J. Pallas: Dvakrát měř a jednou digitalizuj

29. 10. 2021 | 10:13
Přečteno 3288 krát
Je polovina osmdesátých let a já, čerstvý absolvent, přecházím rovnou z univerzity do prvního zaměstnání v Uppsalské datové centrále, UDAC. Sice novopečený, ale zároveň jeden z mála expertů na novou technologii, relační databáze, se ocitám v týmu, který řeší registraci vydaných drobných zdravotnických pomůcek pro Uppsalskou univerzitní nemocnici.

Tým se popral s kalkulací cen softwaru, hardwaru a programátorských prací, nákladů na roční provoz a nakonec předkládá studii vedení podniku, které má jednat se zákazníkem. Podnik reprezentuje ředitel, profesor Werner Schneider ze Švýcarska, který zvládá mimo řízení UDACu i přednášky na univerzitě. Werner si prohlédne naše výpočty a položí jednoduchou otázku: co jsou a kolik stojí ty drobné zdravotnické pomůcky? Nové kolečko se zákazníkem: berly, hole a podobné nezbytnosti se ukáží být dohromady levnější než náklady na provoz informačního systému pro jejich evidenci. UDAC doporučuje nemocnici rozdávat pomůcky potřebným zdarma. Nemocnice ušetřila spoustu peněz, UDAC se připravil o velký projekt a slušný zisk, můj tchán si při návštěvě Uppsaly zvrknul nohu a dostal neevidovanou aluminiovou hůl a já jsem se naučil při analýzách informačních systémů myslet nejen na digitalizační stránku věci. Popravdě řečeno se slušnost vyplatila i UDACu, protože se stal na dlouho dvorním dodavatelem všech informačních systémů Uppsalské nemocnice a jejím prostřednictvím i Mezinárodní zdravotní organizace (WHO), a tak jsem musel občas pracovně létat do Kodaně.

Po pár letech přišel samet a já byl vyzván náměstkem ministra vnitra abych se zúčastnil výběrového řízení na registr obyvatel. Průměrný měsíční plat byl v té době v Československu zhruba 6.000 Kčs, moje švédská hodinová taxa 1.000 SEK, tehdá 5.000 Kčs, tedy dost těžké konkurovat domácím firmám. Náměstka jsem na nemožnost komerční nabídky upozornil, ale on mě požádal abych dal nabídku stejně, chtěl mít srovnání. Spočítal jsem práci na rok, 1.000 hodin x 1.000 SEK, tedy jeden milion švédských korun a pět miliónů československých a odletěl zpět do Švédska kde jsem za stejné peníze měl projekty na plný úvazek u švédského Telecomu a Ericssonu. K mému překvapení volali z vnitra, že po otevření obálek je má nabídka 3x levnější než konkurence. České firmy chtěly 15 až 16 milionů Kčs. Jak je to možné jsem pochopil, když jsem se dozvěděl, že byl na projekt rozpočet 16 milionů Kčs. Projekt jsem dokončil za poloviční dobu a pokud mám správné informace, běžel donedávna registr obyvatel stále na modelu, který jsem vytvořil. Obdobně tak i registr motorových vozidel a registr ekonomických subjektů. Na rozdíl od Uppsalské nemocnice mě už k mému dílu z vnitra, dopravy ani financí nikdy nepustili, ať již byli u moci ODS, Socialní demokracie nebo Babiš. Proč? Digitalizace je totiž už třicet let prostředkem k obohacování se firem propojených s vládnoucími kruhy a nejspíše i vhodný způsob jak plnit partajnické kasy.

Registry však nebyly tečkou za mými aktivitami v Československé a České státní správě. Při práci na vnitru jsem nahlédl do praktik české byrokracie a se znalostí švédské skutečnosti jsem viděl problémy a možnosti jak se dá vše zlepšit, a pozor, nejednalo se v první řadě o digitalizaci. Republika se rozpadla, ministrem vnitra se stal můj chartistický spolubojovník Jan Ruml, a tomu jsem předložil návrh na vytvoření studie pro oběh dokumentů ve státní správě. Na vypracování studie jsem se spojil s bratry Kamenickými, pro pamětníky - Čeština bratrů Kamenických a studii jsme i s ekonomickou analýzou po pár měsících Rumlovi odevzdali. Snad nejjednodušší příklad ze studie: podle švédského vzoru zrušit povinnost mít občanku v případě, že má osoba řidičský průkaz. Jednoduché jako facka a úspora? O nějakých milion občanek ročně méně a i bez úspory času občanů to je nějakých 100 milionů ročně. Další chuťovka s minimální digitalizací je zrušení adresy na občance i na řidičáku, opět podle švédského vzoru. Ročně se stěhují statisíce lidí a opět jsou ohromné úspory při výrobě nových dokumentů a času občanů i úředníků. Poslední příklad z naší studie jedná o poznávacích značkách a je opět inspirován tehdejším fungujícím švédským systémem. Především byla SPZ jakýmsi rodným číslem, které bylo vozidlu přiděleno již při plánování výroby nebo dovozu což zjednodušuje život nejen kupcům vozidel, ale i výrobcům a dovozcům. SPZ je náhodně vygenerovaná a tak odpadá šmelina s kmotrovskými kombinacemi. Na SPZ je výrobní číslo vozidla (WIN), a datum vydání platné SPZ, které se mění po ztrátě nebo krádeži SPZ - vůz dostává stejnou SPZ s novým datem. V době předdigitalizační dostal švédský majitel pouze jednu nálepku, něco jako dálniční známku poté co měl zaplaceny daně, pojištění a měl platnou technickou kontrolu. Všechny tyto informace byly poskládány ze tří různých databází, ale tehdy se provádělo vše dávkově. Předpokládané úspory opět stovky milionu, cela studie předpokládala úspory zhruba dvě miliardy ročně, v dnešních penězích jistě deset až dvacet miliard. V předinternetové době jsme řešili přenos informací jednoduše, pomocí České Pošty. Při jednání s představiteli pošty, kteří o projekt projevili velký zájem se ukázalo, že to, co pošta umí jsou doporučené a registrované dopisy a poštovní personál byl zvyklý zacházet s identifikací zákazníka, tedy nezbytnosti při vydávání a výměně dokladů. Pokud by se nám to tehdy povedlo, odpadly by vyhozené peníze za Czech Pointy, ale to jsme samozřejmě nemohli tušit. Pokud to zní jako krásné pohádky, tak konec pohádkový není, spíše něco jako probuzení s rukou v nočníku. Celé vnitro se postavilo proti nám a Jan Ruml se bál studii přijmout, ale i zamítnout. Dnes po čtvrtstoletí mi tvrdí, že si nic nepamatuje.

Proč s námi na vnitru doslova vyj**ali?
- Soustředili jsme se na nejoptimálnější řešení a nezdůrazňovali, že je třeba změnit legislativu. Ruml i ostatní ve vedení vnitra měli ze změn zákonů hrůzu. Na začátku projektu šlo prosadit zadání srovnávací studie českých zákonů s Německem, Švédskem a třeba Rakouskem. Mimo to jsme se měli pokusit o odhalení nekompetentních vnitráckých právníků Henycha a Němce, kteří stáli v čele bojovníků za staré pořádky. O Henychově odborné úrovni se mohl přesvědčit celý národ, když jako osoba odpovědná za volby postrádal základní znalosti z matematiky, nebo když advokát Tomáš Sokol musel přepisovat podání k nejvyššímu správnímu soudu. Připomínám dobový vtip z Rádia Impuls iniciovaný Henychovou metodou vyhodnocování voleb: IQ zaměstnanců Ministerstva vnitra 160, protože se kontrolovaly dva vzorky, u jednoho vyšlo 90 a u druhého 70.

- Podcenili jsme nutnost zveřejnit korupční jednání, a kdo za ním stojí. Od šmeliny s kmotrovskými SPZ, přes soukromé agentury, které měli absurdně kanceláře v budovách policie a brali tučné odměny za přednostní vyřízení agend až po podvody se zakázkami na výrobu občanek, SPZ a dalších penězovodů.

- Chtěli jsme řešit agendy současně v jedné studii a toho využili přátelé starých pořádků a bombardovali Rumla obecnými argumenty. Řešit jednotlivé agenty zvlášť by bylo asi dražší, ale prosadili bychom alespoň něco.

- Také jsme se měli snažit zveřejnit v médiích co nejvíce s podnětů, veřejné mínění by jistě bylo na naší straně.

Ze studie si vnitro a doprava v následujících letech vybírali drobná zrnka a to tak, aby se vždy mohla nějaká dodavatelská firma řádně obohatit. Pro mě tím spolupráce se státní správou skončila, nelze čůrat proti větru.

Pocit zklamání se mi trochu vrací, když zahlédnu ve Stockholmu českou SPZ, při výměně české občanky v Praze kde vidím, že úřednice stále používá náš starý systém registru obyvatel, ale bolestné vzpomínky se naplno rozjely při sledování debat Pirátů, mých favoritů ve volbách, když mluvili o digitalizaci a s hrdostí Edisonů předkládají návrhy, které si mohou najít v naší studii na vnitru. Z pirátské rétoriky bohužel čiší i představa, že zveřejněním informací na internetu vyřešíme spoustu bolístek státní správy. Nejedná se totiž pouze o data, ale hlavně o procesy s daty, tedy agendy. Zjednodušeně řečeno se stejnými daty (třeba rodné číslo) může pracovat mnoho různých agend. Podstatné je kdo a jak smí s daty nakládat, a tím se dostáváme k jednoduché pravdě, tedy že různé agendy přísluší různým resortům. Tohle stále všem nějak uniká již přes 25 let. Cesta k dosažení efektivity je vznik garantů určitých pokud možno disjunktních dat s tím, že ostatní je ve svých procesech používají a sdílejí. A obdobně to platí o procesech, které se nemají duplikovat. Zde si bystrý čtenář položí správnou otázku - jak si představují Piráti digitalizační ministerstvo?

Fandím Pirátům v jejich snaze reprezentovat mladou část voličstva, ale možná by neškodilo se zamyslet nad tím jak kdysi nám, mladým zapáleným digi-nadšencům otevřel oči starý profesor.

Jiří Pallas

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy