Blíží se vláda občanů z kočárkárny?

09. 09. 2014 | 17:24
Přečteno 6038 krát
Blíží se nám podzimní volby. Zdá se, že mnoho politiků hodlá dodat tradičnímu "svátku demokracie" novou dimenzi. Vždy znovu vstanou z popela. Ne oknem, ale přímo komínem cpou se dovnitř, poté co jsme je stokrát vyhodili ze dveří.

KONGRES ODS SI S MONTHY PYTHONY NEZADAL

Pomyslný předvolební špalír zahajuje metání kotrmelců z dílny ODS, silně připomínající záhrobní výjevy středověkých tanců umrlců dance macabre. ODS je strana, o které si mnozí z nás mysleli, že již dávno zanikla. Domnívali jsme se, že její poslední ironické vale dlouholetému voliči, který ji začal podporovat v sentimentu cinkání klíčů listopadové revoluce, bylo cinkání klíčů vězeňských cel za Klausovy amnestie. Mysleli jsme si, že pomyslnou švejkovskou tečkou byla vláda premiéra Nečase, jeho milenky a neodsouzených poslanců, kteří svým přesunem z parlamentu k politickým trafikám zaručeně nic špatného neudělali, pouze plnili svůj politický mandát, jak nás přesvědčil svým rozhodnutím Nejvyšší soud. Nezanikla, děti. Nedávno proběhl její kongres. A hřímalo se.

Její předseda, vysokoškolský profesor a bývalý rektor Masarykovy univerzity, na něm předvedl smutnou ukázku toho, co s inteligentním člověkem dokáže udělat touha po moci a zbytnělé ego. Ostatně tímto způsobem následuje v ODS již vyšlapanou linii. Její nejnovější inkarnací je Fialova ochota říci cokoli a jakkoli, jen když to přinese alespoň jeden voličský hlas, kterých si nyní - a tomu skutečně věříme - v ODS opravdu váží.

Místo toho, aby se kál a se svými druhy sborově volal "mea culpa", dopřál nám předseda Fiala shlédnout performanci, která si svou ironií ničím nezadala s nejlepšími kousky Monthy Pythonů:

To ne my
To oni
Ti zlí už tu nejsou
My jsme totiž ti noví.


Jen taneček nám k tomu chyběl. Zazněla slova: "Řídí vás nějací kmotři? Mně ne! Ukradli jste něco? Já ne!" Musel se cítit jako osudný fénix, který opět vstává z popela. Bohužel my psychologové dobře víme, že pocity ne nutně korespondují s realitou. Toto 15 minut slávy rozhodně nebylo a přesvědčení, že jeho kariéra závratně stoupá, má - domnívám se - již pouze pan Fiala sám.

ROZKRADL TO TU MUSLIM. TO JE JASNÉ!

Ovšem nejnovější volební trumf kdysi solidní "konzervativní" strany bere dech. Protievropanství už nemá tu sílu a nové voliče nepřitáhne, zvláště když jej daleko schopněji dokáže využít pan Mach a strana Svobodných. Aby přežila, snaží se proto modrá eskadrona přiživit na tématech, které jsme si tradičně spojovali spíše s úsměvnými youtube videi Jany Bobošíkové či Tomia Okamury.

Islám! Ohrožuje nás tu v Česku islám! Hlavně na místní úrovni je jeho vliv již neúnosný. V Teplicích mají prý v parku odpadky a v Praze dvě školačky nemohly, a teď mohou nosit šátky! Ano, právě vyřešení těchto zásadních kauz nám brání ve spokojeném životu! Díky tomu se cítí český občan nešťastný. Strhněme šátky, které u nás nosí deset turistek, zakažme dvě (ano, skutečně již dvě!) mešity, a preventivně vypalme minarety, které tu nejsou. Chraňme si naši kulturu. Tu kulturu, kterou ODS tak úspěšně pomáhá 25 let budovat! Naši hrdou kulturu tunelů, neviditelné ruky trhu, odkloněných peněz a bezostyšných politiků. Rozkradené miliardy z evropských fondů se nám vrátí jako zázrakem. Na poslanecké trafiky a špionážní běsnění paní Nečasové se zapomene. Už víme, kdo za to může! Muslim!

Ale ani nahnědlý van protiislámské xenofobie z úst profesora Fialy ODS příliš nepomůže, protože jeho strana v tuto chvíli ztratila důvěru voličů absolutně. S tématem xenofobie a rasismu navíc umí daleko lépe oslovit Největší Moravan Tomio Okamura nebo Jana Pravicová Bobošíková. Těm jejich nenávistné a hloupé výroky můžeme alespoň věřit, protože vidíme, že jim jdou tak nějak od srdíčka. Jsou to oni, věříme jim, že nelžou, že toto si opravdu myslí. Je nám zjevné, že jsou to lidé formátu svých vlastních slov. Ale u erudovaného politologa, vzdělaného a inteligentního vysokoškolského profesora, u toho bohužel musíme pochybovat. Přehnal to se vzděláním. A proto nevěříme.

NOSTALGICKÁ VZPOMÍNKA....NA VÁCLAVA KLAUSE!

Nikdy bych si nepomyslel, že to budu právě já, kdo bude v této souvislosti nostalgicky vzpomínat na donkichotského bojovníka za kapitalismus 19. století Václava Klause. Je to sice on sám, kdo se stal největším důkazem selhání svých vlastních teorií o všemocné neviditelné ruce trhu, neboť jak ukázal, i této neviditelné ruce je třeba občas pomoci nestandardní opoziční smlouvou, hlasem komunistů při prezidentské volbě či velice liberálně provedenou amnestií, nicméně alespoň jsme mu mohli věřit, že co hlásá, o tom je vnitřně přesvědčen.

Václav Klaus dokázal oslovit své věrné, kteří svou neskrývanou potřebou charismatického vůdce vykompenzovali nedostatek relevantního vzdělání v oblasti společenských věd a ekonomie, díky kterému si nevšimli, že smithovskou představu hegemonie tržních sil bez vnější regulace, vyložené navíc po vzoru vykladačů marxistické teorie základny a nástavby, jejíž primitivní formu Klaus samozřejmě nevědomky přijal a jen obsah proměnil, již ve světě minimálně 100 let nebere nikdo vážně, pokud ji kdy někdo vážně bral... Ale neberme otci zakladateli to, že měl charisma, vizi, někoho zaujal a oslovil.

V současné podobě ODS první a druhé nemá. Chce pouze zaujmout a oslovit. Ať to stojí, co to stojí. Jiří Paroubek se kdysi chtěl spojovat s Marťany. ODS dnes ukazuje, že i tato jeho představa se drží ještě zbytečně zkrátka.

Ale novým modrým bojovníkům chybí Klausovo charisma a náboj. A tak jejich nejnovější snaha oživit obraz vnějšího nepřítele, se kterou v zahraničí uspěl Haider či Le Pen, není na rozdíl od jejich úspěšných zahraničních vzorů účinná. V případě ODS je pouze směšná. A to nejen proto, že - na rozdíl od Rakouska či Francie - u nás s islámskými imigranty problémy nemáme, čehož si asi marketingoví poradci ODS příliš nevšimli. Věřím, že i kdybychom je měli, tématu by se populisticky schopněji chytili jiní politici, než ti, kteří se od odchodu emeritního předsedy "tak trochu hledají".

OBČANÉ Z KOČÁRKÁRNY: FONDY KMOTRŮ + NESCHOPNOST POLITICKÝCH STRAN

Ale toto nestačí. Pánové z modré party se nedrží osvědčeného hesla "dobrého pomálu". Nejenom, že rozjíždějí kampaň se zásadními nosnými tématy. Ještě se začali pučit a množit, především neohlášeně a nenápadně. A nejen oni, ale i jejich opoziční kamarádi. Po celé zemi vznikají zajímavé občanské koalice s názvy jako "Občané proti odpadkům", "Hnutí pro město", či "Koalice proti zlořádu a za hnízdění sovy pálené". Z jejich plakátů na nás mává panoptikální mix figur kdysi slavných sportovců, neslavně proslavených tváří komunální politiky a fyziognomických zajímavostí, které byste rozhodně nechtěli potkat po setmění v temné uličce. Pomohou nám prý s lepším svozem odpadků a lepšími semafory. Neberte to!

Je zvláštní, že tato "občanská" sdružení, která chtějí působit dojmem, že je včera založili spravedlivě naštvaní občané v kočárkárně paneláku, mají už dnes v Praze daleko více billboardů a volebních transparentů, než si mohou dovolit zavedené a bohaté politické strany. Kočárkárny asi vynášejí. Nemylme se - jsou to staří známí borci, které už nechtějí postavit do kandidátek ani v jejich tradičních stranách. Proto se vydávají za "občanská sdružení" a "hnutí".

Politické strany jsou díky svému historickému angažmá zprofanované, což ukazuje radikální nástup Babišova ANO. A staří matadoři, kteří dlouho vládli komunální politice přímo či zprostředkovaně právě prostřednictvím politických stran, si uvědomili sílu těchto "marketingových" uskupení. Uvědomili si, že v kurzu jsou "sdružení" a "nezávislí občané". Kmotři otevřeli nové fondy a čekají, zda jim volič skočí na špek. Jsou jich plné billboardy. Občanů.

Jak se však těmto novým hrozbám brání solidní politické strany? O samozničujících krocích ODS jsme již hovořili. (Zda tuto stranu ještě řadit mezi "solidní", je navíc sporné.) Co dělají další političtí hráči? Jsou opravdu tak slabí, že musí zakládat společné koalice? Nemají dostatek kandidátů, aby do obecních zastupitelstvech kandidovaly samy? Nezmůžou se opravdu na nic lepšího než na trapnou "veselici se starostou" či "diskuzi s předsedou" na náměstí po vzoru 90. let? Nebo se domnívají, že nejlepší kampaň je paradoxní kampaň? Vypadá to tak, neboť nejviditelnějším krokem v Praze tradičně populární TOP09 zatím je, že starosta Prahy 1 Lomecký zakázal na Kampu vjezd cyklistům a zmařil referendum o zákazu kasin. Skvělý tah! Právě to Praha potřebuje. O koalici Zelených, STAN a KDU-ČSL jsem se zatím dozvěděl jen na otrhaném plakátu přivázaném u popelnice. Jen tak dále...

Nemylme se. Současná bezzubá kampaň zavedených politických stran a vyprázdněnost jejich marketingových strategií je za současný boom nezávislých "občanů z kočárkárny" a jejich případný úspěch zodpovědná úplně stejně jako fondy kmotrů. Zdá se, že stranám došel dech. Kromě bezradnosti, s jakou nedokáží voliče oslovit už jim - jak vidno z příkladu ODS - zbývá pouze jediná alternativa - oslovit voliče populistického. Děkuji, nechci, mozek ještě mám.

BLÍŽÍ SE VLÁDA OBČANŮ Z KOČÁRKÁRNY?

Na současném případu komunálních voleb vidíme - zatím naštěstí jen v malém - co hrozí našemu státu, pokud stabilní politické strany, které i přes kritiku a mnohé oprávněné výhrady znamenají v našem politickém systému přece jen určitou hodnotovou, ideovou a personální kontinuitu i zodpovědnost, nebudou umět oslovit své voliče. Ti pak dají přednost občanům z kočárkárny: Účelovým koalicím podivných politických figur, vysloužilých zpěváků či fotbalistů, placených starými i novými kmotry, s volebním programem sestavovaným před každými volbami na základě marketingového průzkumu mezi voliči, za využití rýmovaček špatných veršotepců na volebních plakátech a koláčů zdarma... s následnou tichou "privatizací" samospráv a četnými "malými domů". Uvědomme si všichni, že v politice více než kde jinde platí: Není tak špatně, aby nemohlo být hůře.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy