Jak se v Kocourkově a Hulvátově sestavovala vláda a volil prezident

03. 01. 2018 | 15:00
Přečteno 26615 krát
Čas prezidentských voleb se blíží, vrcholí předvolební kampaně osmi kandidátů a předvolební nekampaň jednoho kandidáta. To poslední je zajímavý příklad do učebnic politického marketingu, byť koncept tzv. demarketingu je samozřejmě znám.

Zásadou tohoto přístupu v českém prostředí je nepotkat naživo voliče a nedopustit jakoukoli předem nepřipravenou a nekontrolovanou akci, kde by mohlo dojít k maléru. Odzkoušelo se to docela dobře ve virtuální senátní kampani pana Čuby (původem Slušovice); volič ho během kampaně skutečně nikdy neviděl (kromě billboardů). Po zvolení se nic nezměnilo, neviděli ho ani kolegové senátoři. V prezidentské nekampani se samozřejmě využívá všech výhod, jež současné postavení hlavy státu umožňuje, což ale není nic neobvyklého. Neobvyklý je ovšem zůsob sestavování vlády. Byť nyní prezident neměl prostor, aby sestavil svou čistě prezidentskou vládu (jako v případě Rusnokovy vlády), vytvoření koaliční zemanovsko-babišovské vlády neodpovídá logice parlamentního systému, kde daná vláda má získat důvěru. Ale když ji nezíská, tak to prý nevadí...

Koaliční „dohodu“ ještě potvrdí zcela netradiční vystoupení prezidenta 10. ledna ve Sněmovně (takže tam vystoupí oba koaliční partneři) na podporu vlády a přislíbené „vyslovení se“ pan Babiše dne 11. ledna. Kdo asi bude pro pana Babiše tím vyvoleným? A hned další den tu budou prezidentské volby.

Personální obsazení klíčových funkcí je jistě podstatné. Nejde jen o sympatie či nesympatie, ale jde především o to, jak se budeme posouvat směrem k nebo naopak od právního státu A také jestli zde budou dále vznikat nové a nové obce Kocourkov či Hulvátov, nebo jestli se jejich vliv bude snižovat. Bohužel tendence nejsou příliš pozitivní. Již rok a půl sledujeme s organizací Lexperanto dění na protikorupčním barometru. Ten monitoruje vývoj v této zemi z hlediska nastavení institucí, kontrolních mechanismů, jež mají v této zemi snížit korupční prostor. Poslední glosu loňského roku naleznete níže v tomto textu, ale stojí za to, si na webu pročíst i ty předchozí. Je to zajímavý obraz našeho vývoje a dost poučný.

Co se stalo v prosinci? Adventní čas naděje a očekávání příchodu spasitele byl tentokrát na politické scéně propojen se jmenováním nového premiéra Andrej Babiše a jeho vlády. Nutno říci, že nový spasitel se nedostavil. Nová vláda, ač zatím bez důvěry, začala hned makat; hned první kroky ovšem ukazují na naprostou neprofesionalitu z hlediska pochopení fungování státu. Hlavním smyslem zákona o státní službě bylo oddělit politické vedení státu, jež odráží aktuální výsledy voleb, od jeho odborného úřednického aparátu, jenž má být na volbách a politickém dění nezávislý. Diskuse se nakonec točila kolem tzv. politických a odborných náměstků; do diskuse tehdy vstoupil dokonce i pan prezident, který problém ještě více zatemnil. Bylo zajímavé, jak shodně likvidační vůči tomuto zákonu byl přístup pana prezidenta, pana Kalouska (TOP09) či pana Jandáka (ČSSD) a nyní i pana Babiše. Jen pro připomenutí, zjednodušeně řečeno, politický náměstek napomáhá ministrovi politicky prosadit některé záměry, takže komunikuje s parlamentem, koaličními partnery, případně i s představiteli různých zájmových skupin, nemá ovšem ovlivňovat státní správu. Odborný náměstek dbá na to, aby se z politického záměru či rozhodnutí v praxi nestal z odborného hlediska naprostý paskvil. Odchod či odvolání některých politických náměstků není žádnou „čistkou“, ale přirozenou a předvídanou výměnou po volbách.

A naopak to, že někteří ministři odmítají mít politické náměstky, jde ovšem proti smyslu a účelu oddělení politické reprezentace a odborné administrativy. Fakticky posílají signál, že na politiku rezignují. Ale funkce ministra je funkce politická, nikoli odborná ani manažerská. Ve stejnou dobu vidíme pokusy o odvolávání odborných náměstků a dalších odborných pracovníků administrativy. To jde otevřeně proti logice zákona o státní službě. Není chybou Babišovy vlády, že nebyla doposud vytvořena „systemizace“ úřednických míst, za to nesou odpovědnost jeho mnozí současní političtí kritici. Realita je taková, že nikdo skutečně neví, kolik úředníků potřebujeme a co budou dělat. A je záhadou, jak to Babišovi ministři zjistili během pár dní. Ale možná to tak velká záhada není. Jde o otevřený pokus získat zpět prostor týkající se politické kontroly státní správy. Ostatně v programovém prohlášení vlády se otevřeně prosazuje novela služebního zákona. Prosazuje se také novela zákona o státním zastupitelství a jednotné místo pro veřejné investování. Zda nakonec vyzní protikorupčně, či naopak posílí politické vlivy a propojení politiky a byznysu, není v tuto chvíli jasné.

Zároveň v předkládaném programovém prohlášení lze najít řadu opravdu protikorupčních opatření – transparentní elektronický prodej majetku státu, digitalizaci fungování veřejné správy, soutěžení jednotlivých menších veřejných zakázek místo velkých a komplexních, přípravu zákona o regulaci lobbingu, větší ochranu oznamovatelů korupce (whistleblowerů). Dokonce je tam opět i snaha o rozšíření kompetencí NKÚ. Uvidíme, v jaké podobě a zda vůbec projdou.

Ústavní soud vydal v prosinci rozhodnutí ohledně legislativy zavádějící elektronickou evidenci tržeb (EET). Mimo jiné upozornil na to, jak se v demokratickém právní státě (ne)mají vytvářet a schvalovat zákony, jež mají značný dopad na podnikatelské i sociální prostředí. Závěr roku opět poznamenala kauza Čapí hnízdo. Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF) vydal svou dlouho očekávanou zprávu o tom, zda se v případě dotace pro Farmu Čapí hnízdo jednalo o neoprávněné čerpání prostředků z fondů EU či nikoli. I když ke konci roku obsah zprávy ještě nebyl zveřejněn, již sama skutečnost, že byl zaslán i orgánům činným v trestním stíhání a že ministerstvo financí se zdráhá jej zveřejnit, ukazuje, že závěry nebudou pro pana Babiše příliš pozitivní.

Co očekáváme v lednu? Z podhoubí korupce vykvetlá kauza Čapí hnízdo bude hybatelem politického dění i v prvním měsíci roku 2018. Ten bude extrémně horký v důsledku souběhu několika klíčových událostí: prezidentských voleb, hlasování o vydání poslance (a premiéra) Babiše a jeho pravé ruky poslance Faltýnka Sněmovnou k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo a hlasování o důvěře vládě. Ať už tyto události dopadnou jakkoli, lze očekávat, že veřejný prostor ovládnou silné emoce, dojde k další polarizaci voličů i nově zvolených poslanců a bude jen velmi obtížné najít cestu ke konsensu ohledně efektivního a demokratického vládnutí. Nelze než doufat, že tuto zatěžkávací zkoušku česká demokracie a její ústavní instituce přežijí bez citelných šrámů a že nepůjdeme maďarskou či polskou cestou dalšího odklonu od principů liberální demokracie a právního státu.

1. ledna 2018 vstoupí v účinnost novela zákona o veřejných rejstřících, jež zřizuje evidenci skutečných majitelů právnických osob a svěřenských fondů. I když byla tato novela provedena tak, aby netransparentnost konečných vlastníků příliš neohrozila, jde o důležitý krok směrem k prevenci korupčních jednání. V prosinci dojednaná dohoda mezi Evropským parlamentem a Radou ohledně nové směrnice proti praní peněz, jež v budoucnu otevře evidence skutečných majitelů veřejnosti, má potenciál započatou reformu transparentnosti vlastnictví firem a svěřenských fondů dovést do zdárného konce.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy