IZIP tvrdí, že o koupi akcií má zájem hlavně VZP

24. 11. 2010 | 12:12
Přečteno 5455 krát
„Mám skvělý produkt, který je oceněný jako nejlepší na světě. Mám 2.5 milionů uživatelů, mám tržní hodnotu tři miliardy. Proč já bych měl chtít od nějaké Všeobecné zdravotní pojišťovny, aby za každou cenu, de facto zadarmo vzala třetinu akcií? Záměr je úplně opačný. Ten, kdo tu chce nějaký podíl ve společnosti, je VZP, říká v rozhovoru pro Medical Tribune ředitel IZIP, Jiří Pašek.

Jaké jsou v současné době majetkové vztahy Všeobecné zdravotní pojišťovny a IZIP? Některé zdroje uvádějí, že se pojišťovna chystá odkoupit 5 procent akcií IZIP. Jiné naopak píší o tom, že odkup akcií už proběhl…

Na jaře jsme s VZP podepsali Memorandum o porozumění, kde jsme se shodli na tom, že se pojišťovna a IZIP majetkově propojí. A VZP získá za dále stanovených podmínek majetkovou účast v IZIP. Na základě této smlouvy proběhl první odkup akcií. VZP si za nominální hodnotu koupila 5 procent akcií IZIP od současných akcionářů. Akcionáři své podíly ponížili stejnoměrně ve prospěch akcionáře VZP. V tuto chvíli VZP drží 5 procent akcií. Hodnota této transakce byla 120 tisíc korun a dále jednáme o tom, za jakých podmínek převedeme na VZP další majetkový podíl.

Když jsme se v říjnu ptali členů správní rady VZP, o rozhodnutém odkupu akcií rozhodně nevěděli. Naopak nám sdělili, že dříve, než propojování odsouhlasí, chtějí mít na dostatek informací o funkčnosti a smysluplnosti IZIP. Ve skutečnosti tedy je už rozhodnuto.

Správní rada toto nerozhoduje. Pokud já vám, tak za VZP jedná ředitel. On je statutární orgán a on rozhoduje.

Takže stanovisko správní rady k majetkovému podílu VZP nemá žádný význam.
Není to tak, že její názor nemá žádný význam, určitě její názor je důležitý. Je potřeba, aby správní rada vzala na vědomí, že tady probíhá nějaké majetkové vyrovnání. Ale nikoliv ve chvíli, kdy objem transakce je velmi nízký, tedy 120 tisíc korun.

Nejde o nominální hodnotu akcií, ale o závazky VZP, která tímto propojením s IZIP na sebe vezme. Veřejnost nebyla informována o tom, že nějaký odkup vůbec začal.Za to nemůžeme, že to veřejnost neví. My se snažíme komunikovat celou záležitost velmi transparentně a o jednotlivých krocích pravidelně informujeme.

A kde se může veřejnost dočíst zprávu o této transakci? Na vašich webových stránkách jsem ji nenašla…
Je tam. Pošleme vám na ni odkaz.

(Pozn.redakce: Tisková zprávu na webových stránkách IZIP opravdu nebyla. Stručnou informaci o pětiprocentním odkupu akcií nám zaslalo tiskové oddělení s tím, že byla ze stránek stažena).

Jak jsou na tento pětiprocentní odkup navázány další podmínky? V memorandu se píše, že v druhé vlně dojde k odkupu akcií v hodnotě 35 procent, přičemž cena akcií už nemá být nominální, ale tržní.

Mezitím, co byla tato dohoda byla podepsána, došlo k ocenění společnosti IZIP. Objednali jsme si audit, ve kterém bylo zjištěno, že hodnota společnosti IZIP se pohybuje od 1.5 do 3 miliardy korun. Po těchto zjištěních jsme znovu vstoupili do jednání s VZP. Pojišťovna samozřejmě nedisponuje miliardou korun, kterou by mohla investovat do třetiny společnosti IZIP. Dohodli jsme se na jiných podmínkách, za kterých VZP nabude akcie společnosti IZIP. Pojišťovna bude nabývat akcie IZIP dále za nominální hodnotu, a to až do zmíněné výše třetiny společnosti. Současně s tímto pětiprocentním převodem akcií bychom na VZP převedli 30 procent hlasovacích práv. VZP dnes disponuje velice silným hlasem, de facto blokační minoritou v oblastech definovaných v memorandu.

A ani k tomuto kroku nepotřebujete rozhodnutí správní rady?
Management IZIP i VZP s touto transakcí souhlasí. V tuto chvíli by bylo vhodné, aby správní rada toto vzala na vědomí a pověřila pana ředitele Horáka, aby celou tuto transakci dokončil.

Takže potřebuje VZP k této transakci schválení správní rady?Potřebuje. Je třeba, aby tuto transakci vzala správní rada VZP na vědomí. Což znamená, že ji musí schválit většina správní rady. Pro tuto transakci musí hlasovat 16 členů rady – tedy nadpoloviční většina z 30 lidí.

K odkupu pětiprocentního podílu pojišťovna tento souhlas nepotřebovala, v tomto případě už ano?
Tentokrát jde o strategickou záležitost, propojování dvou společností. Už se nejedná o pět procent, ale o třetinu. Jde o zodpovědnost akcionáře, majitele. Nyní VZP pouze nakupuje a čerpá služby, které poskytuje soukromá společnost. Ve chvíli, kdy dojde k majetkovému propojení, tak ta zodpovědnost je daleko vyšší.

Nerozlučné propojování pojišťovny a IZIP už ale stejně začalo. Ředitel VZP rozhodl o integraci obou webů. Pojišťovna předá svůj web do správy IZIP. Všechna data pojišťovny budou ve správě IZIP. K rozhodnutí o tomto propojení přitom opět došlo bez vědomí rady a veřejnosti…

Je tomuto trošku jinak. Dohodli jsme se s VZP, že využijeme kapacity společnosti IZIP a poskytneme tuto službu pojišťovně, a to bezúplatně jako součást již probíhajícího plnění kontraktu, který již mezi IZIP a VZP probíhá. Součástí této služby není žádné předávání dat VZP do prostředí IZIP…

Co tedy znamená termín – „převedení obsahu veřejného webu VZP“?
Co to je obsah veřejného webu? To obnáší, že VZP má mořského koníka a tak dále. To nejsou žádná data pojišťovny.

Jaká data tedy budete převádět? Jak byste to definoval?My poskytujeme pojišťovně prostředí, ve kterém je možné provozovat aplikace, jejichž uživatelským rozhraním je nějaká veřejná webová aplikace. My nikdy nebudeme plnit obsah stránek, to si vždycky bude zajišťovat pojišťovna. I data, která budou na webu dostupná, si bude plnit, spravovat a vlastnit VZP. My pouze poskytneme infrastrukturu, na které bude stránka www.vzp.cz dostupná.

To rozhraní obou webů VZP i IZIP bude ale společné?
Ano.

Takže je to integrace obou webů se všemi daty.
Není to integrace. Je to stejné, jako když telefonujete. Také posíláte smsky, které jsou zpracovány nějakou infrastrukturou, nikdo je nečte. Operátoři zajišťují nějakou službu, ale dovnitř do obsahu komunikace nenahlížejí. Stejnou formou my dneska zajišťujeme službu veřejného webu VZP. My jen poskytujeme službu, nebudeme pracovat s daty, ta budou plně pod kontrolou VZP. Zatímco dosud zajišťovala provoz portálu, tuším, firma Unisys, tak ji nahradí IZIP. Jedna komerční společnost vystřídala druhou společnost.

Pokud jde o tak bezvýznamnou událost, jak si vysvětlujete, že po zveřejnění tohoto faktu, byli oslovení členové správní rady velmi překvapení? A o tomto kroku nevěděl podle svých slov ani náměstek MZ pro elektronizaci Jiří Schlanger?
To se musíte zeptat jich, proč jsou překvapení. Když s nimi hovořím já, tak překvapení nejsou. S náměstkem Schlangerem se setkávám velmi často a o všech těchto věcech je informován.

Nicméně nám uvedl, že s tímto dokumentem seznámen nebyl, že o něm neví. Neví o něm ani členové správní rady…
Já se přiznám, že nevím, proč by správní rada, která má určitě na starosti důležitější věci, měla řešit to, jestli webovou aplikaci VZP, bude provozovat firma A nebo B nebo C. To, že nechá VZP svůj portál spravovat firmě IZIP, je jen přirozeným vývoje věcí, které se staly až dosud. Navíc pojišťovnu nebude tento krok stát žádné peníze. Hodnota tohoto plnění je nula.

Nejde o výdaje na správu portálu. Jde o to, že pokud se integrují oba portály v jeden, dochází k postupnému propojování obou institucí. A to bez posvěcení kontrolních orgánů pojišťovny a bez vědomí veřejnosti.

Já se na to dívám z druhé strany. Já jsem akciová společnost, mám skvělý produkt, který je oceněný jako nejlepší na světě. Mám 2.5 milionů uživatelů, mám tržní hodnotu tři miliardy. Proč já bych měl chtít od nějaké Všeobecné zdravotní pojišťovny, aby za každou cenu, de facto zadarmo vzala třetinu akcií? Ten záměr je úplně opačný. Ten, kdo tu chce nějaký podíl ve společnosti, je VZP. Ať pojišťovna VZP přijde s nějakým návrhem výhodným pro obě strany. Jestli pojišťovna chce získat nějaký podíl v IZIP, tak za to musí zaplatit. Je alternativa, že si žádný podíl nekoupí a bude nadále čerpat jen služby. To nám nevadí. Je zájmem VZP a vámi tolikrát skloňované správní rady, aby nějakým způsobem tu současnou situaci posunula ve prospěch VZP.

Takže dokážete jednoznačně říci, že propojením obou webů nebude mít společnost IZIP přístup k citlivým datům o pojištěncích VZP…Tento přístup nemáme.

A nebudete mít?
Nebudeme.

Iva Bezděková


Kolik peněz stál provoz IZIP a kolik dokáže IZIP našemu zdravotnictví ušetřit? Jakou hodnotu má IZIP ve skutečnosti? Pokračovaní rozhovoru příští týden nebo už nyní na stránkách www.tribune.cz.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy