Škola za vysokou zdí

26. 02. 2013 | 12:54
Přečteno 16382 krát
Reportáž o ruském školství z dívčí internátní školy ministerstva obrany.

Ruské školství zažívá sociální krizi. Její hloubku ilustruje příspěvek na jednom internetovém fóru, který vyvolal bouřlivé diskuze po celém ruském internetu. Šestadvacetiletá mamka z dobře situované rodiny se ptá uživatelů ruské obdoby Mimibazaru, co má dělat s výchovou své dcery.

Náš tatínek si vydělá dost na to, abych si nemusela dělat starosti o takové malichernosti jako práce, mateřská, školka a další. Máme všechno pro normální dětství. Učíme se v jednom z nejlepších center předškolního vzdělávání, chodíme plavat, na dětskou gymnastiku a masáž. To má své plody, protože už nyní je vidět rozdíl mezi námi a jinými dětmi... Problém spočívá v tom, že já moc nechci, aby má dcera, až začne chodit do školy, začala být jako její vrstevníci. Její pohled na svět se může úplně změnit a přestane se cítit kreativní a originální... Poraďte prosím, máme čekat, až dítě dosáhne školního věku a potom odjet do prosperující Evropy? Nebo máme odjet v nejbližší době,“ píše zcela vážně Ilona.

Psát o sociální nerovnosti, hodnotách hýbající současným Ruskem nebo neradostné úrovni školství, proti které protestují dokonce samotní učitelé, by nebylo moc originální. Mnohem zajímavější je podívat se na opačný příklad.

Škola mezi paneláky

Na hranici oddělující širší centrum Moskvy od propletence panelákových čtvrtí s průmyslovými zónami se nachází dívčí internátní škola ministerstva obrany. Škola, která byla v roce 2008 otevřena na místě carských Nikolajevských kasáren, leží v těsném obklíčení panelových domů a není lehké ji najít. A už vůbec se do ní dostat. Zařízení obehnané vysokou zdí funguje pod patronátem ministra obrany a projít do něho lze jen přes vrátnici.

Škola je zvláštní tím, že se v ní učí výlučně dívky, jejichž rodiče nosí uniformu ruských ozbrojených sil. Nejčastěji to jsou sirotci nebo děti ze vzdálenějších regionů. „Nehledě na to, budoucí žákyně se o své místo musí ucházet. Všechny kandidátky musí podstoupit přijímací zkoušky ze tří předmětů. Jedním z nich je povinně cizí jazyk,“ říká zástupkyně ředitelky pro inovace Marina Čerepanovová.

Bylo docela obtížné se sem dostat. Protože v naší škole byla jiná úroveň vzdělávání. Mnohem nižší. Několik měsíců jsem si musela zvykat, ale teď se tu učím bez problémů,“ říká Nastja, která do školy přijela z Murmansku, ležícího na severozápadě Ruska u hranic s Norskem.

Podle Mariny Čerepanovové se v současné době v internátním zařízení učí 740 žákyň od páté do jedenácté třídy. „Dívky mají po celý den intenzivní program. Ve škole kromě klasických předmětů mohou navštěvovat bezmála čtyřicet výběrových kurzů – krasobruslení, jezdectví, šerm, fotbal, tanec nebo dokonce sumo. Kromě angličtiny, němčiny a francouzštiny se mohou učit i čínsky,“ vysvětluje pedagožka.

Pravidelně do ústavu přijíždí přednášet známí ruští politici nebo novináři. Ale také módní návrháři i zahraniční šéfkuchaři.

Skoro vojenská disciplína

Ve škole panuje skoro vojenská disciplína. Dívky nosí školní uniformu, mají stejné boty i fialové kabáty. Vedení ústavu, jak říká Čerepanovová, jim dovoluje mírnou individualitu. Mohou se lehce malovat a batohy, také fasované, si upravují různobarevnými stužkami.

Zprvu bylo těžké si zvyknout na místní režim. Dřív můj život vypadal úplně jinak. Ale postupem času jsem to zvládla,“ vysvětluje deváťačka Nastja. Do školy přijela až z druhého konce Ruska, z dálněvýchodního Přímořského kraje.

Světský režim se vším všudy

Hidžáby vyloženě nezakazujeme. Ale protože jsme světská instituce, nikdo je tu nenosí. Stejně jako pravoslavné dívky nenosí své šátky,“ odpovídá Čerepanovová na otázku, která je citlivá nejen pro Evropu, ale poslední dobou i pro jih Ruska.

Škola je natolik světská, že ve třídách nevisí ani portrét ruského prezidenta. Jen jeden snímek Vladimira Vladimirovič se žákyněmi školy se vyjímá nedaleko vchodu do jídelny. Na hlavu státu se z protější zdi dívá manželka exšéfa Kremlu Světlana Medveděvová.

Striktně zakázáno je kouření. Podle pedagožky nekouří nikdo z učitelského sboru. Pokud je dívka přistižena, jak si vychutnává cigaretu, automaticky ji čeká vyhazov.

Kluci na internetu

Opustit ústav mohou dívky jen když škola jede na exkurzi nebo v doprovodu příbuzných. „Moji rodiče za čtyři roky, co se tu učím, nemohli ani jednou přijet. Pokaždé jezdím za nimi o prázdninách sama,“ říká se smutkem v hlase Nastja z Murmansku.

Kasárenský režim a život za vysokou zdí neznamená, že dívky jsou zcela odtrženy od vnějšího světa. „Všechny mají mobily a notebooky. Ty nevydáváme, kupují jim je rodiče. Dívky, které nemají počítač, mohou v knihovně používat Skype. Ve všech budovách je wi-fi. Na pokojích také mají televize, na kterých běží federální kanály,“ říká Čerepanovová.

Ve škole, v rámci výběrových kurzů, funguje i televizní studio. Dívky v něm připravují pořady, které pak vysílá školní kanál. Ve studiu pracuje také jediný chlapec, se kterým na pozemku školy přijdou dívky do kontaktu.

Jak říká Olga Blotnickaja, vedoucí laboratoře inovačních vzdělávacích technologií, dívky se s vrstevníky opačného pohlaví setkávají jen na kadetských diskotékách, které pro ně ústav pořádá. O nějakém randění nemůže být ani řeč. Jak pedagožka ale dodává, žákyně s kluky komunikují v sociálních sítích. To jim nikdo nezakazuje.

Služba vlasti láká jen některé

Asi třetina absolventek naší školy se po maturitní zkoušce vrací do regionu, odkud přijeli. Většinou záleží na finančních možnostech rodičů a dalším studiu,“ vysvětluje Blotnickaja. Podle jejich slov dívky nemají s přijetím na vysoké školy problém. V Rusku byly zrušeny přijímací zkoušky a při skládání státní maturity, díky výborné přípravě, dosahují dobrých výsledků.

Jen v loňském roce se reprezentantkám školy podařilo získat 24 mezinárodních a 83 celostátních ocenění z vědomostních olympiád a uměleckých soutěží.

Jak zároveň uvádí Marina Čerepanovová, dívky nemusí povinně pokračovat ve studiu na vojenských univerzitách. Přibližně polovina absolventek si přesto podává přihlášky do akademií ministerstva obrany. Nejčastěji do Petrohradu, na vojenské zdravotnictví nebo překladatelství.

Já osobně neplánuju pokračovat v armádní kariéře. Láká mě studium na akademii FSB,“ bez ostychu přiznává Nastja. „Líbí se mi vyšetřovat různé zločiny,“ říká s úsměvem.


Hodina chemie
Hodina chemie

Hodina chemie v laboratoři

Jesenin
Jesenin

Vyšívaný Sergej Jesenin

Hodina šermu a volejbalu
Hodina šermu a volejbalu

Hodina šermu a volejbalu v moderní tělocvičně

Sumo
Sumo

"Sumo je pro dívky optimální kontaktní sport. Na rozdíl od ostatních sportů si na nezájem nemůžeme stěžovat. Mezi námi je dokonce i šampionka," říká trenér mladých sumistek

Televizní studio
Televizní studio

Příprava na vysílání ve školním televizním studiu

Nastja z Murmansku a Nastja z Přímořského kraje
Nastja z Murmansku a Nastja z Přímořského kraje

Nastja z Murmansku a Nastja z Přímořského kraje ve svém pokoji. Mimochodem, vypadá mnohem lépe než některé ruské hotelové pokoje

Altánek
Altánek

Altánek mezi školními budovami

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy