Jak má vlastně fungovat stát s tržní ekonomikou?

29. 05. 2011 | 21:07
Přečteno 8399 krát
Psáno pro ČRo6

Zdá se, že korupce konečně začíná vadit. Pro člověka, který sledovat „nástup“ po volbách v roce 1992, je skoro neuvěřitelné, že z výpovědi dokonce novinářů vyplývá, jak málo rozuměli tomu, co se okolo nich děje. Dvacet let okolo nás korupce bujela a teď to konečně začalo vadit.

Chceme-li porozumět tomu, co nefunguje, měli bychom mít představu, jak by to fungovat mělo. Demokratická společnost s tržní ekonomikou je společností plochou, bez hierarchie. Není založena na příkazu autority (z boží milosti), ale dobrovolném podřízení zákonům, které si občané – prostřednictvím svých zástupců – sami dali.

Základním vztahem ve společnosti nejsou vztahy nadřízenosti a podřízenosti jako ve středověku. Občané jsou si rovni a jako takoví vstupují do smluvních vztahů. Jinými slovy, kontrakt, smlouva a transakce, tedy směna v rámci plnění kontraktu, je základním stavebním kamenem společenských vztahů.

Ekonomové původně předpokládali, že transakce nemají žádné náklady. Jdu-li si na trh koupit banány, obejdu pár kiosků, porovnám kvalitu a cenu a koupím banány. Nestarám se o to, jestli prodavač byl v KSČ nebo v base. A on se stará jenom o to, jestli mu nedávám falešné peníze. V takovém případě transakce proběhne okamžitě a transakční náklady jsou nulové.

Ale tak je tomu jenom v jistém počtu případů. Když budete prodávat auta na splátky nebo investovat do stavby atomové elektrárny v Mongolsku, musíte si zjistit informace o těch, s nimiž do kontraktu vstupujete. To může být velmi drahé. Jak zjistíte informace o lidech, kteří nemají podnikatelskou minulost, což byl případ postkomunistických zemí? Nákladům potřebným na zjišťování informací se říká náklady na měření.

A pak potřebujete mít jistotu, že v případě porušení kontraktu se domůžete náhrady. To je taky drahé. Náklady na právní pomoc u složitější arbitráže či soudu mohou sahat do miliard Kč.

Je zřejmé, že o prostředí, v němž se kontrakty odehrávají, se musí někdo starat. Musí zajišťovat informace o těch, kdo se na trhu pohybují, vynucovat dodržování smluv a vůbec pečovat o spolupráci ve společnosti. Bez společnosti je lidský život „bídný, brutální a krátký", jak poznamenal Thomas Hobbes na základě zkušenosti z anglické občanské války.

Jak se pečuje o spolupráci? Institucemi. U nás se za instituce považují úřady. Moderní teorie však považuje za instituce „jakékoliv formy omezení, které lidé navrhli, aby utvářely jejich vzájemné vztahy.“ Instituce jsou tedy pravidla, která omezují množinu možných voleb jednotlivců. V tomto pojetí je desatero božích přikázání souborem institucí.

Důležité je další tvrzení teorie: pravidla, která řídí chování, jsou formální a neformální. Formální jsou zákony, neformální zvyky, kultura. Kulturou se zde nerozumí „vysoká kultura“, měřená počtem účastní na premiérách v berlínské opeře, ale „mezigenerační přenos učením nebo nápodobou hodnot, vědomostí a jiných faktorů, které ovlivňují chování.“ Kultura v tomto smyslu rozhoduje o našich bezprostředních reakcích: např. o tom, jak budeme reagovat po shlédnutí videa s chilskou akcí prezidenta Klause.

Kotvou fungování tohoto typu společnosti jsou dobře přidělená vlastnická práva. Na základě těchto práv si občan může přivlastňovat výsledky své práce, věcí a služeb, jimiž disponuje. Pokud ve společnosti bude platit pravidlo, že kdo jde kolem vinohradu, může si natrhat hrozny dle libosti, kdo se bude o vinice starat? Jinými slovy, vlastnická práva rozhodují o motivacích ve společnosti. Chudoba komunistického režimu vyplývala právě z toho, že rozmazal vlastnická práva. Čí vlastně byl společný majetek všeho lidu?

Jsou-li transakční náklady vysoké, tj. je těžké získat informace o partnerech, a vynutitelnost kontraktů nízká, pak jsou vlastnická práva neefektivní, neboť jsou zpochybnitelná, a dlouhodobé investice tudíž riskantní. Mnohem výhodnější je podvádět, dělat krátkodobé spekulace. Proto se vždy při přechodech společenských formací, či během válek a po nich, objevují všude na světě stejné jevy. Korupce v USA v druhé polovině devatenáctého století byla vyšší, než je dnes u nás. Jak je to možné, když tam neměli komunisty, kteří by je zkazili?

Transakční náklady se snižují, zavedou-li se instituce, které účinně zakazují určité typy chování. Fungování ekonomiky v devadesátých letech by se nepochybně potýkalo s korupcí, protože nikdo neměl podnikatelskou minulost, a tak náklady na měření v bankách bylo prohibitivně vysoké, ale v téhle zemi se z korupčního chování udělala transformační strategie. Politická reprezentace bránila vzniku klíčových institucí – dohledu nad kapitálovým trhem, majetkovým přiznáním, databázím o problematických půjčkách, které by banky sdílely, a bezpočtu dalších.

Důsledky se dostavily. Nechci budit iluze, že existovala cesta bez ztráty květiny. Ale Václav Klaus postavil transformaci na popření základního principu fungování tržní ekonomiky: dobře definovaných vlastnických právech. Není vlastníkem žebrák zdědivší vilu, který, aby si mohl koupit uhlí, musí prodat ložnici. Ale takovou situaci vytvořil Václav Klaus svou českou cestou transformace. Nechal privatizátory disponovat majetky podniků ještě dřív, než za ně zaplatili, nutil banky dávat nesplatitelné privatizační úvěry, nechal vykrádat podniky jejich kuponovými pseudovlastníky. Pár tisíc lidí pohádkově zbohatlo, ale společnost se začala prudce štěpit podle sociální osy. Rázem jsme se ocitli zpět ve světě Voskovce a Wericha:

My už nejsme lidi,
my jsme jenom partaje,
žádný z nás nevidí,
v čem ta chyba je.
Nikdo neví kudy na to,
jeden volá: „Zrušte zlato!“,
tamten po něm hází bláto,
ten ví, kolik tamten krade.
Staří volaj´: „Zkroťte mladé!“
Ten to řeší čistou rasou.
Stát brečí nad nad prázdnou kasou.

Nic vám to nepřipomíná?

Když k tomu přidáme chaotické řízení státu, který neřídí profesionální státní služba, ale diletanti v politických funkcích, není divu, že se opět obnovuje volání po „jiném systému“, či dokonce po čisté rase. Kdybychom pod tlakem EU nemuseli přizpůsobit legislativu evropským pravidlům, byl by stupeň rozvratu v zemi ještě mnohonásobně vyšší.

Inu, po převratu v roce 1989 se opět, jako mnohokrát ve dvacátém století, jako základní politické paradigma prosadilo „odmítnutí minulosti“. Pod heslem boje proti komunismu jsme zničili státní správu – a tím pádem vydali stát napospas pijavicím, které mu umějí šikovně sát krev. Nejlepší na tom je, že si to naprostá většina aktérů buď vůbec nechce přiznat, nebo to nevidí. Konečně si někteří novináři začali uvědomovat důležitost státní správy, ale přemýšlejí o tom, koho by dnes zákon o státní službě v pozicích zafixoval? A přemýšlejí o tom, jak může fungovat politický systém, v němž čtvrtina demokraticky zvolených poslanců dostane nálepku „nedemokratický“?

Shrnuto: náprava nebude rychlá, a kdo ví, jestli se při příslovečné neschopnosti politických reprezentací na čemkoliv dohodnout, vůbec dá nastartovat. Jestli se nám však instituce postavit nepodaří, nemusí trvat tak dlouho, než o svobodu zase přijdeme. Ne intervencí islamistů. Za masové podpory Vůdce s velkým „V“, který se rozhodne v zemi udělat pořádek.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy