Macron vůči Polsku otočil: připravuje postbritskou EU

09. 02. 2020 | 14:48
Přečteno 4514 krát
Sotva Velká Británie opustila Evropskou unii, odjel francouzský prezident do Polska. Nabídl tam Kaczyńského vládě ruku ke smíru, navrhl jí roli v nové postbritské EU. Pro všechny to bylo velkým překvapením. Opozici hodil přes palubu.

 Macron se o destrukci právního státu nezmínil
Macron se o destrukci právního státu nezmínil

Ta cesta byla plánována dlouho dopředu, Polsko bylo zároveň jednou z posledních zemí EU, kterou navštívil, jel tam až dlouho po Rumunsku, Bulharsku, ČR a jiných. Politická symbolika toho odkladu byla dlouho jasná.

Teď se mu ale souhrou náhod proťala s brexitem. EU přestává být čím bývala, brexit Macronovo chování vůči Polsku zjevně převrátil vzhůru nohama. Macron má schopnost rychlé analýzy a neztrácí čas, ve Varšavě se ukázal jako pragmatik čisté reál-politiky.

Donedávna nešetřil na adresu polské národovecko-konzervativní katolické vlády kritikou, mimochodem daleko ostřeji než Angela Merkel. A teď najednou, aniž by hnul brvou, mluvil ve Varšavě o Polsku jako o veledůležitém spojenci, bez něhož se Evropa nehne kupředu, mluvil o obratu ve vzájemných vztazích.

Obnovit německo-francouzsko-polský Výmarský trojúhelník


Dokonce slíbil obnovit tzv. Výmarský trojúhelník, tj. zvláštní privilegovaná setkávání prezidentů i vlád Francie, Německa a Polska, jaká žádná jiná země nemá, a která si ti tři dohodli počátkem 90.let v euforii po pádu komunismu. Tenkrát nám Čechům v tomto ohledu ujel vlak. Od nástupu Kaczyńského k moci se tyto schůzky nekonaly a teď je najednou Macron přináší na zlatém tácu.

Macron při svých jednáních ve Varšavě údajně nekritizoval destrukci polského soudnictví a jeho podřízení politické moci, celou věc hodil na Evropskou komisi, to že je její starost. Přitom přijel do Varšavy v nejvypjatější chvíli celého sporu kolem soudů. Bylo to jako studená sprcha pro všechny, kdo se v Polsku už pět let brání Kaczyńského monopolizaci moci a kdo stáli historicky u začátků Solidarity. A šokem pro všechny, kdo si pamatují Macronovy vzletné formulace o evropských hodnotách.

Nová EU bez Britů, se silnější Francií

Možná lze ale jeho chování rozumět i tak, že vzal vážně brexit a novou konfiguraci, kterou ten přinese evropskému kontinentu, i nebezpečí možné brexitové nákazy. A jakožto dnes nejvýraznější evropský politik se rozhodl nabídnout Varšavě vstřícnost. Možná, že tam přijel říci - teď máte šanci, karty se budou rozdávat nanovo. V nové evropské sestavě můžete hrát významnou roli, ovšem za předpokladu, že se vrátíte k hodnotám Unie. Nebo zůstat na vedlejší koleji. Vaše zodpovědnost. Můžeme otočit stránku.

V nové Evropě bez Britů se její těžiště posune na východ, kde dominuje téměř čtyřicetimiliónové Polsko. Jako by Macron Polákům říkal: Začněte už hrát roli střední mocnosti, předurčuje vás k tomu vaše velikost, demografie, poloha na východní hranici EU i vaše historie. V postbritské Evropě bude pro vás místo. O Visegrádu a zbytku střední Evropy ovšem ani slovo.

Bude to Evropa, kde Britové už nebudou klást překážky další integraci, kde ještě větší roli než dosud budou hrát Francie s Německem, a kde nejspíš Francie posílí své postavení. Bez Britů je teď Francie jedinou zemí EU, která má dimenzi světové mocnosti: jako jediná vlastní jadernou zbraň, jako jediná je stálým členem Rady bezpečnosti OSN, jediná má armádu schopnou zasahovat kdekoli na světě, atd atd. Německo je ekonomickým gigantem, ale v mezinárodní diplomacii/politice stále ještě trpaslíkem.

Polsko jako východoevropská mocnost

Doposud ale Polsko nehrálo v Unii žádnou větší roli, třicet let se soustředilo na budování základních infrastruktur (svoji první dálnici začalo stavět až po pádu komunismu), třicet let pobírá evropské miliardové dotace jako každá chudá země. Elektřinu vyrábí stále z uhlí, nemá jedinou linku rychlovlaku, většina obyvatel tam stále žije na venkově a v malých městečkách. Třicet let bylo soustředěné pouze na sebe sama. V Evropě se od heroických časů Solidarity politicky zviditelnilo pouze zvolením Donalda Tuska do čela Evropské rady (přičemž dnešní polská vláda vzápětí dělala vše pro to, aby ho z toho místa sesadila).

Zároveň to je ale země, která má ohromný potenciál do budoucna. Po odchodu Británie je dnes v EU pátou největší zemí, početnější, než ostatní státy Visegrádu dohromady. Její ekonomika je stále na vzestupu, za evropské peníze si už vybudovala spoustu infrastruktury.

Chopin jako Francouz, De Gaulle pomáhal Polákům proti bolševikům

Navíc to je národ, který měl s Francií historicky mnohem výraznější a četnější vztahy, než jsme měli my Češi. Chopin měl francouzského otce, všechny své skladby napsal ve Francii, tam také prožil celý svůj dospělý život. Mickiewicz psal své nejznámější dílo ve Francii (polsky), Paříž byla tehdy plná polské emigrační protiruské šlechty. Napoleon Polákům vrátil aspoň na krátkou dobu stát (formou tzv. Varšavského knížectví), dodnes má v centru Varšavy pomník. Za to ho Poláci podpořili a do ruského tažení mu dodali stotisícovou armádu (čtvrtinu jeho vojska). De Gaulle, major francouzské armády, zase pomáhal Polákům v jejich vítězství nad bolševickou armádou v r. 1920.

Když v r. 1981 Jaruzelski zlikvidoval vojenským převratem oficiální Solidaritu, z Francie proudily do země prázdných pultů stovky kamionů s humanitární pomocí, v níž se skrývaly i rozmontované tiskárny a vysílačky. V Paříži dodnes fungují tři polská knihkupectví (ani jedno české), jsou tam desítky polských restaurací (ani jedna česká). Polská inteligence byla až do 60.let výrazně frankofonní, Michnik, Geremek a další komunikovali se světem francouzsky.

V prvních letech po pádu komunismu se Polsko ve Francii v mnohém inspirovalo, podle francouzského vzoru třeba přijalo zákon o státní službě (my až o dvacet let později) a vytvořilo si nepolitickou státní administrativu (kterou nedávno zrušila strana PiS) nebo si založilo Vysokou školu státní správy.
Na tohle všechno a na mnoho dalšího Macron mohl při své cestě odkázat. Je jasné, že země jako Polsko, poloviční Francie, je a bude pro Francii zajímavá a může být jejím spojencem. Dnes se ovšem prakticky výlučně orientuje na USA, i co se týče priorit zahraniční politiky, i obrany a technologie. To by Francie ráda změnila.

Dnešní Polsko je na štíru s celou EU


Jako by Macron ve Varšavě ale zapomněl, kdo tu zemi dnes vede, a jakým směrem. Jako by přestal vidět, že vše, co dnes Kaczyňski prosazuje, je v rozporu s principy, na nichž stojí dnešní Francie: demokracie, úcta k menšinám, nekonfesijní stát, kde církev neřídí politiku. Jako by najednou neviděl, že s takovým režimem těžko najít společnou řeč.

Objektivně vzato je polská vláda už několik let na štíru s kdejakou evropskou institucí, nejen s Evropskou komisí a jejími komisaři, ale i s většinou Evropského parlamentu, s Evropským soudním dvorem a kým vším ještě.

Její problém je v tom, že stále ostentativněji háže do koše principy, na nichž dnešní Unie a vůbec západní Evropa stojí, a ke kterým se připojili všichni, kdo do ní vstupovali, včetně samozřejmě tehdejší polské vlády. Dnes jde v Polsku v první řadě o nezávislost soudců na vůli politiků. Ale zdaleka nejen o to. Varšava se dnes staví na zadní proti většině nových myšlenek a trendů, které se v EU objevují, včetně třeba omezení uhlíkových exhalací. A tak kromě Orbána nemá dnes v Evropě spojence. Jedním z jejích největších kritiků byl donedávna Macron.

Nelze si ovšem nevšimnout, že se za svou dvoudenní návštěvu se Macron vůbec nesetkal s Kaczyńským. Ten nepsaný vůdce dnešního Polska, který si rád nechá říkat Náčelník, a kterého v novinách titulují Předseda, nemá žádnou ústavní funkci. Ale zemi fakticky řídí. Přesto se nesetkali. Že by přeci jen i reálpolitika měla v Macronových očích nějaký limit? A možná jen nechtěl Kaczyński, pro nějž je nekonfesijní liberální Francie a speciálně mladý Macron symbolem ďábla.

Polsko si bere z EU jen peníze a výhody

V projevu na staré Jagellonské univerzitě v Krakově byl Macron přeci jen kritičtější než při jednáních v prezidentském paláci. Řekl tam:
"Polsko by chtělo využívat z Evropy, co mu vyhovuje - jednotný trh, dotace, strukturální politiky, a zároveň si držet odstup od toho, co mu nevyhovuje - hodnoty, evropské principy, politický aspekt. V tom se ale mýlí." A také řekl, že by nebylo dobré, aby zůstalo na kraji evropské cesty. A rovněž, aspoň tady na akademické půdě, řekl, že je znepokojen polskou soudní reformou. Čímž lehounce podpořil protestující veřejnost, ale nic víc.

Sotva odjel, polský prezident Duda tu reformu zpečetil. Podepsal zákon, který má zavřít soudcům ústa a který právníci i opozice vnímají jako ránu palicí. Považují ho dokonce za jakési poloviční polské opuštění EU. Nikoli de iure, jako to udělali Britové, ale de facto. Doufali, že ho Macron od něčeho takového odradí. Nedočkali se.

Macron svým mlčením Dudu nepřímo podpořil do prezidentských voleb za tři měsíce. Ten v nich bude kandidátem Kaczyńského národovecko-katolického tábora.

Macron jako by během své cesty nevnímal, kdo dnes v Polsku vládne, jako by se vznášel na oblaku nějakých teoretických konstruktů postbritské Evropy. K nimž mimochodem patří i jeho nedávný úkrok vůči Moskvě, s níž chce také restartovat vztahy.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy