Které užitečné zákony oddalují (a blokují) obstrukce?

16. 03. 2023 | 07:00
Přečteno 1505 krát
Obstrukce patří k demokracii a parlamentní diskuzi, kde bývají nástrojem hlavně opozice. Čeho je však moc, toho je příliš. Zatímco zákonodárci donekonečna řeční, čekají na ně desítky návrhů zákonů, které je třeba projednat - ať už jde o potírání korupce, předcházení střetu zájmů anebo konec české pračky špinavých peněz.

Paradoxně však ani vláda Petra Fialy (ODS) příliš nechvátá a předkládá některé návrhy zákonů tak pozdě, jakoby sama sobě byla druhou “obstruující” opozicí. Přitom současnému kabinetu zbývají už jen necelé tři roky do dalších sněmovních voleb. Známá poučka praví, že co vláda nestihne schválit během prvních let, v posledním roce před volbami jen těžko dohoní. Právě nyní je tak čas “zařadit vyšší rychlost” při přípravách klíčové legislativy.

Pojďme ovšem překonat tradiční českou skepsi a podívejme se na celou situaci optimističtější optikou. Pokud budou politici skutečně chtít, mohou již během příštích měsíců schválit několik opatření pro modernější a korupci odolnější stát. O co konkrétně se jedná?

Jak překazit praní špinavých peněz v Česku
Podle analýz je Česko jednou z nejatraktivnějších zemí, kde se dají legalizovat příjmy z trestné činnosti. Skrze různá schémata a průtokové účty mohou i prominenti Putinova režimu obcházet sankce, které na ně uvalila EU anebo Česko.

Přitom by stačilo jediné - inspirovat se v zahraničí, kde u vysoce podezřelých transakcí velkých objemů musí majitel účtu sám prokázat původ peněz. Rekonstrukce státu skrze projekt Odolnější Česko plně podporuje obrácení důkazního břemene v těchto situacích. Ročně jde o vyšší stovky milionů, které naše úřady sice mohou dočasně zablokovat, ale poté kvůli nedostatku důkazů (a nespolupráci úřadů v zemi původu peněz) musí opět vrátit.

Pro vládu i opozici by měla mít tato otázka nejvyšší prioritu - jinak totiž sankce proti ruskému režimu zůstanou jen na papíře. Návrh legislativního řešení tohoto problému má ministerstvo spravedlnosti připravit do 30. června 2023.

Půjde oznámit korupci bez obav z pomsty?
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) předložil klíčovou protikorupční normu pozdě a v podobě, která odrazuje potenciální oznamovatele požadavkem na podpis a datum narození. Blažkův návrh neumožňuje chránit autory anonymních oznámení, kteří přitom stáli na počátku závažných kauz jako Bečva, Dozimetr nebo Lány.

Navíc ministerstvo míní, že má být možné oznámit pouze trestný čin, ne přestupek. V praxi však může být pro laika těžké rozeznat, zda jde o přestupek, či trestný čin. Až poslanci navrhli zahrnutí trestných činů i přestupků, což je však jen dílčí oprava návrhu.

Je zřejmé, že vláda chce k ochraně oznamovatelů přistoupit čistě formálně. Schválit jen nutné minimum, které po nás chce EU, a odškrtnout si splnění povinnosti. Skutečný boj proti korupci ale vyžaduje rozšíření zákona tak, aby skutečně fungoval v praxi. Zákon nyní čeká druhé čtení ve Sněmovně a mohl by být schválen již v průběhu května až července.

Férové volby aneb opět o střetu zájmů
Úřad, který dohlíží nad férovým průběhem voleb, zatím naplnil jen část očekávání, která do něj byla vložena. Dohledový úřad by se díky aktuální novele měl stát efektivnějším, nezávislejším a odolnějším vůči politickým tlakům.

Jde však o víc; reforma částečně zahrnuje i problematiku střetu zájmů - přináší přesnější vymezení toho, že členové vlády nesmí vlastnit média (ani schovaná ve svěřenských fondech) a jejich firmy nesmí přijímat dotace a investiční pobídky od státu. Návrh ministerstva vnitra pod vedením Víta Rakušana (STAN) míří do 3. čtení ve Sněmovně. Je možné, že se jej dočká na přelomu března a dubna.

Vyšetřování korupce bez politických tlaků
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nepotěšil protikorupční experty ani svou další předlohou - návrhem novely zákona o státním zastupitelství, který by místo větší nezávislosti žalobců přinesl naopak jejich větší podřízení vládě.

Návrh počítá s tím, že vláda bude moci i v budoucnu kdykoliv odvolat nejvyššího státního zástupce bez udání důvodu. Blažek až po veřejné kritice v médiích přislíbil, že do návrhu doplní důvody pro odvolání.
Ještě v době, kdy politické strany tvořící dnes koalici Spolu, seděly v opozici, však ODS podpořila tehdejší poslanecký návrh, který zcela rušil možnost vlády kdykoliv bez udání důvodů nejvyššího státního zástupce odvolat. Návrh počítal již tehdy s tím, že během pevně daného mandátu by NSZ mohl z prokazatelných důvodů odvolat pouze kárný senát. Inu, časy se mění.

Je velká škoda, že ministr spravedlnosti pouze neoprášil dřívější návrh svých spolustraníků. Pavel Blažek je aktuálně v podezření ze zastrašování státních zástupců dozorujících kauzu machinací s přidělováním městských bytů týkající se jeho spolustraníků v Brně. I to je dobrou ilustrací toho, proč by soustava státního zastupitelství měla být co nejvíce nezávislou na politické reprezentaci. Návrh novely zákona teď leží na ministerstvu spravedlnosti, které vypořádává připomínky. V průběhu dubna až května by jej měla projednat vláda.

Mediální zákony aneb když i malé změny zvednou tsunami obstrukcí
Ministerstvo kultury připravilo novelu zákona o České televizi a zákona o Českém rozhlasu, která má zajistit větší nezávislost mediálních rad na aktuální většině ve Sněmovně. Systémově je správně, že bude do voleb mediálních radních nově zapojen i Senát a že nebude možné odvolat mediální radu jako celek. Přestože nejde o nic přelomového, spustila opozice velkou odezvu v podobě obstrukcí jednání sněmovny.

Jakkoliv lze pochopit, že v aktuálním složení Sněmovny a Senátu strany současné opozice (ANO a SPD) budou mírně tratit, je potřeba se dívat také do budoucna, až voliči rozdají karty znovu. Je navíc užitečné, aby spíše stranicky fungující sněmovnu vyvážil při volbách mediálních radní Senát jako sbor osobností a různých životních zkušeností.

Novela se aktuálně zasekla v kolečku obstrukcí před 3. čtením. To však není vůbec dobrým signálem ani do budoucna, protože mediální legislativa v Česku potřebuje daleko širší změny reflektující takové problémy, jako je zánik nezávislých regionálních plátků, konkurenci digitálních platforem či nízkou míru samoregulace médií.


Další výzvy a jak na ně

Vláda i sněmovna před sebou mají další komplexní úkoly - nová evropská nařízení chránící práva uživatelů internetu (Akt o digitálních službách, Akt o digitálních trzích) začnou plně platit již v únoru 2024 - do té doby je třeba určit, který český úřad má vymáhat pravidla, která mají provozovatelé digitálních platforem dodržovat, vyčlenit mu potřebnou kapacitu i rozpočet.

A co teprve komplexní novela služebního zákona nebo nová pravidla pro transparentní lobbing? Místo hádek a obstrukcí by možná bylo nejlepší, kdyby politici napříč stranami zkusili aspoň v něčem najít společnou řeč. V minulém volebním období se ve Sněmovně osvědčila pracovní skupina pro tvorbu protikorupčních opatření. Podobný model neformální skupiny se zástupci všech politických stran (a dotčených ministerstev a expertů mimo státní správu) diskutující věcně o problémech a návrzích řešení určitě není k zahození ani nyní.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy