Zaručený návod, jak dosáhnout neplatnosti hlasování v Praze

18. 10. 2010 | 00:37
Přečteno 7823 krát
Strana zelených se chce obrátit k Ústavnímu soudu, aby zvrátila neblahý vliv pražského volebního systému, který jejích necelých 6 procent hlasů odměnil nulou mandátů. Přidají se zřejmě i KSČM i Věci veřejné, ale nebude jim to nic platné: rozdělení do volebních obvodů je věc nepěkná, nikoli však protiústavní. Mám však pro ně jiný tip, ze kterého opravdu kouká šance na vyslovení neplatnosti hlasování!

Problém právního teoretika je často v tom, že mu chybí kontakt s praxí. Na tenhle nápad bych proto nepřišel nebýt kamarádky a kolegyně právničky Hanky Vítové, která během voleb vlastními silami přispívala k chodu demokracie tím, že seděla v jedné pražské okrskové volební komisi. Upozornila mne přitom na zajímavý problém, týkající se voličských seznamů. K volbám u nich dorazili dva voliči, kteří podle zákona měli právo volit (občané ČR starší 18 let s trvalým pobytem v daném okrsku, na území obce), nebyla u nich žádná překážka volebního práva (nebyli ve výkonu trestu, zbaveni způsobilosti k právním úkonům, neměli nebezpečnou infekční chorobu ani nevykonávali vojenskou službu), předložili platný průkaz totožnosti a splnili i všechny další podmínky, ale přesto je komise nenechala volit. Důvod? Drobná poznámka ve výpisu ze seznamu voličů, který komise dostala od úřadu městské části: dotyčný volič je zapsán ve zvláštním seznamu u zastupitelského úřadu v zahraničí, a ze stálého seznamu byl proto vyškrtnut. Komise byla ochotná a celou věc pro jistotu konzultovala i s odpovědnými osobami na úřadě, dostala však pokyn voliče odmítnout, zřejmě s odkazem na instrukce z ministerstva vnitra. Jeden to prý vzal sportovně, druhý na protest přímo před komisí roztrhal hlasovací lístky. Nedivím se.

Zde je potřeba drobné vysvětlení. Volby se u nás zásadně konají jen na území ČR, pokud je volič v zahraničí, má smůlu. Platí zde však jedna výjimka: ve volbách do Poslanecké sněmovny je od novely volebního zákona v roce 2000 možné hlasovat i na ambasádách. Volič má přitom dvě možnosti. První je praktická pro ty, kdo se v zahraničí zdržují jen krátkodobě: stačí jim požádat svůj domácí obecní úřad o voličský průkaz, a s tím pak v těchto jedněch volbách mohou hlasovat v kterékoliv volební místnosti, v ČR i v zahraničí. Druhá možnost je tu pro voliče, kteří v zahraničí žijí déle: v dostatečném předstihu se mohou na příslušné ambasádě zapsat do jejího zvláštního seznamu, kde jsou pak vedeni tak dlouho, dokud nepožádají o vyškrtnutí. Ambasáda však současně pošle zprávu domů, kde je volič vyškrtnut ze stálého seznamu u svého obecního úřadu v místě trvalého pobytu. Důvod je zřejmý: pokud by se tak nestalo, mohl by dostatečně mobilní volič hlasovat v jedněch volbách hned dvakrát, napřed doma a pak v zahraničí, případně naopak.

Problém ovšem nastává v okamžiku, kdy se konají jiné než sněmovní volby. Stálé seznamy jsou pro všechny typy voleb – v zásadě – stejné a volič tedy v místě svého trvalého pobytu zůstává vyškrtnutý. Na ambasádě ale volit také nemůže, protože tam tyhle volby neprobíhají. Znamená to, že nemůže volit vůbec? Podle ministerstva vnitra zjevně ano; kromě ústní instrukce citované v úvodu o tom svědčí i drobná pasáž v pokynech, které každý volič ještě před volbami našel ve schránce společně s hlasovacími lístky:

„Hlasování voličů zapsaných ve zvláštních seznamech voličů vedených zastupitelským nebo konzulárním úřadem České republiky není při volbách do zastupitelstev obcí možné, neboť v důsledku svého zápisu do zvláštního seznamu voličů vedeném zastupitelským úřadem byl volič vyškrtnut ze stálého seznamu voličů vedeného obecním úřadem. K tomu, aby byl volič opětovně zapsán ve stálém seznamu voličů vedeném obecném úřadem, musí požádat o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů příslušný zastupitelský úřad a o tomto vyškrtnutí předložit obecnímu úřadu potvrzení, popř. toto potvrzení předložit v den voleb okrskové volební komisi.“

Otázkou ale zůstává, oč ministerstvo vnitra tento výklad opírá. Mohla by to být jeho vlastní vyhláška č. 233/2000 Sb., která podobný postup upravuje: problém je ovšem v tom, že tato vyhláška provádí zákon o volbách do Parlamentu, nikoliv zákon o volbách do zastupitelstev obcí. Její použití je tak vyloučeno, a jak si hned ukážeme, nelze ji uplatnit ani formou analogie.

V zákoně č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí, v § 33 odst. 4 čteme: „Voliče, který není zapsán ve výpisu ze seznamu a který prokáže své právo hlasovat ve volebním okrsku, okrsková volební komise dopíše do výpisu ze seznamu dodatečně a umožní mu hlasování.“ Právo hlasovat se prokazuje jednoduše: občanským průkazem, ve kterém má volič zapsán trvalý pobyt na území daného okrsku. Pokud se tedy takový volič dostaví k volbám, okrsková volební komise ho nemůže odmítnout a musí mu hlasování umožnit.

Drobný háček je v detailech: hnidopich by mohl tvrdit, že tento volič ve skutečnosti ve výpisu zapsaný je, pouze s poznámkou, že byl vyškrtnut, a proto se na něj citované ustanovení zákona nevztahuje a volit nemůže. Uznávám, že takový výklad je snad teoreticky možný, leč podle mého názoru by byl zjevně v rozporu s ústavou, a proto jej nelze použít. Volební právo patří mezi základní práva zaručená Listinou základních práv a svobod, a proto každý zásah do něj musí mít legitimní cíl a nesmí být nepřiměřený. V případě, že se volič zaregistruje v zahraničí, pak na to zapomene a příště dorazí k volbám do Sněmovny opět do své volební místnosti v ČR, je zcela na místě, že mu komise neumožní volit. Je sice nemilé, že ho tím pádem zbaví možnosti vyjádřit svůj názor, ale je přitom vedena legitimním požadavkem zabránit možnosti, že někdo bude hlasovat dvakrát. V případě obecních voleb však takové riziko neexistuje, proto nelze postupovat stejně. Pokud přesto komise odepře voliči možnost hlasovat, činí tak jen z nesmyslných formálních důvodů, opřených o nejednoznačné znění zákona. Takový zásah do práva volit je proto zjevně nepřiměřený, a tedy neústavní. Už v roce 1996 Ústavní soud v sérii nálezů k senátním volbám ukázal, že v případě administrativních pochybení je třeba dát přednost uplatnění subjektivního volebního práva; zde jsou sice okolnosti jiné, ale podstata zůstává.

Skutečnost, že někdo v rozporu se zákonem nemohl volit, ovšem sama o sobě k prohlášení neplatnosti hlasování nestačí. Je totiž nutné prokázat, že tím mohlo dojít k ovlivnění výsledku, což je obvykle dost obtížné. Strana zelených kandidující v koalici s SNK-ED však teoretickou šanci má. Jak už bylo řečeno, vinou rozdělení Prahy do volebních obvodů jejich kandidátní listina nezískala ani jednoho zastupitele, přestože překročili 5% uzavírací klauzuli. V průběhu sčítání to však dlouhou dobu vypadalo nadějně v pátém volebním obvodu, kam patří Praha 2, Praha 3, Praha 14, Praha 20, Dolní Počernice a Štěrboholy; na prvním místě zde kandidoval dosavadní zastupitel Jiří Witzany. O tom, že mandát místo něj dostal kandidát na čtvrtém místě kandidátky TOP 09, nakonec rozhodlo 1038 hlasů. To se zdá být hodně, je však třeba si uvědomit, že volič v těchto volbách neměl jen jeden, nýbrž hned 9 hlasů pro jednotlivé kandidáty, které mohl volně přesouvat mezi listinami. Stačilo tedy, aby k volbám dorazilo ještě 116 voličů, kteří by „velkým křížkem“ podpořili kandidátku Strany zelených a SNK-ED, a Jiří Witzany by byl býval zvolen.

Návod na zneplatnění hlasování je tedy jednoduchý: najděte 116 voličů z dotčených pražských obvodů, kteří jsou zapsáni na zvláštním seznamu v zahraničí. Získejte jejich prohlášení, že chtěli hlasovat pro koalici SZ a SNK-ED, ale volební komise jim to neumožnila, nebo v horším případě alespoň prohlášení, že uvěřili pokynům u hlasovacích lístků, a tak to raději ani nezkusili. Sepište návrh na neplatnost hlasování, upozorněte na porušení zákona a doručte ho Městskému soudu v Praze. Máte na to skoro dva týdny: oficiální výsledky voleb budou vyhlášeny zřejmě v úterý, desetidenní lhůta pro soudní přezkum tedy začne běžet ve středu a skončí v pátek 29. října, dokdy je návrh doručit soudu. Pokud se vám to povede, věřím, že vám soud vyhoví a hlasování se bude opakovat; i kdyby to mělo být jen v tomto jediném obvodu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy