Zachraňme jídlo
Znám dost lidí, kteří obviňují ekologické iniciativy nebo aktivisty ze snahy lidi zahnat zpátky do jeskyní. Sám jsem to párkrát slyšel při různých diskusích o úsporách něbo efektivitě. Jenže být efektivní a šetřit neznamená žádný krok zpátky po civilizačním žebříku.
Nepřišlo Vám někdy, že naše společnost ve svém blahobytu neodpustitelně plýtvá? Plýtváme vším, čím jenom můžeme, vodou, elektřinou nebo plynem. Až rozpustile nadužíváme a produkujeme neskutečné množství odpadu, se kterým si pak nevíme rady. Není pak žádným překvapením, že nešetrně zacházíme i s potravinami, které nestačíme spotřebovat včas, a pak skončí v popelnici.
Plýtvání potravinami je samozřejmě jen špičkou ledovce v našem obecném plýtvání zdroji, ale je to zároveň plýtvání, se kterým může něco udělat každý z nás. Představte si, že v celé Evropské unii je ročně zbytečně znehodnoceno na 90 miliónů tun potravin. Pokud bychom použili souhrnně údaje o spotřebě potravin Českého statistického úřadu, mohla by z tohoto množství znehodnocených potravin žít celá Česká republika až 9 let.
Tyto potraviny musel někdo vyrobit nebo dovézt a jejich znehodnocení znamená ekonomickou ztrátu, snížení potravinové soběstačnosti a nakonec i zcela zbytečné zvýšení uhlíkové stopy. Změnit toto chování nemusí vůbec znamenat uskrovňování nebo utahování opasků. Znamená to pouze rozumné a rozmyšlené stravovaní a nákupní chování. Nákupy je nutno si plánovat, dávat si pozor na datum spotřeby, neukládat věci tak, abychom na ně potom zapomněli. Ušetří tím nejen spotřebitelé, ale i celá společnost.
Jistě, stává se nám to občas všem, že zapomeneme v lednici třeba jogurt, který pak musíme vyhodit, ale problém je, pokud se to stává pravidelně u velkého množství potravin. Supermarkety občas například lákají na akce 2 + 1 zdarma, zákazník přišel koupit produkt jeden, ale odnáší si tři, z čehož dva nepotřebuje a nakonec alespoň část z toho putuje do popelnice. Supermarkety to dělat nepřestanou, protože tím přitahují lidi k nákupům. To my si musíme uvědomit, kolik jídla skutečně potřebujeme, a že tyto výhodné nákupy až tak výhodné nejsou, pokud část nákupu vyhodíme.
Aby se toto chování stalo pravidlem, je nutné neustále vzdělávat obyvatelstvo, jak by se mělo s jídlem optimálně nakládat. V zájmu poukázat na tento nešvar se toto úterý 10. září v Praze na Václavském náměstí koná akce „Zachraň jídlo“, která se snaží na tyto nešvary upozornit. Doufejme, že takovéto happeningy věci pomohou a alespoň někteří z nás se nad tímto chováním zamyslí a začnou s potravinami dobře zacházet a zbytečné plýtvání se o trochu omezí.
Nepřišlo Vám někdy, že naše společnost ve svém blahobytu neodpustitelně plýtvá? Plýtváme vším, čím jenom můžeme, vodou, elektřinou nebo plynem. Až rozpustile nadužíváme a produkujeme neskutečné množství odpadu, se kterým si pak nevíme rady. Není pak žádným překvapením, že nešetrně zacházíme i s potravinami, které nestačíme spotřebovat včas, a pak skončí v popelnici.
Plýtvání potravinami je samozřejmě jen špičkou ledovce v našem obecném plýtvání zdroji, ale je to zároveň plýtvání, se kterým může něco udělat každý z nás. Představte si, že v celé Evropské unii je ročně zbytečně znehodnoceno na 90 miliónů tun potravin. Pokud bychom použili souhrnně údaje o spotřebě potravin Českého statistického úřadu, mohla by z tohoto množství znehodnocených potravin žít celá Česká republika až 9 let.
Tyto potraviny musel někdo vyrobit nebo dovézt a jejich znehodnocení znamená ekonomickou ztrátu, snížení potravinové soběstačnosti a nakonec i zcela zbytečné zvýšení uhlíkové stopy. Změnit toto chování nemusí vůbec znamenat uskrovňování nebo utahování opasků. Znamená to pouze rozumné a rozmyšlené stravovaní a nákupní chování. Nákupy je nutno si plánovat, dávat si pozor na datum spotřeby, neukládat věci tak, abychom na ně potom zapomněli. Ušetří tím nejen spotřebitelé, ale i celá společnost.
Jistě, stává se nám to občas všem, že zapomeneme v lednici třeba jogurt, který pak musíme vyhodit, ale problém je, pokud se to stává pravidelně u velkého množství potravin. Supermarkety občas například lákají na akce 2 + 1 zdarma, zákazník přišel koupit produkt jeden, ale odnáší si tři, z čehož dva nepotřebuje a nakonec alespoň část z toho putuje do popelnice. Supermarkety to dělat nepřestanou, protože tím přitahují lidi k nákupům. To my si musíme uvědomit, kolik jídla skutečně potřebujeme, a že tyto výhodné nákupy až tak výhodné nejsou, pokud část nákupu vyhodíme.
Aby se toto chování stalo pravidlem, je nutné neustále vzdělávat obyvatelstvo, jak by se mělo s jídlem optimálně nakládat. V zájmu poukázat na tento nešvar se toto úterý 10. září v Praze na Václavském náměstí koná akce „Zachraň jídlo“, která se snaží na tyto nešvary upozornit. Doufejme, že takovéto happeningy věci pomohou a alespoň někteří z nás se nad tímto chováním zamyslí a začnou s potravinami dobře zacházet a zbytečné plýtvání se o trochu omezí.