Sebezničující premiér, netrojkoalice, zbabělý Senát, nechápaví Piráti a neschopní STANaři

18. 12. 2020 | 01:27
Přečteno 4854 krát
Drama, které se odehrává před našima očima v Parlamentu při schvalování daňového balíčku a státního rozpočtu na příští rok, je tak absurdní, že by ho nevymyslel snad ani Samuel Beckett.



Sebezničující premiér

Premiér Babiš zjevně ztratil poslední zbytek soudnosti a pudu sebezáchovy a v bláhové naději, že tím získá hlasy ve volbách za 10 měsíců, zarputile prosazuje rozpočtový zločin, kterým navíc v době, kdy krachují tisíce podnikatelů, jsou ohroženi ti nejpotřebnější a stojí kultura, přidává výrazně těm nejbohatším, kteří to vůbec nepotřebují a kterým by naopak měl v současné době daně zvýšit. Tím, že tyto elementární skutečnosti nechápe, je sám proti sobě.

V ČR bylo podle Českého statistického úřadu v roce 2019 147 tisíc zaměstnanců s výdělkem vyšším než 80 tisíc Kč měsíčně. Protože podrobnější členění v této nejvyšší kategorii není l dispozici lze velmi konzervativně odhadnout, že této skupině, která žádnou pomoc v důsledku Covidu rozhodně nepotřebuje, Babiš chce přihrát ročně nejméně 9 miliard Kč (osoby se mzdou 140 tisíc měsíčně a více ušetří na dani měsíčně 7 tisíc, ten kdo bere 120/100/80 tisíc měsíčně ušetří 6/5/4 tisíce měsíčně, vezmu-li v průměru 5 tisíc jistě nepřeháním).

A je zde ještě jedna okolnost, kterou si Babiš zjevně neuvědomuje. Zeman souhlasil se snížením daní, ale jen na přechodnou dobu dvou let a zjevně očekával, že toto omezená bude přímo v zákoně, protože za rok může být úplná jiná vláda a i kdyby jí vedl zase Babiš, je jasné, že s opětovným zvýšením daní mu Fiala a Okamura nepomohou. Ale v zákoně není o časovém omezení nic a zmínka v důvodové zprávě nemá žádnou právní závaznost. Nedovedu si představit, jak chce Babiš svůj slib Zemanovi dodržet a pan prezident má, jak známo, sloní paměť a zrádcům neodpouští. A Babiš ho bude za rok velmi potřebovat. Je nepochopitelné a smutné, že nikdo z ANO není Babišovi schopen říci to, co bych mu řekl já, kdybych byl jeho kamarád a chtěl mu opravdu pomoci:

Andreji, co blbneš, spad si z višně? Tím, co děláš, si řežeš větve, na niž sám sedíš a s Tebou i celé ANO. Místo, aby ses staral o ty, co pomoc v téhle nouzi urgentně potřebují, sypeš desetitisíce do kapes těm, co se mají dobře a žádnou pomoc nepotřebují a děláš to ještě způsobem, který by si nedovolil ani Lukašenko. A že jsi to prohlasoval s pomocí ODS a SPD je ostuda, ne vítězství a ještě toho budeš litovat. Tohle Ti voliči příští rok vrátí i s úroky. A pokud starý pán dojde k závěru, že jsi ho oklamal, máš definitivně utrum.

Ale jak známo, komu není rady, tomu není pomoci.

Trojkoalice všichni za jednoho, každý sám za sebe

Název této části jsem si vypůjčil z komentáře Davida Klimeše Všichni za jednoho, každý sám za sebe. Trojkoalice začíná připomínat špatný vtip , v němž autor podrobně rozebírá základní pravidla pro smysluplnou volební koalici, která trojka ODS, TOP09 a KDU-ČSL ke své vlastní škodě očividně ignoruje.

Při prosazení daňového balíčku v Poslanecké sněmovně Babišovi vydatně a ochotně pomohla ODS, jeho největší politický protivník, který neumí nic jiného, než z opozičních lavic snižovat daně, opět samozřejmě především těm nejbohatším. A ODS podpoří Babiše i v nadcházejícím hlasování o nepatrně Senátem pozměněném daňovém balíčku. Připomínám, že ODS ve svém návrhu z letošního července dokonce neměla ani druhou sazbu 23 %. To vše s absurdním argumentem, aby nebyli trestáni ti úspěšní. OK, to je ODS, ale s touto ODS se rozhodly vytáhnout do boje s Babišem v rámci volební koalice pod legračním heslem Jdeme do toho spolu i KDU-ČSL a TOP09, dvě strany, které Babišův nemravný zločin důrazně odmítly. Jak do toho jdou spolu tyto tři strany, právě názorně ukázaly. Nejde ovšem jen o daně, další zásadní rozdíl mezi ODS na jedné straně a TOP09 a KDU-ČSL na straně druhé, je vztah k EU a především k tomu, zda přijmout či nepřijmout Euro. ODS je zásadně proti, TOP09 jasně a KDU-ČSL opatrně pro. Jan Zahradil v ČT na otázku, jaký postoj zaujme Trojkoalice k této důležité otázce, odpověděl, že ve volebním programu prostě nebude mít Trojkoalice na přijetí Eura žádný názor. A mohli bychom pokračovat třeba nesmírně důležitou otázkou důchodové reformy nebo podpory kulturních zařízení z veřejných prostředků či existence veřejnoprávních médií, atd. atd. Všude tam jde každá ze stran spolu jiným směrem. Jediné, co je prozatím spojuje, je snaha porazit Babiše, ale to je velmi, velmi málo a neplatí to, jak jsme právě viděli, vždycky, bez pomoci ODS by Babiš daňový balíček neprosadil. v němž autor podrobně rozebírá základní pravidla pro smysluplnou volební koalici, které trojka ODS, TOP09 a KDU-ČSL ke své vlastní škodě očividně ignoruje.

Že i po této lekci soudržnosti TOP09 a KDU-ČSL nadále touží po volební koalici s ODS, je těžko pochopitelné. Tyto strany by udělaly daleko lépe, kdyby se na ODS vyprdly, stejně jako se ODS v případě daňového balíčku vyprdla na ně a šly do voleb příští rok s programem, který by reagoval na naše dnešní problémy a byl založen na třech základních bodech:
• Stát v boji s Covidem zjevně selhal, v čem a jaké ponaučení si s tohoto vezmeme, jaké instituce musíme zřídit a co musíme dělat jinak.
• Jak budeme sanovat obrovský dluh, který vznikl v důsledku restriktivních opatření a postihl značnou část naší ekonomiky a jak spravedlivě rozdělit, kdo a jak se na tom bude podílet.
• Náš systém daní a odvodů je ve srovnání s vyspělými státy zastaralý, nevhodný a nespravedlivý a je třeba ho změnit. Jedině pak má smysl mluvit o důchodové reformě.

Domnívám se, že s dobře rozmyšlenými návrhy jak konkretizovat uvedená tři témata by TOP09 i KDU-ČSL, spolu nebo separátně, měly daleko lepší pozici a byly by jasněji čitelnější než jako přívažky ODS a mohly by voliče oslovit lépe než Babiš, který bude jen obhajovat svou minulost.

Zbabělý Senát

Snad největší zklamání přineslo ve věci ostudného daňového balíčku naprosté selhání Senátu. Kdo jiný a kdy jindy než Senát a v tomto případě měl ukázat, že není jen zbytečná žvanírna, ale zodpovědně těleso, které dbá zájmů naší společnosti a nikoliv svých protějšků v Poslanecké sněmovně. Místo, aby Senát ve svém usnesení národu jasně a nebojácně sdělil, že daňový balíček, který Poslanecká sněmovna schválila, je rozpočtově v současné době zcela nezodpovědný a nemravný a on, Senát ho proto v této podobě odmítá. Tohle měl hned na začátku říci hrdina z Tchaj-wanu, předseda Senátu Miloš Vystrčil. Místo toho on a celý Senát tři týdny mudroval, jak zákon upravit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, až nakonec vypustili pšouk, za který by se měli stydět, neboť jím vyšli Babišovi více než stoprocentně vstříc. Nejen, že senátoři výrazně snížili slevu na dani, prosazenou Piráty, ale zrušili i další změnu, kterou v Poslanecké sněmovně prosadili Piráti a která se týkala zdanění cenných papírů nad 20 milionů korun, přesně tak, jak si přála ministryně financí.

Toto ostudné selhání je nepochopitelné, protože strany, které v Poslanecké sněmovně jednomyslně (až a poslance TOP09 Váchu) odmítly, mají v Senátu jasnou většinu 49 senátorů: STAN 24, KDU-ČSL 12, SEN+Piráti 7, TOP09 v klubu ODS 4, ČSSD v klubu PROREGION 2. Jak je možné, že tato jasná většina neprosadila v Senátu verzi balíčku, která by výrazně snížila dopad na státní rozpočet? Nemám jiné vysvětlení, než jejich zbabělost.

V této souvislosti je dobré připomenout, že Poslanecká sněmovna sice může Senátem pozměněný text zákona prostou většinou zamítnout a pak většinou 101 hlasů potvrdit svoje původní rozhodnutí, ale k Senátní úpravě už nemůže přidat ani ň. Buď to, nebo ono. Podobně v případě, že zákon vrátí prezident. Senátoři tedy měli jedinečnou možnost upravit daňový balíček tak, aby podstatně méně zatěžoval státní rozpočet a především tak okatě nenahrával těm, kdo snížení daní vůbec nepotřebují, tedy těm bohatým. A přitom neznamenal jeho úplné zmítnutí a postavil tak Poslaneckou sněmovnu před volbu, zda trvat na svém původním návrhu, nebo zda nevzít méně nezodpovědný návrh Senátu. Senátoři mohli třeba snížit navýšení slevy na dani na 30 tisíc ročně, což by představovalo navýšení oproti současnému stavu o slušných 5160 Kč ročně a sazby změnit na 18+23. To by pořád znamenalo citelné a spravedlivější snížení daní, ale dopad na rozpočet by byl snesitelnější. A Senát by ukázal, že není jen Béčko Poslanecké sněmovny. Svou životní šanci promarnil.

Nechápaví Piráti

Vysloveně tragikomickou roli v tomto absurdním představení sehráli Piráti a především jejich bývalý místopředseda a současný místopředseda rozpočtového výboru bakalář Mikuláš Ferjenčík, který podle svých slov pro Český rozhlas prohlásil, že

nečekal, že sněmovna schválí jeho návrh i návrh ANO na snížení sazby daně na 15 procent. Pirátský návrh byl podle něho jen alternativou k návrhu ANO a Piráti čekali, že si sněmovna vybere jen jeden z nich a druhý nepodpoří.

Je vskutku zarážející, že tento absolvent dvou ročníků Matfyzu zjevně vůbec nepochopil, které z jeho mnoha pozměňovacích návrhů Poslanecká sněmovna schválila a které zamítla. Poslanecká sněmovna se totiž zachovala přesně tak, jak pan bakalář očekával: zamítla jeho „alternativní“ pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu poslance Babiše, v němž Ferjenčík navrhoval změnit sazby 15+23 na 19+23 a zvýšit slevu na dani na poplatníka na průměrnou mzdu a naopak schválila Babišův pozměňovací návrh 15+23 bez zvýšení slevy na dani. Každý, kdo umí číst, to chápe, jen pan bakalář zjevně nikoliv. Kromě hlasování o těchto dvou vskutku alternativních návrzích, ovšem Poslanecká sněmovna hlasovala i o dalších pozměňovacích návrzích pana Ferjenčíka, včetně toho, který podal již 1. 9., dávno předtím, než podal svůj pozměňovací návrh poslanec Babiš a v němž navrhl jediné: zvýšit slevu na dani na úroveň průměrné mzdy. O tomto návrhu hlasovala Poslanecká sněmovna ještě před hlasováním o výše uvedených dvou alternativních návrzích poslanců Babiše a Ferjenčíka a i tento návrh většinou, byť malou, 53 hlasů ze 101 přítomných schválila. Do státního rozpočtu tak díky Pirátům udělala první díru za odhadem pouhých 40 miliard ročně.

Jak je možné, že tuhle prostou skutečnost nechápe místopředseda rozpočtového výboru, nechápu zase já. Není to ovšem poprvé, že špičky Pirátů nechápou, co vlastně sami schválili, podobnému sebeklamu podlehli i v případě zákona o evidenci skutečných majitelů, podrobně viz můj blog. V tomto případě se zase vyznamenal samotný zpravodaj zákona Pirát Nevrkal a místopředsedkyně Pirátů a sestra pana bakaláře Olga Richterová.

Neschopní STANaři

Skutečnost, že Senát selhal je smutná, ale že za toto selhání mohou největší mírou STANaři, je nepochopitelné. Že se jejich velký klub zjevně ani nepokusil zformulovat rozumnou úpravu balíčku a pro ni získat v Senátu jasnou většinu jim spřízněných Senátorů je zarážející neschopnost. A závěrečná výzva vedení STAN těsně před hlasování v Senátu Vyzýváme senátory KDU-ČSL, TOP 09, SEN21 a Pirátů, aby se připojili k zamítnutí daňového balíčku jen dokresluje jejich zoufalou nemohoucnost, protože zamítnutím poslanecké verze by dosáhli jen jistoty, že ji Poslanecká sněmovna v nezměněné formě znova schválí. A není tedy divu, že z 24 členů senátorského klubu Starostů a nezávislých jich plná čtvrtina, tedy 6, výzvu svých stranických šéfů neuposlechla a pro kosmetickou senátní úpravu hlasovala. I to o něčem vypovídá.

Čekání na Zemana?

Situaci a náš státní rozpočet by mohl ještě zachránit pan prezident tím, že by zákon vetoval s odůvodněním, že v něm chybí časové omezení, jak požadoval. Poslanecká sněmovna by sice mohla jeho veto snadno přehlasovat, ale to by si Babiš jistě netroufl, protože tím by si to u pana prezidenta pěkně zavařil a on ho bude za rok velmi potřebovat.







Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy