Archiv článků: červen 2013

26. 06.

Presumpce neviny není Excalibur a přihlouplý „mělník“

Ondřej Závodský Přečteno 8171 krát

Jako legendami opředeným mečem krále Artuše se teď někteří politici obvinění ze špinavostí ohánějí zásadou presumpce neviny. Není proto od věci se trochu porozhlédnout po platné legislativě, co tento princip vlastně znamená. Rozhodně to neznamená, že nemůžu napsat, že Nečas je „handlíř s veřejnými funkcemi“ nebo, že bývalí poslanci nejsou „úplatné morální trosky.“

Kromě ústavních předpisů definuje jako jednu ze zásad trestního řízení zásadu presumpce neviny § 2 odst. 2 trestního řádu. Ten říká: „Dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen.“ Takže, když to trochu zvulgarizuji, nemůže soudce ostravského soudu volat Šlachtovi: „Přivezte mi sem ty korupčníky“ a rovněž se státní zástupce během celého trestního stíhání musí vyhýbat konstatování, že je někdo nějakým skutkem vinen. Opačná situace nastává vyslovením pravomocného rozsudku, jímž je obžalovaný shledán vinným z nějakého skutku. V tento okamžik se sprostý podezřelý, obviněný a obžalovaný stává sprostým odsouzeným, či chceme-li, soud konstatuje, že paní Nagyová je pachatelkou určitého přečinu nebo zločinu.

Na citované ustanovení trestního řádu navazují další ustanovení tiskového zákona, popřípadě etických kodexů jednotlivých sdělovacích prostředků, které regulují informování o trestních kauzách. Žádný zákon však jasně nestanovuje, že nemůžu „na vlastní odpovědnost“ před pravomocným rozsudkem napsat, že Drábkův kumpán Šiška je zločinec. V případě, že pan Šiška z obvinění vyklouzne nebo vlivem nějaké prokorupčnické amnestie „vyklausne“, mohu si to já nebo vydavatel novin, kam jsem to napsal, šeredně finančně odskákat v občanskoprávním řízení. Pokud bych si nějaké informace ve svém článku vyloženě vycucal z prstu, mohu sám čelit trestnímu stíhání pro přečin pomluvy.

Tak to bylo právní okénko z práva trestního, tiskového a občanského, ale věc má ještě rovinu politickou. Jestliže policie nebo státní zastupitelství ukáže na nějakého veřejného činitele s obviněním na nějaký trestný čin, měla by platit zásada přesně opačná, tj. presumpce viny, což znamená, že by se takový člověk měl, až do vyřešení daného obvinění soudem, z veřejného života dekovat rychlostí, že by i fyzici zírali, že se rychlost světla překonat dá. Představa, že primátor hlavního města (ať ten předchozí nebo ten nový) a členové rady jsou obvinění z trestné činnosti v souvislosti s veřejnými prostředky, je něco na západ od našich hranic natolik nemyslitelného, že by to tam nenakreslil ani karikaturista do nedělních humoristických novin. Za vrchol trapnosti lze považovat slib nového primátora, že jakmile bude obžalován, funkci složí. Ne, pokud je obviněn, neměl by na radnici chodit ani vydávat polívku chudým, aby radnice s obviněním nebyla spojována.

A ještě k tomu „mělníku.“ Když jsem se před lety přišel ucházet o práci soudního zpravodaje do tehdejších Zemských novin, říkal mi šéfredaktor Jiří Bigas: „..a nechci tady vidět ten hloupý mělník!“ Teprve po několika dnech jsem zjistil, že se jedná o zákaz slabomyslné formulace „obviněný měl spáchat to a to“ Jestli si totiž někdo myslí, že presumpce neviny v tiskovém právu je realizována vsunutím do věty o vině určité osoby slova“měl/měla/měli/, měl by se nad tím alespoň několik sekund zamyslet a přišel by na to, jak hloupé to je. Když totiž v tisku čteme „Státní zástupce říká, že obviněný měl ukrást vozidlo,“ není to realizace presumpce neviny, ale budí to dojem, že toho obviněného ten státní zástupce k té krádeži auta navedl.

19. 06.

Šeredně se plete Marek Benda i Petr Kamberský

Ondřej Závodský Přečteno 12187 krát

Paraoříšek, který bude muset justice v příštích měsících rozlousknout v kauze Nečas, Tluchoř a spol., není tak tvrdý a nejednoznačný, jak se v tisku píše. Za úsměv rozhodně stojí prezentované názory Marka Bendy, člověka, na jehož úsudcích stojí některé sněmovní výbory. Nutno však hned úvodem uvést, že jím snášené argumenty jsou stejně falešné jako jeho nafukovací „vědecká“ práce. Veřejnosti jsou snášeny naprosto vytržená zákonná ustanovení, ať se jedná o právo ústavní nebo trestní.
Výborný podklad pro diskusi nad aktuálními otázkami dává jako obvykle pan Petr Kamberský v dnešních Hospodářských novinách. Budu proto respektovat jeho sedmero vydefinovaných otázek a snažit se jeho pochybnosti rozptýlit.

Problém první: „Rozdělování vlivu, pozic a odměn je podstatou politiky, politického obchodu.
Tak se to dělá i v zemích s neskonale vyšší politickou kulturou. Jeden z klíčových zákonů Baracka Obamy o „záchraně ekonomiky“ prošel až napodruhé – poté, co do něj namíchal spoustu změn a trafiček pro sedmapadesát zákonodárců, kteří původně balík odmítli.“


Reakce: Ohánění se americkými příklady není pro řešení naší situace nejšťastnější, Ústava Spojených států amerických dává hlavě státu podstatně širší pravomoci, než u nás premiérovi. Zásadní pokulhávající příklad z USA hlavně neobsahuje, že nikdo z kongresmanů se výměnou za své rozhodnutí nevzdal mandátu.

Slib poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dle čl. 23 odst. 3 Ústavy zní:
„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Dále si dovoluji přesně ocitovat ustanovení § 334 trestního zákoníku, které zní: „Úplatkem se rozumí neoprávněná výhoda spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, a na kterou není nárok.“
Když si kdokoliv přečte tato dvě ustanovení dohromady, opravdu tam nevidí, že když se zpronevěřím vyslovenému slibu a příjmu trafiku, na níž není nárok, stávám se podplaceným zlojedem?

Problém druhý: „Pokud náhlé složení mandátu s následnou trafikou nazveme trestným činem, porušujeme tím jednu principální právní zásadu – předvídatelnost práva. Zákonů znalý člověk má vědět, že páchá trestný čin.“

Reakce: Pane Kamberský, to, co jste napsal není součástí žádné právní zásady. Jednak to, pokud to na vrchním státním zastupitelství nejistí Rampula s Grigárkem, podle mého názoru předvídatelné je , jednak skutečnost, že se obdobná trestná činnost v minulosti nestíhala nemůže trestnou činnost legalizovat (u někoho se začít musí) a jednak omyl o skutečnosti, že něco není trestné pachatele neomlouvá.
Když už stát vynakládá ročně několik miliard na právní služby, mohl by se pan premiér v této problematice obrátit na někoho jen napůl vzdělaného. Smůla je, že se obrátil právě na lidi jako je stranický expert Benda a díky stanoviskům těchto specialistů si teď jeho přítelkyně bez dozorce nemůže ani spláchnout toaletu.

Problém třetí: „Ačkoli má policie odposlechy, bude v jisté důkazní nouzi. Jana Nagyová i Petr Nečas sice formálně mohli posty zařídit, ale skutečně jim je dát nemohli. To mohl jen Kalousek. Pro tento případ je už několik precedentních rozsudků, kdy byl lobbista osvobozen, neboť sliboval něco, co fakticky osobně nemohl splnit.“

Reakce: V trestním právu existují nejrůznější podoby pachatelství, resp. účastenství na trestném činu. To, že někdo něco slíbí a rovnou přímo rozhodne je ta nejjednodušší možnost, v praxi se právě setkáváme s těmito složitějšími případy, proto lze jednotlivá jednání kvalifikovat jako organizátorství, návod či pomoc k trestnému činu nebo spolupachatelství. Záleží na tom, zda a popř. v jaké podobě existovala explicitní dohoda mezi pachateli. Mimochodem existují vedle skutkových podstat trestných činů jako podplacení a přijímání úplatků také trestné činy jako nepřekažení trestného činu nebo neoznámení trestného činu, které přímo ukazují na možnost stíhání pachatele za neoznámení nebo nepřekažení podplacení nebo přijímání úplatku.

Problém čtvrtý: „'A když někdo takovýmto způsobem získá funkci, v níž si může za rok vydělat milion korun, je to v principu stejné, jako když poslanec dostane na ruku milion jako odměnu za nějaké hlasování' říká státní zástupce Pavel Komár. Tím naznačuje: ty peníze nejsou odměna za práci v dozorčí radě, tak jak ji dostávají tisíce jiných lidí. Jsou to peníze „za nic“. Někdo pracuje a dostává odměnu, někdo pracuje a jeho odměnu označí pan Komár za úplatek.“

Reakce: Slova pana Komára jsou vytržená z kontextu. Trestné je to, že někdo v rozporu se složeným slibem složil mandát a přijal za to něco, na co neměl nárok. Je tedy jedno, zda přijal vyznamenání od spolku hasičů, členství v dozorčí radě státní organizace nebo čelenku pro čestného člena kmene Matabele.

Problém pátý: „Půjčky“ Víta Bárty nejsou podle soudu trestné, protože proběhly na půdě sněmovny. Poslanci složili mandát tamtéž.“

Reakce: Nahlédněme do rozsudku ve věci pana Bárty a Škárky, co Nejvyšší soud ČR skutečně pod sp. zn. 11 Tcu 135/2012-42
píše:
„Poslanecký (senátorský) klub Parlamentu České republiky je orgánem komory ve smyslu
čl. 27 odst. 2 Ústavy České republiky. Proto za projevy poslance či senátora učiněné v poslaneckém či senátorském klubu nelze tyto osoby trestně stíhat [viz § 11 odst. 1 písm. c) tr. řádu].“

V rámci jakého orgánu sněmovny byla učiněna korupční nabídka Tluchořovcům? Na žádném. S jednáním sněmovny, popř. jejích orgánů nemá daná úplatkářská kauza ani zbla společného, proto se onen judikát Nejvyššího soudu ČR, který mimochodem většina odborníků neuznává a čeká na stanovisko ústavního soudu, na bývalé poslance vztahovat nemůže. Složení mandátu není úplatkem, ale chtěným důsledkem podplácení. Ono složení mandátu proto není zasaženo trestným jednáním, skutkem, z něhož jsou bývalí poslanci obviněni, je přijetí pašalíku, na nějž neměli žádný nárok.

Problém šestý: „Obvinění stojí na tom, že poslanci porušili Ústavu, respektive slib hlasovat dle svého nejlepšího svědomí. Tohle je nesmysl – fakticky i principiálně. Zmínění poslanci nejprve zákon nechali projít, teprve když bylo potřeba 101 hlasů pro přehlasování veta a ucítili šanci nahradit svého předsedu (Fuksa byl Nečasovým protikandidátem na kongresu a získal třetinu hlasů), tak oznámili, že budou hlasovat proti. Podstatou sporu nebyl vztah k zákonu, ale obyčejný mocenský boj. Nečas vyhrál, Fuksa prohrál.

A onen principální argument o porušení ústavy je asi úplně nejpodivnější: žádný policajt, žádný státní zástupce, žádný soudce nemůže vidět poslancům do svědomí. Žaloba tvrdí: vzdali se mandátu, aby získali hmotnou výhodu. Leč to bude obtížné dokázat.

Takový Ivan Fuksa snadno řekne: 'Ctihodný soude, nemohl jsem hlasovat pro zvýšení daní, to mi svědomí nedovolilo. Ale nemohl jsem ani shodit vládu, když
premiér svázal s oním balíčkem důvěru – ani to mi mé svědomí nedovolilo. Jiná vláda by daně zvedla ještě víc. Jediné poctivé řešení, které mi svědomí dovolilo,
bylo složit mandát. A opravdu nejsem odpovědný za hlasování náhradníků, to se ptejte jich. A samozřejmě, doufal jsem, že stát ještě využije mé služby –
ale to rozhodně nebyl a nemohl být důvod, proč jsem složil mandát. Vážení přítomní, nezlobte se, ale jako bývalý ministr myslím, že ještě mohu být této
zemi prospěšný. Třeba ve správní radě nějaké státní firmy.'“


Reakce: Státní zástupce je povinen stíhat a posléze obžalovat jakýkoliv trestný čin, o němž se dozví. Otázka dokazování je věc druhá, ale nechápu, proč si pan Kamberský myslí, že nemohou existovat důkazy, které by potvrdily žalovanou verzi.

Problém sedmý: "Bojujeme proti korupci, která požírá normální život. Typickým příkladem korupce je předražená veřejná zakázka – někdo se obohatí, všichni tratíme. Ale „trafika“?
Proč by nemohl bývalý ministr Ivan Fuksa sedět v dozorčí radě Českého aeroholdingu? Co je na tom špatně? Ano, Fuksa získal příjemný džob – stejně jako stovky lidí před ním jej dělal za odměnu. Koho to poškodilo? Co je v tom korupčního?"


Reakce: Potřetí musím odkázat na citované ustanovení trestního zákoníku, ani jeden z poslanců neměl na nic takového nárok. Pokud se potom bavíme o společenské nebezpečnosti zaplevelení státních organizací spřízněnými osobami, tak to je právě to gro stávajících problémů české společnosti i ekonomiky. Rozstrkávání kamarádů, kteří jsou nabyti korupční energií jako autobaterie po třech hodinách na dálnici, je právě součástí celého mafiozního systému v naší zemi.


Závěrem si dovolím ještě dvě poznámky.
1. Nechme státní zástupce a policii pracovat. Z taktických důvodů veřejnosti, zcela v souladu s platnými zákony, sdělují asi promile informací, jimiž disponuje. Spekulace o tom, co bude a nebude možné prokázat budou ve světle dalších kroků orgánů činných v trestním řízení za několik dní staré jako punské války.
2. Těším se na jeden politicko-právní paradox. Čím více budou lidé jako pan Benda deklarovat, že amorální kšeftaře jako je premiér Nečas imunity nezbaví, tím větší šanci na průchod práva umožní. Voliči takovým stranám, jež brání průchodu spravedlnosti, totiž dají tak málo hlasů, že takové subjekty v příští poslanecké sněmovně nebudou a policie si pro ně bude moci chodit i bez svolení Bendy a jeho kumpánů.

14. 06.

Špína s hnusem se sešly v žumpě

Ondřej Závodský Přečteno 8140 krát

Vymýšlet v nastalé kriminálně-politické situaci nějaká přirovnání je prakticky nemožné. K čemu bychom chtěli totiž přirovnávat stav, kdy tajné služby plní nejmrzčejší melouchy pro přítelkyni premiéra? Za ještě horší považuji to, že ani premiér, ani ministr Kalousek nejsou schopni ničeho jiného, než vinu obracet proti tomu, kdo s hrdinským nasazením hájí právo v této zemi. Premiérem zmiňované umělé slepování několika kauz dohromady je stejně trapné jako ministrem financí ventilovaná obava z destabilizace zpravodajských služeb. Zpravodajské služby nebyly paralyzované orgány činnými v trestním řízení, ale lumpy, kteří zneužili svých pravomocí.

Hitem včerejšího dne bylo mlčení. Nejprve mlčení předsedy vlády (na to jsme si již zvykli na počátku roku, kdy podepsal amnestii pro bandu korupčních vyvrhelů) a posléze, když premiér vylezl z temných míst Strakovy akademie, začal si stěžovat na mlčení policie a státního zastupitelství. Pane premiére, v dané fázi své činnosti policie nic říkat nebude, prostě proto, že nesmí, to je v zákoně země, jíž jste ústavním činitelem.

Kdo pečlivě poslouchal tiskovku policie a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, začal si skládat nějakou mozaiku. Chybí v ní několik nejblyštivějších kamínků, jsou to kameny, které tvoří hlavu hada, pijícího krev této zemi. Pokud jsem schopen analyzovat slova představitelů týmu z oné tiskovky, těmi kamínky bude návrh na zbavení imunity a následné obvinění někoho z vládních činitelů.

Jenom doufám, že to bude koaličně vyvážené, abychom byli schopni pochopit, proč je správce státní pokladny tak vyděšený. Zajímavé taky v této souvislosti bude analyzovat, proč si odbor MF na praní špinavých peněz nevšiml, že mu někde zmizelo přes sto milionů a nějaká ta desítka kila zlata, nebo proč správci státního pokladu nevadí, že se ještě před pár měsíci po naší zemi kšeftovalo s kolky na otrávený alkohol.

Za dojemnou považuji obavu některých politiků z toho, že nám na našem území operují cizí policisté. Zase bych si dovolil doporučit, aby se politici podívali do právních norem. Určitou formu spolupráce zákon připouští. Jenom se divím, že speciální psi na vyhledávání ukrytých peněz nezkolabovali, když natrefili na stovky milionů, na to asi cvičení být nemohli. Ještě budeme muset počkat na přílet speciálních psů na vyhledávání anonymních akcií z Marshallových ostrovů.

Dovolil bych si závěrem doporučit opozičním poslancům (i když, slyším-li v TV lidi jako pan Filip nebo Bárta, budí to ve mně nepříjemné pocity), aby, v důsledku naprosté ztráty soudnosti premiéra, který je stižen zjevnou psychickou poruchou, neaplikovali ústavní předpisy o vyslovení nedůvěry vlády, ale zákon o zdraví lidu. V něm je totiž zdravotníkům dána mnohem větší možnost izolovat od ostatních nebezpečné jedince.

12. 06.

Díky bonzování nemají na Západě blechy

Ondřej Závodský Přečteno 21348 krát

Něco mi v myšlení relevantní části české populace asi uchází, rád bych to pochopil, ale prostě mi to nejde. Když uslyším, že mi někdo morduje sousedku, zavolám policii a je to v pořádku. Když vidím, že kolega v práci krade na úkor státu jak hejno strak i s hrdličkou dohromady a já to oznámím, popřípadě seženu důkazy a oznámím, v takovém případě jsem hnusnej bonzák. O tom, že si to myslí poměrně dost lidí, svědčí mraky mailů, které mi v posledních třech letech přišly, či příspěvků na webu, tento server nevyjímaje. Kde je tedy ta hranice toho, co část spoluobčanů neskousne a proč? Pokud už tady se mnou čtenář nesouhlasí, ať to dál raději nečte, protože tam se chci dokonce zmínit o institucionalizovaném donašečství trestné činnosti a co hůř, tak trochu s ním i sympatizuji.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy