Irácké déjà vu

02. 07. 2014 | 14:02
Přečteno 5956 krát
Islámský stát byl do roku 2013 džihádistickou fantazií. Převzetím iráckého Mosulu v Sýrii ukotveným paramilitárním hnutím ISIL ale občanské války přerostly v regionální konflikt, který krátkodobě (přinejmenším) přepisuje postkoloniální hranice a potvrzuje novou polarizaci na Blízkém východě. Za dosud nejúspěšnějším džihádistickým hnutím stojí jak kontext arabského jara, tak tendence arabských států k policejnímu řešení politických problémů. A také desetiletí občanských válek.

Syrský Kandahár

Když syrští povstalci dobyli Rakku u Tigridu v březnu 2013, bylo to vůbec první krajské město, které Asadův režim zcela ztratil. Z Rakky se ale nestalo syrské Benghází, základna protirežimního povstání, ale spíše arabský Kandahár. Město rychle ovládli iráčtí džihádisté, vyhlásili v něm tálibánský pořádek a Islámský stát v Iráku a Levantě (arabsky Šám). Dopady se dlouho zdály omezené – proti džihádistům v Rakce se nejprve obrátila syrská al-Káida (džihádistická skupina Nusra) a později i širší koalice syrských povstalců. Podařilo se jim ISIL vyhnat z okolí Aleppa, ale Rakku ISIL v lednu podruhé dobyl a na jaře začal s ofenzivou na regionální centrum Deir ez-Zur.

Na rozdíl od jiných skupin není primárním cílem ISILu boj proti „šíitskému“ režimu Bašára Asada, ale boj proti všem šíitům a za založení sunnitského konzervativního státu. Skupina vznikla v Iráku jako odnož al-Káidy, tzv. Islámský stát v Iráku (ISI) v roce 2006 a sestávala z místních, ale i zahraničních, zejména syrských džihádistů, jejichž účast aktivně podporoval Bašár Asad. V roce 2008, po dvou letech občanské války, se irácké sunnitské kmeny spojily proti al-Káidě a ISI rozložily. Syrská válka potom otevřela novou, ideální scénu pro irácko-syrské džihádisty. Jejich přítomnost a nepřátelství s ostatními povstalci se velmi hodí Bašáru Asadovi, a tak mohl do června ISIL vést svou politiku v Rakce takřka bez rizika útoků syrské armády.

Jako její al-káidovský rival, Nusra, je ISIL uskupení bojovníků z různých arabských států, ale i z Evropy nebo Čečny. Na rozdíl od jiných jednotek ale není závislý na zahraničních sponzorech. Východní Sýrie a severní Irák jsou oblasti s výskytem ropy a řada konfliktů mezi povstalci se vede právě o ropné vrty, hraniční přechody, elektrárny, silnice a tunelované továrny, ze kterých se generuje okamžitý zisk. Ovládnutím zdrojů ropy a elektřiny u Rakky v Sýrii získala poprvé paramilitární džihádistická skupina ekonomický základ státnosti. V Mosulu se úspěšně zmocnila dalších statisíců dolarů, které musíme přičíst k necelé miliardě, kterou ISIL podle některých informací postupně ukořistil během tří let svých operací.

Z povstaleckých skupin se ISIL nejúspěšněji snaží získat i další atributy státnosti: vojenskou disciplínu, těžké zbraně, poskytování sociálních, soudních a policejních služeb, zásobování energií a vodou, jakož i vlastní ideologii a PR kampaně. V dobitých městech organizuje vojenskou a civilní radu, kde se rozděluje kořist a provádí se administrativní úkoly a sběr daní (zakátu). Cílem ISILu je ovládnutí sunnitského heartlandu od Bagdád po Jeruzalém a zrušení postkoloniálních hranic.

Jejich cesta od Rakky do Mosulu se zdála být neuvěřitelně rychlá. V pozadí protostátu se ale odvíjí dva dlouhé a komplexní procesy: radikalizace neúspěšných civilních protestů a rostoucí konfesní polarizace Středního východu.

Déjà vu

Vláda Bašára Asada se rozhodla potlačit protesty z roku 2011 s maximální tvrdostí a zdůvodnit represe tím, že protesty prohlásí za teroristickou kampaň proti Sýrii. Do roka se tato propaganda proměnila v realitu – protestující se ozbrojili za sunnitské peníze ze Zálivu a přidali se k nim džihádisté s vlastní agendou. Dnes se většina povstalců hlásí k nějaké formě sunnitského odporu proti Asadovi, podporovanému šíitským Íránem a Hizballáhem. Část z nich už podruhé. Zřejmě i kvůli této zkušenosti z první ruky Asad vsadil na to, že se protesty rychle promění v situaci podobnou iráckému chaosu.

Tento vývoj proběhl již o něco dříve v Iráku. Menšinoví sunnitští Arabové (asi dvacet procent obyvatelstva) se stali obětí postsaddámovského pořádku: USA zcela rozpustily baasistický stát – státní stranu a armádu – a volby přivedly k moci šíitské strany. V posledních sedmi letech je u moci „strongman“ Málikí, který se snaží centralizovat stát na základě šíitsko-kurdské koalice. Posílení federálního státu ale znamenalo v zásadě posilování klientelistických sítí v armádě a státní administrativě, a nikoli budování inkluzívních institucí. Prostředkem bylo i cílené oslabováním oponentů – například i sunnitské a sekulární koalice Irákíja, která vyhrála volby v roce 2010, ale Málikí ji přemanévroval a skoro rok po volbách postavil svou druhou vládu. V důsledku jsou sunnité, žijící v tzv. sunnitském trojúhelníku, skupinou, která nemá přístup ke státním zdrojům (ropa) či službám, cítí se diskriminovaná šíity ovládaným státem a nemá ani silnou politickou reprezentaci.

Mezi lety 2006 a 2008 vyprovokoval tehdejší ISI občanskou válku poprvé. Guerillu, kterou vedli bývalí Saddámovi důstojníci proti Američanům, otočili džihádisté pod al-káidovskou vlajkou proti šíitům, když záměrně zničili svatý šíitský chrám v sunnitském městě Samarra. Šíitské milice potom vedly se sunnity dva roky občanskou válku, jež skončila poté, co byla velká část smíšených měst segregována a stát s americkou pomocí mobilizoval sunnitské kmeny do boje proti al-Káidě. Když válka skončila, skončilo i financování sunnitských milicí a sunnité měli pocit, že politicky nic nezískali.

O několik let později učinili sunnitští Arabové – pod vlivem arabského jara – druhý pokus. V roce 2012 se zformovalo civilní (nenásilné) sunnitské protestní hnutí s několika protestními tábory. S jasným požadavkem federalizace, a dokonce s jednotným civilním politickým orgánem. Málikí se ale připravoval na letošní volby, nenabídl sunnitům ústupky, a naopak se snažil neutralizovat sunnitské politiky. Silná přítomnost al-Káidy se stala vítanou záminkou pro vojenské řešení: dva sunnitské protestní tábory byly v březnu a prosinci 2013 násilně vyklizeny armádou, což vedlo pouze k tomu, že se protestní hnutí ozbrojilo, spojilo s džihádisty a nakonec v lednu přerostlo do obecného povstání.

Spojené nádoby

Důvodem rychlého postupu extremistů je tedy především vakuum – rozpad autority státu či konkrétně alavitského režimu a Málikího vlády, která odmítá nabídnout marginalizovaným skupinám podíl na moci a pokouší se o vojenské řešení politických a sociálních problémů. V Sýrii i v Iráku potom obě protestní hnutí polarizovaly situaci, čehož využily skupiny extremistů v obou zemích, které se dnes vzájemně ovlivňují jako spojené nádoby.

ISIL se velmi cíleně připravil na to, aby využil obrovskou vlnu sunnitské nespokojenosti. Během celého roku 2013, paralelně s boji o Rakku a Aleppo, ISIL rozvinul široké kampaně v Iráku. Systematickými útoky na vězení osvobodil řadu kádrů (v kampani zvané Breaking the walls), nabral tisíce dobrovolníků (v kampani zvané Harvest of soldiers) a provedl devět tisíc útoků. Intenzivní teroristická kampaň proti státním a šíitským cílům potom vedla k tomu, že státní moc postupně ztratila autoritu v pěti sunnitských provinciích a chovala se tam stále více jako okupační armáda. Neschopnost vlády dojít se sunnitskými kmenovými, náboženskými a politickými předáky k dohodě potom přímo vedla k tomu, že se tito předáci spojili s džihádisty. Když armáda v lednu obklíčila Fallúdžu a nepřistoupila na vyjednávání s kmeny, sunnitští povstalci se nakonec s ISILem dohodli a armádu odrazili. Podobně i v Mosulu irácká armáda utekla před obecným povstáním sunnitských povstalců, jehož je ISIL nejvýraznější součástí. Z okrajového fenoménu se postupně stal hlavní aktér s vlastní operační základnou v Sýrii, lidskými, vojenskými a finančními zdroji v Iráku a s mobilní a disciplinovanou armádu.

Je nepravděpodobné, že by zábory ISILu měly šanci na státnost. Tzv. Islámský stát je jen sotva postaven na sympatiích obyvatelstva k ideologii, kterou představuje. Jakkoli tato skupina zdokonalila svou schopnost spravovat města, komunikovat na internetu, a dokonce zavádí ochranu spotřebitele, striktní tálibánský pořádek a brutální metody ohrožují její postavení i v samotné Rakce. Síla radikálních režimů tkví ale v relativním klidu, který vládne po ustanovení jednotné vlády a správy po periodě chaosu. Proto jsou milice tolik nebezpečné – mají zájem na rozdmýchávání a udržování náboženského a etnického násilí. Podobně jako jsou pro Bašára Asada násilí a válka nástrojem politické organizace, jelikož upevňují kohezi náboženských a etnických komunit pod jejich vedením. Důsledkem je skutečnost, že země, ve kterých staletí žily různé náboženské skupiny pospolu, se polarizují a šance na politické řešení klesají. Úspěchem ISILu by tudíž bylo už to, kdyby se mu podařilo znovu oživit šíitské milice, oslabovat iráckou armádu a udržovat dlouhodobé napětí. A právě toho je ISIL zřejmě schopný.



Text byl publikován 26. 7. 2014 v komentářovém deníku a2larm.cz.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy