Hovory s Egypťany IV: Bathíja mubarakobijka

21. 06. 2010 | 12:20
Přečteno 4247 krát
Potřebuji křesťanku, umanul jsem si. Několik egyptských křesťanů mám za přátele, ale rozhovor s nimi by byl možná naším přátelstvím ovlivněn. Proto jdu lovit do ulic. Vybral jsem si dražší kavárnu západního stylu, pobočku kavárenského řetězce populárního u studentů střední a vyšší třídy. Chvíli sedím nad ledovou bílou čokoládou a zkoumám přítomné dívky bez šátku. Spoléhám se na klišé a doufám, že odhalené vlasy signalizují koptskou křesťanku. Když už se dostávám na dno svého hrnku, udělám rozhodnutí a zamířím k jedné z dívek. Sedí obklopená sešity a spolu se třemi mužskými protějšky cosi studuje.

Pozdravím a vysvětluji situaci. K mému "zklamání" se z dívky, jmenuje se Bathíja, vyklube muslimka. Nemá momentálně čas, protože se připravuje na ročníkovou zkoušku, ale je ochotná setkat se za několik hodin. Dobrá, říkám si, když už ne koptka, tak alespoň progresivní sekulární muslimka, proč ne?

Když jsem ve smluvenou dobu dorazil a začal klást první otázky, musel jsem i tuto kategorii, kterou jsem ji přiřkl, zcela přehodnotit.

Bathíjo, řekni mi něco o sobě, kde a co studuješ, máš nějaké sourozence? Koníčky?

Je mi dvacet let a studuji na Káhirské univerzitě poslední ročník práv. Mám tři sestry a co se týče koníčků, tak to bývalo plavání. Plavala jsem závodně a měla jsem tréninky dvakrát, někdy třikrát denně každý den v týdnu. Vstávala jsem v pět a plavala před školou a plavat jsem chodila i po škole. Vyhrála jsem zlatou medaili v Gize. Nechala jsem toho kvůli škole. Teď už plavu jen tak.

Je ti dvacet a jsi v posledním ročníku práv? Není to nějak rychlé?

Já jsem šla na vysokou v sedmnácti. Pak ještě potřebuji dva roky praxe a bude ze mně právník.

Co tě motivovalo vybrat si zrovna tohle povolání?

Můj dědeček je právník, má vlastní kancelář. Ráda bych dělala rodinné právo a stala se soudkyní, ale je to dost o konexích a není to lehké. Musím mít vynikající známky po celou dobu studia. Dědeček mě zaměstná ve své kanceláři a já ji pak přeberu.

Klasická otázka, dávám ji všem: co si myslíš o Evropanech nebo vůbec tzv. západní civilizaci?

No tak to je těžké, jsou tu pozitiva a negativa. Pozitivem je, že jsou to aktivní lidé, neztrácí čas, vědí, co dělají a čeho chtějí dosáhnout. Negativem je, že jsou až moc otevření a náboženství je nezajímá.

Co myslíš tím "moc otevření"?

No, myslím jako ve vztahu muž a žena. V islámu jsou určité hranice, vzájemné respektování. U vás mají hodně partnerů před svatbou.

Myslíš předmanželský sex?

Ano. I když je pravda, že informace o Evropě dostávám z televize a knížek. Z toho to vypadá, že evropské ženy jsou...lehké. Myslím si, že když je vztah bez (odmlka měla nahradit slovo "sex", kterému se důsledně vyhýbala), tak se lidi poznají lépe nebo stejně. Já chci uschovat to, co mám (tedy panenství), pro svého muže, toho, kterého budu zbožňovat a kterému dám vše, co mám. Ty máš ale asi jiný názor?

Mám, ale to není důležité, teď mě zajímají ty tvé.

Mě to ale zajímá, povídej.

Dobře, myslím si, že panenství nehraje tak důležitou roli. Lidé se musí dobře poznat, před tím, než se rozhodnou vydat se životem s tím nebo oním. Měli by se poznat po všech stránkách.

Ale představ si, že jsi s někým a výš, že před tím byla s jiným mužem. Představ si, že jsi s ní a že ho potkáš, třeba v restauraci.

Pro mě je důležitá láska. Když vím, že mě ta dívka miluje a pokud samozřejmě nespí s někým jiným během vztahu se mnou, pak mi to nevadí. Co bylo před tím, bylo před tím. To jsme se ještě třeba ani neznali. Fyzično je součást vztahu. Mnohem důležitější je duševno, takže kdyby nastala taková situace, kterou popisuješ, měl by být smutný nebo naštvaný spíš ten druhý, protože on je minulost, zatímco já jsem přítomnost a možná i budoucnost. Teď mě taky napadlo, co říká můj španělský spolubydlící. Ten nemůže koncept panenství vůbec pochopit, pro něj je panna spíš za trest.

No, tak to se asi neshodneme (se smíchem).

Dobře. Popojedem. Co si myslíš, že si Evropané myslí o Egypťanech, potažmo Arabech?

Myslí si, že jsme příliš komplikovaní. Že máme spoustu příkazů a zákazů a že máme spoustu červených nepřekročitelných linií ve vztazích a v životě. A ve skutečnosti to není pravda, jsme velmi jednoduší. Také si samozřejmě myslí, že jsme zaostalí.

A co si myslíš o vzrůstajícím konzervatismu v Egyptě?

Tak lidi teď ví mnohem víc o našem náboženství než před tím, proto jsou víc konzervativní.

Ale ty sama hidžáb nenosíš.

Já vím (omluvně). Dáli Bůh, budu ho nosit. Je to moje chyba, je to špatně. Doufám, že si to vyřeším. Musím si to sama vyřešit.

Necítíš žádný tlak třeba od spolužaček?

Tak samozřejmě, že se ptají, proč ho nenosím. Ale já vím, že jednou ho obléknu. Je to jen na mně a já si to musím vyřešit. (Dál už jsem se jí nechtěl vyptávat, bylo jasné, že si o tom nepřeje mluvit).

Myslíš si, že tu existuje diskriminace křesťanů?

Ne, to není problém. Mí nejlepší přátelé jsou křesťané. To vláda nás chce udržovat zmatené, zabrané do nějakých sektářských problémů, abychom se nevěnovali těm důležitým věcem a neviděli větší problémy. Nikdo nemůže přeci říci, že je lepší než ten druhý, jsme si všichni rovni.

Co šiité, jsou to podle tebe muslimové?

Ale ano, nemůžu říci, že ne. Ten rozdíl je v tom, že u nich nebyl posel boží Mohamed, ale Ali a říkají, že k Mohamedovi ten boží vzkaz v podstatě přišel náhodou.

A jaký je tvůj názor na současný režim?

Tenhle režim by měl hned skončit. Bylo by mnohem lepší, kdyby se vlády chopilo Muslimské bratrstvo. Ti by respektovali lidskou důstojnost, na rozdíl od tohoto režimu.

Vážně? Muslimské bratrstvo? A co Baradej, nenese naději?

Nemám ráda Baradeje. Ten nás prodal židům, společně se Sadatem. Jsem si jistá, že to není dobrý člověk a jeho podporovatelé dělají chybu.

Tak co bys označila za největší problém v Egyptě?

Husni Mubarak. To je největší problém. Myslím si, že to není ani Arab, ani muslim a ani člověk. Možná se ještě dozvíme, že je to ve skutečnosti bratr Ehuda Baraka (smích).

A jiné problémy?

Když vyřešíme Mubaraka, všechny ostatní problémy budou vyřešeny. Všechny ty problémy začaly, když se stal Sadat prezidentem.

Jaký je tvůj názor na všudypřítomné sexuální harašení?

No tak to problém je. Je to dané tím, že se muži nemůžou ženit, většinou do pětatřiceti, kvůli ekonomickým problémům, tak jsou pod velkým tlakem. Je to také o vzdělání, musíme více vzdělávat. Před dvaceti lety tohle nebylo. Myslím si, že ten tlak způsobuje špatná situace ekonomická, politická...v lidech je hodně vášně.


A co si myslíš o terorismu, např. o jedenáctém září a útokům zaměřeným proti civilistům?

Útoky proti civilistům jsou špatné, ty lidé za nic nemůžou, může za to politika a politici. Měli by útočit na vládu ne na lidi. V Palestině je to ale jiný případ. Takzvaní civilisté tam kolonizují zemi, přišli, aby zabíjeli a vyháněli Palestince, takže je to v pořádku zabíjet i je.

Připadají ti muslimové žijící v Evropě dobře integrovaní?

Myslím si, že tam můžeme žít bok po boku bez problémů a respektovat se vzájemně, že máme různé vlastní způsoby a cesty. Já sama budu žít v Londýně, mám tam snoubence. Je napůl Egypťan a napůl Brit. Zkombinovat pozitiva obou kultur může být přínosné.


A poslední otázka: slyšel jsem, že 90% žen v Egyptě má ženskou obřízku...

Myslím si, že je to méně. Je to špatné. Dělají to lidé z venkova. Je to neislámské a v naší rodině tohle neděláme.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy