Praha v bryndě. Osobní reflexe pražské povodně v srpnu 2002

10. 08. 2012 | 21:55
Přečteno 10757 krát
Když minul rok 1990 a stoletá voda pořád nikde, začala jsem mít v přírodu a její nespolehlivé zákonitosti už skoro nedůvěru.

O poslední velké pražské povodni v roce 1890 se totiž vždy tvrdilo, že byla stoletou vodou. Byla proslulá tím, že Karlův most protrhla snadno jak pavučinu. Snad každý známe ten hrozivý obrázek, na který se s lidskou senzacechtivostí nelze vynadívat.

null
null


Tohle dokázala povodeň v Praze 4. září 1890. Kdo by ji nečekal po sto letech s obavami? Foto Klub Za starou Prahu.

Jak roky ubíhaly, začalo mi připadat dokonce absurdní, že by nás něco tak primitivně archaického, jako je velká voda, mohlo vůbec v Praze potkat. Máme přece vltavskou kaskádu, vysoká nábřeží a patříme k vyspělé civilizaci s internetem, mobily, raketoplány, klonovanými ovcemi a kanóny na kroupy… Povodeň v jednadvacátém století? Pohádky!

Když ovšem během víkendu 10.-11. srpna 2002 začala voda ve Vltavě stoupat, do Prahy se jí valilo každou hodinou víc a víc, televizní meteorologové se podezřele zakoktávali a neuměle skrývali paniku, zmocnilo se i Pražanů vzrušení. Že by konečně přicházela ta zpožděná stoletá voda? V pondělí 12. srpna večer pak mělo Bistro U Bruncvíka Na Kampě skvělou tržbu, protože mnoho z nás zvědavců nechtělo „tu stoletou vlnu“ propásnout a jak jsme tak na ni netrpělivě čekali a vyhlíželi ji na obzoru, korzovali jsme přitom po Karlově mostě, rozšafně rozmlouvali a popíjeli z kelímků bílé víno.

null
null


Na Kampě cpali akční dobrovolníci do pytlů písek a pytle vršili ke dveřím domů. Pozorovali jsme to hemžení a přepadal nás intenzívní pocit zbytečné práce, nikdo by v tu chvíli ale ještě nedokázal vysvětlit proč.

Mezitím se setmělo a kalná hladina řeky budila dojem, že už dnes žádný neobvyklý varietní kousek nepředvede. Tak jsme šli domů v očekávání, že rozuzlení napínavého příběhu nastane zítra. Cestou k metru v ulici U Lužického semináře jsme potkali náklaďák s nápisem Protipovodňová ochrana. Co v něm asi je?, hádali jsme. Dvacet vojáků a každý drží v ruce jeden pytel s pískem, odpověděl vtipálek.

V úterý 13. srpna už bylo ale všechno „ohne sranda“. Jedu metrem do práce z Dejvic na Staré Město a v Kaprově ulici slyším sirény a hlášení z ampliónu, které souvisí s evakuací pobřežní části Malé Strany. Ve městě panuje divné napětí. Není jisté, zda nebude evakuováno i Staré Město, a tak během dopoledne dostáváme pokyn opustit pracoviště. Potřebuji se dostat na Malou Stranu, protože „tu povodeň“ chci prostě vidět. Karlův most je už uzavřen, voda totiž stále stoupá. Jdu oklikou přes most Legií, Karmelitskou ulici a v poslední chvíli, kdy ještě není policejně uzavřena Mostecká, pronikám do Juditiny věže, sídla Klubu Za starou Prahu, od níž mám klíče. Stejný nápad měl kolega z Klubu Richard Biegel a ve věži zůstává i její obyvatel pan Eduard Šmejkal s manželkou, kteří se rozhodli evakuaci ignorovat.

S Richardem Bieglem sedíme na půdě věže u malých okének směřujících ke Karlovu mostu jak na posedu a labužnicky pojídáme polárkový dort. Je totiž vypnutá elektřina, a tak nás pan soused Šmejkal, ačkoliv měl s Klubem již desítky let napjaté vztahy, v náhlé vlně trosečnické solidarity počastoval mraženým výrobkem, který by stejně v nefunkční lednici roztál.



Utajená pozorovatelna na půdě Juditiny věže, uprostřed evakuovaného území. V pytlíku jsou zavěšeny housky pro případ hladu. Má-li být po sto letech opět protržen Karlův most, protože živly nezastaví ani svěcená voda, natož statut národní kulturní památky, rozumí se samo sebou, že to předsedkyně a jednatel Klubu Za starou Prahu musejí vidět na vlastní oči!

Z půdy věže máme sice přehled přes celý Karlův most, ale hladinu řeky nevidíme. Sledujeme tedy můstek přes Čertovku pod druhým mostním obloukem a pozorujeme, jak se napouští „bazén Kampa“. Na počátku lze přes můstek ještě přejít suchou nohou, ale během několika odpoledních hodin stoupla voda tak, že zábradlí můstku zmizelo pod hladinou a voda se nekompromisně přelila i přes bariéry z pytlů. Totiž nepřelila se přes ně, ona je prostě obešla kanalizací a vpadla jim do týlu. Mrcha mazaná!



Po můstku přes Čertovku se ještě chodí.



Po třech hodinách… Po můstku přes Čertovku se už jen plave.

Rychlé stoupání vody nás ale zneklidňuje. V přízemí věže máme totiž uskladněn papírový tzv. Hypšmanův model Malé Strany a Hradčan rozložený ve dvou desítkách dřevěných beden. I když je voda stále podstatně níže než úroveň Mostecké ulice, nelze odhadnout, kdy a kde se zastaví. V průběhu odpoledne proto dvakrát s kolegou Bieglem scházíme do přízemí a zoufale se snažíme bedny přerovnat tak, aby jich co nejméně stálo na zemi. Ukazuje se ovšem, že bedny jsou těžké a moje silácké schopnosti prabídné. Když v podvečer z věže odcházíme, nezbývá nám, než tiše doufat, že voda již o mnoho nestoupne. Jenomže řece se ta neplecha právě začala líbit a stoupá jak zjednaná. Nevěřila bych, že v tu chvíli zbývá do kulminace ještě dvacet hodin.

Ve středu 14. srpna se jako Pražané začínáme dělit na obyvatele levého a pravého břehu. Řeka mezi nás postavila hranici, o níž jsme dosud neměli tušení. Metro je již zatopené a tramvaj jezdí přes řeku jen po jediném mostě. Hned zrána vyrážíme se synem na obhlídku. Bazén Kampa je napuštěný po okraj, ostrov zmizel pod hladinou. Říční ulice dělá čest svému jménu a plave i s kostelíkem sv. Jana Křtitele Na (mokrém) prádle.



Jako obyvatelé levobřeží máme pozorovací stanoviště na Letné. Ale nejen my, na vyhlídkových místech se tam objevují zahraniční televizní štáby a horečně reportují, jako by se v Praze odehrávala nějaká světodějná událost. Však se odehrává! Právě kulminuje pětisetletá voda, nebo dokonce tisíciletá? Kdo to kdy viděl a kdo to kdy uvidí? Kupodivu mne přepadá jakási hrdost na to, co ta naše Vltava, jindy tak líná, mírná a pokorná, dokáže. Už ji nepodceňuju, už vím, že ji nic nezastaví, když si sama zamane drát se kupředu. Je nezkrotná a má to tak být.



Voda opadá až po 18. srpnu. Ulice kolem řeky se začínají plnit hromadami promočeného nábytku a dalších věcí ze zatopených bytů, kanceláří a obchodů. Ten puch schnoucího bahna, stejný na Malé Straně i v Karlíně či v Holešovicích, si asi všichni, kdo jsme si jednou čuchli, už budeme pamatovat navždy. Hypšmanův model v přízemí Juditiny věže koupeli také neušel. Dovnitř jsme se dostali až asi po pěti dnech, kdy byla uvolněna policejně uzavřená oblast kolem Karlova mostu, a zjistili jsme, že voda si spodní bedny s gustem olízla. Kolegové vše vynesli ven na ulici a jako první pomoc jsme aplikovali sluneční lázeň. Dnes je model již opraven a uložen jako depozitum v Muzeu hlavního města Prahy, které jej pravděpodobně časem vystaví veřejnosti.



U nás v Dejvicích bylo v době povodně vše suché a bezpečné. Zdánlivě! Protože jinak bych nepotkala za bílého dne na chodníku mokrou krysu, která dezorientovaně pobíhala a hledala vchod do svého evidentně zatopeného příbytku.

Foto Kateřina a Jan Bečkovi

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy