Carsharing: víc buzzword než business

02. 02. 2020 | 17:40
Přečteno 3527 krát
Studie poradenské společnosti McKinsey z roku 2016 uvádí, že jedním z hlavních trendů do roku 2025 budou sdílené automobily. S podobnou předpovědí přišli o rok později také analytici z PwC. Ve své studii tvrdí, že mezi hlavní trendy transformující svět automobilů bude patřit elektrifikace, autonomie, sdílení, konektivita a roční aktualizace.

Většina vrcholových manažerů čerpá ze zdrojů tohoto typu, a proto se ze sdílených automobilů stal hojně zmiňovaný trend. Údajně změní naše životy a způsob, jakým využíváme automobily. A já bych rád oponoval, že je to OMYL.

Sdílené automobily čeká asi taková budoucnost jako fast foody s fitness bagetami. Vždy byly a budou. Ano, asi jich bude i o něco více než v minulosti. Ale žádnou revoluci nelze čekat. Možná se právě ptáte PROČ? Rád se s vámi podělím o několik argumentů.

1. Sdílená ekonomika není nic nového

Když se před několika lety začalo mluvit o sdílení jako o ekonomice budoucnosti, nahrávaly průzkumy mezi mileniály optimistům do karet. Zjistilo se, že dvacetiletý mileniál nepotřebuje auto vlastnit, chce ho pouze používat. Mileniál netouží po věcech, ale po zážitcích. Ale tohle přece není nic nového.

Baby-boomers si v Alpách půjčují lyže a nikde se nepíše o ski-sharingu. Posilovně se taky neříká „weights-sharing“ a půjčovně svatebních šatů „wedding-dress sharing“. Stejně tak hotel není sdílení ložnic a taxi není sdílení aut a řidiče.

Carsharing není nic jiného než business model půjčovny. A ty tady vždy byly a budou. Některé věci se budou půjčovat méně (například VHS a DVD) a některé zase více (například koloběžky). Ale sdílení opravdu žádná novinka není.

2. Sdíleným autům se říká autopůjčovna

Jaký je rozdíl mezi carsharingem Car4way a autopůjčovnou Hertz? Rozdíl je maximálně v tom, kde auta parkují a že do jednoho vás pustí aplikace a do druhého klíč vyzvednutý na pobočce.

Řekl bych, že je dost málo důvodů domnívat se, že lidi začnou prodávat svá auta a ochotně budou každé ráno před cestou do práce hledat volné auto v okolí, ve kterém ještě najdou nedopitou láhev s vodou ve dveřích a v horším případě přilepený holub na volantu.

3. Carsharing většině lidí nevyhovuje

Nabízím slogan pro peer-to-peer carsharing. Mohl by znít: „Lidi, kteří nemají rádi auta, půjčují auta lidem, kteří nemají rádi auta.“ Ruku na srdce: Pokud máte své auto opravdu rádi, půjčíte ho na několik hodin nebo dnů stovkám cizích lidí?

A co druhá strana mince? Prodáte ho a místo svého miláčka ochotně přesednete do reklamou polepeného auta, které prošlo pod rukama více než tisícovce řidičů?

I kdyby ano, tak carsharing je pro lidi:

· žijící ve městech, protože infrastruktura pro venkov by rentabilitu výrazně snížila,

· bez dětí, protože množství a váha převážených věcí s dětmi geometricky roste,

· kteří chtějí jezdit jenom po městě, protože cesta z Prahy do Špindlu na lyže najednou výlet pořádně prodraží.

Ano, určitý trh existuje. Ale ten je tu i pro velká kovová dilda a já jsem zatím nečetl PwC studii, že bychom měli očekávat trend úbytku živých partnerů.

4. Uber a AirBnB nejsou vhodné příklady sdílené ekonomiky

Rád bych připomenul, že úspěch těchto společností nemá absolutně nic společného s rozvojem sdílené ekonomiky. Uber není spolujízda a AirBnB není sdílení nevyužitých postelí v hostinských pokojích. Uber je taxi s dobrou aplikací a AirBnB je provozování ubytovacích zařízení nezatížené státní regulací a s přívětivějším online uživatelským rozhraním. Tohle není sdílená ekonomika.

5. Carsharing neulevuje městům od aut

Existuje takzvaný Jevonsův paradox, který vysvětluje, proč LED svítidla neušetřila spotřebu elektřiny, proč vyšší efektivita parního stroje nesnížila spotřebu fosilních paliv a proč digitalizace nevedla ke snížení spotřeby papíru.

Je to ekonomický jev, kdy technologický pokrok přinášející větší efektivitu při využívání určitého zdroje paradoxně zvyšuje spotřebu tohoto zdroje kvůli vyšší poptávce. To znamená, že čím více bude Uberů a sdílených aut, tím více budou lidi využívat automobilní mobilitu (na úkor MHD, chůze a podobně). Nesníží to poptávku po autech, ale právě naopak. Bude se jezdit čím dál tím víc.

Toto se potvrdilo i v roce 2019, kde Uber i Lyft uznali, že jejich aktivita zvyšuje hustotu dopravy ve městech.

6. Tvrzení mileniálů nejsou směrodatná

Ano, je pravda, že v průzkumech mezi mileniály vychází, že jsou připraveni auta méně vlastnit a jsou ochotni využívat carsharing, pokud bude finančně výhodnější než vlastnění auta.

Vtipné ale je, že jejich tvrzení platí jenom do doby, než mají první dítě. Dětská sedačka a pár dalších neskladných věcí zasadí smrtící ránu každému carsharingu. Aplikace pro sdílení aut začíná být zbytečnou již při představě, že před každou cestou hledáte v aplikaci auto v okolních ulicích, pak do něho všechno odnesete a po vystoupení vykládáte.

Predikce budoucích trendů na základě současných preferencí mileniálů jsou stejně irelevantní jako plánování letní dovolené na základě počasí v lednu.

7. Roky běží a změna nikde

Carsharingový projekt Car2Go, který vznikl spojením sil BMW a Daimleru, to v prosinci 2019 zabalil v USA. DriveNow to zabalil ve Velké Británii, přičemž ve svém vyjádření uvádí: „Musíme čelit tvrdé realitě, že se nám nedaří přesvědčit dost lidí, aby nás používali.“ Oliver Zipse, CEO BMW řekl: „Existují potenciálně disruptivní byznys modely, ale spíše v rovině využívání aut než ve změně jejich vlastnictví.“

A co v Čechách? No, taky žádná sláva. SmileCar založený LeoExpressem se v roce 2018 sloučil s HoppyGo od Škodovky. Můžeme asi jenom usuzovat, že příčinou byly spíše neslavné výsledky obou firem než konsolidace trhu, kde by velký žralok sežral menšího.

V tiskové zprávě z února 2019 se HoppyGo pochlubilo, že uživatelům vyplatilo již 10 milionů korun. Pokud průměrná denní výpůjčka vynese tisícovku, tak za dva roky provozu je to 13,7 výpůjček denně. Určitě to je moc hezký podnikatelský počin, ale jelikož je jenom v Praze provozováno přes jeden milion vozidel, tak bych opravdu o carsharingu jako o trendu nemluvil.

Závěr? Sdílená ekonomika a konkrétně carsharing je buzzword, o kterém se hezky filozofuje, ale jeho dopad na naše životy je prozatím minimální. A zda se to brzo změní? Nevypadá to tak. Takže stavíte-li dům, garáž ještě určitě využijete. Kupujete-li si byt, berte stav parkovacích míst v potaz.

P.S. Pokud se vám toto téma líbí a chcete, abych ho uchopil ještě detailněji a více analyticky, tak neváhejte napsat. Teď je to takový opinion overview:)

Zdroje:
https://www.mckinsey.com/industries/automotive-and-assembly/our-insights/disruptive-trends-that-will-transform-the-auto-industry
https://www.pwc.com/gx/en/industries/automotive/publications/eascy.html
https://www.theverge.com/2019/8/6/20756945/uber-lyft-tnc-vmt-traffic-congestion-study-fehr-peers
https://www.reuters.com/article/us-autos-carsharing/daimler-bmw-exiting-north-american-car-sharing-market-cutting-in-europe-idUSKBN1YM2BI
http://www.praha.eu/jnp/cz/doprava/automobilova/statistiky_ridicu_a_vozidel/statistika_registru_silnicnich_vozidel/index.html
https://www2.deloitte.com/cz/cs/pages/deloitte-analytics/articles/sdilena-ekonomika-studie.html

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy