GMO jako DDT? Omyl může způsobit katastrofu

26. 04. 2014 | 15:59
Přečteno 4462 krát
V pátek jsem moderoval velmi slušně obsazený seminář, pod záštitou poslankyně Olgy Havlové (VV), který se věnoval problematice geneticky modifikovaných potravin.



Sešli se na něm v neobvykle velkém počtu odpůrci i zastánci GMO. Například Mgr. Margit Slimáková, specialistka na výživu a zdravotní prevenci, Mgr. Tomáš Moravec, Ph.D. z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky v Praze, profesor RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc. z katedry fyziologie rostlin PřF UK v Praze a mnoho dalších odborníků včetně zástupců Ministerstva zemědělství nebo ambasády Spojených států.

Byla to skvělá příležitost porovnat řadu protichůdných argumentů a názorů. Počínaje těmi, že GMO mohou být biologickou časovanou bombou až po obhajobu praktik genetické modifikace. Co si z toho vybrat? Mne osobně na šíření geneticky modifikovaných potravin děsí, že nejsou dostatečně validní dlouhodobé studie o jejich vlivu na lidské zdraví. Historie ukazuje jaké chyby udělal svět používáním insekticidu DDT bez dostatečných informacích o jeho účincích, když dopustil kontaminaci životního prostředí polychromovanými bifenyly.

Právě DDT, o němž na semináři hovořila Slimáková, se v padesátých letech s klidem používalo i na dezinfekci kuchyní hubení dětských vší, malárii, tyfus. Dnes víme, že mimo jiné negativní účinky je DDT přímo genotoxické, neboli může způsobovat nepřirozené mutace a růst nádorů.

V současnosti se GMO potraviny sice u nás neprodávají ve velkém, v regálech obchodů se dá najít několik značek rostlinných olejů vyrobených z geneticky modifikované sóji, ale potravinová nesoběstačnost EU už teď způsobuje, že se sem dováží obrovské množství geneticky modifikovaných krmiv z Ameriky a Asie pro hospodářská zvířata.

U GMO nemusí podle jeho odpůrců stačit ani mnohaleté výzkumy účinků na lidský organismus jako důkaz, že nejsou zdraví škodlivé. Všechny Evropské státy podle principu předběžné opatrnosti pěstování geneticky modifikovaných plodin zakázaly. Kromě čtyř: Španělska, Portugalska, České republiky a Rumunska. To se dokonce řadě příslušníků jiných států líbí, protože dlouhodobý pokus jestli jsou geneticky modifikované potraviny zdraví škodlivé, nebude prováděn na nich, ale na příslušnících těchto čtyř států. Mně osobně se naopak nelíbí to, že onen kýžený pokus zatím může být prováděn na našich občanech. Vraťme se znovu k termínu předběžná opatrnost. Drtivá většina evropských států podle něj koná. Má být náš stát výjimkou? GMO potraviny budou samozřejmě velké téma v Evropské unii i v příštích letech. Podle mého názoru je třeba prosazovat rezervovaný přístupu k jejich pěstování v této zemi a jednotnou legislativu týkající se pěstování geneticky modifikovaných potravin v Evropě, protože včely jak známo nerespektují hranice.


Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen pro korektní a slušně vedenou debatu. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. Pokud Váš text obsahuje hrubé urážky, vulgarismy, spamy, hanlivá komolení jmen, vzbuzuje podezření z porušení zákona, je celý napsán velkými písmeny či jinak odporuje zdejším pravidlům, vystavujete se riziku, že jej editor smaže.
Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.
Libor Stejskal, editor blogů (blogy@aktualne.cz)

Bestia triumphans napsal(a):

Už aby byly ty volby a Bártova loutka se odebrala do propadliště politických dějin.
26. 04. 2014 | 16:11

TomášL napsal(a):

No vidíte pane autore,

dle Vaší logiky udělalo lidstvo asi největší chybu, že povolilo parní stroj.
26. 04. 2014 | 16:16

Bestia triumphans napsal(a):

Autor napsal: "Jistím varováním je, že všechny Evropské státy kromě čtyř zakazují pěstování GMO potravin."

1. Vzhledem k tomu, že je autor spisovatel a publicista bych neočekával, že v jedné větě dokáže zplodit dvě gramatické chyby. Mám ale dojem, že tyto texty sepisuje nějaká najatá síla a autor se neobtěžuje je zkontrolovat.
2. Na gramatice bazírovat nemusíme, ale chybí odkaz na tvrzení, že to zakazují všechny evropské státy krom čtyř.
Letmo jsem projel google a narazil na toto:

Zakázaly již členské státy pěstování GMO?

Ano. Osm členských států (Bulharsko, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko a Řecko) přijalo ochranná opatření a zakázalo pěstování geneticky modifikované kukuřice MON 810 na svém území. Zakázána byla také ve Francii, a to až do srpna 2013, kdy zákaz zrušila francouzská Státní rada. Lucembursko, Maďarsko, Rakousko a Řecko informovaly Komisi také o zákazu pěstování brambor „Amflora“. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (úřad „EFSA“) prohlásil, že žádné z ochranných opatření, která mu byla předložena, není vědecky podložené.
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-952_cs.htm
26. 04. 2014 | 16:57

fafnir napsal(a):

Bestia triumphans
řekl bych,že živí li se někdo novinařinou,tak na vystudovaného tlamocvikáře jsou dvě gramatické chyby v článku zatraceně moc.Prostě neprofesonialita.
Navíc je tam i verbální blbost.Potraviny se nepěstují,tedy nemouhou se pěstovat ani GMO potraviny.Nanejvýše plodiny,z kterých se potraviny dělají.A někdo tady chtěl vědecké důkazy.Prosím vás,od Johna! Směšný požadavek.
26. 04. 2014 | 17:31

Bestia triumphans napsal(a):

Fafnir,
Máte pravdu, "pěstování potravin", krásná stylistická perla ...
26. 04. 2014 | 17:38

minatomirai napsal(a):

Pestovani potravin je presne podle mne, obili je potravina, pokud se nemylim, stejne tak prase nebo ovce. Oboji se pestuje.
26. 04. 2014 | 17:49

fafnir napsal(a):

minatomirai
podle vás možná.Pokud jste slepice nebo kohout tak jíte obilí.Většina lidí ovšem jí nějak upravenou mouku z toho obilí(chléb),nebo kroupy,případně z obilí vyrábí slad.To jsou potraviny.
A pěstovat prase,nebo ovce,to můžete skutečně jen vy a odborník John.Ovce,prasata,krávy se CHOVAJÍ.
26. 04. 2014 | 18:09

arnazach napsal(a):

Jak se ty bifenyly polychromují, paní Slimáková neřekla?
26. 04. 2014 | 18:19

TomášL napsal(a):

arnazach

:-)

Automaticky jsem četl polychlorované...
26. 04. 2014 | 18:20

minatomirai napsal(a):

Většina lidí ovšem jí nějak upravenou mouku
--------------------------------------------------------------------------------------
Vetsina lidi chleba neji, napriklad Cinane. Tomu rikam vetsina, obili se ji ruzne upravene, od nakliceneho po nenaklicene. Ryze ci kukurice je take potravina, pokud chci byt jako vy a jdu do detailu. Pestovat potraviny je tedy bezne, to jiste uznate.

Mezi chovem a pestovanim nevidim jediny rozdil, zrejme jsem na tom s ceskym jazykem lepe, nez jsem predpokladal.

Vybrat si z clanku, kteremu by se dalo namitat argumentem, udajnou verbalni blbost ci gramaticke chyby, je podle mne kontraproduktivni. Vam take nikdo nevytyka, ze za interpunkci nedelate mezeru, a tim je text mene citelny.
26. 04. 2014 | 18:44

Bestia triumphans napsal(a):

arnazach:
:-)
26. 04. 2014 | 18:50

gaia napsal(a):

minatomirai

rýže či kukuřice patři též mezi obiloviny a např. rýžovou mouku požívají i Číňané, bez ní neuděláte např. typické čínské jídlo, jarní závitky či rýžové nudle.
26. 04. 2014 | 19:02

Viola napsal(a):

Plodiny, jako Bt kukuřice „Roundup Ready“ (připravená pro RoundUp) „snesou“ podstatně více superjedovatého herbicidu, který se tak dostává do masa hospodářských zvířat kukuřicí krmených – a odtud do lidského organismu...Takže v tomhle je to to samé jako DDT.

Geneticky upravené (modifikované) potraviny nejsou totéž, co potraviny šlechtěné. Někteří „vědci“ se snaží přemluvit nás k víře, že například losos, který roste stokrát rychleji, než jeho „geneticky neupravený“ kolega, se nijak od běžné ryby neliší a je tedy „přirozený“.
26. 04. 2014 | 19:13

minatomirai napsal(a):

rýže či kukuřice patři též mezi obiloviny
---------------------------------------------------------------------
Takze obiloviny nejsou potraviny, jinak receno jidlo.

Nevim, gaio, co povazujete za typicke cinske jidlo, zaklad je ryze, malo masa, ryby, tofu ve vsem a hodne zeleniny. Nudle se delaji ze vseho, vcetne lustenin. A knedliky, na ktere se mouka pouziva. Na nektere i ryzova, ale takove knedliky se neji denne, pouze na novy rok.
Vestina cinskeho jidla aka potravin ma svoji pevnou hierarchii a obdobi ci denni dobu, kdy se ruzne potraviny pozrivaji.
26. 04. 2014 | 19:28

gaia napsal(a):

minatomirai

Upravené obiloviny mohou být jídlem, říká se jim cereálie, ale GM potraviny se neužívá, jsou jen GM plodiny, ostatně GMO znamená geneticky modifikovaný organismus.
Potravina je výrobek nebo látka určená pro výživu lidí a konzumovaná ústy v nezměněném nebo upraveném stavu.
Tudíž z této definice se domnívám , že GM potravina je skutečně nesmysl.
26. 04. 2014 | 19:42

gaia napsal(a):

a autor tam má dokonce GMO potravina, tak to už vůbec
26. 04. 2014 | 19:49

Jaroslav Orlík napsal(a):

Jaký je rozdíl mezi geneticky modifikovanou, například kukuřicí a vyšlechtěnou jabloní Vltava, vzniklou křížením Primy rubínu, které taktéž vznikly křížením? Jen se ptám. Díky.
26. 04. 2014 | 19:54

Pavel A napsal(a):

Co se týče GMO rostlin jsem klidně pro opatrnost, ale číst argumenty pan Johna , no to je dost utrpení. Pan John by rád věděcké argumenty o neškodnosti. Neškodnost nelze prokázat už proto, že . Prokázat lze maximálně škodlivost a i ta je relativní. Přejídání i "zdravými" potravinami také škodí. No a pak perličky typu polychromované bifenyly, pěstování potravin ( Pěstují se rostliny a chovají zvířata. V prodejně potravin se obvykle neprodává obilí, ale maximálně klíčky, či zrní tedy zrno rýže) A všechny kulturní rostliny jsou výsledkem šlechtění což je jen primitivní forma genetické modifikace. Jsem skeptik, ale moje skepse je založená na znalostech. Pan John vychází pouze z pocitů a neznalosti. P.S. DDT přes svou nakonec prokázanou škodlivost i tak zachránilo statisíce životů.
26. 04. 2014 | 19:58

gaia napsal(a):

Jaroslav Orlík

tak křížíte jablka, genofond jablka.
Ale GMO, to můžete vkládat kusy DNA do DNA nepříbuzných druhů, tak např. v Americe vyšlechtili do zverimexu mýšku, které vložili do DNA část DNA svíticí mořské medúzy a myška pak taky svítila. ( vyfoceno v NG)Že by se po tom mohli hloupí chovatelé utlouci je nasnadě. Ale mnoho lidí na to koukalo dost rozpačitě.
Zkřížit rajče s bramborem, by také byl sen pěstitelů, dole brambory nahoře rajčata, na jednom poli 2 úrody. Šlechtěním byste takového frankensteina určitě nestvořil, když tak za 10 životů, takže by se příroda eventuelně nějak přizpůsobila, ale v laboratoři v si můžete hrát na boha a diktovat si vlastnosti, na to je člověk ale moc jednoduchý, aby naplánoval něco smysluplného.
26. 04. 2014 | 20:06

Platan napsal(a):

arnazach napsal(a):
Jak se ty bifenyly polychromují, paní Slimáková neřekla?
..........................................................................................................

Tipoval bych, že "polychromované bifenyly" jsou Johnovým příspěvkem do "odborné diskuse".

Ještě by měl čtenáře varovat před geneticky modifikovanými bojlery...
26. 04. 2014 | 20:14

fafnir napsal(a):

minatomirai
na faktické chyby upozornili jiní,netřeba opakovati.Jinak pěstujete rostliny,chováte živočichy.Prostě terminologie.
Viola
GMO byly,kromě výnosů, vyvinuty právě proto,aby nebylo nutno používat pesticidy insekticidy.Takže jste mimo.
Kromě jiného,a to je další Johnův, slušně řečeno omyl,nebo dezinformace, se odpůrci GMO už od samého počátku pokouší prokázat škodlivost. První potraviny z GMO plodin jsou na trhu od r.1994 takže 20 let se pokouší jejich odpůrci prokázat škodlivost,ale kde nic,tu nic.Vlastně daleko déle,protože než se dostaly na trh,proběhla léta ověřování a zkoušek.V rámci předběžné opatrnosti byste neměla používat ani vlak nebo auto.Vaši předchůdci tvrdili,že cestovat rychleji než 20 mil/hod škodí zdraví.Sice uběhlo nějaké to století,ale co kdyby.
Vám se vlastně ani nedivím,neb soudruzi,které tak často adorujete,považovali genetiku za buržoazní pavědu,a preferovali Lysenka a Lepešinskou.
.
26. 04. 2014 | 20:17

gaia napsal(a):

Tohle jsem ani nevěděla

Postoj USA a úniky z WikiLeaks[editovat | editovat zdroj]
Podle úniku diplomatických depeší, zveřejněných na WikiLeaks, Spojené státy americké uvažovaly o pomstě Evropské unii za odpor vůči geneticky modifikovaným potravinám.[14] V plánu bylo vypracování seznamu zemí, jimž „je nutno se pomstít“, tím vyvolat „určité obtíže“ v EU jako celku (podle paradigmatu kolektivní viny), podpořit tím hlasy podporující biotechnologii v EU, stejně jako se dále „zaměřit na nejhorší viníky“ (uváděna je Francie, která odmítla dovoz geneticky modifikované kukuřice patentované nadnárodní korporací Monsanto). Tato msta měla být „proveditelná po dlouhé období“, protože „nemůžeme očekávat rané vítězství“. Podle depeše se americká strana snažila bojovat i proti odporu katolických biskupů (především rozvojových zemí), kteří GMO též odporují, tím, že by zatlačila i na papeže, u kterého usuzuje, že je v podstatě pro geneticky modifikované plodiny.[15
26. 04. 2014 | 20:20

fafnir napsal(a):

Platan
vidíte,to mi uniklo.Ty polychromované bifenynyly jsou fakt síla.
BTW nějak R.John se nezmińuje o tom kolik lidí zabije v tropických zemích malarie,a to jen proto,že se nepoužívá DDT na hubení jejích hostitelů a roznašečů.
26. 04. 2014 | 20:25

fafnir napsal(a):

gaia
lepší kospirační theorii nemáte?Vraťte se k Lysenkovi,Mendel byl přece podle vás zločiný katolický kněz.
26. 04. 2014 | 20:33

Platan napsal(a):

Pavel A napsal(a):
... Pěstují se rostliny a chovají zvířata.
......................................................................................

Tady bych nebyl tak ortodoxní...:
Internetová jazyková příručka:

pěstovat - záměrně pečovat o rostliny, řidčeji i o zvířata

http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=p%C4%9Bstovat&Hledej=Hledej
................................................................

Slovník českých synonym

pěstovat -
1. kultivovat, šlechtit, chovat (koně), (řidč.) pěstit

http://www.nechybujte.cz/
26. 04. 2014 | 20:44

John-mudrlant napsal(a):

Co dodat ..
Číšnící lecos vyslechnou a proto jsou velce "vzdělaní"-vyznají se naprosto ve všem a ve všech oblastech !
Stejně ta- ja-o mnohý John.
No přece chce do parlamentu EU !...a tam jsou jen nejvzdělanější !
26. 04. 2014 | 20:48

Viola napsal(a):

fafnire

GM plodiny se vyznačují různými specifickými vlastnostmi, mezi které patří zejména odolnost vůči škodlivým činitelům – škůdcům, chorobám, chladu, suchu apod., anebo tolerance vůči postřiku neselektivním herbicidem, který ničí všechny ostatní, nežádoucí rostliny (plevele).
26. 04. 2014 | 21:01

Viola napsal(a):

A jestliže se vyrábí kukuřice, která po modifikaci vytváří jed proti škůdci, tak jestli jejím pojídáním neničí také náš , nebo zvířecí organismus?
26. 04. 2014 | 21:28

Viola napsal(a):

Příklady nejznámějších GMO

Prozatím se vyvíjejí hlavně rostliny s výhodnými vlastnostmi pro pěstitele:

sója, kukuřice a řepka olejka - odolné proti přípravkům hubícím plevely
kukuřice odolná vůči hmyzu
řepka olejka odolná vůči napadení houbami
rajče mající delší trvanlivost
brambora odolná vůči mandelince bramborové
26. 04. 2014 | 21:31

gaia napsal(a):

Viola

to víte, že ano Violo, ale co chcete od fafnira, ten umí akorát napadat ženské.
Geneticky modifikované plodiny mají vlastní insekticid δ-endotoxins (Cry) a tak ho pěkně zbaštíme s tou kukuřicí.Dobrou chuť.
26. 04. 2014 | 21:33

Viola napsal(a):

Pro Radka Johna, jestli náhodou nepřehlédl

http://www.biotrin.cz/komentar-k-vyjadreni-radka-johna-lidra-kandidatky-vv-pro-volby-d/
26. 04. 2014 | 21:44

Viola napsal(a):

gaio

já si myslím, že v Americe existuje souvislost s GMO a jejich epidemií obezity, která je až sloní, kdy člověk dosahuje nepředstavitelných objemů. Může to být spojeno právě s modifikací nějakých živočichů, aby několikanásobně od normálu přibývali na váze.
A ten doktor z Karlovy Univerzity říká, že kdyby v Americe něco špatného na GMO objevili, tak by se tam rozjely soudní pře a jelikož nic takového tam není, tak jsou ty potraviny OK. Jenomže to člověk nevědec, ale pouhý spotřebitel těžko dá do souvislostí.
A vědci jsou většinou pro vědu a ne pro kroky zpět a právníci též nejsou v tomto oboru vzděláni.
26. 04. 2014 | 21:50

pamětník napsal(a):

Takže Radek John postavil svou kandidaturu na domněnce, že neinformovaných či dokonce hloupějších voličů bude více než těch vzdělaných.
Nesmyslné výrazy v blogu:
1. GMO potraviny
2. polychromované bifenyly
3. používání DDT na malárii či tyfus
4. nepřirozené mutace
5. předběžná opatrnost
6. U GMO nemusí podle odborníků stačit ani deset let jako důkaz, že nejsou zdraví škodlivé.

ad 1) Geneticky modifikovaný může být jenom organizmus, který obsahuje modifikovatelný genom, tedy nikoliv potravina;

ad 2) správně je polychlorované - už to v diskuzi odznělo;

ad 3) DDT se nikdy nepoužíval na malárii ani na tyfus, pouze proti komáru Anopheles malárii přenášejícímu;

ad 4) Mutace jsou změny na genech vznikající poruchami při dělení buněk. Rozeznávají se různé typy mutací, ale žádné ne/přirozené.

ad 5) "Předběžná opatrnost" je nesmyslná nelogická vymyšlenost zelených ideologů, zřejmě s cílem zamezit anebo alespoň ztížit vědecký výzkum. Z povahy výzkumné práce vyplývá určitá nejistota výsledku, cílem by mělo být tuto nejistotu co nejvíce omezit, nikoliv výzkum brzdit.

ad 6) Další nepodložené tvrzení.

Ačkoliv i ze zdejší diskuze je zřejmé, že Radek John nějaké své voliče najde, považuji jeho sázku na slabou informovanost a nesoudnost veřejnosti za pochybnou.
26. 04. 2014 | 21:51

Viola napsal(a):

A ještě pro Fafnira

Za hranou možná již je pěstování speciální trávy, odolné vůči Roundupu, která by zefektivnila údržbu greenů na golfových hřištích. Tato tráva totiž je zodpovědná za přenos této vlastnosti na divoce rostoucí traviny.
26. 04. 2014 | 21:54

pamětník napsal(a):

Viola:
"já si myslím, že v Americe existuje souvislost s GMO a jejich epidemií obezity"
Co Vás k takové domněnce vede?
26. 04. 2014 | 21:55

Viola napsal(a):

pane pamětníku

já s největší pravděpodobností Radka Johna volit nebudu, ale docela jsem mu vděčná za nadhazování horkých témat, což je pozitivní na předvolebním klání.
26. 04. 2014 | 21:57

Viola napsal(a):

pamětníku

vždyť jsem to napsala, mohou být modifikované zvířata, aby co nejrychleji přibývaly na váze a pojídáním takových potravin dojde k podobnému efektu i u lidí.
26. 04. 2014 | 21:59

pamětník napsal(a):

Viola:
"Tato tráva totiž je zodpovědná za přenos této vlastnosti na divoce rostoucí traviny. "
dtto
Vy snad znáte nějaké studie z této oblasti? Reálně to totiž v přírodě funguje naopak, bylo zjištěno, že geny organizmů bez selekčního tlaku prostředí se v dalších generacích ztrácejí.
26. 04. 2014 | 22:01

Viola napsal(a):

pamětníku

něco jsem o tom už četla.
26. 04. 2014 | 22:03

Al Jouda napsal(a):

Za časů mého mládí se běžně používalo DDT na blechy a vši, avšak nebylo tolik rakoviny jako dnes !
26. 04. 2014 | 22:03

pamětník napsal(a):

Viola:
Vy znáte konkrétní GMO zvířat s genem pro rychlejší přírůstek váhy? Já ne, pokud vím, žádné neexistuje. Brojleři jsou vyšlechtěni, třebaže je pravda, že genetickou modifikací by to šlo rychleji.
26. 04. 2014 | 22:04

pamětník napsal(a):

Viola:
Něco jste četla neznamená, že o tom něco víte. Také jsem četl Bibli a proto vím, že v zásadě neodpovídá realitě.
26. 04. 2014 | 22:06

Viola napsal(a):

pamětníku

ale z Bible se dá vycházet pro bádání, je to bohatá inspirace.
Když si něco přečtu, tak o tom musím něco vědět. Řekla bych, že je to logika.
Leda, že bych byla úplně bez paměti a co si přečtu, ihned zapomenu.

další proti GMO: Geneticky modifikované organismy ohrožují biodiversitu.
26. 04. 2014 | 22:16

Viola napsal(a):

Další věc proti:

Geneticky upravených organismů (GMO) se raději zřeknou nejen prasata. Geneticky upravenou kukuřici odmítají zobat třeba kuřata v Jižní Africe. Většina buvolů v indickém Haryana moudře odmítá granule se semeny geneticky upraveného bavlníku. Husy migrující přes Illinois se pásly výhradně v polích se sójou bez GM. Když mají na výběr, vyhýbají se geneticky upraveným plodinám i losi, vysoká, mývali a krysy. Veverky, které přírodní zrniny pravidelně chroupají, se GM druhů dokonce i za nejchladnějších dnů iowské zimy odmítly dotknout.
26. 04. 2014 | 22:24

gaia napsal(a):

Violo

obezita Američanů se přičítá tomu, že jim vše sladí kukuřičným sirupem, proto Amíci tak stojí o GMO kukuřici, je tam domovem a dobře roste.
High fructoze corn syrup HFCS( vodítko pro další googlování v případě zájmu) je levnější a sladší, než sacharóza vyráběná z třtiny či cukrovky, která také v USA tak dobře neroste, jak kukuřice. Obsahuje také trochu vyšší podíl fruktózy, než sacharóza (55/45, 50/50), je to velký problém, svět zaplaven fruktózou, americký ještě víc než ten náš, ale naše těla se vyvinula získávat energii z glukózy, tudíž amíci musí tech cukrů sníst víc, aby získali potřebné množství, než Evropané. Také je prý ten fruktózový sirup návykový.
Teď chtějí kukuřicí zaplavit i evropské trhy.
26. 04. 2014 | 22:24

pamětník napsal(a):

"Geneticky modifikované organismy ohrožují biodiversitu"
Nepravda.

Co se týče Bible, bádání mnohdy její obsah naopak zpochybňují.
26. 04. 2014 | 22:25

pamětník napsal(a):

Viola
26. 04. 2014 | 22:24:
Nic z toho není pravda.
26. 04. 2014 | 22:27

pamětník napsal(a):

Viola:
Dík za odkaz na vyjádření prof. Opatrného. I Vy byste si mohla vzít od něj něco k srdci.
Bts. divím se drzosti R. Johna, že pana profesora v blogu vůbec zmiňuje s náznakem jeho podpory Johnovy kampaně.
26. 04. 2014 | 22:32

Viola napsal(a):

No vidím, že nejsem sama, kdo si to myslí

GMO kukuřice přispívá k lidské obezitě.
26. 04. 2014 | 22:36

pamětník napsal(a):

gaia:
"Geneticky modifikované plodiny mají vlastní insekticid δ-endotoxins (Cry) a tak ho pěkně zbaštíme s tou kukuřicí.Dobrou chuť."
A když se ten insecticid na geneticky nemodifikovanou plodinu nastříká - což je nutné - tak ho nezbaštíme, že. Dovedete pobavit. :)
http://www.osel.cz/tisk.php?clanek=6300
26. 04. 2014 | 22:40

Viola napsal(a):

pamětníku

"Geneticky modifikované organismy ohrožují biodiversitu"
Pravda, protože se pěstují takové, které odolávají např. Roudapu, postříká se celé pole, na kterém se neuchytí žáný plevel a ani okolo, takové pěstování vede k monokultůrám.

"Co se týče Bible, bádání mnohdy její obsah naopak zpochybňují." a ve větším měřítku bádání potvrzuje obsah Bible, zvláště historii, ale právě díky tomu, že si lidé chtěli potvrdit to, co se tam píše, přišli na řadu různých objevů, především v astronomii. Třeba takový astronom Grygar, jak se nechal krásně inspirovat.
26. 04. 2014 | 22:44

gaia napsal(a):

pamětník

vy děláte chytrého, ale zřejmě jste nikdy nic nepěstoval.
Když se na něco nastříká chemikálie, tak se ta plodina samozřejmě nejde hned jíst, ale jsou ochranné lhůty, po které se to jíst nedá a čeká se až dojde k biologickému odbourání, je to v návodu na použití, ať už jde o herbicid či insekticid. To stříkání je věda a musí se dodržovat agrotechnické lhůty, čili nestříkat, kdy vás zrovna napadne, ale je to vhodné i z hlediska vývojových cyklů škůdců.
Ale pokud herbicid obsahuje i tkáň rostliny, tak nemusím stříkat vůbec a ani o tom nic vědět,, ale je to tam pořád.
26. 04. 2014 | 22:50

Viola napsal(a):

pamětníku

je docela možné, že si Radek John vyjádření pana profesora Opatrného nevšiml, proto jsem to tu uvedla, snad čte Radek John diskuse, škoda, že se neozve.
26. 04. 2014 | 22:50

arnazach napsal(a):

Viola 26. 04. 2014 | 21:28 napsal(a):

"A jestliže se vyrábí kukuřice, která po modifikaci vytváří jed proti škůdci, tak jestli jejím pojídáním neničí také náš , nebo zvířecí organismus?"

Tu otázku si, Violko, zapíšu: Ničí kukuřice svým/jejím(?) pojídáním náš organismus?

Ještě poznámka do pléna: Nebyl bych až takový purista, co se týče běžné komunikace. Jazyk není počítačový kód. Je naopak úžasné, že bez potíží rozumíme výrokům jako "Prokousal jsem se tím Čapkem." Toho žádná umělá inteligence zatím není schopna.

A teď si jdu dát GMO modifikovanou kukuřičnou placku.
26. 04. 2014 | 22:50

gaia napsal(a):

Violo

tu obezitu způsobuje každá kukuřice, ne jenom GMO, ale pokud bude GMO kukuřice odolnější , jednodušeji pěstovatelná a s vyššími výnosy, než jiné druhy plodin, je jasné, že v tržním prostředí bude mít ekonomickou výhodu a nebude se pěstovat nic jiného, jak v USA, kde to cpou do všeho a ještě nevědí co s tím a hodlají tedy zaplavit i Evropu.
Že pak chudák spotřebitel nebude jist nic ji ého, než kukuřici a sóju , je nasnadě. Dnes už v ČR neseženete pomalu uzeniny nebo sýr,kde by sója nebyla, ač tam nemá co dělat, ale máte smůlu.
26. 04. 2014 | 22:55

Viola napsal(a):

Ještě jeden postřeh: Argentina, která je jedním z největších uživatelů GMO by podle toho měla mít nejlevnější maso, ale není tomu tak, viděla jsem hovězí z Argentiny kg za 300kč.
Takže i když odmyslíme dopravu, není na tom nic výhodného.
26. 04. 2014 | 22:57

gaia napsal(a):

arnazach

takhle pozdě večer bych vám nedoporučovala jíst cokoliv kukuričnou placku zvlášť.
Jestli jste na noční, tak leda čisté bílkoviny a ovocnou šťávu.
26. 04. 2014 | 22:59

gaia napsal(a):

Viola

tak za biohovězí z kousků pasoucích se celoročně na argentinských pampách bych 300 za kilo klidně dala, ale kdo to uhlídá a zkontroluje, zda to není z haly a krmené tím GMO?
26. 04. 2014 | 23:02

Viola napsal(a):

gaio

jde o gigantickou obezitu, které je v té Americe velmi mnoho.
26. 04. 2014 | 23:07

Viola napsal(a):

gaio

nebylo tam uvedeno, že jde o bio.
26. 04. 2014 | 23:08

Platan napsal(a):

Viola napsal(a):
Další věc proti:

Geneticky upravených organismů (GMO) se raději zřeknou nejen prasata. Geneticky upravenou kukuřici odmítají zobat třeba kuřata v Jižní Africe. Většina buvolů v indickém Haryana moudře odmítá granule se semeny geneticky upraveného bavlníku...
..........................................................................................................................

Violo, to by byla opravdu velmi zajímavá informace, pokud by ji přinášeli nějaké seriózní zdroje. Mám ale tušení, že o žádných takových zdrojích nevíte. Nebo víte?
Ale ne abyste mi tady citovala třeba nějakého Sedláčka... :-)
26. 04. 2014 | 23:11

pamětník napsal(a):

Cena hovězího v USA se nyní pohybuje okolo 4 USD/kg
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=beef
26. 04. 2014 | 23:13

gaia napsal(a):

Violo

obyčejné zadní je v akci za 160 a svíčková za 220.
Takže 300 za argentinské není tak moc, zvlášť, když to je na steaky.
26. 04. 2014 | 23:13

gaia napsal(a):

pamětník

kvůli tomu se kácí deštné pralesy, aby mohli mít Američané levné hamburgery.
26. 04. 2014 | 23:17

Viola napsal(a):

pamětníku

V roce 1982 Ralph Brinster a Richard
Palmiter vytvořili „transgenní“ myši –
do myších embryí byl vložen krysí
gen pro růstový hormon
Myš, nesoucí tento cizí gen
produkovala velké množství
růstového hormonu a vyrostla do
dvojnásobné velikosti ve srovnání se
svými sourozenci,
no a takto se možná postupuje s hovězím,
ze kterého se v Americe dělají hoddogy
a lidi z toho dvojnásobně kynou.
26. 04. 2014 | 23:20

Platan napsal(a):

Viola napsal(a):
A jestliže se vyrábí kukuřice, která po modifikaci vytváří jed proti škůdci, tak jestli jejím pojídáním neničí také náš , nebo zvířecí organismus?
...............................................................................................

Violo, John přišel v jeho předešlém blogu s údajným důkazem o takové škodlivosti. Já jsem se podíval na zdroj této informace a zjistil jsem, že (nejen) Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) považuje výsledky té studie, která měla prokázat škodlivost reziduí pesticidů v GMO za nevěrohodné. Viz:

Radek John - GMO že u nás není? Omyl. Na čem smažíte řízek vy?
Platan 21. 04. 2014 | 13:41
26. 04. 2014 | 23:25

Platan napsal(a):

Viola napsal(a):
...no a takto se možná postupuje s hovězím,
ze kterého se v Americe dělají hoddogy
a lidi z toho dvojnásobně kynou.
.......................................................................

Violo, když slupnete dvojnásobný hotdog a dvojnásobně nakynete, je to vina vaše nebo toho hotdogu...?
26. 04. 2014 | 23:30

gaia napsal(a):

Američan sní denně 22,7 čajových lžiček cukru. To je moc, ale on o tom mnohdy ani neví a cukr se přidává i do jídel, kde bychom to ani nečekali, pro zvýraznění chuti, barvy i prodloužení trvanlivosti.
26. 04. 2014 | 23:39

Platan napsal(a):

gaia napsal(a):
Američan sní denně 22,7 čajových lžiček cukru...
...................................................................................

Tak to ho lituju. Kdyby si to chudák aspoň moh' nějak zaokrouhlit...
:-)
26. 04. 2014 | 23:50

Viola napsal(a):

Platane

uvádí to odborníci na bezpečnost GMO např. Jeffrey M. Smith
a článek byl na WM magazínu, pravdu.cz, blesku a na různých diskuzích o GMO.
26. 04. 2014 | 23:50

gaia napsal(a):

http://ngm.nationalgeographic.com/2013/08/sugar/clark-photography
26. 04. 2014 | 23:54

Viola napsal(a):

Platane

já jsem vaše příspěvky četla v diskuzi u předchozího článku.
27. 04. 2014 | 00:00

Platan napsal(a):

Violo

Jeffrey M. Smith není žádný odborník na bezpečnost čehokoli. Je to americký "zákaznický (spotřebitelský) aktivista. Vystudoval pouze Maharišskou univerzitu Managementu...

http://en.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_M._Smith
27. 04. 2014 | 00:04

Platan napsal(a):

Viola napsal(a):
Platane
já jsem vaše příspěvky četla v diskuzi u předchozího článku.
.................................................................................

Mě se spíš zdálo, že jste je nečetla. Tak se omlouvám, za svůj špatný odhad...
27. 04. 2014 | 00:14

Viola napsal(a):

Společnost, která vyráběla chemické zbraně je v naší kuchyni, a jistí zisky (nejen) rakovinotvorného byznysu…
27. 04. 2014 | 00:26

pamětník napsal(a):

Viola:
"Palmiter vytvořili „transgenní“ myši – do myších embryí byl vložen krysí
gen pro růstový hormon Myš, nesoucí tento cizí gen
produkovala velké množství růstového hormonu a vyrostla do
dvojnásobné velikosti ve srovnání se svými sourozenci,
no a takto se možná postupuje s hovězím, ze kterého se v Americe dělají hoddogy
a lidi z toho dvojnásobně kynou"
Míníte tím, že do telecích embryí vkládají sloní gen? Nic takového se nedělá, a i kdyby, lidi by ze sloního hovězího dvojnásobně nekynuli.
27. 04. 2014 | 00:42

Viola napsal(a):

pamětníku

pojídáním růstových hormonů rostete, nebo ne?
Hovězí zmutované sloním genem :-) kdo ví, jestliuž někdo neběží patentovat.
27. 04. 2014 | 00:51

Viola napsal(a):

Regulační úřady USA jsou v nejbližších měsících připraveny schválit první geneticky modifikované jablko. To se má na pultech obchodů objevit už v roce 2014.

Jablko vyvinula firma Okanagan Specialty Fruits (OSF) pod názvem Arctic Apple. Má být dostupné nejprve v odrůdách Golden a Granny Smith, později přibudou odrůdy Fuji, Gala a další. Výhodou GMO jablka je, že po rozříznutí nehnědne.
GMO jablko se testovalo přes deset let, přesto se již objevili kritici. Organizace obhajující bioprodukci, Cornucopia Institute, varuje, že Artic Apple by mohlo přispívat k antibiotické rezistenci, protože buňky stromu jsou odolné běžným antibiotikům. Organizace vydala 14. prosince prohlášení, kde vyzývá orgány, aby žádost o povolení zamítly: „Neexistuje žádný důkaz, že jablka Arctic nejsou škodlivá, zato je rozhodně důvod mít podezření, že by mohla být škodlivá lidem, živočichům a půdě.“

takže rezistence na antibiotika může být i z GMO.
27. 04. 2014 | 01:04

Viola napsal(a):

Profesoři došli k závěru, že pro lidi je bezpečné jíst transgenickou rýži, protože prasata ji 90 dnů jedla, a nic se jim nestalo. To mě rozesmálo. Prasata žerou celý život pomyje a jsou v pořádku. Jestli byste vy, profesoři, jedli pomyje?"
27. 04. 2014 | 01:18

Viola napsal(a):

AquAdvantage losos (AAS) je GM losos exprimující růstový hormon. Uvedený losos je několikanásobně větší a těžší než volně žijící losos, přičemž těchto zvýšených parametrů dosahuje v mnohem kratší době. - See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/aas-geneticky-modifikovany-losos.aspx#sthash.ozOzTD4X.dpuf
Nenašla jsem, jestli se už schválil jeho chov na prodej.
27. 04. 2014 | 01:49

trtkos napsal(a):

Potvrzeno: DNA z geneticky modifikovaných plodin se přenáší do lidí, kteří je jedí

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3896-potvrzeno-dna-z-geneticky-modifikovanych-plodin-se-prenasi-do-lidi-kteri-je-jedi

Rusko zcela zakáže GMO

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3911-je-to-oficialni-rusko-zcela-zakaze-gmo

Máte chuť na Monsanto latte?

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3903-mate-chut-na-monsanto-latte-rekneme-starbucks-dost
27. 04. 2014 | 02:16

wbgarden napsal(a):

Budu neustále opakovat, katastrofu může na této zeměkouličce pochopitelně způsobit kdykoliv cokoliv.
I ten mírumilovný a jistě lidstvu velmi prospěšný náklaďák, když ho řídí pominutá holka a najede s ním na nástupní ostrůvek plný lidí ...
Kdysi v anglickém parlamentě, když jistý Stephenson obhajoval svůj parní stroj byl vznesen vznešeným lordem tento dotaz:
A co když se tomuto vašemu zběsilému vynálezu postaví do cesty třeba kráva !!!
Hovězího je vůkol pořád dost.
Veselé krizování.
http://www.gimmecorn.com/images/cow_800.jpg
27. 04. 2014 | 09:20

Igor napsal(a):

Ještě větší blbec, než jsme mysleli!
27. 04. 2014 | 09:37

oh napsal(a):

Viola: Tím odborníkem na bezpečnost potravin myslíte tohohle Jeffrey M. Smithe?
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_M._Smith
Tak to je potravinový aktivista, samostatně publikující spisovatel a politik. Biologické vzdělání veškeré žádné. Je to něco jako americký Radek John - profesionální kraválista.
27. 04. 2014 | 10:28

Viola napsal(a):

docela legrační paradox:

pracuje se na mutaci krávy tak, aby měla lidské mléko, no a vedle toho se ženy operují a vycpávají mléčné žlázy silikonem. :-)))
27. 04. 2014 | 11:21

Viola napsal(a):

Možná se blíží den Trifidů, podobně jako Karel Čapek předpověděl roboty.
27. 04. 2014 | 11:24

Viola napsal(a):

oh

a který biolog má takové biologické vzdělání aby o problematice GMO bezpečně všechno věděl. Vždyť jde o miliardy kombinací.
27. 04. 2014 | 11:26

fafnir napsal(a):

oh
klid,Viola čerpá informace z Blesku.Jedno ctrl c:"Platane

uvádí to odborníci na bezpečnost GMO např. Jeffrey M. Smith
a článek byl na WM magazínu, pravdu.cz, blesku a na různých diskuzích o GMO"
26. 04. 2014 | 23:50
Jak vidíte,má to kvalitně vědecky vyfutrované,stejně jako John.
27. 04. 2014 | 11:29

gaia napsal(a):

Tenhle soylent, to taky bude věc, v té Americe nemají zábrany, dokonce to i prý chemicky páchne, ale dá se na tom vydělat.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Soylent_(food_substitute)
27. 04. 2014 | 11:37

Viola napsal(a):

fafnire

jenže my jako lidé jsme ještě tak docela neztratili instinkty a lidé, kteří se zabývají zkoumáním závadnosti, nebo nezávadnosti potravin se ptát musí a myslím, že nejsou tak zcela nechápaví, lidé se přece stále učí, nebo chcete říci, že když člověk jednou vystuduje, tak je vzdělanec jednou provždy a už se ničím jiným nemůže zabývat?
27. 04. 2014 | 11:43

Viola napsal(a):

vzdělanec jen v jednom oboru.
27. 04. 2014 | 11:54

gaia napsal(a):

Violo

to je zajímavé, fafnir na jednu stranu strašný pánbíčkář, na druhou stranu bude obhajovat, když se pánubohu někdo plete do řemesla.
27. 04. 2014 | 12:04

fafnir napsal(a):

Viola
klidně se ptejte.Ale argumentujte relevantně,nikoli Bleskem,i když pro váš způsob myšlení je zřejmě Blesk relevantní a hlavní informační zdroj,stejně jako aktivisté.Váš problém.
Mimochodem,díky lidem jako je John ,vy a další aktivisté, miliony lidí v Asii oslepnou díky tomu,že mají nedostatek provitaminu A,který je v GMO Zlaté rýži,a jeho nedostatek v jejich stravě odstranuje.
Zkuste si dát do vyhledavač pojem Zlatá rýže.Dost vám tam toho vyběhne a ne z Blesku. Zkuste třeba:http://www.osel.cz/index.php?clanek=1207, nebo : http://svetvedy.cz/zlata-ryze/
Jinak,já už to napsal,lidé jako vy už se pokouší nějakých 40 let prokázat škodlivost GMO.Zatím neprokázali nic.Vám by při vaší mentalitě v podstatě vadil i ten Wattův parní stroj. Byli byste srandovní,kdyby spoustě lidem nehrozil hlad,slepota a další příjemosti. Tam totiž sranda končí.Ale zase si můžete zanadávat na zlé vrahy z podle vás volstrýtu.
27. 04. 2014 | 12:18

Viola napsal(a):

gaio

u paní slimákové jste napsala :"Ale lidé jsou hloupí a nakupují očima, tudíž jako královna ze Sněhurky si vybírají jen otrávena jablka, neb ta jsou největší a nejčervenější a pohledové odpovídají jejich vkusu."

No vidíte a v USA , jak jsem napsala výše už taková krásná jablíčka prodávají.
27. 04. 2014 | 12:25

fafnir napsal(a):

Gaio
on se také Einsein pletl Bohu do řemesla a Byl silně věřící.Zakladatel genetiky Gregor Mendel byl dokonce augustinianským mnichem,Prokop Diviš byl Jezuita a tak možno pokračovat,u různých botaniků,kybernetiků,těch co vymýšlejí transplantace ad libidum.Ti všichni se pletou bohu do řemesla a jsou věřící..
Lysenko byl ovšem ryzí Marxista.Proto jste vy věřící marxistka, tak silně proti genetice.
27. 04. 2014 | 12:25

Viola napsal(a):

No fafnire

zapomněl jste na jedno, jestliže se vytvoří monokultura GMO rýže a najednou příjde sucho a nepříznivé podmínky pro tuto monokulturu, tak nejen že nebudou mít Asiaté vitamín A, ale přímo umřou najednou hlady.
Pokud jde o Blesk, tak k němu mě přivedou některé zprávy, které čtu jinde, znamená to, že se snaží být všestranný, což zase není tak špatné. Já bych Blesk zas tak nezavrhovala, nejde do hloubky problému, ale aspoň informuje, že nějaký problém je.
No a tu zlatou rýži jsem právě nějakým dedopatřením koupila, netušila jsem, že se může zatoulat i k nám a byla dost tvrdá, musela se vařit déle.
27. 04. 2014 | 12:30

Viola napsal(a):

fafnire

ve mě se pletete, já jsem pro novoty a pro výzkum, ale opatrně. Martin1 by mohl povyprávět jak se spolu těšíme na Marz. :-)
27. 04. 2014 | 12:34

Jemnický napsal(a):

Gaia

Rostliny nemají tkáně, ale pletiva. Polychromovaný může být nábytek, nikoliv bifenyly.
Z Johna se stal obtloustlý politický obšoustník, který by se rád usadil u korýtka v Bruselu a mlaskal a chrochtal podle not. A bude kynout a kynout.

Bůh suď, proč ho Stejskal strčil na blog.
27. 04. 2014 | 12:37

fafnir napsal(a):

Viola
zkuste logiku,schválně co to udělá? Jestliže udeří sucho,a budou nepříznivé podmínky pro monokulturu rýže,tak nevyroste žádná rýže,ani modifikovaná ani nemodifikovaná,a tak budou mít stejně hlad.A bohužel na rýžových polích brambory,ani pšenice nebo žito neroste.Soju naštěstí modifikovanou pustili do prodeje aspoň z dovozu,tak by měli přece jen něco k jídlu.
Zkuste si přečíst ty odkazy.Ona ta Zlatá rýže není díky lidem jako vy,a ten guru Jefrey m. Smith,v prodeji nikde.Eo ipso nemohla jste ji nikde koupit.Nepleťe si pojmy a dojmy.
27. 04. 2014 | 12:46

Viola napsal(a):

Jemnický

Radek John je známá osobnost, novinář i politik, tak asi proto je tu.
27. 04. 2014 | 12:47

Viola napsal(a):

fafnire

dokonce na obalu bylo napsáno Zlatá rýže. Už jsme ji snědli a sáček je vyhozen.
My ani nevíme, že sloužíme jako pokusní králíci. Vrtalo mi to hlavou, až když jsem se tady začetla o GMO, tak je mi to jasné. Obchodníci udělají pro zisk cokoli a kde dnes máte nějakou kontrolu? A vůbec inforomovanost? Vidím zlatá rýže, ona je skutečně tak dožluta, nic mě v tu chvíli nenapadlo o GMO, protože si dávám pozor jen na oleje.
27. 04. 2014 | 12:51

TomášL napsal(a):

Viola

Jak má škodit vložení genu do rostliny živočichům, třeba člověku?
27. 04. 2014 | 12:54

Viola napsal(a):

fafnire

A budou mít stejně hlad, když jakákoli monokultura nebude mít podmínky. Jenže jsou i jiné rostliny, které by je v době sucha mohly zachránit, ale nebudou, protože ty modifikované - ošetřené nedají ani možnost vyrůst jiným. Různorodost je třeba udržovat a ne zaměřovat se na kvanta stejného.
27. 04. 2014 | 12:56

gaia napsal(a):

Asiaté netrpí na slepotu, ale chorobu beri beri, to je deficit béčka, na slepotu z deficitu Áčka trpí převážně Afričané.
fafnir by měl číst alespoň ten blesk nebo alespoň Aha!
27. 04. 2014 | 12:57

Jemnický napsal(a):

Viola

Má ještě jiné kvality pan GMO expert? Mohl by začít psát spolu s Káťou Jacques na téma polychromovaná biomasna. To bude mít úspěch a té bohaté fundované diskuse, tisíce clicknutí zaručeny.
27. 04. 2014 | 13:01

fafnir napsal(a):

Violo
není v prodeji.Nikde.tak ani u nás není v prodeji.Do žluta máte spoustu druhů rýže,hlavně ty nečištěné a bio.Takže jste se zřejmě stala obětí biostravy.Gratulace.
BTW.potraviny obsahující GMO plodiny musí být,pokud jsou povoleny v EU,výrazně označeny,tedy byste si všimla.Neblbnětež.
27. 04. 2014 | 13:02

gaia napsal(a):

TomášL

tak si koupí člověk alergický na arašídy jablko, v tom precinebude arašíd a hle, záchvat jak prase, neb část DNA arašídů byla přenesena do jablka třeba s cílem, aby v jablku byly bílkoviny nebo tuk jak v pozemnici olejné, aby to bylo jak dle fafnira výživnější jak zlatá rýže.Čínani pak z ní nebudou už žlutí, ale oranžoví, z karotemie.
27. 04. 2014 | 13:03

Viola napsal(a):

TomášL

"Jak má škodit vložení genu do rostliny živočichům, třeba člověku? "
To záleží na typu. Třeba ta kukuřice modifikovaná tak, aby produkovala jed proti svému škůdci. My nejsme její škůdci? Píše se, že ten jed produkuje až desetkrát více, než když by byla běžně postříkána. Ten jed je v ní, nedá se smýt, tak jako se obvykle doporučuje omývat ošetřené ovoce a zeleninu a nebo vyčkat se sklizní, až se přirozeně smyje jed z povrchu. Pak je modifikuje kukuřice tak, aby byla rezistentní proti Roundupu a ještě se pole tím Roundapem postříká, takže je dvojnásobně "pojedovaná". Roundup je prudký jed. Roundupen se trávili v Indii zemědělci, když je firma Monsanto podvedla s osivem, které si museli koupit od ní, na rozdíl od doby, kdy si osivo sami vypěstovali.
27. 04. 2014 | 13:04

Viola napsal(a):

gaio :-))
27. 04. 2014 | 13:06

Viola napsal(a):

fafnire

na mou duši a psí uši, ta rýže byla žluťounká a hladká a pěkná a bez obvyklé mouky kolem, při promývání nebyla voda kalná a jmenovala se Zlatá rýže. Trklo mě to až při pročítání těch několika diskuzích o GMO zde. Musím si dávat pozor, už z principu nechci kupovat GMO, protože u nás není hladomor, abychom se museli stát pokusnými králíky.
Co jsem tak pročítala, tak je 20 schválených a známých GMO rostlin: kukuřice, soja, papaja, brambory, rýže, tykve, cukety, rajčata, banány, cukrová řepa a třtina, med, canola-odrůda řepky olejky a ten losos má být teprve schválen, ale kdo ví, jestli ho už nebaštíme.
Ještě mi tu do výčtu něco chybí.
27. 04. 2014 | 13:17

Jemnický napsal(a):

Gaia

Pokud se John dostane do evropského parlamentu, a to se nedá vyloučit, měl by si vás vzít sebou. Mohli byste tam bojovat za přeměnu bifenylů na biofenyly, třebas i polychromované v barvách EU.
Kdybyste věděla, kolik cizorodé DNA denně konzumujete, tak byste zakázala veškeré potraviny. Avšak co uděláte s tím Johnem, chtělo by to nějakou dietu a vyváženou stravu. Obávám se této známé osobnosti nástupu stařecké žvanivosti doprovázené roztržitostí, což končí celkovou neupotřebitelností a neužitečností sobě i ostatním.
27. 04. 2014 | 13:18

TomášL napsal(a):

gaio

Vezměme třeba Váš absurdní případ. Tedy je člověk alergický na sóju, lépe řečeno na chemickou látku ze sóji, nikoli na gen. Nyní je potřeba se ptát, na kterou látku je alergický a zda-li gen přenáší (je zodpovědný za jeho vznik/syntézu v rostlině) dotyčnou látku. Přece jenom nemůžeme tvrdit, že přenosem genu z jedné rostliny do jiné rostliny, který má nějakou funkci (třeba tvorby jeden látky), znamená, že přenášíme celou rostlinu do rostliny (a tím i alergen), že?
Potom je potřeba se ptát, v jakých částech rostliny se nachází/koncentruje látka a jaký má mechanismus účinků (pro lepší představu jsou v semeně zásobní látky ve věští koncentraci jak třeba ve větvičce)...

Tedy Váš komentář je velmi zavádějící, lépe řečeno ideový...
27. 04. 2014 | 13:27

Bestia triumphans napsal(a):

Radek John exceluje v televizi ...
http://www.youtube.com/watch?v=ogThhMrgy60
:-)
27. 04. 2014 | 13:27

TomášL napsal(a):

Violo

Chemická látka má různé účinky na různé živočichy. Tedy jedna chemická látka může někomu uškodit a jinému nikoli, dokonce prospěje. Poté záleží na kvantitě chemické látky (pro malý hmyz může být jedovatá, pro velkého savce nikoli). Poté záleží zase, jakou má chem látka specifikaci účinku.
27. 04. 2014 | 13:36

TomášL napsal(a):

BT

:-))

V tomto duchu je i tento článek/blog...
27. 04. 2014 | 13:42

fafnir napsal(a):

Jemnický
jen to gaie pěkně vypište.Také byste měl dodat jak se u nás,nejen v té zlé Americe,moří osivo, potraviny se ošetřují ionizujícím zářením a další z jejího hlediska "vražednosti".Chudák učitelka přírodopisu a sídlištní panelákový tvor pak zemře hlady.Možná byste se dostal do pozice toho zlého Angličana,který jednomu Bráhmanovi ukázal pod mikroskopem kapku vody,a ten chudák zemřel žízní,protože nikoho živého nechtěl zabít..
27. 04. 2014 | 13:48

Viola napsal(a):

No ještě k TomášoviL

""Jak má škodit vložení genu do rostliny živočichům, třeba člověku? "
Tak například se modifikují banány jako jedlé vakcíny proti hepatitidě B a choleře (myslím)
to teda zásadně nechápu, jak se normálně takové banány mohou jíst. Přece kdyby je lidé jedli jako dřív, tak by museli být převakcinováni, nebo to má jen kratší dobu působení a je třeba sníst banán jedenkrát týdně pro přeočkovávání?
To by je z toho jeden pominul.
27. 04. 2014 | 13:48

Viola napsal(a):

řepka olejka je modifikována
1996

Brassica napus
transformována
acyl
-
ACP
-
thiolesterasou pod specifickým
promoterem s cílením do semen
zvýšený obsah nenasycené kyseliny
laurové na úkor olejové a linoleové
I když je v čistém stavu lehce dráždivá na sliznice, toxicita kyseliny laurové je velmi nízká. Jsou z ní vyráběny saponáty používané ve většině šamponů a tekutých mýdel. Nejčastěji používaným derivátem je laurylsulfát sodný. Kyselina laurová je známa tím, že urychluje metabolismus, což bývá připisováno aktivaci thyroidních hormonů. Tradičním použitím tohoto efektu je podávaní mletého kokosu osobám, které potřebují přibrat váhu.
Jelikož je kyselina laurová levná, stabilní, netoxická a dobře se s ní pracuje, bývá používána ke studiu vlivu různých látek na snížení bodu tuhnutí.
Její redukcí získáme alkohol 1-dodekanol.

Takže tu máme to nadměrné tloustnutí po smažených jídlech z hodgogů a jiných fástfůdů na tomto oleji.
27. 04. 2014 | 14:03

TomášL napsal(a):

Violo

Tedy, nikdy jsem to neslyšel, ale... Řekněme, že do banánovníku se vloží gen, který bude syntetizovat v plodu banánovníku, řekněme, chemickou látku, která zapříčiní odpověď lidského organismu na danou látku tak, že vybuduje imunitu proti hepatitidě.

Nyní tedy máme banán s látkou, který zapřičiňuje imunizaci člověka. Když gen vkládám do banánovníku, vím že je schopen vytvořit látku, která způsobuje imunizaci člověka proti dané nemoci. Mám zkušenosti, že danou látku využívám, tedy ji mám vyzkoušenou na již očkovaných lidech (třeba injekčně). Jediný rozdíl je tedy v její aplikaci (píchnout nebo sníst danou látku, která zapřičiňuje imunizaci člověka). Třeba pro děti je přijemnější sníst banán jak injekce... Tedy vám spíše vadí aplikace vakcíny, jak samotná látka, neboť tá už byla předem vyzkoušena intracutálně na bezpočet lidí.
Píšete, že by se lidi stále očkovali. Ale to je chyba! To že by existoval banánovník s timto genem, neznamená, že se bude pěstovat na polích. Nejspíše odpovíte, že se může nějak někde dostat a rozšířit se do nemodifikovaných banánovníků. Tedy se daným rostlinám může omezit množení. A i kdyby se přesto rozmnožily s daným genem, který zapříčini tvorbu dané látky v roslině po světě, tak přece se rozšíří něco, čím se očkujem a tedy máme zpětnou vazbu na nebezpečnost dané látky vlivem předešlého očkování (nejspíše subkutálně).
27. 04. 2014 | 14:07

TomášL napsal(a):

violo

Každá látka má své vlastnosti. U nasycených karboxylových kyselin je jasné, že z podstaty chemické, kdy nemají dvojnou nebo trojnou vazbu, jsou i odolnější k vnějším podmínkám. A co? Prostě hůře žluknou atp. To je skvělá vlastnost.
Podívejte, jíte hodně cukru, který se ve Vašem těle metabolizuje na glykogen a poté na tuky, které se Vám ukládají v těle. Když tělu schází energie, tak vezme své tuky a přes glykogen je přemění zase na potřebné cukry. Energeticky je výhodnější ukládat energii z jídla ve formě tuku.
Nemůžete tedy dávat za vinu chemické látce, když někdo holduje obžerství a nehýbe se. To není chyba chemické látky, to je chyba dotyčného člověka, že přijímá více energie než potřebuje a málo se hýbe a proto je tlustý
27. 04. 2014 | 14:17

Viola napsal(a):

Ták a teď jsem zase něco objevila, modifikuje se i čekanka, ze které se vyrábí káva.
A já jsem si říkala proč babičce už ta káva nechutná.

A modifikuje se i vojtěška, která se u nás používá jako léčivo
modifikuje se čili paprička Squash
modifikuje se paprika kapie - proto má takovou krásnou barvu a je tvrdá jako nikdy před tím.
27. 04. 2014 | 14:23

TomášL napsal(a):

violo

Všichni se modifikujeme, jako druh, a říká se tomu evoluce. :-)

Vám vadí, že to není samovolný proces, ale způsobený člověkem. Já Vás chápu, jste pobožná, tedy Vám primárně nevadí GMO, ale to že člověk je schopen "boží práce".
27. 04. 2014 | 14:26

Viola napsal(a):

TomášiL

tu máte odkaz http://www.molbio.upol.cz/stranky/vyuka/MBIOZ/6%20GMO.pdf

a jestliže nějaká látka urychluje metabolismus, tak to není o tom, jestli se jí přejídáte, ona ta látka ve stejném množství působí několikanásobně jinak.
27. 04. 2014 | 14:26

Viola napsal(a):

TomášL

Ne, ne, jsme obrazy Božími a tedy máme také tvůrčí schopnosti, jen nejsme tak vševědoucí a proto bychom měli dvakrát myslet a jednou tvořit.
27. 04. 2014 | 14:28

Jemnický napsal(a):

Drazí diskutéři (zdravím tímto Gaiu), zejména vy nadšení amatérští bojovníci proti GMO.

Zásadní neporozumění principům GMO, pan John si alespoň něco mohl přečíst a nechat si to vysvětlit, vás vede ke spravedlivému rozhořčení proti zavádění těchto rostlin do zemědělství.

Prosím, zkuste alespoň rozlišit dvě základní věci:
1. Zjištěné toxicity se netýkají samotné GM rostliny, ale herbicidů používaných k jejich pěstování. Často se nejedná ani o toxicitu samotného herbicidu (např. N-(phosphonomethyl)glycin) jako o toxicitu pomocných látek (většinou surfaktantů) používaných pro formulaci preparátu (dispergace a stabilita herbicidní látky v postřiku atd.). GM rostlina je jen rezistentnější k použitému herbicidu než plevely, které mají být herbicidem potlačeny. I u těch plevelů se časem vyvine resistence.
2. Samotná DNA v GM rostlinách a protein, které tato DNA kóduje (pokud by to nebyl přímo nějaký toxin - což by byl z hlediska využití pro potraviny naprostý nesmysl a nikdo by to nevyvíjel) nemají toxické účinky.

Problémy s toxickými projevy (např. hynutí včel) jsou tedy dány technologií pěstování a použitím herbicidů, nikoliv samotnými GM rostlinami. Ty problémy se objevují v těch zemích, kde technologická úroveň zemědělství je na nízké úrovni a kde nefungují správně ty státní orgány, které mají zodpovědnost za kontrolu kvality potravin a za dohled nad aplikací ochranných chemikálií v zemědělské výrobě.

Česká republika rozhodně nepatří k zemím, kde by takový dohled nebyl.
27. 04. 2014 | 14:48

minatomirai napsal(a):

A já jsem si říkala proč babičce už ta káva nechutná.
--------------------------------------------------------------------------------------
Z jednoho ci vice duvodu, babicka ma vek, ve kterem dochazi k castecne ztrate chuti a cichu, muze mit nekterou z demenci, Alzheimerovu ci Parkinsonovu, spatne zuby nebo uziva beta blokers, to vse k tomu prispiva..

proto má takovou krásnou barvu a je tvrdá jako nikdy před tím.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Myslim, ze byste mela po sobe obcas cist, nicmene zjisteni, ze je paprika tvrdsi nez predtim, je zabavne. O vas jsem jako o sexualni bytosti nikdy neuvazoval.
27. 04. 2014 | 14:48

fafnir napsal(a):

viola
vy meltě říkáte káva?Káva se snad vyrábí pražením plodů kávovníku.Jestliže pije kávu z čekanky,nedivím se že ji nechutná.mě by také nechutnala :-). Stejně jako"čaj z maliníku".On je to odvar nikoliv čaj,ten je také z čajovníku.
cituji: jen nejsme tak vševědoucí a proto bychom měli dvakrát myslet a jednou tvořit.
ale ono se mnohokráte myslí,zkouší,léta ověřuje,než se vytvořené pustí do praxe.Málo co projde takovým ověřováním jako nové potraviny a léky.
Kdyby lidstvo dbalo takové předběžné opatrnosti,jakou požaduje Radek John,tak lidstvo dodnes chodí po čtyřech,živí se jako sběrači semen a brouků,a dodnes se klepe při spatření každého tvora většího než králík.
BTW.kolik bylo a dodnes ještě je při počátcích vakcinace proti chorobám,dodnes jí různí alternativci považují za věc proti přírodě.
27. 04. 2014 | 14:59

Viola napsal(a):

minatomirai

to je zajímavé, jeden napíše o tvrdé paprice jako nikdy před tím a vy máte sexuální asociace. To je zase pro mě novum, že stačí tak málo :-)

Pro babičku to vždycky byla káva a kávě z kávovníku říkala zrnková káva. Ona má i ke stáru velmi dobrý sluch i chuť a léku užívá málo, jednu a půl tabletky denně proti vysokému tlaku, jen už nemá zuby a tak jí všechno melu.
27. 04. 2014 | 15:33

Viola napsal(a):

fafnire

docela by mě zajímalo, jestli vědci příjdou na to, jak i v člověku vypnou gen stárnutí, jako u rajčat.
27. 04. 2014 | 15:36

Bestia triumphans napsal(a):

Viola napsal(a):
"Ták a teď jsem zase něco objevila, modifikuje se i čekanka, ze které se vyrábí káva."

Z čekanky se vyrábí káva?
U vás ve Vítkovících?
Nebo to psali to v Blesku?
I když, ani Blesk není tak blbej, to musel být Hrom.
:-)
27. 04. 2014 | 15:45

minatomirai napsal(a):

to je zajímavé, jeden napíše o tvrdé paprice jako nikdy před tím a vy máte sexuální asociace. To je zase pro mě novum, že stačí tak málo :-)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pobavilo mne to uz z toho duvodu, ze podle mne jste asexualni, ta paprika byla tedy prijemnym prekvapenim.
27. 04. 2014 | 15:57

pamětník napsal(a):

Viola:
"pojídáním růstových hormonů rostete, nebo ne?"
Ne. Hormon by musel být vpraven přímo do krve.
27. 04. 2014 | 16:47

pamětník napsal(a):

Viola:
"Neexistuje žádný důkaz, že jablka Arctic nejsou škodlivá, zato je rozhodně důvod mít podezření, že by mohla být škodlivá lidem, živočichům a půdě.“

Deviantní myšlení, správně má být "Neexistuje žádný důkaz, že jablka Arctic jsou škodlivá, zato není rozhodně důvod mít podezření, že by mohla být škodlivá lidem, živočichům a půdě.“

´´takže rezistence na antibiotika může být i z GMO.´´
Přenosná rezistence na ATB vzniká vždy spontánní genetickou modifikací.
27. 04. 2014 | 16:55

Viola napsal(a):

Bestia triumphans

Nevím, proč takovou jednoduchou věc musím už poněkolikáté vysvětlovat, káva dříve byla z čekanky, protože zřejmě se tu ta zrnková dovážela málo a jen pro velmi bohaté.
Melta se jí říkalo, protže se mlela asi, kdyby se mlela běžně i ta z kávovníku, třeba by se jí také říkalo melta.
27. 04. 2014 | 17:06

Viola napsal(a):

Bestia triumphans

Název káva má svůj původ v arabském slově „gahwa“, které znamená „rostlinný nápoj“
27. 04. 2014 | 17:10

Viola napsal(a):

pane pamětníku, taková divná slova - deviantní, proč?
27. 04. 2014 | 17:12

Viola napsal(a):

pamětníku

"Přenosná rezistence na ATB vzniká vždy spontánní genetickou modifikací."
jste si opravdu jistý?
27. 04. 2014 | 17:14

pamětník napsal(a):

trtkos napsal:
"Potvrzeno: DNA z geneticky modifikovaných plodin se přenáší do lidí, kteří je jedí."
Velice nepřesné.
"DNA from consumed food is usually not considered as a possible source of cfDNA since during food digestion all macromolecules are thought to be degraded to elementary constituents such as amino acids and nucleotides, which are then transferred to the circulatory system through several complex active processes [3]. Though, there are animal studies, mainly focusing on the GMO issue [4], supporting the idea that small fragments of nucleic acids may pass to the bloodstream and even get into various tissues. For example foreign DNA fragments were detected by PCR based techniques in the digestive tract and leukocytes of rainbow trouts fed by genetically modified soybean [37], and other studies report similar results in goats [38], pigs [39], [40] and mice [5]."
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0069805#close

Práce prokazuje vysoce pravděpodobný výskyt fragmentů rostlinné DNA z potravy.
27. 04. 2014 | 17:42

pamětník napsal(a):

Viola:
Naprosto.
27. 04. 2014 | 17:43

pamětník napsal(a):

Viola:
Vzdělanec jen v jednom oboru je vždy informovanější než nevzdělanec.
Nehledě na to, že diskutujeme právě o oboru, o němž nic nevíte.
27. 04. 2014 | 17:48

pamětník napsal(a):

Viola:
" Ten jed je v ní, nedá se smýt"
Ten jed je v DNA běžné půdní baktérie, která se občas dostává do stravy lidí. Ten jed však působí pouze proti hmyzu, ne proti lidem. Jedy s podobným účinkem se běžně používají na postřiky např. ovocných stromů a lidé se jejich vdechnutí nevyvarují.
27. 04. 2014 | 17:57

Viola napsal(a):

pamětníku

proč si myslíte, že když si nevzdělanec v oboru přečte něco z daného oboru, že tomu nerozumí, nebo že o tom nic neví. Přece nemusím mít na všechno učitele, když umím číst, tak snad pochopím, ne? Kromě toho internet je velice dobrý učitel a když se v diskuzi občas nějaký odborník najde a dá správné odkazy, tak proč pochybujete, že by někdo nemohl pochopit? A pořád je tu ta intuice, která většině lidem napovídá.
27. 04. 2014 | 18:00

pamětník napsal(a):

Viola:
"Tak například se modifikují banány jako jedlé vakcíny proti hepatitidě B a choleře (myslím)" Nemyslím, že máte pravdu.
27. 04. 2014 | 18:02

Viola napsal(a):

" lidé se jejich vdechnutí nevyvarují"

to jsem mohla vidět před týdnem, manžel se nadýchal postřiku a byl dva dny jakoby ochrnutý, bez chuti něco dělat, bez energie, paralyzovaný.
27. 04. 2014 | 18:03

pamětník napsal(a):

Viola:
"vědci příjdou na to, jak i v člověku vypnou gen stárnutí"
Stárnutí buněk souvisí s délkou telomer.
27. 04. 2014 | 18:05

pamětník napsal(a):

Viola:
"taková divná slova - deviantní, proč? "
Tak tedy zvrácené - ať je po Vašem.
27. 04. 2014 | 18:09

Bestia triumphans napsal(a):

Viola napsal(a):
..."Nevím, proč takovou jednoduchou věc musím už poněkolikáté vysvětlovat, káva dříve byla z čekanky, protože zřejmě se tu ta zrnková dovážela málo a jen pro velmi bohaté."

?
Violo,
mýliti se je lidské, setrvávat zatvrzele ve svém bludu je pošetilé.
Káva se vyrábí z rostliny zvané kávovník.
Melta je náhražka kávy, NEvyrábí se z rostliny kávovník. Vyrábí se mimo jiné z čekanky.
Čekanka a kávovník není jedno a totéž.
Tudíž - nápoj vyrobený z čekanky není káva, ale náhražka kávy.

Dál s vámi nebudu ztrácet čas, mějte se
27. 04. 2014 | 18:11

pamětník napsal(a):

Viola:
"Přece nemusím mít na všechno učitele, když umím číst, tak snad pochopím, ne?"
Ne. K pochopení je třeba znát s množstvím fakt i množství souvislostí. To bez studia nelze.
O strýci Františkovi psal i Zdeněk Jirotka v Saturninovi.
27. 04. 2014 | 18:14

pamětník napsal(a):

Bestie,
konečně se na něčem shodneme. :)
27. 04. 2014 | 18:16

pamětník napsal(a):

Viola:
"manžel se nadýchal postřiku a byl dva dny jakoby ochrnutý, bez chuti něco dělat, bez energie, paralyzovaný."
Třeba stříkal kyanidem anebo po diskuzi s Vámi. Ta by paralyzovala i mne.
27. 04. 2014 | 18:21

Viola napsal(a):

pamětníku, ani zvrácené není vhodné použít.

.
a ten bestia neumí číst, když jsem napsala, že arabsky slovo „gahwa“ znamená „rostlinný nápoj a je jedno zda z čekanky, nebo kávovníku.
27. 04. 2014 | 18:25

Viola napsal(a):

pamětníku
"Ta by paralyzovala i mne. " A klidně se necháváte paralyzovat stále a stále, ale jávám to nevyčítám, jste tu, dokud jsem tu já, to je od vás galantní. Ale už musím, tak zas příště. čeho je moc, toho je příliš, jak říkávala teta Kateřina, můj vzor. :-)
27. 04. 2014 | 18:27

pamětník napsal(a):

Zvrácené anebo převrácené je totéž.
27. 04. 2014 | 18:29

Bestia triumphans napsal(a):

Pamětník:
Proč ne. :-)
27. 04. 2014 | 18:33

wbgarden napsal(a):

Budu neustále opakovat ...
http://www.emailleschilder.com/fotos-h/kolinska-cikorka.jpg
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cikorka
Veskriz.
27. 04. 2014 | 18:34

Viola napsal(a):

pamětníku, ještě poznámečka zvrácené je slovo trochu hanlivé, převrácené je neutrálnější.
Pa, už jdu.
27. 04. 2014 | 18:34

modrý edvard napsal(a):

"když dopustil kontaminaci životního prostředí polychromovanými bifenyly" ... ve skutečnosti se jedná o polychlorované bifenyly. A mně by hlavně zajímalo, proč nějaký skutečný odborník přišel na diskusi moderovanou p. Johnem.
27. 04. 2014 | 20:56

oh napsal(a):

Violo, bezpečně všechno neví o GMO nikdo. Zrovna tak, jako nikdo neví bezpečně všechno o působení běžně dostupných léků a řadě dalších věcí, jejichž vymýšlení vyžaduje specializovanou kvalifikaci. Pokud potřebujete potkat lidi, co vědí všechno o všem, musíte mezi náboženské fanatiky nebo k aktivistům typu J.M. Smithe. Ale bývá poněkud bláhové takovým vševědům věřit, protože většinou ani netuší, co všechno o problematice nevědí.
Aktivisté proti čemukoli hrozně rádi používají tvrzení: "nebyla dokázána bezpečnost produktu xy, proto by se v rámci předběžné opatrnosti měl zakázat." Dělají to ryze účelově, protože i oni až moc dobře vědí, že bezpečnost s absolutní jistotou prokázat nejde. S jistotou je možno prokázat pouze to, že je produkt nebezpečný - tím, že se nějaké riziko při testech projeví. Takový důkaz o GMO dosud nikdo nepředložil.
27. 04. 2014 | 21:01

mirysek napsal(a):

Violo!
Americani jsou tak tlusti protoze jedi hodne maso, cukr, mouku, neboli nezdrave potraviny a jsou tudiz silne prekyseleni (toxiny se jim ukladaji do pupku), ale v evrope je prece take spousta tloustiku, nebo snad ne? Pokud se clovek vnitrne necisti, ji a pije nevhodne potraviny, tak to potom tak dopada. Tloustici si nejspis neuvedomuji ze je to stejne jako s vyfukem od auta ...pokud ucpes vyfuk bramborou, tak ti auto nepojede. Takze at se nikdo nedivi, ze kdyz do sebe cpe jen voloviny a necisti sve strevo, ze mu jeho zdravi nefunguje a navic vypada jako mamut.
23. 06. 2014 | 14:54

mirysek napsal(a):

Na první pohled je GM zboží stejné jako "tradiční". Skutečné odlišnosti mezi nimi pozná jen odborník, a to po důkladné analýze jejich DNA. K nezvyklým kombinacím z hlediska laika přitom patří gen z krávy v sóje, můry v jablku nebo gen půdní bakterie v kukuřici. Vědci se tak mj. snaží prodloužit životnost potravin, zvýšit odolnost rostlin proti škůdcům, umožnit pěstování plodin i v nehostinných oblastech, např. v zasolených půdách. Výsledkem jsou pak například rajčata a salát, které vydrží v lednici čerstvé i několik týdnů, nebo šťavnatý meloun chutnající stejně desítky hodin po nakrojení. Objevily se ale také projekty řešící zdravotní stav celých generací. K nejznámějším patří rýže obohacená vitaminem A - tzv. zlatá rýže, která může zachránit statisíce indických dětí, jejichž často jedinou dostupnou potravinu tvoří rýže, před oslepnutím.
23. 06. 2014 | 15:04

mirysek napsal(a):

http://osel.cz/index.php?clanek=5380
http://osel.cz/index.php?clanek=5197
http://osel.cz/index.php?clanek=4450
http://osel.cz/index.php?clanek=4296
http://osel.cz/index.php?clanek=3149
http://osel.cz/index.php?clanek=3156
http://osel.cz/index.php?clanek=3071
http://osel.cz/index.php?clanek=3017
http://osel.cz/index.php?clanek=2708
http://osel.cz/index.php?clanek=2639
http://osel.cz/index.php?clanek=2551
http://osel.cz/index.php?clanek=1390
http://osel.cz/index.php?clanek=1257
http://osel.cz/index.php?clanek=1123
23. 06. 2014 | 15:10

mirysek napsal(a):

http://biofarma.cz/cz/vyzkum-clanky-pub ... e-paradoxy
"Krmné granule z dovezené soji se nemusí označovat dle EU jako GMO ikdyž jsou GMO."
"Asi jako ten jedovatý hnědouhelný kal co se při převozu na jiné místo změní v ekologické palivo"

http://www.bouda-chovatelskepotreby.cz/ ... nule-25kg/
"pšenice (56,53%), sojový loupaný extrahovaný šrot toastovaný (vyrobeno z GMO), kukuřice, řepkové expelery, tuk živočišný, rostlinný olej (vyrobeno z GMO)"

Sojou se vykrmují i kapři, pstruzi.

Přitom vlčí bob je u nás doma a roste bez problémů + zdarma hnojivo do půdy.

http://www.krocan.cz/kruti-bio
"V krmné dávce převládá biokukuřice, biopšenice, biosoja a tráva ve výběhu, což výrazně zvyšuje náklady na chov."
23. 06. 2014 | 15:12

mirysek napsal(a):

Tak někam se ten sajrajt nacpat musí a pokud to jiné země nechtějí, tak to česká popelnice bez problému vezme.
23. 06. 2014 | 15:13

mirysek napsal(a):

Slova harvardského profesora genetiky Richarda Lewontina, který pro New York Times Magazine řekl: "Nikdo dnes nedokáže přesně říct, jaký dopad může mít GMO na životní prostředí. O tom, jak se organismy z DNA vyvíjejí, víme zatím tak strašně málo, že mě samotného by velmi překvapilo, kdybychom v budoucnosti nedostávali jeden tvrdý úder za druhým."
23. 06. 2014 | 15:21

mirysek napsal(a):

http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/18205-banany-nevymrou-diky-genovemu-inzenyrstvi.html
23. 06. 2014 | 15:23

Bestia triumphans napsal(a):

Radek John se svým hitem "polychromované bifenyly", to mi bude chybět...
:-)
27. 06. 2014 | 15:31

Přidat komentář

Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře ani hlasovat

Blogeři abecedně

A Almer Tomáš · Atapana Mnislav Zelený B Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Bobek Miroslav · Brenna Yngvar · Bureš Radim C Cerman Ivo Č Černoušek Štěpán · Černý Jan · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fábri Aurel · Fafejtová Klára · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gazdík Petr · Glanc Tomáš H Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrbková Lenka · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chlupáček Ondřej · Chromý Heřman · Chýla Jiří J Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jarolímek Martin · Jašurek Miroslav · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Karfík Filip · Kislingerová Eva · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Vít · Klimeš David · Kohoutová Růžena · Kolínská Petra · Kopecký Pavel · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroppová Alexandra · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Navrátil Marek · Němec Václav · Novotný Martin O Očko Petr · Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Paroubková Petra · Passerin Johana · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Pikora Vladimír · Pilip Ivan · Pixová Michaela · Pohled zblízka · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rath David · Redakce Aktuálně.cz  · Richterová Olga · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slimáková Margit · Sobotka Daniel · Sokačová Linda · Soukup Ondřej · Sportbar · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syrovátka Jonáš Š Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel T Telička Pavel · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vendlová Veronika · Veselý Martin · Vhrsti · Vích Tomáš · Vileta Petr · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojta Vít · Vojtěch Adam · Výborný Marek W Wagenknecht Lukáš · Wichterle Kamil · Witassek Libor Z Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy