Kudy odtékají miliardy ze zdravotnictví

19. 07. 2010 | 16:33
Přečteno 11609 krát
Za nové přístroje do specializovaných center zaplatily nemocnice miliardy korun. Redakce Medical Tribune zjistila, proč se v řadě případů zúčastnila tendru jediná firma, což prodražilo celkovou cenu zakázky. Ze získaných materiálů vyplývá, že z řízení byly vyloučeny firmy s nižším obratem.

„Pokud se do tendru hlásí jedna firma, je špatně nastavený. A zodpovědný orgán by měl zjistit, proč. Zda záměrně nebo z nevědomosti,“ říká doc. Jan Pavel, odborník na veřejné finance…

Ministerstvo zdravotnictví čerpalo v letech 2008-2009 přes 8 miliard korun z evropských fondů na modernizaci specializovaných center v přímo řízených organizacích. Řada fakultních nemocnic pořídila přístroje na základě výběrového řízení, do kterého se přihlásila pouze jedna firma. Za takových okolností hrozí, že zadavatel kupuje předražené zboží.

„Existuje empiricky ověřený vztah mezi počtem nabídek a vysoutěženou cenou. Nejlepší cenu získáte, pokud se do soutěže přihlásí kolem 5-8 soutěžících. Pokud se do tendru hlásí jedna nebo dvě firmy, je to velmi podezřelé. O žádné soutěži nemůže být ani řeč,“ upozorňuje doc. Jan Pavel, autor speciální studie Transparency Interational, který působí na Katedře veřejných financí Vysoké školy ekonomické.

Podobné informace měl také kontrolní výbor sněmovny. "Analýza kontrolního výboru porovnala cenu přístrojů, které byly vysoutěženy klasickým výběrovým řízením, s cenami přístrojů od kompletátorů. Jasně se ukazuje, že ceny od těchto firem jsou předražené o 30-40 procent. Neobstojí argument firem, že porovnáváme jiné typy přístroje. Ze zadávací dokumentace a smlouvy s technickou specifikací je jasné, že porovnávané přístroje jsou shodné," uvedl někdejší místopředseda výboru Libor Ježek.

Přísně tajné informace
Redakce Medical Tribune se snažila získat zadávací dokumentaci k přístrojům, které dodaly firmy nemocnicím v „bezkonkurenčním“ výběrovém řízení. Redakce žádala také ceny přístrojů, které byly v rámci takových tendrů pořízeny.

Získat přístup k těmto materiálům nebylo jednoduché. Většina nemocnic zprvu odmítla uvést podrobnější informace. „Bez souhlasu dodavatele tyto informace nemůžeme poskytnout,“ vzkázalo například vedení Fakultní nemocnice Motol.

„Úplná zadávací dokumentace je příliš obsáhlá a domníváme se, že ji jako takovou v celku ve vašem listě neotisknete. My však s otištěním jen částí vytržených s kontextu a celkových souvislostí, nesouhlasíme. Takové informace pak mnohdy vyznívají jinak, než odpovídá reálné skutečnosti,“ odpověděla na žádost MT mluvčí FN Plzeň Renata Jenšíková.

Krajská nemocnice Liberec či Fakultní nemocnice Královské Vinohrady neodpověděly ani přes opakované urgence vůbec.

Podobnou odpověď dostal loni také Kontrolní výbor sněmovny, který o podobné informace žádal ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo tyto údaje odmítlo poskytnout. „Konkrétní seznam přístrojového vybavení včetně finančních limitů jednotlivých přístrojů u jednotlivých žadatelů není MZ oprávněno poskytnout jiným subjektům něž subjektům uvedených v Metodice finančních toků a kontroly programů spolufinancovaných ze strukturálních fondů,“ odpovídá někdejší ministryně Filipiová v dokumentu, který má redakce MT k dispozici.

Na tento problém se koncem června redakce Medical Tribune dotázala na závěrečné tiskové konferenci odcházející ministryně. Ředitel přímo řízených organizací Zdeněk Kabátek na dotaz MT uvedl, že na tyto informace veřejnost nárok má. Teprve poté se podařilo od některých oslovených nemocnic části zadávací dokumentace získat.

Ukázalo se, že ve všech výše uvedených tendrech (tj. s účastí jediné firmy) byl podmínkou několikamilionový obrat firmy v několika různých oblastech dodávek. Tuto podmínku přitom mohou splnit pouze velké obchodní společnosti. Ve všech případech účasti jediného zájemce přitom opravdu vyhrály velké společnosti – tzv. kompletátoři, kteří s dodávkou přístrojů poskytují i jiné služby. Podívejme se na jednotlivé zakázky podrobněji.

Traumacentrum v Motole za 86 milionů pro Puroklima

Společnost Puroklima loni vyhrála ve veřejné zakázce "Modernizace a obnova přístrojového vybavení tramatologického centra FN v Motole". Celková kupní cena činila 86 238 526 Kč bez DPH. Zakázka byla spolufinancována Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. „Veřejná zakázka byla zadávána v otevřeném řízení, počet podaných nabídek zadavatel nemá možnost ovlivnit,“ uvádí Motol. Redakce Medical Tribune má k dispozici část zadávací dokumentace, ve které se uvádí:

„Uchazeč musí mít minimální obrat 200 milionů v každém účetním období… 1 osoba se zkušeností s realizace minimálně čtyř dodávek zdravotnické techniky, každá v minimálním rozsahu 90 milionů korun.“

Na dotaz MT, proč nemocnice stanovila kvalifikační kritéria právě tímto způsobem, vedení odpovídá: „Nejedná se o požadavek na dodavatele, nýbrž na kvalifikaci biomedicínského inženýra, který bude garantovat kvalitu dodávky. Nespecifikujeme, že musí být zaměstnancem dodavatelské firmy. Víme, že těchto odborníků je v ČR jen několik desítek. Tuto podmínku jsme uplatnili vzhledem k náročnosti a různorodosti zakázky,na základě konzultace s technickými útvary FNM a po schválení ministerstvem zdravotnictví,“ uvádí vedení FN Motol.

Jmenný seznam přístrojů a jejich pořizovacích cen nemocnice neposkytla.

FN Plzeň – o třetinu dražší přístroj než v Karlových Varech

V červnu upozornil server Aktuálně.cz na konkrétní případ diametrálně rozdílných cen v různých nemocnicích u shodného přístroje. FN Plzeň koupila v roce 2008 počítačový tomograf Somatom AS+ 120 od firmy Hypokramed za 33,7 milionů korun. I v tomto případě se do soutěže přihlásil jediný zájemce, od kterého koupila FN Plzeň přístroj o 33 procent dráž za něj zaplatila Krajská nemocnice Karlovy Vary.

Nemocnice jakékoliv podezření z nekalého jednání odmítá: „FN Plzeň přístroj kupovala v roce 2008, díky získání neočekávané dotace na obnovu tohoto přístroje. Sami jsme jeho nákup plánovali na rok 2009, takže získání dotace z ministerstva, kterou bylo třeba vyčerpat do konce roku, jeho nákup pro nás jen uspíšilo. V případě, že by se nákup přístroje do konce kalendářního roku 2008 nepodařilo realizovat, FN Plzeň by o dotaci přišla. Významný vliv na cenu přístroje měl aktuální měnový kurz CZK/EUR. Zatímco my jsme nakupovali za kurzu 26,56 Kč/EUR, kolegové v Karlových Varech v kurzu 25,39/ EUR. Při objemu nákupu za cca 30 mil. Kč tento rozdíl tvoří pokles ceny o cca 1,5 milionů Kč,“ odpovídá na dotaz MT mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

V části zadávací dokumentace, kterou MT nakonec obdržela, je stanoveno, že dodavatel „musí mít za sebou alespoň pět zakázek obdobného charakteru realizovaných v posledních třech letech. Zadavatel požaduje seznam minimálně pět dodávek v minimální hodnotě zakázky 15 milionů Kč…“

MOÚ – 150 milionů pro Transkontakt Medical

Také Masarykův onkologický ústav vypsal tendr na vybavení chirurgické a intenzivní onkologie a onkologické patologie, kterého se účastnila jediná firma - Transkontakt Medical. Tato firma dodala ústavu přístroje v celkové hodnotě 150 milionů korun.

I v tomto případě vedení ústavu uvedlo v zadávací dokumentaci podmínku, že zadavatel musí mít několikamilionový obrat v několika různých oblastech dodávek.

„Zadavatel vymezuje minimální úroveň tohoto technického kvalifikačního předpokladu takto: „Obdobnou dodávkou se rozumí provedení dodávky zboží pro vybavení centrálních sterilizací, jejichž finanční objem byl alespoň 10 milionů Kč bez DPH. Zadavatel požaduje prokázat minimálně 2 obdobné dodávky zboží pro vybavení laboratoří řádně realizované a předané za poslední 3 roky. Obdobou dodávkou se dále rozumí provedení dodávky zboží pro vybavení ARO, jejíž finanční objem byl alespoň 15 milionů Kč bez DPH, Zadavatel požaduje prokázat minimálně 3 obdobné dodávky pro vybavení ARO řádně realizované a předané za poslední 3 roky. Obdobnou dodávkou se rozumí provedení dodávky zboží pro vybavení operačních sálů, jejichž finanční objem byl alespoň 30 milionů Kč bez DPH….“

Proč MOÚ stanovil kritéria výběrového řízení tak, že ho mohla splnit pouze jediná firma? Vedení ústavu odpovídá: „Ve výběrovém řízení obstálo pouze sdružení uvedených tří společností, protože se nikdo jiný nepřihlásil a toto sdružení splnilo požadavky stanovené zákonem či zadavatelem. Nemáme za to, že by naše požadavky nemohlo splnit více společností. I jediný uchazeč je de facto sdružení více společností, bylo k podání nabídky potřeba kooperace více subjektů, které by podaly společnou nabídku, a to vzhledem k rozsahu zakázky.“

FN Olomouc – 125 milionů pro Hospimed

Další nemocnicí, kde se tendru účastnil jediný soutěžící, je Fakultní nemocnice Olomouc. V roce 2009 nakupila od firmy Hospimed přístroje za celkem 125 milionů korun v rámci Projektu na modernizaci a obnovu přístrojového vybavení traumatologického centra FN Olomouc.

Jako jedna z mála nemocnic zaslala bez problémů ceny jednotlivých přístrojů a kompletní zadávací dokumentaci.

Ceny přístrojů v rámci této dodávky do FN Olomouc
chirurgický robotický systém DaVinci 61 187 199,70 Kč včetně DPH

vybavení pro urgentní příjem

a traumatologický operační sál 25 605 000,00 Kč včetně DPH

diagnostický komplement urgentního příjmu

a traumatologického operačního sálu (RDG) 36 949 000,00 Kč včetně DPH)

Redakci Medical Tribune se nepodařilo najít jediného odborníka, který by byl ochoten komentovat přiměřenost cen přístrojů.

Ukažte mi dokumentaci, já vám řeknu, kdo vyhraje

Z výše uvedených informací je zřejmé, že hlavním diskriminačním kritériem v těchto zakázkách je výše obratu. „Pokud zadavatel uvede jako podmínku, že dodavatelská firma musí mít obrat na jedné zakázce 200 milionů, nemůže žádný výrobce přístrojů tuto podmínku splnit, protože jeho jednotlivé dodávky jsou v řádu desítek milionů. Tím jsou vyloučeni přímí dodavatelé,“ upozornil v rozhovoru pro MT už v březnu tehdejší místopředseda kontrolního výboru Libor Ježek. „Troufám si říct, že když si dneska přečtu zadávací dokumentaci, uhodnu, kdo tu zakázku vyhraje. Proč se v zadávacím řízení uvádí technické podmínky z hlediska výroby, nikoliv technické podmínky, které jsou důležité z hlediska uživatele? Rentgenologa bude zajímat to, jakou má CT rychlost zobrazení, kvalitu zobrazení, softwarové vybavení,“ poznamenal Libor Ježek.

Podobný názor má také doc. Jan Pavel, který se problémem veřejných zakázek zabývá. Podle něj je kritérium výše obratu odůvodněný spíše u zakázek, které probíhají v delším časovém horizontu, jako například ve stavebnictví.

„Jde o to, aby firma nezapočala stavbu, kterou by pak kvůli finančním potížím nebyla schopna dostavět. U dodávek materiálů či přístrojů takové riziko není. Zvlášť ve zdravotnictví, kde na malém trhu funguje jen několik málo firem. Nemocnice by měly nejprve ověřit, kolik firem je schopno takové podmínky dodržet a kolik se jich tudíž může přihlásit. Pokud se ukáže, že se za takových kritérií může zúčastnit jedna nebo dvě firmy, musejí celou zakázku zkonstruovat jinak,“ poznamenává doc. Pavel.

Velkou nehospodárností je spojování jednotlivých zakázek do velkých celků. Nemocnice totiž vyhlašují soutěž na vybavení celého specializovaného centra – od dodávky přístrojů, přes montáž, stavební práce až po dodání lůžek. Šance na nižší cenu by přitom byla v případě, kdyby zadavatel vypsal soutěž na všechny položky zvlášť. „ Pokud pořizujete vybavení za 300 milionů, nikdo vám nezakazuje tu zakázku rozdělit na tři po 100 milionech. Dělit se nesmí pouze podlimitní zakázky. V tomto případě naopak vytváříte lepší konkurenční prostředí,“ dodává doc. Pavel.

Ministerstvo jako zodpovědný orgán
Za hospodárnost vynaložených prostředků z fondů Evropské unie zodpovídá jednoznačně Ministerstvo zdravotnictví, které je řídícím orgánem v čerpání prostředků z fondů Evropské unie v rámci integračního programu. Ministerstvo a jím řízené nemocnice jsou povinni z rozpočtových pravidel, ze zákona o hospodaření s majetkem státu, ze zákona o finanční kontrole postupovat hospodárně a efektivně.

Vyjádření ministerstva zdravotnictví k tomuto problému přineseme v následujících dnech na stránkách www.tribune.cz.

Iva Bezděková



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy