Stát jako firma v časech krize

21. 03. 2020 | 13:27
Přečteno 2915 krát
Vždycky jsem tvrdila, že skutečná tvář neoliberálního a korporacemi uchváceného státu vyjde na povrch v okamžiku krize. V době koronavirové pandemie se to ukazuje v plné „kráse“. Politici vstupující do vlády jen za účelem vlastního zisku a vytváření výhodných podmínek pro nejbohatší procento těžko mohou zvládat plnění skutečného účelu vládnutí – služby veřejnosti.

V Česku jsme po roce 1989 celkem ochotně skočili na terapii šokem, jako vosa na lep. Lidi stát a jeho centralizovanou moc nenáviděli a uvěřili, že je stát potřeba demontovat a vše svěřit do soukromých rukou. Jenže pak ty samé soukromé ruce ovládly náš stát a začaly si jej upravovat po svém. Nakonec nám došla trpělivost se zkorumpovanými politiky a zvolili si do vlády člověka, který nikoho korumpovat nemusel, protože ze státu udělal svou firmu, respektive svou firmu udělal státem.

Podobný proces se v různých obměnách děje i ve „starých demokraciích“, kde ovšem lidé demontáž státu sledují s o něco větší skepsí, neboť tamní stát nebyl zdiskreditován čtyřiceti lety autoritářské totality. I proto se systémová kritika neoliberálního a uchváceného státu zrodila právě tam, zatímco u nás pořád ještě míváme pocit, že za většinu našich potíží můžou „dětské nemoci“ nezralé demokracie, a tak se více než na systémovou kritiku soustředíme na přehmaty konkrétních politiků.

George Monbiot ve svém nedávném článku ukazuje, že politika prolezlá vlivem korporací není stavěná na zvládání pandemií ani jiných velkých veřejných krizí. Hovoří primárně o anglosaské politice, reprezentované zeměmi jako je Velká Británie, USA a Austrálie, kde proces neoliberalizace dosáhl pomyslného vrcholu. Je dobře známo, že třeba v USA lidé nemají univerzální zdravotní péči. Časopis Time nyní zveřejnil příběh Američanky, které nemocnice za léčbu koronavirové infekce naúčtovala 34.927,43 dolarů (téměř 900 tisíc Kč), které by měla zaplatit z vlastní kapsy, neboť právě nastupuje do nové práce a momentálně není pojištěna (v USA zdravotní pojištění obvykle bývá jako jeden ze zaměstnaneckých benefitů). Také ve Velké Británii již několik desítek let dochází k masivní privatizaci veřejných služeb, včetně zdravotnictví. Nyní jak Británie tak USA selhávají ve vytváření účinných opatření, která by pomohla šíření koronavirové infekce efektivně zastavit či zmírnit. Systém založený na privatizaci státu a demontáži veřejné správy jednoduše není stavěný na to, aby čelil kolektivním výzvám. Pokus řešit koronavirovou epidemii ve stylu „silnější vyhrává“ v kontextu civilizace vybudované na ochraně základních lidských práv pouze odhaluje nelegitimitu celého neoliberálního systému.

Mohli bychom si myslet, že v Česku jsme na tom mnohem lépe, protože naše vláda jedná s mnohem větší razancí a drastická opatření začala uplatňovat poměrně brzy. Jenže opatření jaksi nejsou konzistentní, neboť k omezení volného pohybu a veřejného života dochází za současného alarmujícího nedostatku ochranných pomůcek, zejména roušek, a to jak pro zdravotníky, tak pro populaci. V Česku na rozdíl od USA či Velké Británie pořád ještě docela dobře funguje veřejné zdravotnictví. O to víc vychází najevo do nebe volající neschopnost lídra, který do politiky nešel kvůli ochraně veřejných zájmů, ale kvůli zájmům Agrofertu, potažmo zájmům čínského byznysu jehož prostředníky jsou jeho političtí spojenci. Na jednu stranu se nyní projevuje, jak se politici snaží využít potenciál krize k upevnění svých mocenských a obchodních zájmů. I proto se k nám např. roušky vozí z Číny, i proto chce být stát jejich hlavním centrálním distributorem, i proto vidíme v televizi hlavně záběry Babiše, například jak vítá na letišti čínské letadlo s rouškami. I proto se Babiš pokusil v pondělí 16.3. zařadit na program Poslanecké sněmovny projednání zákona, díky kterému by se vymanil ze střetu zájmů kvůli Agrofertu. Jak ve svém komentáři poznamenává Johana Hovorková, Babiš se na krizi snaží profitovat i prostřednictvím svých květinářství, která nebyla nucena zavřít, nebo své laboratoře, která si za testování koronaviru účtuje nehorázné peníze, zatímco jiné laboratoře trestal za to, že ty stejné testy dělají mnohem levněji. Šití roušek se mezitím lidé ujali sami.

Česká společnost se tak opět dělí na dva tábory. Důvěřivější část veřejnosti a zejména ti, kteří volají po vládě pevné ruky, věří PR obrazu Babiše jako zachránce, který pro ně všechno prostě zařídí. Ti více kriticky uvažující vědí, že to, co Babiš v čase krize předvádí je jen PR show pro voliče, kterou se snaží zakrýt svou neschopnost, nepřipravenost na takový náklad zodpovědnosti, a především fakt, že do vlády rozhodně nešel s cílem sloužit veřejnosti, nýbrž především sám sobě.

Z celého prozření vůči neschopnosti soudobých politiků – ať už těch, kteří stát řídí jako firmu, nebo těch, kteří stát řídí v zájmu firem na ně napojených –jasně vyplývá jeden společný rys, o kterém píše právě George Monbiot. A tím je tendence vlád uchvácených soukromými zájmy podceňovat budoucí rizika, a neschopnost i neochota dělat dlouhodobé plány. V případě koronaviru se přitom bavíme jen o dělání plánů v rozmezí jednoho až dvou měsíců. Už v lednu muselo být jasné, že bez zastavení dopravy mezi Asií a zbytkem světa se epidemie brzo rozšíří i k nám. A co pak teprve plány v rámci několika let až desetiletí?

Vůbec si neumím představit, jak vlády postavené převážně na ochraně soukromého zisku jednou ochrání veřejnost před ještě většími krizemi, které nás nepochybně čekají. Na světě už je nás skoro 8 miliard a teplota planety závratně roste každým rokem, stejně jako stoupají hladiny oceánů, plochy mrtvých lesů, počty vymřelých druhů, nebo frekvence požárů, povodní a hurikánů. Vědci nám jasně říkají, že při současném vypouštění emisí oxidu uhličitého pálením fosilních paliv nás nejdéle do poloviny století čeká totální rozvrat klimatu. Až k tomu dojde, budeme žít ve velmi nebezpečných podmínkách a nebudeme schopni zabezpečit dostatek potravin pro všechny. Lidé budou masivně migrovat. Epidemie a škůdci se budou čím dál tím víc snadno šířit. Sama jsem na to upozorňovala ve videu na DVTV už na podzim 2018, těsně po zveřejnění zprávy IPCC o oteplení Země o 1,5 °C. A vida, co všechno se už od té doby naplnilo. Epidemie je tady. Není důvod si myslet, že to ostatní se nám vyhne. Vědci mluví jasně.

Jenomže soudobé vlády tomu nechtějí věnovat pozornost. Dlouhodobě dělají to samé co v lednu, když nechtěly věřit, že se koronavirová epidemie z Číny rozšíří i k nám. Co hůř, premiér Babiš s ministrem průmyslu a obchodu Havlíčkem už teď chtějí současné krize zneužít k bagatelizaci krize jiné, na kterou nás vědci upozorňují už mnoho let a čím dál tím hlasitěji. Na místo toho nyní tvrdí, že na klima se teď musíme vykašlat, protože řešíme koronavirus. Přitom právě teď je skvělá příležitost zastavenou ekonomiku při jejím nastartování nasměrovat tím správným směrem. Nač se znovu vracet k modu operandi, o kterém víme, že z dlouhodobého hlediska směřuje ke katastrofě? To je jako kdyby se člověk s cirhózou jater chtěl po operaci opět vrátit k pití. Dokud však nezměníme současný způsob vládnutí, na kolektivní blaho v nadcházejících desetiletích můžeme s takovým přístupem našich vládních představitelů zapomenout.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy