Archiv článků: květen 2008

30. 05.

FOTO DNE: Liberecký odpočet

Edvard Kožušník Přečteno 4186 krát

Na liberecké radnici běží odpočet dnů do zahájení mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009. Je tam také teploměr, který teď ukazuje aktuálních 25,8 °C. Jsem zvědavý kolik bude ukazovat za 265 dnů.

Liberecký odpočet

Liberecký odpočet

Více »

29. 05.

Recyklace přímé volby prezidenta

Edvard Kožušník Přečteno 4316 krát

Zelení přicházejí s tématem přímé volby prezidenta. Je to správné. Správné asi z toho důvodu, že slibovali, že s něčím takovým přijdou. Správné možná i z toho důvodu, že asi potřebují dát na stůl téma, které je méně komplikované s ohledem na koaliční závazky a je dostatečně populární.

Více »

28. 05.

Fotky ze křtu spojení Atlas.cz a Centrum.cz

Edvard Kožušník Přečteno 7614 krát

Právě teď probíhá slavnostní křest nové společnosti vzniklé ze spojení Atlas.cz a Centrum.cz.


Předseda představenstva nové společnosti Pavel Mucha s moderátorkou večera Jitkou Kocurovou. Pavel Mucha je taky kolega bloger.

Blogeři
Blogeři

"Jestli to tam dáš, tak uvidíš!" Říká kolega bloger Radek Špicar s kolegou blogerem Janem Bubeníkem. Blogerů bylo povíce, přišel i Václav Klaus, Bohuslav Sobotka. Se svou paní dorazil i teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera, který by se chtěl stát také europoslancem za Albánii

Více »

24. 05.

FOTO DNE: TATRA den

Edvard Kožušník Přečteno 14202 krát

Dnes pořádal Vojenský historický ústav v Lešanech "TATRA den" u příležitosti 90 let používání vozidel Tatra Armádou ČR. Odhaduji, že se jí zúčastnilo více než 5000 zájemců o vojenskou techniku.
O to více mrzí druhá dnešní "Tatra" zpráva: Armáda pozastavila přebírání vozidel Tatra. Odběr vozidel byl zastaven kvůli závadám kabin automobilů, do kterých při dešti zatéká voda. Vojsko vyzvalo společnost Tatra Kopřivnice k jejich nápravě. Více naleznete ZDE.

TATRA den

TATRA den


TATRA den
TATRA den

Více »

22. 05.

Rodné číslo

Edvard Kožušník Přečteno 37251 krát

V rámci jedné pracovní skupiny eStat.cz připravujeme dokument „Elektronická identifikace občana v systémech eGovernment“. Analytická část se týká otázky: Co s rodným číslem? A protože ho máme každý, určitě nebude na škodu zopakovat, proč a jak rodné číslo (RČ) vzniklo. A také v čem jsou jeho omezení a rizika.

Více »

20. 05.

FOTO DNE: Martin Roman a náklaďáky

Edvard Kožušník Přečteno 13607 krát

Dnes jsem byl na přednášce generálního ředitele ČEZu Martina Romana. Zaujal mě jeden fragment jeho vystoupení: „Pokud bychom chtěli výkonově stoprocentně nahradit jaderný Temelín elektrárnou na biomasu, tak by do ní muselo každý den přijet 18 tisíc nákladních aut.“

Martin Roman ČEZ

Martin Roman ČEZ

Více »

19. 05.

Blog Kožušníka je reklamou na eStat.cz

Edvard Kožušník Přečteno 3895 krát

Snažím se většinou reagovat na diskuzi pod svými příspěvky. Jeden si zaslouží více pozornosti. Vojta napsal: „No myslim, ze by bylo dobre nahradit timto blogem blog pana Kozusnika. Je to stejne jiz jen pouha reklama na estat a nechal bych si za ni poradne trzne zaplatit. Pokud to ovsem Aktualne uz nedela. V tom pripade by vsak bylo vhodne nekde se o tom zminit.“

Více »

15. 05.

FOTO DNE: Regulace v Evropě

Edvard Kožušník Přečteno 4044 krát

"Důležitá je osobní odpovědnost ministrů za kvalitu hodnocení dopadů regulace." Mezi jinými i tato slova pronesl před přítomnými účastníky konference „EU v objetí regulace: Jak dále?“ britský ministr pro Evropu Jim Murphy.

Konferenci tématicky zaměřenou na regulace v EU a České republice pořádala naše iniciativa eStat.cz ve spolupráci s Institutem ekonomických studií (IES), jelikož obě instituce se problematikou související s RIA (Regulatory Impact Assesment) dlouhodobě intenzivně zabývají. Mimo ministra Murphyho byl mezi vystupujícími i místopředseda vlády pro Evropské záležitosti Alexandr Vondra, hovořící především v souvislostech s vyhodnocováním dopadů regulace v EU právě v období českého předsednictví a dále prof. Mejstřík ze spolupořádajícího IES. Dalibor Veřmiřovský prezentoval návrhy naší iniciativy eStat.cz na zlepšení regulatorního rámce v ČR.

Ministr Evropa

Ministr Evropa

Více »

15. 05.

Osobní číslo zřejmě nebude

Edvard Kožušník Přečteno 2868 krát

Včera se Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny zabýval návrhem zákona o eGovernmentu. Tedy návrhem, jehož základní principy a instituty byly formulovány na půdě think-tanku eStat.cz již v roce 2005.

Více »

10. 05.

FOTO DNE: Olympijští vítězové na Štvanici prohráli

Edvard Kožušník Přečteno 4418 krát

Dnes jsem se byl podívat na semifinále světové túry v plážovém volejbalu na Štvanici. Centrální kurt v těchto dnech zažívá netradiční show. To co je na tenise zakázáno, je na plážovém volejbale naopak podporováno: Hlasité pokřikování komentátorů, rozverní diváci, roztleskávačky, prostě úžasná atmosféra.

Znalci tvrdí, že v tomto semifinále šlo o předčasné finále. Dvojice z USA Gigg, Rosenthal nakonec udolala ve třetím setu brazilskou dvojici Emanuel, Ricardo - olympijské vítěze z Athén. (21:17, 17:21, 17:15)

Připravuji galerii fotek ze zápasu.

USA ve finále...


Více »

09. 05.

FOTO DNE: Radek Štěpánek

Edvard Kožušník Přečteno 4496 krát

Radek Štěpánek dnes porazil světovou jedničku Rogera Federera. Švýcarský tenista podlehl po dramatickém průběhu 6:7, 6:7. V semifinále nastoupí Štěpánek s vítězem duelu mezi Novakem Djokovičem a Nicolasem Almagrem.

V březnu jsem Radka vyfotil na turnaji na Miami, kde zkoušel plážový tenis.

Více »

09. 05.

FOTO DNE: Topolánek v Afganistánu

Edvard Kožušník Přečteno 16433 krát

Premiér Mirek Topolánek nečekaně navštivil 8. května české vojáky v Aghánistánu na jejich základně v provincii Lógar.

Topolánek v Afhanistánu

Topolánek v Afhanistánu
Zdroj fotografie: vlada.cz

Více »

07. 05.

Štvanice před a po......

Edvard Kožušník Přečteno 5220 krát

Dva miliony korun stálo 1500 tun písku včetně přeměny štvanické tenisové arény na arénu plážovou. Od včerejška se tam hraje nejprestižnější část světového beach volejbalového okruhu. Fanoušci mají unikátní možnost vidět v Praze celou mužskou světovou špičku včetně aktuálních mistrů světa z Brazílie. Plážový volejbal si přišla vyzkoušet i první ženská pokořitelka nejvyšší hory světa Klára Poláčková.

Celý turnaj na Štvanici je až do této neděle volně přístupný pro veřejnost. Více fotografií naleznete na tomto specializovaném blogu o plážáku.

Štvanice před...
Štvanice před

Štvanice před


Štvanice po...
Štvanice po
Štvanice po
Zdroj fotografie: plazak.blogspot.com

Více »

07. 05.

FOTO DNE: W.A.Niskanen

Edvard Kožušník Přečteno 4341 krát

Včera převzal dlouholetý ředitel Cato Institutu W.A.Niskanen Výroční cenu Liberálního institutu. Vystoupil s přednáškou Vládní regulace a její důsledky.

W.A.Niskanen

W.A.Niskanen
Zdroj fotografie: fotobanka.estat.cz


Pro zájemce připravujeme výtah z této přednášky. Na včerejší fotogalerii se můžete podívat na stránkách eStat.cz.

Více »

06. 05.

Tři důvody chování byrokratů podle Niskanena

Edvard Kožušník Přečteno 5478 krát

Podle Niskanena je chování byrokratů vysvětlitelné třemi důvody:
1. Vlastní podstatou byrokracie, které na rozdíl od tržních firem chybí snaha minimalizovat své náklady. Tím, že není (alespoň část) její produkce tržní, vzniká také problém s jejím oceňováním a měřením;
2. vztahem byrokracie k okolí (zejména vztahy ke sponzorské organizaci);
3. a snahou byrokratů maximalizovat rozpočet.

W.A.Niskanen
W.A.Niskanen
William A. Niskanen je ředitelem známého CATO Institutu od roku 1985. Předtím pracoval na různých postech a v různých funkcích, jako například: předseda sboru ekonomických poradců prezidenta Reagana, ekonomický ředitel společnosti Ford, profesor ekonomie na „University of California at Berkeley and Los Angeles“, poradce ředitele federálního „Office of Management and Budget“ a další. Napsal mnoho publikací. Jeho poslední knihou je „After Enron: the Lessons for Public Policy“.

Více »

05. 05.

Sex a sportovní marketing

Edvard Kožušník Přečteno 9805 krát

Včera skončil na Štvanici tenisový Prague Open. Zaujala mě marketingová kampaň na tento turnaj. Byla tak trochu sexistická. Mužský turnaj reprezentoval na billboardech Thomas Muster, tedy dobré jméno z tenisové historie. Ženský turnaj potom symbolizuje pozdvižená sukýnka. Má to svou komerční logiku. Každý tenista a tenistka Vám řekne, že mužský a ženský tenis se nedají kvalitativně srovnat. Rozumějte muži hrají lépe. Přesto ale „prize money“ jsou stejné. Čím to? Protože ženský tenis má větší sledovanost. Otázkou potom je, na co se většina (a jsou to spíše muži) v televizi dívají.

Plážový volejbal je na tom podobně. Stačí jen připomenout finále poslední olympiády, kdy plážové volejbalistky předčily ve sledovanosti své mužské protějšky několikanásobně. V plážové variantě tenisu dokonce v USA na kurt dávají pro větší sledovanost tzv. BallGirls (video).

Otázkou je, zda dnes ve sportu jde o sport, peníze či o sex. Odpověď si rozdělím do skupin: Organizátorům jde o peníze. Divákům jde o zábavu a k té patří u někoho i sex. Sport asi zbývá jen pro samotné sportovce.

Prague Open Ženy

Prague Open Ženy

Více »

04. 05.

FOTO DNE: Dvojčata na tenise

Edvard Kožušník Přečteno 5188 krát

Dnešní článek na idnes.cz s nadpisem "Plíškovy chtějí být české Williamsovy" se pouští do úvah o potencionální šanci na sportovní úspěch těchto šestnáctiletých dvojčat. Pokud uspějí výrazně alespoň na jednom velkém turnaji, tak jim předpovídám i úspěch v oblasti jménem sportovní marketing. Hádejte proč?

www.pragueopen.cz

www.pragueopen.cz
Zdroj fotografie: pragueopen.cz

Více »

02. 05.

Maskotem Liberce bude lev

Edvard Kožušník Přečteno 3391 krát

Lev bude maskotem mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. Fanoušci vybrali národní symbol v hlasování na internetových stránkách šampionátu ze tří možností. Motiv lva zvítězil jen těsně před vyobrazením proslulé stavby televizního vysílače na Ještědu a veverkou. Jméno maskota se dovíme zřejmě až později.

Více »

02. 05.

Volba předsedy Senátu

Edvard Kožušník Přečteno 2777 krát

Po všeobecných volbách v Italii zasedly v úterý a středu obě komory italského parlamentu. Ten tvoří podobně jako u nás Senát a Poslanecká sněmovna.

Předsedou Senátu se stal Renato Giuseppe Schifani, ten patří k nejbližší spolupracovníkům Silvia Bersluconiho a pochází z Palerma (nar. 11. 5. 1950). Původním povoláním je právník, svou profesi vykonával až do roku 2001, kdy byl zvolen senátorem za Forza Italia. V předchozí legislatuře vykonával funkci předsedy senátorského klubu Forza Itália.

16.04.2008: FOTO DNE: Mé setkání s Berlusconim

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy