Normalizační moloch v srdci Vinohrad: Transgas

27. 02. 2019 | 17:30
Přečteno 9201 krát
Skupina lidí v Praze občas protestuje proti zbourání komplexu bývalého Transgasu na Vinohradech. Jde podle nich o „bezohledné ničení špičkové architektury a nadčasových hodnot“. Patřím k lidem, kteří si naopak myslí, že tenhle pohrobek husákovské normalizace neměl na Vinohradské třídě nikdy vyrůst, že ji hyzdí, že zničil jejího genia loci a že už měl dávno zmizet.

Že pokud tam vyrostl, nebylo to vůbec dáno potřebami této rezidenční čtvrti, ale naopak proti nim. To kvůli tomuto továrnímu velínu přeci v 70.letech došlo k „bezohlednému ničení špičkové architektury“, tedy ke zbourání části Vinohrad. Nebyl postaven kvůli nějakým uměleckým hodnotám, ale jako arogantní politické gesto husákovské éry, jako projev ideologie .

A tehdejší autoři té stavby to věděli. Museli vědět, že se podílejí na amputaci Královských Vinohrad a jejich přeměně v industriální zónu v srdci Prahy, že jsou poslušni politického zadání. Nebyla to zakázka, kde by měl architekt volnou ruku a dal rozlet své imaginaci, ale tehdejší nomenklaturou sledovaná stavba. Tvářit se dnes, že šlo o čisté umění a světovou architekturu, nemůže nebýt pokrytectvím.

Opadaný beton, roury – industriál v srdci Vinohrad. Foto: autor.

Zmizení té budovy si podobně přeje mnoho obyvatel Vinohrad a vůbec Prahy, jsou jen, jako to obvykle s mlčící většinou bývá, zticha. A tak to navenek vypadá, jako by progresivní protestující občan bojoval s hydrou byrokracie, která chce zbourat architektonickou perlu a nahrává developerům. Ve skutečnosti to je jinak. Žádají-li někteří zachovat formy husákovské estetiky, jsou jiní, kteří si jimi nechtějí nechat stále zaplevelovat veřejný prostor. Existují hlasy občanské společnosti, které zlikvidování Transgasu vítají jako nápravu křivdy.

Třeba se takových hlasů ozve víc, třeba se ozve i někdo, kdo si pamatuje, za jakých okolností soudruzi v 70.letech Vinohrady bourali a jak jim vnutili industriálního molocha. Svá slova říkám i jako člověk, který na Vinohradech strávil mnoho let života.

Plynovod uprostřed Prahy

Co jsou budovy Transgasu? Procházíte velkoměstskou třídou: souvislá fronta domů stejné výšky, stejný zákryt, bohaté zdobení, arkýře, římsy, frontony, zdobené dveře, leptané sklo, neorenesance, neogotika. Konec 19.století. To celé je celistvou památkou, která v očích esteticky uvažujícího člověka zasluhuje uchování. Jakožto architektura jednotlivých domů a dědictví špičkového řemesla, i jakožto souvislý urbanistický projekt. Jedinečný svou celistvostí, jednotou bloků v různorodosti jednotlivých domů. Nádherná ukázka architektury střední Evropy, jakou už na kontinentu najdete málokde. Míří sem mimochodem stále víc turistů. Široký bulvár se stromy po obou stranách, parter plný obchodů a kaváren, funkcionalistická budova rozhlasu, která ve všech směrech ctí své okolí. Scházíte k srdci Prahy, před vámi výhled na Hradčany.

A najednou šok. V celistvé frontě domů vykotlaný zub, agresivní proluka, někdo tu několik domů vyboural. Dodnes nezacelený plac, vůči občanovi nevstřícný, z jedné strany slepá zeď činžáku, jakési mohutné roury, do prázdna vedoucí neorganický průchod. Co se stalo?

Vsadili sem velín sovětského plynovodu. Soudruzi dostali v 70.letech ďábelský nápad, nepostavíme ho někde v Ostravě, ale vybouráme pro něj v baště měšťanské Prahy, hned nad Národním muzeem, v neuralgickém místě, kus Vinohrad (který architekt jim to tenkrát poradil?). Malá proluka tu už sice byla, vybouraly se další domy. A nasázelo se tam pár budov, jejichž funkce i forma neskrývaně, provokativně popírala génia loci té čtvrti. To bylo přece ideovým smyslem té architektury.

Cizí element, zárodek nezdravého bujení


Ukázat, kam má směřovat nový život, jak si noví vládcové po sovětské invazi představují budoucí Prahu. Do čtvrti, která po desetiletí pamatovala pouze oslovení „pane“, vepchali heteroklitní budovy, které znaly jen „soudruhu“. Tam, kde bývala souvislá fronta domů, jak bývalo v Evropě zvykem, vyrostl na nic nenavazující komplex, estetika sídliště, která tu odmítla jakoukoli návaznost na minulost.

Osamělá kruhová budova a několik obrů tyčících se nad středem města. Jejich výška, hmotnost, povrch, nic s okolím nekorespondovalo. Místo rovného chodníku bulváru proláklina. Místo omítky dlažební kostky. Dekorem měly být obří roury jako z teplovodu. Průmyslová stavba Ostravy nebo Kladna vražená do Vinohrad, jež byly symbolem předválečného standardu velkoměsta. Měla přebít i Národní muzeum? Nová ideologie tu drtila starou. Buduje se nový život, měšťanský duch patří na skládku.

Reálný socialismus nevnucovalo národu jen pár zaťatých ideologů, jejich představy uváděli do života odborníci. Včetně architektů.

Transgas je jako málokterá stavba v Praze projevem ideologie starého režimu. Nese v sobě jeho ponurou pečeť. Měl být zárodkem nezdravého bujení, které by jednou možná zachvátilo celou vinohradskou čtvrť? Podobně jako paneláky po vybouraných domech v dolním Žižkově. Panel, dole sámoška. Místo městského Žižkova další Prosek (snad ty žižkovské paneláky nebudou chtít jednou bránit jako národní památku).

Podobně, jako v Bratislavě vybourali celou starou čtvrť, po níž zbyl jen holý kopec, aby pár desítek centimetrů od gotického chrámu postavili dálnici. Nebo v Jihlavě zbourali gotický špalíček a nahradili krabicí samoobsluhy. Atd atd.

Architektura není čistým uměním, ale také projevem politiky a ideologie. Zvlášť v totalitních dobách. A architektura husákovských časů tím byla víc než každá jiná.

Nostalgie po normalizaci?


Je zvláštní, že stavbu, která zničila kus staré Prahy, a jejíž zmizení může naopak historické čtvrti vrátit jejího ducha, brání Klub za starou Prahu. Čekal bych opak. Jako bychom měli do činění s nějakým konzervativismem naruby, kdy ve snaze všechno konzervovat se jde tak daleko, že se chce zachovat i vpád sovětského myšlení a jeho estetiky do historického města Evropy, zachovat i ničitele původních památek.

Poslední dobou se v některých levicových kruzích šíří protesty za zachování všeho, co husákovská normalizace nasázela do Prahy (když ji nejdřív bourala). Má snad levicovost znamenat nostalgii po normalizaci 70.let? Nechuť k divokému kapitalismu nemůže přeci znamenat obhajobu husákovských časů a jejich zpředmětnění v architektuře. Že by vše, co tenkrát vzešlo z betonárek, bylo památkou a uměním?

Aby to znělo lépe, nemluví se o stavbách normalizace, ale o „brutalismu“. Velmi široký termín, pokrývá různorodou architekturu a zaštítí ledacos. Přiznaný holý beton (holý čili „brut“) a hrubost ještě nejsou zárukou estetické kvality. A ty pražské stavby jsou od brutalismu světového, od obdivovaného Le Corbusierova kláštera Sainte-Marie de La Tourette ve Francii, hodně vzdáleny. Nemluvě už vůbec o pařížském muzeu moderního umění Centre Pompidou. Ten český „brutalismus“ je spíš nálepkou ex post na hrubost normalizační architektury, na její pohrdání prostředím a tradicí. „Autoři Transgasu se snažili napodobit západní vzory s velice sporným výsledkem,“ stojí v rozhodnutí Ministerstva kultury o zbourání budovy.

Jiná města se nebála zbavit se nánosu šedi bývalého režimu, dnešní Berlín je úplně jiným městem, než jaké jsem znával v 70.letech. Ve Francii se bourají bloky starých paneláků. Kaplický nebo Jiřičná takové stavby nikdy nenavrhovali.

Budovy postsovětského Transgasu Vinohrady hyzdí. Jejich problém není primárně v jedné stavbě jako takové, ale v tom, jak agresivně vpadla a zničila kus historické čtvrti. Její neekologičnost, nesmyslné náklady na údržbu atd. jsou druhotným hlediskem. Kdyby stála u vjezdu do Vítkovic, mohla by být obdivována a možná by se na ni jezdili dívat architekti ze zámoří. Není důvod, proč ji hájit. O jejím zbourání je již rozhodnuto. Demokraticky. Debata ale neutichla.

Jinou otázkou je, co na místě staré rány vznikne. Původně ji měl zacelit projekt architekta J.Ciglera: vykotlaný zub vyrovnat s okolními domy, přizpůsobit se jim výškou i kamennou fasádou, uvnitř vytvořit prostor příjemný pro lidi a pro život, zeleň, kavárnu. Návrat k normálu evropského města. Najednou se lze ale dočíst, že bourající developer by prý jen chtěl pozemek odprodat. Co to znamená?

Páchnoucí myší díra u Muzea


Bylo by velmi nešťastné, kdyby se tu měla objevit další z těch tuctových krabic bez duše a bez nápadu, jaké se v Praze v posledních letech staví. Co tu za čtvrt století zajímavého vyrostlo? Tančící dům, Technická knihovna, úprava kostela sv. Vavřince od Evy Jiřičné, a co ještě? Ve Varšavě, Bruselu, Paříži, Londýně padnete na nádhernou moderní architekturu, Praha spí.

Praha nedávno obnovila reprezentativní budovu Muzea a hned vedle klidně trpí špinavý podchod. Proč se obránci Prahy nezaměří víc na ten tunel zapáchající přepáleným tukem, na tu ušmudlanou myší díru mezi centrem a nejhezčí čtvrtí? Snad v žádném městě třetího světa nic takového nezažijete. Straší tu léta, je ostudou celého města. A bývalý magistrát nic. Ani Praha 1. Stačilo by přitom dát na dálnici jeden semafor a zřídit tam přechod. Spodek Vinohrad by byl vůči obyvateli hned vstřícnější.

Text vyšel v mírně pozměněné podobě také v Deníku Referendum

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy