Laboratorní vzorky z FN Vinohrady putují až do Ostravy

14. 05. 2013 | 09:11
Přečteno 7263 krát
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady posílá laboratorní vzorky v urgentním režimu do Ostravy. V Praze přitom existuje řada laboratoří, která by vyšetření zvládla stejně dobře a mnohem dřív. Nemocnice tvrdí, že se jí spolupráce s ostravskou laboratoří finančně vyplatí. Redakce MT zdokumentovala konkrétní případ, kdy lékař čekal na výsledky urgentního vyšetření tři dny...


Ošetřující lékař dvouměsíčního kojence s podezřením na herpetickou encefalitidu čekal na výsledek akutního laboratorního vyšetření několik dnů. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde bylo dítě letos v březnu hospitalizováno, poslala vzorky likvoru až do ostravské laboratoře Spadia, se kterou pravidelně spolupracuje. Nedaleko nemocnice přitom sídlí Národní referenční centrum pro herpetické viry a také Zdravotní ústav, kde tato vyšetření běžně dělají.

„Při suspekci na herpetickou encefalitidu je nutno provést diagnostická vyšetření co nejdříve. V diagnostice mají největší výtěžnost PCR HSV z likvoru a MRI CNS,“ píše odborná literatura o diagnostice herpetické encefalitidy.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady má ale jiný postup – na výsledky tohoto vyšetření nespěchá. V březnu letošního roku bylo na dětské infekční klinice této nemocnice hospitalizováno dvouměsíční dítě s podezřením na tuto život ohrožující nemoc. Dítěti byl odebrán vzorek likvoru na potřebná laboratorní vyšetření. Na žádance byl uveden požadavek lékaře na urgentní vyšetření "STATIM". Přesto vzorek likvoru putoval z Prahy až do Ostravy.

Redakce MT se snažila zjistit, proč. Většina pražských nemocnic totiž využívá služby Zdravotního ústavu, který je schopný dodat výsledky tentýž den. „Vyšetření přímý průkaz na herpes simplex běžně děláme. Pokud přijmeme vzorky ráno, jsme schopni poslat výsledky tentýž den. Největší množství vzorků posílá Nemocnice Na Bulovce, dále Všeobecná fakultní nemocnice nebo FN Motol,“ uvedla MUDr. Kateřina Mlčochová ze Zdravotního ústavu v Praze.

Do několika hodin mají výsledky vyšetření také ve FN Plzeň. „Herpatická encefalitia patří rozhodně mezi statimové – tedy urgentní vyšetření. U nás běžně získáváme výsledky týž den,“ odpověděl na dotaz přednosta tamní infekční kliniky
doc. MUDr. Dalibor Sedláček.

Úmysl či omyl? Případ ukazuje na nelogičnost spolupráce

Vinohradská nemocnice však podezření na herpetickou encefalitidu u dvouměsíčního kojence za urgentní vyšetření zřejmě nepovažuje. Vzorek byl na základě instrukcí vedení FNKV odeslán až do Ostravy. Zřejmě omylem.

„Vyšetření likvoru nezpracováváme, protože nemáme na tato vyšetření požadavky a ani zkušenosti. Pokud by se takový vzorek dostal do naší laboratoře, tak jej ihned odesíláme na příslušné pracoviště v našem regionu. Do naší laboratoře přišel požadavek na vyšetření bez uvedení STATIM,“ odpověděl na dotaz redakce výkonný ředitel Spadia Lab Martin Radina.

Laboratorní vzorek akutního pacienta nakonec za dva dny doputoval do Zdravotního ústavu v Ostravě, kam byl přeposlán ze Spadie až na základě telefonického dotazu lékaře, který čekal na výsledek. Laboratoř začala na tomto vyšetření pracovat až dva dny po odběru vzorků.

Ať už se vzorek v urgentním režimu dostal do Ostravy úmyslně nebo z nedbalosti, tento případ jasně ukazuje nelogičnost spolupráce pražské nemocnice s takto vzdálenou laboratoří.

Laboratorní vyšetření herpetické encefalitidy přitom bez problému provádí také Národní referenční centrum pro herpetické viry, které sídlí přímo ve stejné ulici jako vinohradská nemocnice.

„Jsme samozřejmě schopni poskytnout stejné služby jako soukromá laboratoř Spadia. Proč vzorky posílají do Ostravy, opravdu nevím. Tento problém jsme se snažili s vedením vinohradské nemocnice řešit, ale zatím bez úspěchu. Podrobnosti vám zkusím zjistit,“ uvedla vedoucí laboratoře ing. Hana Hrbáčková na telefonický dotaz redakce. V dalším e-mailu však už žádné podrobnosti nesdělila: „Konzultovala jsem Vaše otázky se svými nadřízenými a společně jsme dospěli k závěru, že vzhledem k tomu, že jsme jednou ze smluvních laboratoří pro FNKV, nám nepřísluší vyjadřovat se k rozhodnutí jejího vedení.“

Redakce MT požádala vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady o vysvětlení, proč spolupracují právě s ostravskou laboratoří Spadia a proč neposílají vzorky do pražských laboratoří, které tato vyšetření běžně dělají. „FNKV spolupracuje se zmiňovanou laboratoří, protože je to pro naši nemocnici z ekonomického a organizačního hlediska výhodné,“ odpověděl na dotaz mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Toto tvrzení přitom není možné ověřit, protože pojišťovna odmítá sdělit, jaké platby Spadia od nemocnice získává. "VZP nebude zveřejňovat informace vyplývající ze smluvních vztahů jiných dvou subjektů," uvedl tiskový mluvčí VZP.

Nemocnice popírá, že by do Ostravy posílala vzorky, které žádají urgentní vyšetření. „Statimové vzorky a další vzorky, u kterých je důležité co nejvčasnější zpracování do Ostravy neposíláme a řada z nich je zpracovávána přímo ve Vinohradské nemocnici,“ uvedl mluvčí. Osobní schůzku s vedením nemocnice odmítla.

Další urgentní vyšetření

Z výpisu laboratorních vyšetření je ale zřejmé, že FN Královské Vinohrady posílá do Ostravy i vzorky, které se týkají dalších akutních vyšetření.

„Z tohoto výpisu laboratorních vyšetření považuji za urgentní například také vyšetření AMS- pankreatické amylázy,“ uvedl doc. Edgar Faber z Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, kterého redakce požádala o zhodnocení urgentnosti jednotlivých vyšetření. „Amyláza je základní vyšetření při podezření na akutní zánět slinivky břišní. Na našem pracovišti dostáváme výsledky tohoto vyšetření v urgentním režimu do dvou hodin,“ uvedl doc. Faber.

Šéf firmy Spadia přesto tvrdí:“ Pokud se jedná o tato vyšetření tak v režimu STATIM se v naší laboratoři vzorky z Prahy nezpracovávají.“

Jenže jak ukázal případ na začátku článku, statimové vzorky se z Prahy do Ostravy vozí. Ať už úmyslně nebo omylem.

Privatizace ostravského zdravotního ústavu?

V této souvislosti vyvstává ještě jedna podivuhodná okolnost raketového nástupu a slávy firmy Spadia Lab a.s. Firma byla založena v únoru 2009, kdy její obrat činil pouze 1,7 milionu. O rok později už vykázala obrat 53,5 milionu.

"Spadia začala provozovat laboratorní činnost v průběhu listopadu 2009, proto tak velký finanční skok," vysvětuje Martin Radina.

Shodou okolností státnímu Zdravotnímu ústavu v Ostravě přesně tentýž rok výnosy prudce poklesly. „Hospodářský výsledek ZOÚ v roce 2009 skončil v plusu, a to částkou 3.2 miliony korun. O krok později se hospodářský výsledek dostal na nulu,“ odpovídá na dotaz redakce tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví. (Na MZ se redakce obrátila jako na zřizovatele ostravského úřadu, protože ředitel ZOÚ Petr Hapala s médii opakovaně odmítá hovořit).

Podle informací redakce přebírá soukromá laboratoř přebírá ekonomicky výhodná vyšetření státnímu Zdravotnímu ústavu v Ostravě a přenechává státu jen ta vyšetření, která jsou složitější a nelukrativní. Šéf firmy Spadia Lab s těmito informacemi nesouhlasí. „Zdravotnická zařízení vybírají naši laboratoř zejména proto, že v naší nabídce je mnoho málofrekventních vyšetření, která se ostatním laboratořím, resp. zdravotnickým zařízením nevyplatí zavádět,“ uvedl Martin Radina.

Tajný seznam spolupracujících laboratoří

Redakce MT se zajímala o seznam zdravotnických zařízení, se kterými laboratoř Spadia Lab spolupracuje. Podle Martina Radiny jde o interní informace, které firma zejména novinářům sdělovat nebude.

"Mohu pouze říci, že do naší laboratoře byly zaslány požadavky na vyšetření již od 2 400 lékařů, resp. zdravotnických zařízení. Zejména z regionu severní Moravy se naší společnosti velmi rychle podařilo získat klienty, zejména praktické lékaře a specialisty a to hlavně z toho důvodu, že jsme v tomto regionu dlouho působili a lékaři nás znali. V naší laboratoři pracuje 120 pracovníků z toho téměř polovina s vysokoškolským vzděláním. Díky tomuto personálnímu obsazení jsme schopni poskytovat komplexní laboratorní servis ve všech laboratorních oborech a to je taky důvod růstu naší společnosti,“ odpověděl šéf firmy Spadia.

Propojení Zdravotního ústavu se soukromou laboratoří dokládá také aktuální výměna lidí ve vedení státní organizace. Tento měsíc byl z pozice vedoucího imunologického oddělení Zdravotního ústavu v Ostravě odvolán jeho dlouholetý šéf RNDr. Ivo Lochman, který toto oddělení před řadou let založil. Na jeho místo nastoupil mladý zaměstnanec firmy Spadia Mgr. Jan Martinek.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy