Proč nejsem euroskeptikem

05. 12. 2009 | 11:50
Přečteno 7016 krát
„...optimista tvrdí, že žijeme v té nejlepší možné době a pesimista se naopak obává, že je to asi bohužel pravda“. Kdysi jsem tohle někde četl a vzpomenu si na to vždycky, když je mi smutno. Vzpoměl jsem si na to také, když jsem četl článek Alexandra Tomského. Musím přiznat, že jsem se dříve nikde nedopátral vysvětlení o jaké principy se euroskeptismus opírá.

A tak je tu teď a pro pořádek znovu cituji:

„...euroskepse spočívá v trojí nevíře: že něco tak nepřirozeného lze vůbec zkonstruovat, že i v případě úspěchu, nejsme schopni k novému multikulturnímu lidu mít loajalitu, o lásce ani nemluvě, a k pochybnostem, že lze ve společenství, jež nespojuje jazyk a tradice, vůbec provozovat zastupitelskou demokracii.“ (citováno z blogu Alexandra Tomského)

Obávám se, že lidé bez obrazotvornosti si nedovedou představit něco, co překračuje jejich dosavadní životní zkušenost. Jsem architektem už téměř třicet pět let, ale nerozumím tomu, v čem spočívá nepřirozenost konstrukce evropského domu. Při pohledu na mapu Evropy zjistíte (a hlavně v porovnání s mapou Severní Ameriky), že geografická konfigurace Evropy nebyla definována u jednacího stolu, ale převážně na válečném poli. Dějiny Evropy je možné velice dobře popsat jako kontinuální střídání válečných a mírových období, přičemž ta první období výrazně převažovala nad těmi druhými. Devastace humánních hodnot v obou válkách dvacátého století dosáhla rozměru, který hraničí nejen se zdravým rozumem, ale se smyslem samotné existence člověka. Nejde tu jen o smrt vojáků a nevinných lidí, která je bohužel součástí každé války, ale jde o zprůmyslnění smrti a o její masovost. Jde o zneužití výdobytků lidské vynalézavosti, důvtipu a ducha. Jde o posunutí prahu snesitelnosti devastace humánních hodnot. Válka není nic jiného než zabíjení a násilné vnucování hodnot jiným lidem, ať už ve jménu jakéhokoliv Boha, jakékoliv víry, pravdy nebo ideologie. Nepřipadá mi tedy nic přirozenějšího, než že si Evropané řekli, že to takhle dál nejde. Že odložili vzájemnou zlobu, nesnášenlivost a nenávist, a že hledají k sobě cestu. Nepřipadá mi nic přirozenějšího, než že se o to Evropané pokouší. Není samozřejmě jisté, zda se to opravdu podaří, ale o tu jistotu nejde. Jde o naději, dobrou vůli a snahu. Horší než nezdar by bylo se o to nepokusit vůbec. Nevidím na světě nic přirozenějšího, než život v míru. A i když jsem si vědom situací, kdy člověk nemá jinou volbu než boj o svou vlastní existenci a svobodu, vím, že válka je až ten poslední způsob řešení problému. Ve válce není vítězů, jsou jen mrtví. I přes glorifikaci válečných dobrodružství vím, že jakékoli vítězství na poli válečném je prohrou na poli duchovním.

Loajalita není nic jiného, než víra v člověka, ve společnost a v hodnoty, které určují jeho jednání. Člověk může být loajální jak Bohu tak i ďáblu. Člověk může být loajální k jinému člověku, zájmové, politické či etnické skupině, k vlasti, nebo čemukoliv jinému. Loajalita může vzniknout pouze ve chvíli, kdy se člověk ztotožní s cíly či hodnotami toho společenství, kterému věří. Člověk bez víry není loajální. Ostatně bez víry se žít nedá. A nejde pouze o víru v Boha, víra a náboženství jsou dvě různé věci. Člověk může věřit ve spravedlnost, v pravdu, přátelství, lásku, peníze, moc, ve své vlastní schopnosti, v násilí, ve vítězství, v muže nebo ženu, rodinu, děti, budoucnost,....v cokoliv. Každý z nás v něco věří. Ti, kteří se dostanou do situace, že už nevěří vůbec ničemu, ti si obvykle berou vlastní život. Obávám se, že stav současné české společnosti je nejen obrazem víry - nebo chcete-li nedůvěry - Čechů, Moravanů a Slezanů ve své politické vůdce, ale zároveň i obrazem ztráty víry v jejich moudrost, poctivost a charakter.

Loajalita k multikulturální Evropě a evropskému národu není tedy nic jiného než víra ve vzájemnou pospolitost, snášenlivost, toleranci, respekt a existenci společných hodnot, které nám umožní prožit smysluplný a tvořivý život. Je to víra v něco tak přirozeného, bez čeho si nelze představit ani takové věci jako je rodina, natož pak národ. Pokud žena nevěří muži a muž ženě, jejich svazek se rozpadá. Loajalita předpokládá vnitřní integritu lidí, kteří respektují jeden druhého. K tomu, aby lidé spolu mohli dobře vycházet a žít, k tomu není nutně zapotřebí jazyková nebo etnická integrita, k tomu je zapotřebí integrita lidská. Myslím, že v současném globálním světě nejde o společnost mluvící společným jazykem, ale o společnost mluvící společnou řečí.

Myslím, že je omyl mluvit o tom, že kultury a tradice jednotlivých evropských zemí nemají společného jmenovatele – Evropu. Tvrzení, že integrace evropského území je zcela nepřirozená, při podrobnějším zkoumání sotva obstojí. Jazyk každé země reflektuje tradice a kulturu národa. Pokud si pamatuji, byli to dva bratři z řecké Soluně, kteří vytvořili hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk na Velké Moravě. Množství latinských slovních základů v češtině svědčí o silném vlivu latinských národů. Podobně množství rusismů, germanismů, anglicismů a dalších cizích slov a vazeb svědčí o přirozené a tradiční jazykové provázanosti českého teritoria s jinými evropskými zeměmi. Vlastní jména jako Vltava (Vilt ahva, což znamená Divoká voda), Jizera a mnohá další svědčí o vlivu Keltů. Jména Chomutov, Opatov, Rozvadov jsou příbuzné s místním názvoslovím britského Welshu.

Pokud se podíváte na česká příjmení, ale i křestní jména, cizí vlivy jsou více než zřetelné. Vrátíte-li se do historie a zamyslíte-li se nad tím, kam sahaly v různých dobách hranice českého království a kam až dosahoval český vliv, je jisté, že provázanost evropských národů byla nejen velká, ale do značné míry i přirozená. A naopak české teritorium bylo zpětně ovlivňované německou, francuzskou, anglickou, polskou, slovenskou, rakouskou, italskou, švédskou, maďarskou, ruskou, španělskou, tureckou, keltskou, židovskou, arabskou a já nevím kterou ještě jinou kulturou a tradicí. Chcete snad zapomenout na vliv českých barokních muzikantů na vývoj evropské hudby, na Myslivečka, oba Bendy, později na Dvořáka, Smetanu, Janáčka, Martinů, abych jmenoval alespoň některé za všechny, kteří přímo evropskou kulturu tvořili? Chcete zapomenout na malíře a výtvarníky, na architekty a filmové režiséry, na spisovatele a básníky a na všechny ty, kteří v sobě našli odvahu odejít do světa a kteří jsou součástí evropského kulturního odkazu? Chcete zapomenout na vědce, lékaře a inženýry? Chcete zapomenout na významné české krále nebo meziválečné české politiky? Ti všichni v různé míře ovlivnili Evropu a evropské tradice tradicí českou. A naopak, tolik obdivované české baroko bylo definované italskou stavitelskou tradicí. Bach, Handel, nebo Mozart ovlivnili hudbu českou stejně jako hudbu evropskou. Vždyť celá Evropa stojí v té či oné podobě na židovsko-křesťanské tradici. Neochota anebo neschopnost vidět českou kulturu a tradici na pozadí Evropy je zřetelný projev českého provincionalismu.

Moudří lidé tvrdí, že demokracie - ať už parlamentní či jiná, není ideálním systémem správy země, ale že nevědí o ničem lepším. Parlamentní demokracie je jen jednou z možností, jak spravovat a organizovat spojenou Evropu. Nevytváří se v současné době ještě jiná forma demokracie, ke které se právě teď pokládají základy? Není to právě Evropská ústava, která se snaží o definici jiné formy demokracie, které se časem bude moci říkat „deliberative democracy" (uvážlivá demokracie)? Chceme být u toho anebo chceme nečinně přihlížet? Proč se nemůžeme otevřít něčemu novému, na co možná nejsme právě teď zvyklí? Bojíme se? Máme strach z neznámé situace? Bojíme se ztráty české identity nebo se bojíme akceptování identity evropské? Bojíme se, že budeme muset být třeba čestnější a poctivější k druhým nebo i sami k sobě? Bojíme se, že to nebudeme umět nebo že to nebude snadné? Že budeme muset akceptovat spoustu nových věcí? Co nám v tom brání, ptám se. Myslíte, že není možné vyměnit českou suverenitu za podíl na suverenitě evropské? Co je na tom špatně? Bojíme se, že to třeba možná nedopadne dobře a že nás evropští politikové podvedou?

Ztráta víry v čestnost některých českých politiků nám v žádném případě nedává právo měřit jiné evropské politiky stejným metrem, pokud sami svou nepoctivost neprokáží. Myslím, že podstatnější, než zpochybňování existence evropského společenství je vědomí participace na smysluplné společné věci. Myslím, že podstatná je spolupráce na tom, co nám umožní v té společné Evropě lepší život.

Obávám se, že eurosketpismus není názorem ani filosofií, ale ideologií. Předpoklad, že Evropská unie nebude bezproblémová a bezkonfliktní, nedává ještě nikomu legitimní právo na její odmítání. Euroskeptismus mi ostatně nenabízí ani větší životní jistoty, ani žádné jiné záruky lepšího a smysluplnějšího života. A překračování ústavních pravomocí presidentem republiky, které vyplývají z jeho úřadu, rozhodně nepatří k principům žádné demokracie, ani té parlamentní – o loajalitě a respektu k nejvyšším zastupitelským sborům v zemi ani nemluvě. To, že se na mě nevztahuje článek o lidských právech deklarovaný Evropskou ústavou, mě opravdu ponižuje.

Pokud se mě tedy ptáte, zda jsem věřící člověk, pak odpovídám: „ano, jsem“. Věřím v člověka a jeho přirozené lidství stejně jako v jeho schopnost mírumilovné a přirozené koexistence ve společném evropském domě. Věřím v sílu lidského ducha a vládu rozumu. Věřím ve schopnost lidí nalézt společnou řeč a společné hodnoty. Věřím ve schopnost Evropanů se dohodnout na společné správě evropského teritoria. Věřím, a proto nejsem euroskeptikem.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy