Diplomatický propadák

25. 10. 2007 | 10:28
Přečteno 5638 krát
Zahraniční politika České republiky jde od porážky k porážce. Kredit klesl na minimum. Pryč jsou doby, kdy vystoupení Václava Havla sledoval světový tisk na čelních stránkách a anglicky spatra pronesený Zemanův projev nadchl ve společnosti amerického prezidenta. Dnes máme pověst exotů a potížistů, kteří nevědí, co chtějí, ale komplikují ostatním život.

Neúspěch v souboji o místo nestálého člena Rady bezpečnosti OSN je vyvrcholením ročního úpadku našich vnějších vztahů. Kandidatura do vrcholného světového orgánu je měřítkem mezinárodního renomé země i efektivnosti diplomatické aktivity. Neúspěch je něčím, co bude dlouho bráno za objektivní „ocenění“ naší pozice a bude se promítat do našich ambic.

Hlasování uvnitř OSN je jiná disciplína, než jednání v EU či NATO. Mnohde stačí orientace na klíčové silné státy, které plní koordinační nebo lídrovskou roli. V OSN má ale poslední ostrovní stát stejný hlas jako supervelmoc. Je neodpustitelnou chybou české diplomacie, že kriticky nevyhodnotila svou pozici a včas nepodpořila protikandidáta. Tohle byla zoufalá blamáž za přítomnosti českého premiéra. Zaplatíme za ni víc, než by se zdálo.

V zahraniční politice se chyby sčítají. Jednostranná orientace na zámořského spojence a ignorování klíčových evropských partnerů v otázkách bezpečnosti znamená automatickou ztrátu desítek hlasů. Paradoxně mimo Evropu. Není-li náš rozumný amerikanismus vyvážen evropskou politikou, systematickým budováním pozic ve východní Evropě a muslimském světě, nelze automaticky očekávat plošnou podporu.

K výsledku nepřispěla klimatologická avantýra pana prezidenta. Nechci polemizovat s prezidentem. V mnohých aspektech má možná pravdu. Ale popřít před klíčových hlasováním něco, co je pokládáno za vážný světový problém, ubírá prestiž. Vystoupit proti tomu, co dostane za týden Nobelovu cenu, je netaktické. Neupírám hlavě státu názor, avšak z hlediska zájmů země nesmí český prezident dostávat na mezinárodní scéně nakládačku.

O neprofesionalitě svědčí komentáře českých představitelů. Vyjádřit zklamání, že pro nás nehlasovaly státy, kterým poskytujeme rozvojovou pomoc, je faux pas. Pomocí si nic nekupujeme! Je to hrubá urážka partnera a vměšování do jeho suverenity. Taková úvaha politika je dokladem nevzdělanosti. Vrcholem byla spekulace místopředsedy vlády, že jde o pikle Číny. Jistě to v naší napjaté ekonomické agendě vůči Číně pomůže… Na mezinárodní scéně každý hloupý výrok stojí ztrátu pozice a dříve nebo později i peníze. Značné peníze.

Současný vývoj je v kontrastu s minulostí, která nás přivedla do NATO i EU. Před osmnácti měsíci byl český premiér v nepřetržitém kontaktu s premiéry Itálie, Británie, Německa a francouzským prezidentem. Osobní vztahy fungovaly s představiteli dalších zemí. Byly vystřídány chladnou diplomacií. Největším spojencem se stalo Polsko, které je v Bruselu přijímáno s rozpaky. Mravenčí prací jsme získali v přepočtu na hlavu největší příslib čerpání evropských fondů ze všech 27 zemí EU, dnešní vyjednavač se však v Bruselu ani nedomluví.

Když před lety usilovala Česká republika o významově podobnou funkci v OSN, tj. o osobu předsedy valného shromáždění, dosáhla česká diplomacie toho, že pro našeho kandidáta hlasovaly jak státy NATO, tak asijské země bývalého SSSR. Hlasoval pro něj jak Izrael, tak Palestina. Jen jediný členský stát OSN ho nepodpořil, a to Bělorusko. To nás opravdu nemrzelo. Vůči Janu Kavanovi lze jistě vznést řadu námitek. Příklad však dokazuje, že jako rutinní diplomat převyšoval současné dezorganizované vládní stádo o hlavu.

Zahraniční politika není turistikou. Je to tvrdá práce na trpělivém vyjednávání a hledání milimetrových výhod. Bez těsných osobních kontaktů premiéra s jeho evropskými partnery a bez pochopení toho, že evropská politika dnes probíhá především premiérskou kanceláří, nelze čekat úspěchy. České předsednictví se neúprosně blíží. Naivita vlády vzbuzuje obavy z nejhoršího. Čeká nás další propadák? Navržené předložení Evropské smlouvy Ústavnímu soudu jen dokumentuje, že jedeme zhurta s kopce. Abychom si nenatloukli nos…


Příloha: Neodeslaný dopis Úřadu vlády

Diplomatický slovník pro Mirka Topolánka


Neúspěch ČR při volbě do Rady bezpečnosti OSN odhalil drobné nedostatky současné mezinárodní aktivity naší země. Všiml jsem si, že v přípravě pana premiéra pro výkon jeho náročné funkce nebyla dosud věnována dostatečná pozornost diplomatickým výrazům, které jsou obvyklé v mezinárodní politice. Dovolil jsem si proto připravit malý návodný slovníček, který by usnadnil činnost pana premiéra v této náročné oblasti. Nejde o vyčerpávající dílo, spíše jen o příklady formulací, jimiž se pan předseda může ve své pro nás vyčerpávající činnosti inspirovat. Za drobnou odměnu jsem samozřejmě připraven i k individuálním konzultacím, které jsem ochoten poskytovat i po pracovní době.

Pro…hráli jsme, co se dalo: Byla to pro nás neocenitelná zkušenost. Provedeme podrobnou analýzu, abychom tyto poznatky mohli účinně využít v naší další práci. Ačkoli se naše snaha nepromítla v pomíjivý konkrétní výsledek, upozornili jsme na sebe a celkově tím renomé naší země opět nepochybně vzrostlo.

Chorvati nad námi vyhráli, protože rozdali více dárků: Blahopřeji našim chorvatským přátelům ke zvolení do odpovědné funkce. Toto vítězství je o to cennější, že bylo dosaženo v čestném a otevřeném soupeření. Nechť žije a vzkvétá tradiční chorvatsko české přátelství a ať je mise Chorvatska v OSN úspěšná! Živijó…

Těm, co hlasovali proti nám, zastavíme pomoc: Mrzí nás, že jsme nedokázali efektivně komunikovat i se zeměmi, kterým poskytujeme rozvojovou pomoc. Je to jistě výzvou k nové etapě našich vzájemných vztahů.

Naše zpravodajská činnost při volbě do Rady bezpečnosti byla nedostatečná: Nesnížili jsme se k tomu, abychom snad špiclovali nezávislé státy nebo si snad vynucovali či kupovali jejich přízeň.

Kampaň za zvolení jsme začali s křížkem po funuse: Cílem naší kampaně bylo ukázat, že jsme k výkonu náročné funkce znovu plně připraveni. Naše kampaň byla proto velmi střízlivá a netrpěla nadměrnou okázalostí a délkou. Daňový poplatník to ocení.

Kadíme na ty, co pro nás nehlasovali: Postoj některých států není pro nás žádným překvapením. Politické překážky v našich vztazích skutečně existují. Jsme však připraveni dále rozvíjet naši obchodní spolupráci na vzájemně výhodném základě. Můžeme jim poskytnout i naše zkušenosti z boje s korupcí.

Vy hajzlové: Česká republika je vážně znepokojena vaším postupem. Zvážíme, zda je pro nás horší, když učiníme nějaké kroky nebo když neučiníme žádné kroky.

Stojí za tím pikle Číny: Čínská otázka není ve volbě do Rady bezpečnosti dominantní, navíc Chorvatsko a Česko jsou z hlediska velké Číny téměř ekvivalentní státy. Přes rozdílný pohled na oblast lidských práv stojíme o dobré vztahy s Čínou. Jediný problém s Čínou, který Evropská unie má, spočívá v gigantickém deficitu obchodní bilance. Čína nás zavaluje vývozem. Česká republika byla dosud v rámci EU zastáncem volného dovozu čínského zboží. Protože se ale problém prohlubuje, bude si muset Česká republika ujasnit svůj přístup k této věci v budoucím období. To je ale nad rámec dnešní agendy.

Nezvolení do Rady bezpečnosti bylo porážkou zahraniční politiky ČR: Zvítězili jsme, jak sedláci u Chlumce nad Cidlinou.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy