Ukrajinská přemítání č. 5 - také na téma pýchy a arogance

22. 02. 2023 | 23:45
Přečteno 2342 krát
Neodolal jsem pokušení a v souvislosti s prvním výročím ruského napadení Ukrajiny jsem znovu citoval svůj tweet z loňského roku, kterým jsem reagoval na rozhovor prezidenta v Mladé frontě ze 17. února: Válka nebude, pro CIA je to blamáž, říká prezident Miloš Zeman. Tehdy jsem přidal stručný komentář: "Jdu spát. Jsem klidný. Prezident mi to vysvětlil.". O dva dny později vypukla válka - Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Dalo se očekávat, že připomenutí prezidentova úletu přitáhne pozornost - během několika dnů téměř stovka tisíc zobrazení. Byl bych však nerad, kdyby upozornění na rok starý výrok prezidenta vyzněl jen jako pouhá škodolibost vůči někomu, kdo se mýlil. Neboť se mýlil nejen prezident Zeman. Mýlili se i mnozí sebevědomí komentátoři a četní experti s výjimkou tajných služeb USA, které podle mého názoru musely mít v kremelských zdech nebo v ruské generalitě nějakého krtka.

Zcela záměrně jsem tweet akualizoval a přidal odkaz na plné znění rozhovoru Miloše Zemana ze 17. února s redaktorem Petrem Kolářem. To aby se každý mohl přesvědčit, že mně nešlo jen o připomenutí prezidentova omylu, ale především o nebezpečí, kam může zavést pýcha vlastního ega spojená s arogancí ignorující kritický rozum a názory jiných. Protože lidé na odkazy příliš neklikají - twitterová statistika ukazuje, že ze 96 tisíc zobrazení se na plné znění rozhovoru podívalo jen 380 uživatelů - přidám pár vybraných citací.: "...pokud jde o americké tajné služby, je to jejich třetí blamáž (...) Stoltenberg, který by měl odstoupit (...), říká, že Rusové jsou připraveni a válka může začít každý okamžik, tak proti tomu mluví stahování ruských jednotek. Které začalo poté, co na svém vlastním území Rusové dokončili vojenské cvičení (...) já se CIA neptám, jaké má informační zdroje. Pouze na základě tří uvedených případů pochybuji o kvalitě těchto zdrojů."

Jak praví Wikipedie, "arogance je povahová vlastnost lidí, kteří dávají najevo nadměrně silné ego, nadměrné sebevědomí. (...) Na rozdíl od pýchy, která je o své nadřazenosti upřímně přesvědčena, arogance charakterizuje vnější chování a vystupování osoby, která si nárokuje a osobuje víc, než jí přísluší (...) Českému přísloví „pýcha předchází pád“ odpovídala ve starém Řecku trojice koros – hybris – até, kterou lze přeložit jako arogance – pýcha – zkáza. Staří Řekové byli přesvědčeni, že každé neštěstí, jež člověka potká, je důsledek arogance a pýchy."

x x x

Dnes, po roce od Zemanova výroku, kdy válka se stala realitou, se znepokojením sleduji aroganci a pýchu na obou pólech vyhraněného spektra názorů na válku v Ukrajině. Jak toho, který je na straně Ruska a předpovídá nám temnou budoucnost po boku Bruselu a úpadkové Evropy, která se vyčerpává zbytečným konfliktem s neporazitelnou říší rozkládající se na dvou kontinentech a jedenácti časových pásmech, protože to nejlepší, co bychom prý měli dělat, je starat se hlavně o sebe a nevystrkovat příliš hlavu z našeho českého dolíčku. Tak i toho druhého, který ve spravedlivém rozhořčení nad zločiny agresora a v naději na jeho co nejrychlejší a ultimátní potrestání ztrácí soudnost při posuzování situace na bojišti, jejíž vývoj se neřídí zbožným přáním nebo poznámkami o neschopnosti ruské armády a jejích velitelů na sociálních sítích. Podceňování a zesměšňování protivníka spojené často s rusofobií házející ruský národ a Putinův režim na jednu hromadu je podle mne rovněž projevem pýchy a arogance, který nevede k dobrým koncům.

Jako živá voda pak na mě působí, když někdo ve veřejném prostoru před pýchou a arogancí dá přednost seriózní snaze přijít věcem na kloub, a pak na základě svých znalostí a životních zkušeností je schopen vyslovit názor, který se ne každému musí líbit. Mám na mysli vystoupení Petra Pavla v debatě organizované při bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Petr Pavel zde v sobotu 18. února na téma "Ukrajinský boj za svobodu a co dál?" řekl (od 47. minuty záznamu): "Rozumím ukrajinskému přání přivést tuto válku ke konci, kdy všichni ruští vojáci zmizí z posledního kousku ukrajinského území a ruský prezident jednou přijede do Kyjeva a na kolenou pronese omluvu.
Můžeme ale se dostat do situace, kdy osvobození určitých částí ukrajinského území bude znamenat víc ztrát na životech, než společnost dokáže unést.
(...) V určitě chvíli tak dokonce sama Ukrajina může přemýšlet o jiném výsledku. A my bychom také měli být připraveni na takovou eventualitu, protože nelze jen očekávat to nejlepší, ale je třeba, abychom byli připraveni na to nejhorší.
(...) Se zkolabovaným Ruskem budeme mít spoustu, spoustu problémů, které teď nebereme v úvahu. Takže si myslím, že je mnohem lepší být realisty. Doufat v dobré, ale být připraveni na horší."


Server Novinky.cz debatu komentoval titulkem "Pavel v Mnichově podráždil ukrajinského ministra Kulebu." Dmytro Kuleba sice Pavla nejmenoval, ale ve svém vystoupení (v 1:12:00 záznamu) odmítal "být připraven na horší," protože je to prý výzva ke kapitulaci. Pro ukrajinského ministra zahraničí je jediným možným vítězstvím - jak to zopakoval také v rozhovoru s reportérkou CNN Christiane Amanpour - "obnovení teritoriální integrity Ukrajiny." Nic mezi tím.

Na kritické komentáře reagoval Pavel o den později na svém twitterovém účtu slovy:
"Moje poznámka na panelu o Ukrajině na @MunSecConf v žádném případě nezpochybňovala pomoc všemi dostupnými prostředky až do porážky Ruska. Jako bývalý voják se ale nechci řídit nadějí nebo vírou. Dávám přednost realistickému pohledu a analýzám založeným na faktech. (...) Nikdo by Ukrajince neměl tlačit k ústupkům, dokud existuje reálná šance na vítězství, ale ani vzbuzovat nenaplnitelná očekávání a naděje bez reálného základu."

Na jedné straně chápu Ukrajince v jejich odhodlání bojovat až do konečného vítězství, zvláště když Vladimír Putin i nadále zpochybňuje samostatnost a suverenitu ukrajinského národa. Mám na mysli jeho včerejší projev před Federálním shromážděním a jeho slova o nepřátelích Ruska, kteří chtěli a chtějí "z Ukrajiny dělat „anti-Rusko“ (...) s jediným cílem - odtrhnout tato historická území , které se dnes nazývají Ukrajina, z naší země." Na straně druhé si nejsem jist, zda neústupní ve štábu prezidenta Zelenského nevzbuzují u svého národa naděje, které nebudou moci splnit.

Jsem dalek toho, abych v této věci jako vzdálený pozorovatel, jenž se pokouší ze střípků často jednostranných a nespolehlivých informací vytvořit pro sebe celkový obraz situace, pronášel moudré rady nebo návody na řešení konfliktu. Mohu jen souhlasit s generálem Petrem Pavlem, který své vysvětlení na twitteru zakončil:

"Ukrajinci umírají a budou bohužel dále umírat. Může dojít k situaci, kdy si sami vyhodnotí, že cena za osvobození dosud okupovaného území je příliš vysoká a zdroje nedostatečné. Takové rozhodnutí ale mohou učinit jen oni sami."

P.S. V sobotu 18. února Lidové noviny otiskly rozhovor s bývalým náčelníkem generálního štábu AČR Jiřím Šedivým pod titulkem "V létě bude rozhodnuto." Také on je dalek toho vyvolávat falešné naděje.

15.11.2022 Ukrajinská přemítání č. 4 - Cherson, a co dál?
3.5. 2022 Ukrajinská přemítání č. 3 – válka nebo apokalypsa?
31.3.2022 Ukrajinská přemítání č.2 – Škola č. 134
25.2.2022 Ukrajinská přemítání
22.2.2022 Pokus o vádemékum o Ukrajině

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy