Stínový ministr a stíny jeho firmy

10. 09. 2013 | 09:48
Přečteno 4327 krát
Stínový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček čtyři roky předsedá představenstvu neprůhledné firmy Centrum buněčné terapie a diagnostiky a.s. V rozhovoru pro MT tvrdí, že z firmy nedávno odešel, a proto nemůže vysvětlit podivné okolnosti fungování této firmy. V jejím vedení přitom působil celou dobu, kdy získávala na netransparentní projekty stovky milionů korun. Bude umět jako případný ministr doložit toky stovek miliard korun, když nedokáže vysvětlit investice jedné firmy?


Jednačtyřicetiletý MUDr. Svatopluk Němeček řídí Fakultní nemocnici v Ostravě osm let. Vedle toho je členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje a zastupitel města Bohumín. Ještě před rokem kandidaturu do vysoké politiky odmítal. "Kdepak, mám malé děti, na nic takového nemám čas," uvedl loni pro MF DNES.

Také samotná ČSSD dlouho rozvažovala, kdo stínový resort zdravotnictví povede. Ještě letos na jaře byl stínovým ministrem zdravotnictví senátor prof. MUDr. Jan Žaloudík, který se k některým kontroverzním tématům ve zdravotnictví stavěl jednoznačně. Velmi otevřeně mluvil například o vlivu finanční skupiny Agel: „Naprosto mi chybí jakákoli její vize pro zdravotnictví, kromě komerčních zájmů….Současné ministerstvo zdravotnictví žádné mantinely Agelu nedává. Naopak mu přihrává, a to už od dob julínkovsko-šnajdrovského vedení,“ uvedl v dubnu Žaloudík pro Medical Tribune. Krátce poté, co úvaha Jana Žaloudíka v MT vyšla, sociální demokraté svého stínového ministra vyměnili. Svatopluk Němeček má jako ředitel ostravské nemocnice k finanční skupině Agel mnohem blíže, a to nejen regionálně. Jak vyplývá z následujícího rozhovoru, vlivu této skupiny se neobává, naopak ji považuje za zdravou.

ČSSD prosazuje zrušení poplatků ve zdravotnictví. Jaký dopad by měl výpadek příjmů v ordinacích a dalších zdravotnických zařízení?
Zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví je dlouhodobým programovým cílem ČSSD. Dnes jsou tyto poplatky pro občany s nízkými příjmy mnohem tíživější než v době, kdy byly zaváděny. Máte pravdu, že zrušení těchto poplatků bude znamenat výpadek příjmu systému něco přes 5 miliard korun. ČSSD garantuje, že tento výpadek plně nahradí zvýšením plateb do systému zdravotního pojištění ze státního rozpočtu. Lékařům i nemocnicím tyto výpadky plně nahradíme zvýšenými platbami zdravotních pojišťoven.

ČSSD dlouhodobě proklamovala redukci počtu zdravotních pojišťoven, původně bylo cílem dosáhnout jedné zdravotní pojišťovny, která by spravovala veřejné zdravotní pojištění. Prosazoval byste tuto změnu při svém příchodu na ministerstvo zdravotnictví?
Podpoříme další snížení počtu zdravotních pojišťoven. Neplánujeme ale zcela zásadní změnu celého systému, kterou by představoval systém jediné zdravotní pojišťovny a tím vlastně přechod na státní zdravotní službu. Zdravotníci i široká veřejnost si zaslouží si aspoň několik let stability a relativního klidu. Nicméně postavení a role zdravotních pojišťoven v systému se musí změnit. Odmítáme snahu předchozích pravicových vlád, aby to byly zdravotní pojišťovny, které mají klíčové slovo v řízení zdravotnictví. Hlavní slovo zde má mít stát a zdravotní pojišťovny musí realizovat jeho politiku.

U některých zdravotních pojišťoven, které spravují veřejné peníze, není vůbec zřejmé, kdo tyto pojišťovny vlastně řídí a ovlivňují. Chcete nějak změnit tento stav?

Posílíme kontrolu státu nad zdravotními pojišťovnami. Zvýšíme transparentnost jejich nakládání s veřejnými penězi. Prosadíme zveřejnění všech smluv se všemi zdravotnickými zařízeními.

Ptala jsem se na předchozí otázku proto, zda Vy osobně věříte tomu, že například Česká zdravotní průmyslová pojišťovna nemá vůbec žádné vazby na skupinu Agel?

Není podstatné, čemu věřím nebo nevěřím. Je potřeba dát otevřeně na stůl fakta. Faktem je, že ČPZP je veřejnou zdravotní pojišťovnou a nikoliv privátní pojišťovnou, jak uvádějí některá média. A faktem také je, že se objevují dohady o vlivu skupiny Agel na tuto pojišťovnu. Je škoda, že pan ministr Heger nevyužil všech svých pravomocí a neposlal do této pojišťovny opravdu důkladnou kontrolu, která by prověřila jestli náhodou některá zařízení Agelu nezvýhodňuje. A nebo by se prokázalo, že tomu tak není a jde jen o fámy. Ale ta kontrola proběhnout určitě měla. Pokud po volbách ponesu za resort zdravotnictví odpovědnost, tak vyslání této kontroly bude jedním z mých prvních kroků.

Někteří představitelé ČSSD se vyslovují proti monopolizaci zdravotní péče. Například senátor Jan Žaloudík považuje síť Agel za nebezpečnou, s velkými kontakty na MZ. Pokud se stanete ministrem zdravotnictví, budete činit legislativní kroky proti tomu, aby jediný vlastník provozoval drtivou většinu všech segmentů ve zdravotnictví? Nebo současný stav podle vás nevykazuje příznaky monopolu?

V Moravskoslezském kraji, kde působím, naštěstí nikdo monopol nemá – zhruba třetinu nemocniční péče poskytuje FN Ostrava, třetinu krajské nemocnice a zhruba třetinu síť Agel. Podobně vyrovnané jsou podíly tří klíčových pojišťoven. A věřte, že v tomto prostředí se Fakultní nemocnice Ostrava konkurence Agelu ani nikoho jiného rozhodně nebojíme a ve velké části konkurenčních soubojů vítězíme. Nicméně je to konkurence kultivovaná, bez vzájemného osočování či osobní nenávisti. Naopak v mnoha oborech naši lékaři a lékaři některých nemocnic Agelu spolupracují při léčbě pacientů v regionu. Ale třeba situace v sousedním Olomouckém kraji mi už tak vyvážená nepřipadá. Tyto věci by měl hlídat a posuzovat antimonopolní úřad. Problém je ale asi v tom, že oni posuzují monopolní pozici v rámci celé České republiky a v tomto pohledu problém s monopolem není. Takže máte pravdu, bude potřeba změnit legislativu tak, abychom bránili monopolům již na úrovni regionu.

<Prosím tedy o jasnou odpověď. Považujete současný stav působení Agelu ve zdravotnictví za monopolní nebo monopolu blízký? Splňuje podle vás představy o zdravé konkurenci na zdravotnickém trhu?

Jak jsem již uvedl, jsem toho názoru, že bude potřeba změnit legislativu tak, abychom zabraňovali monopolům již na regionální úrovni.


Jak konkrétně spolupracuje FN Ostrava se sítí Agel?

Nějaká globální spolupráce neexistuje, jsme spíše v jakémsi vztahu kultivované konkurence. Nicméně spolupráce na úrovni jednotlivých medicínských odborností funguje s jednotlivými nemocnicemi a nemám informace, že by zde měli naši lékaři problémy.

Co máte konkrétně na mysli tou kultivovanou konkurencí?

Příkladem může být konkurence mezi námi, myslím tím Fakultní nemocnici Ostrava a Agelem v oblasti onkologie na severní Moravě. Když jsem před mnoha lety do FN Ostrava přišel, tak pozici číslo jedna v onkologii v kraji měla právě společnost Radioterapie v Novém Jičíně patřící ke skupině Agel. Jsem rád, že během několika let jsme v naší nemocnici vybudovali špičkové onkologické pracoviště v čele s doc. Feltlem, která je dnes v regionu nezpochybnitelnou jedničkou. Nový Jičín je bezesporu naše konkurence, ale to nebrání našim lékařům, aby se např. nezapojovali do společných regionálních studií a s kolegy z Nového Jičína normálně komunikovali. Což v mnoha jiných oborech v České republice rozhodně není pravidlem.

Jste předsedou představenstva Centra buněčné terapie a diagnostiky a.s. Toto centrum dostává stovky milionů korun z veřejných peněz. Nikdo z vedení firmy nebyl schopen redakci MT vysvětlit, jaké konkrétní vědecké kapacity na projektech pracují, které produkty má centrum u SÚKL schválené pro výrobu. Jde prý o obchodní tajemství. Stejnou otázku tedy pokládám vám jako předsedovi představenstva CBTD. Dokážete jako kandidát na ministra zdravotnictví tyto pochybnosti o fungování celého projektu vyvrátit?

Na funkci v představenstvu společnosti CBTD jsem již před několika měsíci rezignoval. Důvod byl jednoduchý. Začínal jsem mít pocit, že nemám především z časových důvodů dění v této společnosti natolik pod kontrolou, abych s ní mohl i nadále spojovat své jméno. Z pozice státu jsem měl především v prvních fázích dohlížet na to, aby základní procesy a pravidla v této společnosti fungovaly korektně. V poslední době, kdy se společnost začala rozrůstat, začala budovat velkou budovu na zelené louce a začala získávat granty z evropských fondů, už to počínalo být nad mé síly. Ale jinak se mi základní myšlenka tohoto projektu, tedy postavit na zelené louce v podstatě jakousi moderní továrnu, kde se budou vyrábět umělé tkáně, stále velmi líbí. Přál bych si proto, aby takovýto projekt byl úspěšný. Je ale jasné, že základní podmínkou je transparentnost a hraní s otevřenými kartami. Odmítání informovat o detailech projektu považuji za velkou chybu.

Na stránkách centra jste stále uveden jako předseda představenstva CBTD, stejně tak v obchodním rejstříku. Ve vedení firmy působíte navíc od roku 2009, tedy celé čtyři roky. Jste tedy jistě kompetentní osobou odpovědět na všechny mé předchozí dotazy. Zeptám se tedy prosím znovu. Jací lidé s CBTD spolupracují a jaké jsou jejich konkrétní výsledky za stovky milionů z evropských investic? Projekty, na které dostalo CBTD peníze, vznikaly v době, kdy jste byl dávno ještě členem předsednictva....

Nezlobte se, ale to je opravdu otázka, kterou je potřeba klást současnému managementu CBTD. Nejsem již členem představenstva a ani jinak nejsem s touto společností ve spojení, proto za ně nemohu hovořit, stejně tak poskytovat informace o jejich obchodních či jiných vztazích.

Píšete, že jste opustil předsednictví představenstva CBTD proto, že šlo o příliš rozsáhlý projekt. Nebude nad vaše síly řídit celé ministerstvo zdravotnictví, když vám členství v předsednictvu jedné firmy přišlo příliš náročné?

Každý manažer musí znát své možnosti. Mou hlavní minulou a současnou profesí je funkce ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. A věřte, že to vyžaduje opravdu velké nasazení.

V představenstvu Národního tkáňového centra, které je sesterskou firmou CBTD, stál až donedávna současný ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Poté, co byl jmenován do čela pojišťovny, jste uvedl, že jeho jméno je to nejlepší možná volba. Proč je pro vás Zdeněk Kabátek ideálním šéfem VZP?

Jestli je ideálním šéfem VZP, to bych si po tak krátké době, kdy je ve funkci, neodvážil tvrdit. Ale máte pravdu v tom, že v době kdy se v režii předchozí pravicové vlády vybíral nový šéf VZP, tak z těch jmen jsem považoval volbu ing. Kabátka za nejlepšího z těchto možných kandidátů. Poznal jsem ho už dříve jako člověka, který má zdravý selský rozum a snaží se problémy řešit a ne o nich jen mluvit. V tomto mě nezklamal ani za ten relativně krátký čas ve funkci ředitele VZP. Domnívám se, že se snaží aspoň zčásti změnit tuto instituci na korektního obchodního partnera nemocnic i ambulantních lékařů. Z jeho kroků ve VZP pozitivně hodnotím dokončení vymetení IZIPu z VZP. Velmi také oceňuji že nepodlehl mnohdy nevybíravému nátlaku kolem Protonového centra. A cením si také toho, že vnímá realitu, že si je vědom toho, jak začínají být poskytovatelé péče podfinancovaní a že je to opravdu velký problém.

V čem podle vás tento problém spočívá?

Financování zdravotnictví je v kritickém stavu. TOP 09 a pan ministr Heger nám nechali deficit kolem 10 miliard Kč. Stát ročně odsává ze systému financování zdravotní péče kolem 6 miliard Kč na zvýšeném DPH. Toto považuji za naprosto zásadní problém. Vlivem drastické úhradové vyhlášky, kterou vydal bývalý ministr Heger, byl tento deficit z velké části přenesen na nemocnice a další poskytovatele. A opravdu nestraším, když říkám, že pokud nepřijdou zásadní kroky pro finanční stabilizaci, tak začnou nemocnice ve velkém krachovat!



Iva Bezděková

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy