Archiv článků: březen 2008

20. 03.

Zatím největší antibyrokratický počin této vlády

Edvard Kožušník Přečteno 4903 krát

Senát Parlamentu České republiky dnes schválil Novelu živnostenského zákona. Novela v praxi přinese podnikatelům řadu úspor, zejména odstraní spoustu zbytečných cest na úřad a opakované vyplňování stejných údajů ve formulářích, nebude už nutné mít živnostenské oprávnění na každou živnost, ale bude stačit jen jeden výpis z rejstříku a místo více než stovky volných živností se zavádí jen jediná.

Více »

18. 03.

FOTO DNE: Globální oteplování v Michli

Edvard Kožušník Přečteno 4622 krát

Dnes ráno proběhla Prahou studená fronta. Ráno teploměr ukazoval 0,6 stupňů. Po minulém týdnu, kdy někteří vyrazili v krátkém rukávu, je to mrazivá změna. Dokonce teď chumelí.
Globální oteplování v Michli

Globální oteplování v Michli

Zdroj fotografie: kozusnik.cz

Nejsem klimatologem. Po přečtení několika příspěvků na téma globální oteplování chci jen dnešní fotografií poznamenat, že mnozí politici, odborníci a zájmové skupiny používají termín "globální změna klimatu" k prosazení partikulárních záměrů. A proto potom někdy mohou působit jako autor této fotky. Podívá se z okna a konstatuje, že se rozhodně neotepluje.

Více »

17. 03.

FOTO DNE: Topolánek 2007

Edvard Kožušník Přečteno 5147 krát

Premiér Mirek Topolánek dnes představí zprávu o loňském fungování kabinetu. Bude podle něj vypovídat o tom, co se daří v jednotlivých resortech realizovat. Premiér to uvedl v pořadu Nedělní partie televize Prima.
FOTO DNE: Mirek Topolánek 2007

FOTO DNE: Mirek Topolánek 2007

Zdroj fotografie: fotobanka.estat.cz

V deset ráno má ještě oficiální schůzku s prezidentem Klausem. Na zprávu si tedy budeme muset zřejmě počkat do odpoledne. Takže uvidíme.

Více »

14. 03.

Nejsem kráva, ale někdo mě miluje

Edvard Kožušník Přečteno 3108 krát

V dnešní uspěchané době může tzv. překliknutí potkat i Vás. Můžete být jak nechtěným příjemcem, tak i odesílatelem. Zpráva může být třeba i pozitivní, ale může způsobit nečekaný problém.

Včera jsem dostal před půlnocí tuto SMS: „Ano miláčku, budu s tím počítat. A zítra se těším na tu večeři..Uděláme si hezký večer …..Miluji tě. Pa a dobrou noc.“ Neznámý odesílatel, který si naštěstí svůj omyl uvědomil, napsal znovu za pár minut: Ježiši, pardon! Překliknul jsem se v seznamu. Nezlobte se.“

Tímto neznámému, hlavně za tu druhou zprávu veřejně děkuji.

Více »

13. 03.

FOTO DNE: Vydrží déééle

Edvard Kožušník Přečteno 6022 krát

Senátora Karla Schwarzenberga jsem poznal blíže na oficiální návštěvě předsedy Senátu Přemysla Sobotky na Slovensku v lednu 2005. Do té doby jsem vnímal spíše jeho mediální obraz. Tedy feudála, který svého času pomáhal disidentům. Osobní setkání s ním na mě zapůsobilo a to přesto, že část cesty "prospal". Je to člověk s nesmírným přehledem a jasným názorem, který jednoduše a prostě řekne. Bez ohledu na to, zda mu by mu to v budoucnu mohlo způsobit problémy. Je to rovný chlap. Rád vzpomínám na dvě historky.
FOTO DNE: Vydržíte déééle

FOTO DNE: Vydržíte déééle

Zdroj fotografie: kozusnik.cz

Více »

12. 03.

1,1 miliardy eur za rok

Edvard Kožušník Přečteno 3491 krát

Včera jsem na tomto místě upozornil na naši analýzu českého eGovernmentu a připojil jsem výtah, který se týkal počtu zaměstnanců. Dnes se chci zaměřit na finanční výdaje.

V nových členských státech EU činí výdaje na ICT významně větší podíl na HDP (viz Noví členové EU v čele), než je tomu u původní evropské patnáctky. Obdobně i podíl veřejných výdajů v této oblasti na HDP (viz Dobrý výsledek) není zanedbatelný a nové členské státy se snaží v tomto dohnat nižší celkovou částku investic do ICT v absolutních číslech (viz Velikost rozhoduje) jejich větším podílem na svém HDP. V kontextu nižší výkonnosti české ekonomiky a některých menších nákladů proti těm v původních evropských státech proto nelze považovat 1,1 miliardy eur za rok investovanou do ICT českým veřejným sektorem za nízkou částku. Nemůže tedy obstát časté tvrzení, že rozvoj e-governmentu brzdí nedostatek finančních zdrojů. Jak je možné, že státy, jako jsou Rakousko a Estonsko, se ocitají na špici hodnocení vyspělosti služeb e-governmentu, a přitom nepatří mezi země, které nejvíce investují do ICT? Celý problém má dvě roviny.

Více »

11. 03.

Čím více počítačů, tím více zaměstnanců

Edvard Kožušník Přečteno 3744 krát

Včera jsme vydali vlastní analýzu českého eGovernmentu. Porovnávali jsme procesy, investované prostředky a počty zaměstnanců.

eGovernment by neměl být cílem, ale prostředkem a nástrojem jak dosáhnout efektivnější veřejné správy. Nesprávně zvolený způsob zavádění informačních a komunikačních technologií (ICT) do veřejné správy může mít za následek opačný účinek. A místo k efektivnější veřejné správě může vést k velmi nákladnému chaosu. Jak se tedy vyvíjela situace v uplynulých deseti letech? Jak se povedlo zavádění e-governmentu? Nastalo omezení růstu pracovníků ve veřejné správě?

Více »

10. 03.

FOTO DNE: Mr. Bean ve Španělsku?

Edvard Kožušník Přečteno 4980 krát

Právě teď skončily ve Španělsku volby. Poslední volby v roce 2004 přinesly úspěch levicovým socialistům. Kvůli teroristickému útoku z 11. března, kdy na madridských nádražích zemřelo 191 lidí a dalších 1800 bylo zraněno, se veřejnost tehdy postavila na stranu opozice a do premiérského křesla vynesla třiačtyřicetiletého šéfa PSOE Zapatera. Ten teď potvrdil svůj mandát a bude zřejmě vládnout až do roku 2012.

Dvě hlavní strany oproti roku 2004 posílily. Vládní socialisté získali 169 oproti 164 (2004) poslaneckých křesel. Strana lidová (Partido Popular) potom 153 oproti 148 v roce 2004. Pět poslanců ztratili extrémní levicoví katalánští nacionalisté (ER). Potvrzuje se tak trend mnohých zemí v Evroské unii, kdy dvě hlavní strany, jedna červená a jedna modrá mají téměř minimální rozdíl.

FOTO DNE: Bude Španělsku vládnout Mr. Bean
FOTO DNE: Bude Španělsku vládnout Mr. Bean

Více »

05. 03.

Zadávání veřejných zakázek

Edvard Kožušník Přečteno 2513 krát

S ohledem na situaci v oblasti veřejných zakázek, je třeba se zamyslet a provést zásadní změnu ve fungování systému zadávání veřejných zakázek. Platnost tří zákonů za posledních 15 let jasně dokazuje, že úpravy zákona přidáním či vypuštěním jeho ustanovení nevede ke zlepšení situace.

Více »

04. 03.

Úřad pro evropské záležitosti jedině pod premiérem

Edvard Kožušník Přečteno 4046 krát

Iniciativa eStat.cz pořádala setkání s místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou, které proběhlo minulý pátek. V rámci setkání byla místopředsedou Alexandrem Vondrou prezentována témata související především s předsednictvím ČR v EU. Například v souvislosti s možným vznikem Úřadu pro evropské záležitosti Alexandr Vondra zmínil, že důvodem by mohlo být kompetenční opatření. Pokud by však tato situace nastala, zdůraznil Vondra nutnost, aby úřad podléhal přímo premiérovi a ne aby vznikalo ministerstvo nové.

Na dotaz, zda bude ČR v rámci svého předsednictví prosazovat na evropské úrovni odstraňování nadměrné byrokratické zátěže a byrokratických bariér všeobecně odpověděl, že ČR by měla v rámci vytváření potřebných tlaků realizovat konkrétní celoevropskou akci v Praze.

Video ČTK ze setkání
Vondra VIDEO
Vondra VIDEO

Více »

03. 03.

FOTO DNE: Kreml ve výkladu

Edvard Kožušník Přečteno 5348 krát

Na Rudém náměstí jsem byl naposledy 18.10.2005. Ve škole jsem se učil, že Rusko je země, kde zítra znamená již včera. O té doby uplynulo hodně času. Na Rusko jsem si udělal obrázek až o mnoho let později, kdy jsem v Rusku strávil více času. Pochopil jsem, že Rusko není možno posuzovat z naší středoevropské perspektivy. Rusové jsou neobyčejně otevření, přátelští a hrdí.

V rámci eStat.cz spolupracujeme s ostatními evropskými institucemi na projektu Svět v roce 2025. Překvapila mě skutečnost, že počet obyvatel by se podle odhadů měl v Rusku snížit o 10%. Tato demografická změna bude představovat bezpečnostní problém Ruska v následujících dvaceti letech. Země rozsahu Ruské federace s minimální hustotou obyvatel se tak dostane pod demografický tlak zemí, které naopak na jih od ruských hranic mají velké přírůstky svých obyvatel.

Na fotce dne je vyfocená "VIP kráva" před výkladem luxusního obchodu ve kterém se odráží obraz kremelských zdí.
FOTO DNE 3.3.2008: Kreml ve výkladu

FOTO DNE 3.3.2008: Kreml ve výkladu

Zdroj fotografie: kozusnik.cz

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy