Sýrie: Bod zvratu?

23. 07. 2012 | 09:09
Přečteno 8382 krát
Atentát na syrskou bezpečnostní radu je bezpochyby bodem zvratu v syrském konfliktu. Ani v Libyi, ani před téměř deseti v Iráku, se povstalcům nepodařilo zasáhnout čtyři z nějakých patnácti předních mužů režimu. Co to vypovídá o povaze syrské války a o jejím možném rozuzlení?

Po začátku demonstrací v březnu 2011 syrský prezident prosadil tzv. bezpečnostní řešení, eufemismus pro represi a opak řešení politického. Režim se tím stylizoval do obránce státu a stability: Pokud se stát rozpadne, hrozí občanská válka. Bezpečnostní řešení ovšem znamenalo přímý sestup do toho, co již dávno občanskou válkou svého druhu je.

Válka proti civilistům

Mezinárodní červený kříž válku v Sýrii minulý týden občanskou válkou nazval. Podle Saláma Kawákibího, pařížského politologa a vnuka jednoho z předních arabských intelektuálů, je to nepřesné: v Sýrii se neodehrává válka občanská, ale válka proti civilistům. Brutalita, se kterou se setkaly nejprve děti v Dera‘e a potom demonstrující ve většině syrských provincií, kteří ještě před rokem žádali zlepšení ekonomické situace a reformy, pouze vedla k šíření protestů, eskalaci násilí ze strany režimu a po červenci 2011 i k násilnému odporu. Lze argumentovat, že šlo o násilí obranné, a že je součástí osvobozeneckého povstání.

První ozbrojenci na straně protestujících byli dezertéři. V červnu 2011 kolonel Husein Harmúš odmítl v Idlibu střílet na protestující, skrze youtube veřejně dezertoval a založil první jednotku ozbrojené opozice. Jeho příkladu do detailu následovala řada jiných, takže od začátku lze hovořit o ozbrojeném opozičním hnutí (mnozí militarizaci protestů označují jako jejich největší chybu, je ovšem obtížné si představit, jak jí bylo možné předejít).

Dezerce byly četné, ale nebyly masivní – na rodiny dezertérů dopadala pomsta režimu a i poslední prominentní dezerce byly plánovány měsíce dopředu. Nejčastěji k opozici odcházely nižší šarže a důstojníci z napadených měst. V červnu 2011 dezertoval kolonel Riad As’ad a oznámil založení Svobodné syrské armády (FSA) v turecké Antiochii. K němu se přidal asi tucet vyšších důstojníků. Následovalo formování až padesáti bataliónů v povstalých městech a v okrajových oblastech Sýrie.

O ozbrojené opozici existuje poměrně dost (jistě, jednostranných) informací. Jejich postavení v horách a na hranicích, důležité pro dodávky zbraní a pro zakládání výcvikových center, umožnilo řadě novinářů a fotografů běžně tajně vstupovat do Sýrie a trávit tam i měsíce. Americký reportér Nir Rosen, který byl v Sýrii na přelomu roku, popisuje povstalce jako většinou sunnitské civilisty, kteří brání svá města, organizují se samostatně, financují se rovněž z velké části sami, mají podporu místních lidí a věří v to, že se jim podaří sesadit diktátora. Velká část jich je nábožná, někteří nejsou, a mezi místními jednotkami prakticky nejsou ideologicky založení islamisté. Naopak, povstalci obecně podporují demokratické a občanské uspořádání budoucí Sýrie.

O zbraně nemají nouzi: lehké zbraně se běžně pašují z Libanonu a Iráku a prodávají je i korumpované či zoufalé složky syrské armády. V celém regionu, od Iráku po Libanon, se v důsledku masivního prodeje a pašování zbraní zdvojnásobily ceny za kalašnikovy, za RPG a za munici. Co ozbrojená opozice požaduje, jsou peníze a technicky vyspělá komunikační technika. Obojí bylo v posledním půlroce dostupné – zejména ze strany Kataru, Saúdské Arábie ale i USA, které veřejně uznaly, že opozici dodávají „nesmrtící“ techniku. Podle zpráv z terénu je vidět zejména komunikační technika, lehké zbraně, i když ne v masivním množství, a v poslední době i protitankové rakety. Většinu zbrojního materiálu si povstalci obstarávají sami, často na dluh či prodejem majetku.

Změna strategie

K ozbrojeným desertérům se přidali místní civilisté. Civilisté také tvoří naprostou většinu personálu FSA, který je často, ale ne vždy, pod vedením profesionálních vojáků. Jednotky, hlásící se k FSA, chápou svou roli podle zpráv konsistentně jako obranu civilistů. Nejprve bránili demonstrace před útoky. Později, na podzim 2011 začali preventivně napadat paramilitární jednotky, vojenské konvoje a check-pointy. Na konci roku 2011 se pokusili obsadit několik měst a čtvrtí v Homsu, Rastanu, Idlibu, Dera‘e a u Damašku. V únoru 2012 však bylo jasné, že proti těžké technice nejsou schopni území udržet a změnili taktiku i strategii. Začali systematicky napadat vojenské cíle a ihned se stahovat.

Od jara jednotky FSA od Idlibu po Dera‘u úspěšně koordinují své aktivity. Podařilo se vést několik ofenzív najednou, což vedlo k přetížení omezených kapacit syrské armády. Ta například měsíc nebyla schopná zpět dobýt město Zabadání na libanonských hranicích, které je sídlem jednoho ze syrských vojsk, a má být i základnou íránských gard. Od začátku damašské a aleppské ofenzívy syrská armáda stahuje vojska z Golan a nezvládá bránit periferní oblasti.

FSA nemá jednotné vedení, ale je schopná se koordinovat. K hnutí FSA se hlásí většina aktivních jednotek. Jeho jménem hovoří omezené množství mluvčích. Odmítají vyjednávání s režimem i jakýkoli diplomatický plán na přechod a soustředí se plně na svržení režimu. Paralelně s FSA existuje v Sýrii síť tzv. místních koordinačních výborů, které organizují především protesty, humanitární a zdravotní pomoc a informační aktivity. I oni se staví skepticky k vyjednávání s režimem. Po atentátech a začátku bombardování obou hlavních měst syrskou armádou už iluze o vyjednávání s Asadem stejně vzaly za své.

Během posledního roku se tedy v Sýrii vybudovala efektivní vnitřní opozice. Organizační struktury FSA a výborů budou bez pochyby základem budoucího vedení Sýrie.

Dvě nedávné prominentní dezerce a atentát ukázaly novou a podstatnou skutečnost: linie mezi povstáním a státem není neprodyšná. V samotném srdci režimu jsou lidé, kteří o násilném řešení pochybují. Jedním z nich je brigádní generál Manaf Tlas, prominentní sunnita v režimu ovládaném alavity. Podle zpráv, které se dostaly ven po jeho dezerci, stál Manaf Tlas od začátku v opozici proti násilnému postupu. V rodném Rastanu a jiných městech vyjednával příměří s povstalci a nakonec byl odsunut z vedení elitní Republikánské gardy. Spekuluje se o tom, že jeho dezerce není nesená jen nesouhlasem s postupem režimu, ale možná (především) i budoucími politickými ambicemi.

Rizika povstání

I kdyby byla FSA příkladem osvobozeneckého boje, nese s sebou řadu rizik. Prvním je to, že guerillová válka nebude schopná svržení režimu, pokud se za ní v určitý moment nepostaví velká část obyvatelstva v hlavním městě. Povstání zachvátilo především periferní sunitská města, přičemž klíčové dopravní uzly (pobřeží) a populační centra (Damašek a Aleppo) byly do nedávna pevně pod kontrolou režimu. Kdo kontroluje hlavní město, kontroluje i zbytek legitimity moci. V této válce jde totiž především o spor o to, zda faktický výkon moci moc samotnou legitimizuje („Asad“), či zda ji legitimizuje (pluralistická) povaha jejího nabití a (pozitivní) výsledek jejího výkonu („občanská opozice“).

Dále, závislost na externích aktérech, poskytujících finanční a technickou pomoc, jakož i nebezpečí radikalizace diskreditují povstání v očích dosud nerozhodných Syřanů.
Syrské povstání mělo, podobně jako libyjské, nejednoznačný vztah k zahraniční intervenci. Nejprve ji jednoznačně odmítalo; když se ukázalo, že si s tanky diktatury neporadí, nějakou míru zahraniční asistence či dokonce intervence požaduje. Jak se ukázalo v Libyi, zahraniční intervence či její hrozba je vodou na mlýn režimu a jeho tvrzení o tom, že povstání nemá občanský, vnitrostátní charakter, ale i regionální, imperialistickou dimenzi.

Druhým rizikem jsou důsledky militarizace země: radikalismus a etnické čištění. V posledním půl roce bylo založeno několik islamistických skupin, přičemž alespoň jedna se odkazuje k al-Káidě. Zejména bombové útoky v Aleppu a Damašku nesly znaky al-Káidy. Podle Nawáfa Farise, dezertovaného syrského velvyslance v Iráku, je za tyto útoky zodpovědná syrská vláda.
Ať je tomu jakkoli, nedávná násilná historie regionu nemůže být bez důsledků pro dnešek. Syrská vláda podporovala sunnitské povstání v Iráku a samotný Faris, tehdy šéf strany v Deir ez-Zoru a guvernér, podle svých slov z titulu svých funkcí umožňoval přesun Syřanů do Iráku. Těchto lidí byly tisíce. Dnes se vracejí do boje a jejich role je nevypočitatelná: mohou hrát destabilizující hru jak al-Káidy, tak i samotného režimu.

Etnické čištění, ať už samovolné či násilné, již probíhá. Podle zpráv se ze začátku týkalo sunnitských vesnic, napadaných prorežimními paramilitárními jednotkami; později se tyto alavitské jednotky samotné staly předmětem lynčování ze strany povstalců. Etnický exodus se rozšířil i mimo místa největších bojů a zvláště Alavité se stahují ze středu země na pobřeží k Tartusu; i křesťané prchají, nebo jsou vyháněni režimem (jako např. známý mnich Paolo Dall Oglio).

Právě strach z proměny osvobozenecké války ve válku občanskou brání podstatné části Syřanů se za povstání postavit. Etnické a politické čistky vůči menšinám a skupinám, které měly za minulého režimu největší výhody, představují pro mnohé v Damašku a Aleppu reálné nebezpečí: o to větší, že část křesťanů se za režim postavila s téměř fašistickým ethosem. A samozřejmě, čím déle válka trvá a čím větší část obyvatelstva se militarizuje, tím obtížnější bude po konci války zrekonstruovat civilní společnost (viz Libanon a Bosna).

Řešení?

S těmito riziky souvisí hlavní slabost povstání. Soustředění se na ozbrojený boj neumožnilo vnitřní syrské opozici vytvořit politickou alternativu. Ani vnější opozice nebyla dosud schopná ukázat jednotu a navrhnout plán na přechod k novému zřízení. Je totiž bezmocná a čeká buďto na intervenci, nebo na změnu situace v terénu.

Poprvé od začátku války se teď změna rýsuje. Přesto je zatím řešení v nedohlednu: válka o Damašek a o zásobovací cesty z Iráku může pokračovat ještě měsíce, až do zničení měst a urbánní tkáně. Řešení podle všeho bude muset zahrnovat insidera, který by se zaručil za práva poražené strany a také za jistou beztrestnost armády a za uchování jejího postavení. Iniciativa je tedy stále v rukou režimu.

Oním insiderem by mohl být např. Manaf Tlas, o něž se píše, že jeho „dezerce“ či odchod nebyl ve státních médiích nijak dramaticky označován za zradu. Jako představitel té části armády, která není spokojená se svým nasazením, ani s předností, kterou v ní dostávají mladí alavitští důstojníci, a se všemocí alavitských paramilitárních gangů tzv. šabbíha, a jako člověk, jehož blízký příbuzný vede jednu z brigád FSA a jenž s opozicí několikrát vyjednával, by Tlas mohl výhledově sehrát konstruktivní roli, např. sestavit alternativní vedení armády se zástupci mladších důstojníků méně poskvrněných represí. Pravděpodobnost tohoto vyústění podporuje onen nedávný velmi nepravděpodobný atentát v samotném bezpečnostním centru režimu. Je možné, že cílem eskalace násilí, ke kterému právě dochází, je decimovat opozici a donutit ji k přijetí připravovaného dealu s mírně obměněným režimem.

Potud spekulace. Mezitím ovšem pokračuje nerovná, ale nevyhratelná válka těžké techniky proti lidovému povstání.

Psáno pro LN a doplněno pro Aktualne.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy