Euro a pravicové floskule

09. 08. 2008 | 00:13
Přečteno 8628 krát
Ať napíše předseda sociální demokracie co chce, sklidí od pravice nářez. Cheche, on chce euro! Páni, to je truhlík! Nakládačka je založena na několika neotřesitelných axiomech (pravdách-předpokladech, které se nedokazují). Paroubek (dříve Zeman) je definičně hulvát, diletant, nemakačenkofil, chorobně bažící po moci (jde vládě po krku). Další díl masakru spočívá ve vršení ideologických floskulí. Floskule je naučená (odposlouchaná) populární fráze, která ovšem nemá reálný obsah. Dovolte mi, abych se dnes věnoval těm floskulím.

Zopakujte si ekonomii, doporučují sociálním demokratům příznivci pádné pravice. Děkuji za doporučení, řada z nás to poctivě činí, protože tu ekonomii učí a zkouší na univerzitách. Mezi experty, kteří formují hospodářskou politiku Lidového domu, jsou učitelé vysokých škol, analytici, bankéři a průmyslníci. Někteří vystupují veřejně, jiní zůstávají v anonymitě vzhledem ke svému postavení. Vedení ČSSD pozorně naslouchá např. profesoru Švejnarovi. Ten doporučuje euro zavést. Takže radu, aby si tento absolvent Cornellu a Princetonu zopakoval makroekonomii, mu můžete poslat mailem. Neurazí se, má smysl pro humor. Není naopak známo, že by v dresu současné ODS působil respektovaný ekonom ve vládě, parlamentu nebo okolí premiéra. Píše o tom zde na blogu už i pan Kohout, takže to jistě bude pravda.

Pravice šetří, levice umí jen zvyšovat daně. Nedokazatelné. Spočítáte-li z dostupných dat roku 2005 realitu, vyjde vám, že v průměru (váženém) měly pravicové vlády EU dokonce vyšší daně (složenou kvótu) než levicové. Smírně řečeno, ani pravice ani levice nemá univerzální ideologický recept na šetření a nízké daně.

Pravice krotí vládní deficity, levice je uvolňuje. Nepravdivé. Započtete-li do vládního deficitu v souladu s metodikou EU efekty privatizace, měl vyšší deficity kupónový Klaus než kterákoli vláda ČSSD. V USA deficity zvyšovali pravicoví prezidenti Reagan a Bushové, demokrat Bill Clinton je snižoval. Plánované deficity Topolánkovy reformy byly v průměru vyšší než deficity reálně dosahované Sobotkou.

Pravice je odpovědná, levice zadlužuje. Nepravdivé. Po vládách pravice v ČR zbyl dluh kolem 15 % HDP, po vládách levice 29 % HDP (zvýšení cca o obdobných 14 %). Obě strany spektra tedy finančně zadlužily zemi zhruba stejně, přičemž téměř celý objem „levicového“ dluhu padl na sanaci skrytého dluhu, který pravice zanechala v bankovním sektoru. Pozn. Jen diletanti a pan Tlustý srovnávají dluh v absolutních cifrách.

Pravice dělá nutné reformy, levice nic. V roce 2003 česká levice provedla finanční reformy, které řešily rozměrově stejný (o něco vyšší) problém, než současná „reforma“. Sám Topolánek přiznal, že pouze opakuje Špidlovu reformu.

Pro nynější stabilizaci veřejných financí je nutná důchodová reforma. Vědomá lež. Důchodová reforma nemá se současnými veřejnými financemi nic společného, řeší problémy daleko v budoucnosti. Pokud se ale zavede povinné spoření, zvýší to naopak veřejné výdaje. Povinné spoření na dlouhých dvacet let jen odvede z průběžného systému peníze, které bude nutno doplnit z rozpočtových zdrojů. Tato důchodová reforma jen dále zvýší vedlejší náklady práce. Důchodové spoření je v současné době největší hrozbou slovenských veřejných rozpočtů.

Levice po sobě zanechala drahý a neefektivní sociální stát. Nejhloupější lež. Sociální stát stojí v průměru v EU 25 asi 27,4 % HDP. Český sociální stát stál v roce 2005 19,1 % HDP. Je tedy jedním z vůbec nejlevnějších. A je jedním z nejefektivnějších, vede k nejnižšímu ohrožení chudobou. České socky dostávají široko daleko nejméně, relativně (!) méně než polovinu evropského průměru a račte si tu podporu nemakačenků pak ještě přepočítat srovnáním HDP a kupní síly… Nevěříte tomu, ale je mi líto, data jsou ošklivá věc. Já ta data nedělám a statistici je opravdu nefalšují.

Důchodci nás díky levici vyjídají. Levice si opravdu důchodce nekupovala. Čeští důchodci jsou velice skromní. V průměru dostávají v EU asi 12 % HDP, u nás 7,9 % (2005). Výkon české ekonomiky je zhruba o třetinu nižší než německé, ale český důchodce dostane na dlaň v paritě kupní síly méně než polovinu příjmu německého kolegy. Topolánek důchodcům před volbami slíbil zlepšení důchodů včetně zlepšení náhradového poměru. Ten nyní naopak zhoršuje.

Zdravotnictví je v krizi. V rozporu se statistikami. I deficitní české zdravotnictví vykazovalo lepší finanční výsledky než většina evropských veřejných rozpočtů. Po racionalizačních operacích a mobilizaci zdrojů provedených odporným Davidem Rathem skončilo loni v přebytku 27 miliard korun… Poměr nákladů a výsledků je pak jeden z nejlepších na světě. Dáváme na zdravotnictví mnohem méně než jinde, ale jsme světovou špičkou v nízké dětské úmrtnosti (velmoci jako USA a Slovensko mají dvojnásobek), špičkou v transplantacích, očních operacích a kardiovaskulárních chorobách.

Euro rozpoutá strašlivou inflaci. V rozporu se statistikami a zkušenostmi ostatních zemí. U zemí, které inflaci krátkodobě před vstupem do zóny podvážou, se pak objeví logický krátkodobý vzestup. Jinak u zemí, které mají výrazně nižší cenovou hladinou je logicky inflace o něco vyšší, protože jednotný trh znamená jednotné ceny. Ceny u nás budou stoupat maličko rychleji (asi o procento) než ve starých zemích. Je to efekt našich rychleji se zvyšujících platů. Tím se to také občanovi kompenzuje… Slovinsko má nyní stejnou inflaci jako my, platí tím za euro úplně stejně jako my za Topolánka.

Euro nemůžeme zavést pro neodpovědnou rozpočtovou politiku levice. V rozporu s jasnými statistickými fakty. Levice vždy splnila kritéria konvergenčního programu, a to s impozantním předstihem. Z poslední čtyři roky země, ač nemusela, třikrát splnila všechna maastrichtská kritéria eurozóny, která nebyla schopna plnit polovina zemí eurozóny samotné. Je to stejný výsledek, jako má vzorné Slovensko. Topolánek si ovšem loni vykoledoval záporné stanovisko EU, protože jeho jazykově a odborně neschopní ministři financí tam strašili deficitem nad 4 %. Když jsem tvrdil, že je to nesmysl, a pravděpodobně budeme opět v souladu s tříprocentním Maastrichtem, dělali ze mne novináři blbce. Když to pak dopadlo ještě mnohem lépe, než jsem sliboval (1,59), žádný z katastrofálistických novinářů si nějak nevzpomněl, že jsem vlastně génius. No, snad abych si to před spaním občas říkal sám…

Paroubek mohl euro zavést sám. Nemohl. Na to byla jeho vládní mise krátká. V roce 2005 jsem zpracovával společnou pozici vlády a ČNB. Teoreticky bylo možné zavést euro k 1. 1. 2009, scházelo k tomu banálních zhruba dvacet miliard škrtů, což je problém řešitelný u pracovního stolu předsedy vlády asi za čtyřicet minut. Rutinní věc. Problém byl ale politický, protože v případě vítězství ODS ve volbách jsme riskovali ostudnou změnu národní pozice, tj. odmítnutí eura poté, co bychom se k němu přihlásili. Proto jsme se rozhodli pro pracovní datum 1. 1. 2010, které ovšem Topolánkova vláda z ideologických důvodů zamítla. V povolebním vyjednávání jsme ODS nabídli vstřícnost při plnění potřebných kritérií, ale ODS vše odmítla. Pokud by Topolánkův kabinet nyní o euru rozhodl, je realistické přijetí tak k 1. 1. 2012. Bude-li se rozhodovat po volbách v roce 2010, je teoretickým termínem 1. 1. 2013, realističtějším, žel, spíš až 2014… To v podnikatelských kruzích vyvolává bezmocný vztek. Exportně orientovaná česká ekonomika platí obrovské náklady konverze měny a kursového rizika. Za posledních čtrnáct měsíců vzrostly ceny naší produkce o celou čtvrtinu. A tady končí všechny floskule.

Psáno pro Literární noviny

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy