Jak vydírat Evropskou Unii

05. 12. 2019 | 10:19
Přečteno 3468 krát
Andrej Babiš je dokonalou ukázkou tragédie soudobé politiky. V jedné jediné osobě personifikuje to nejhorší z nejhoršího, co si člověk dovede představit. Krade, lže, ničí životní prostředí, a navíc je expert na vydírání.

Evropská Unie není tak blbá, jak se někdy Andrej snaží svým voličům namluvit. Evropská Unie jasně vidí to, co my tady v naší české kotlině vidíme i bez auditů a vyšetřování, protože zneužívání dotací a vyvádění veřejných peněz se tady u nás děje úplně běžně a nedělá to jen Andrej Babiš. Těch postarších chlápků, co slavili své první narozeniny někde mezi roky 1955 až 1975, je u nás celá partička. Jsou šikovní v tunelování, pomáhají si ve výhodném skupování veřejného majetku, a dokáží vytvářet důmyslné sítě zaměřené na rozkrádání evropských fondů nebo jiných veřejných statků. Mají soustu spolčených kámošů, kterým z toho každému něco kápne, a díky tomu dokáží obsadit důležité instituce, které pak fungují v jejich prospěch. Všechno pak vypadá úplně legálně a normálně. Když na to přijde, dokáží třeba i zastavit policejní vyšetřování. Nemají daleko k mafii a drogovým kartelům. Dokáží podplácet, vydírat a vyhrožovat. Jako rukojmí si klidně vezmou i své vlastní děti. Někdy dokonce píšou obyčejným lidem, jako jsem já, a chtějí nám sebrat to poslední, co máme – vlastní mozek a svobodu slova.

I když si to mnozí z nás pořád nechtějí úplně připustit, žijeme v uchváceném státě. To je takový stát, ve kterém legislativou, a tak nějak veškerou veřejnou správou ohýbají politici ve jménu zájmů soukromého byznysu. V Česku jsou k tomu obzvláště skvělé podmínky, protože od roku 1989 stát spíš rozkládáme, než abychom v něm budovali silné instituce schopné nezávisle dohlížet na konání státních představitelů. Můžeme si za to sami. Tak moc jsme nenáviděli centralizovaný stát za bývalého režimu, až jsme vekslákům a novodobým kapitalistům uvěřili, že je potřeba stát úplně rozebrat. Do posledního šroubečku. A unikla nám tím hrozba jiná, o nic menší, spíš o dost větší. Ve jménu demokratizace jsme lidem jako Klaus uvěřili, že je nutné stát rozprodat a zničit jeho regulační moc. A teď se všichni divíme, jak je to možný, že státní představitelé po roce 1989 nevybudovali silní demokratické instituce. Proč by to dělali? To je jako kdyby si kapři budovali prut a podběrák.

Ještě horší případ je situace, kdy politik na soukromý byznys není jen napojený, ale sám je byznysmen. To je případ našeho Andrejka. Ani nemusí být netransparentně spjat s nějakými firmami, on sám je firma. Teď už je firma celý Česko. Jeho firma.

V Česku je populární si myslet, že nejlepší je do politiky volit bohaté lidi, protože už jsou tak bohatí, že nebudou potřebovat krást. Opak je pravdou. Při určitém stupni bohatství se člověk na bohatství a jeho další kumulaci stává závislým. Tito lidé mají z bohatnutí jediný smysl života. Proto se také bohatými stali. Nic jiného neumí a nic jiného je nebaví ani nenaplňuje. Rozhodnutí jít do politiky je poháněno touhou dál bohatnout a vytvořit si proto z pozice čelního představitele státu ty nejlepší podmínky. Třeba přístup k evropským fondům a pak si z nich kupovat nové linky na výrobu chleba a vydávat to jako inovace. Bůhví jaké další hrůzy EU podpořila díky Babišově důvtipné maškarádě. Bůhví kolik smysluplných projektů jsme mohli zaplatit z peněz, který Babiš prošustroval na své plytké podnikání se zemědělskou chemií. Místo abychom stavěli dostupné bydlení a skutečně efektivně bojovali se suchem, podporujeme z veřejných peněz byznys založený na chemizaci a devastaci krajiny. Babišovi pak stačí v TV nebo skrz Marka Prchala na sítích prohodit nějaký blábol, že u nás navracíme do krajiny motýle a jiné druhy. Jasně.

EU si teď na Babiše znovu dupla. Opět se projevilo, že hnutí Milion chvilek pro demokracii mělo celou dobu pravdu, jakkoliv zjednodušenou a jednostrannou. Na jedné věci se s Chvilkařema shodneme. Babiš nepatří do vlády. Chvilkařům by stačilo, kdyby ho nahradil kdokoliv jiný a Babiš odešel někam do ústraní. Podle mě to nestačí. Jednak musíme dát bacha, aby ho opět nenahradila ODS, která tady tradici uchváceného státu začala a rozvinula. A když se Babiš vrátí k sobě do Agrofertu, taky si moc nepomůžeme, protože ta firma je dost velká na to, aby nám bylo jedno, jakým způsobem např. nakládá s českou krajinou, se zemědělskou chemií atd. Lidé jako je Andrej nebo jiní čeští zbohatlíci (na západě se jim říká „new money“ – nové peníze – k penězům přišli až jako dospělí a nepochází tedy z bohatých dynastií, kde se spolu s penězi dědí i určité kulturní vychování a etiketa – leč i mezi „old money“ bychom našli spousty bláznů a nebezpečných lidí) jsou patologicky závislí na penězích a jejich shromažďování. Je to modus operandi, bez kterého neumí žít. Dokonce se kvůli tomu ochotně stávají i patologickými lháři. Nebylo by rozumnější takové lidi posílat spíše do nějakého pobytového zařízení na odvykací kůru?

Vůbec nejhorší ze všeho je to, že tito lidé chorobně závislí na hromadění moci a peněz, který kvůli možnosti rozšiřovat svá impéria založená na exploataci lidí, zvířat i půdy a destrukci přírodních ekosystémů, nám vládnou v čase naprosto bezprecedentní klimatické a environmentální krize. Na klimatický summit, který se právě teď koná v Madridu, a také na následné zasedání nové Evropské rady, odjel Andrej Babiš s jasným cílem zablokovat ambiciózní klimatické plány EU. Tváří tvář politikům, jimž nesahá ani po kotníky, bude opět lhát a v médiích své lži prezentovat jako boj za zájmy Česka. Že prý je ČR premiantem, Pařížskou dohodu plníme a děláme víc než ostatní. Všechno lež. Ale to už je holt Andrejův styl.

Je zřejmé, že Babiš má v rukávu navíc dvě esa, která může použít k vydírání EU. Vy mě audit? Já vám bloknu neutralitu. A nebo vám jí nebloknu, ale vy nám přispějete na jaderné reaktory. Třebaže od nich svět ve velkém upouští, protože je to drahé, staví se příliš pomalu a furt se neví co s radioaktivním odpadem. Proč by ale Babiš řešil nějaký odpad? Vždyť jeho vůbec nezajímá, jak se tady jednou bude žít dnešním dětem. Na billboardech sice sliboval, že chce, aby tu i naše děti jednou chtěly žít. S takovým premiérem však dnešní děti jednou budou rády, pokud vůbec přežijí.

Úroveň společnosti se prý pozná podle toho, jak dobře se umí postarat o své nejslabší. Asi se shodneme, možná se mnou budou souhlasit i mí největší oponenti, že ta nejhorší společnost je taková, které nezáleží na vlastních dětech. A nám vládne člověk, který je na moci a penězích tak patologicky závislý, že je ochoten pro svou závislost hazardovat s budoucnosti dnešních děít, nebo dokonce pro svůj vlastní prospěch zneužít i dětí vlastních. Existuje hlubší dno? Obávám se, že ano. Pokud se Česko rychle nevzpamatuje a nepostaví čelem ke své oligarchii a klimatické krizi, nastane takový chaos, že už nějaké dno nebude představovat vůbec žádné měřítko.

Andrej Babiš má ještě šanci posbírat svou páteř a v Evropské radě podpořit plán, který dává našim dětem alespoň malou šanci, že tady dožijí v relativním klidu. Anebo jít proti Evropské radě a zhatit poslední šanci miliard lidí na světě na život na obyvatelné planetě. Jako oligarcha chorobně závislý na penězích nejspíš zvolí to druhé.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy