pár čísel, aby bylo jasné, kam nás tato hradní ( i Topolánkova a Nečasova vládní) filozofie dostala. Od roku 2008 nevzrostl HDP ani o korunu, ale státní dluh stoupl o 650 miliard korun. Z čeho se to má zaplatit? Výběr daní pro státní rozpočet byl v loňském roce dokonce o 55 miliard korun menší než roku 2008.

Celostátní výběr daní z příjmů právnických osob se propadl dokonce o 17 miliard korun pod rok 2005! Ovšem pozor - u zaměstnanců je tomu úplně jinak, ti zaplatili o 10 miliard více. Kteří? Když si připomeneme, že roku 2008 bylo zrušeno progresivní zdanění (tj. daně pro bohaté prudce poklesly), je zřejmé, že to všechno táhnou zaměstnanci se středními a nižšími příjmy. K tomu vzrostly DPH a spotřební daně o 50 miliard korun. Ty také více doléhají na nižší než vyšší příjmové skupiny. Snížení daní vlád pravice tedy nepomohlo ekonomice, neulevilo drtivé většině občanů, ale přispělo jen úzké vrstvě, která to nepotřebuje. Ta to projedla, a teď se nemravně brání spravedlivějšímu zdanění. Účet za ní mají zaplatit ostatní, až dojde na splátky dluhů, které nejsou kryty hospodářským růstem.

Je to nespravedlivý, prohnilý systém, kde amnestie je jenom třešničkou na dortu. Slovy “rozpočtová odpovědnost” se označuje bezhlavé drancování státní kasy, slovy “snižování deficitu” prudké zvyšování státního dluhu, který loni naskočil i s církevními restitucemi o dalších 160 miliard korun, slovy “protikorupční” ochrana tunelářů a podvodníků.

Něco z toho je sobecký záměr, ale něco i čirá neschopnost. Když ministr financí Miroslav Kalousek varuje před “růstem na dluh”, zatímco spáchal “pokles na dluh”, připomíná lišku z Ezopovy bajky, která na hrozny nedosáhne, a tak tvrdí, že jsou kyselé.

Situace v Česku je tak zmatená, že se nad ní pozastavuje i vlivný americký ekonomický týdeník Bloomberg Businessweek. Připomíná rozzlobenou reakci voličů na český model kapitalismu, pro který jsou charakteristické tunely a korupce a jehož dvě vlny recese byly ještě prohloubeny rozpočtovými škrty a zvyšováním daní. Týdeník straší návratem komunistů k moci, ale víc se zabývá tím, co by to udělalo s úrokovými sazbami, než tím, co uvádí lidi do varu.

Absurdní Nečasova vláda nás stojí každý den skoro půl miliardy korun nového dluhu. Jména těch, kdo pro ni zvednou ruku při hlasování o nedůvěře v Poslanecké sněmovně vyvolané sociální demokracií, budou hlasy z politického záhrobí. Budou to projevem čiré nemravnosti a nemravnost je nepromlčitelná.

Zástupci vládní TOP 09 nyní navrhli, aby stát odškodnil ty občany, které poškodila Klausova a Nečasova amnestie tím, že jim fakticky znemožnila získat náhradu škody v rámci trestního a následně i civilního řízení. Pokládám tento návrh za populistickou mlhu, která má zakrýt odpovědnost vlády za krajně pochybnou amnestii.

Kalousek a Schwarzenberg fakticky navrhují, aby místo amnestovaných podvodníků a tunelářů platili vzniklé škody všichni daňoví poplatníci. Kruh by se tak uzavřel. Za chybu prezidenta a premiéra, kteří amnestovali i podezřelé z podvodů a tunelování a poškodili tak práva obětí jejich trestné činnosti, by vše blahovolně kompenzoval státní rozpočet. Místo amnestovaných zlodějů a podvodníků, jejichž majetky a peníze by tak zůstaly nedotčeny, by platil stát.

Zástupci TOP 09 se tímto na první pohled líbivým a milosrdným návrhem snaží zakrýt skutečnost, že svým setrváváním v Nečasově vládě spornou podobu amnestie fakticky odsouhlasili a nejsou schopni ze selhání vlády a premiéra vyvodit žádnou politickou odpovědnost.

Rozhodně podporuji právo obětí trestné činnosti na náhradu škody. Toto právo by mělo být realizováno především v rámci řádného trestního či civilního soudního řízení. Škody způsobené trestnou činností by pak měli platit její pachatelé. Do takového trestního řízení by nemělo být zasahováno tak, jak to ve své amnestii učinili prezident a premiér.

Návrh TOP 09 je nejen pokrytecký, ale zřejmě také právně nerealizovatelný. Tam, kde amnestie ukončila procesy s tuneláři bez rozsudku, nelze rozhodnout bez řádného soudního rozhodnutí ani o nároku na odškodnění, natož o jeho výši. Je smutné a odsouzeníhodné, že vláda amnestií dostala řadu poškozených do takto právně komplikované situace.

Poslední salvy prezidenta Václava Klause snad může ještě napravit Ústavní soud. I když to bude velmi obtížné. Toho dalšího prezidenta si mohou lidé naštěstí už brzy zvolit sami a věřím, že voliči zbaví zemi stínů devadesátých let. Že se nenechají zmanipulovat mediální masáží, která se jim za desítky milionů korun, utracených ve volebních kampaních Zemana a Fischera, snaží namluvit, že je možno vybírat jen z těchto dvou jmen minulosti. Měli by se rozhodnout pro takového transparentního kandidáta, který není svázán s velkým byznysem (domácím ani zahraničním) a bude zárukou, že mu nebude otevřeně či skrytě sloužit. Naše země si nezaslouží, aby se podobná situace s amnestií někdy opakovala. Zaslouží si řádného prezidenta, který bude prosazovat spravedlivá a sociálně citlivá řešení. Prezidenta, který bude garancí, že tuneláři, korupčníci a podvodníci budou spravedlivě potrestáni a právo bude v této zemi platit pro všechny.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy