Arabsko-muslimská krize a Západ

06. 10. 2014 | 14:47
Přečteno 4000 krát
Pokud by měl být svět jedna rodina, Spojené státy by zřejmě hrály roli stereotypního otce. I když stárne, je pořád fyzicky nejsilnější, i když si zadělal velké dluhy, pořád nejvíc vydělává. A také cítí, nebo alespoň to rád říká, zodpovědnost za celou rodinu. Pokouší se usměrňovat i podporovat emancipující se manželku (EU), zatím drží v lati čím dál smělejší a také žárlivé bratry a sestry (Rusko, Čína…), tu a tam přispěje nejchudším synovcům a neteřím (nejméně rozvinuté země), ale v posledních letech mu nejvíce dávají zabrat děti, se kterými cloumá zuřivá puberta (arabské země). Všichni se na něm pokouší být nezávislí a s oblibou ho kritizují nebo zesměšňují. Když ale přijde problém, mobil mu nepřestane vyzvánět. Někdy s vervou, jindy neochotně, pouští se tedy do problémů svých příbuzných, v přesvědčení, že to jsou i jeho problémy, což může, ale i nemusí být pravda. Nejhorší na tom je, že tak nějak podvědomě tuší, že ať udělá cokoli, stejně se nikomu nezavděčí a celé to kolo začne znovu, dokud prostě neodejde do důchodu. Té myšlenky se děsí – protože jak to potom dopadne s rodinou? A s ním?

Odchod do důchodu se zatím Spojených států v nejbližší době netýká. Otázkou zůstává, zda ho angažovanost Američanů v řešení globálních i regionálních problémů oddaluje nebo urychluje. Vezměme si konkrétně nové vtělení války proti teroru – bombardování tzv. Islámského státu.

Islámský stát stvořily dvě krize. Tou bezprostřední je rozpad Iráku a Sýrie. Tou hlubším je dlouhodobá krize arabsko-muslimské společnosti. Řešení obou je zřetelně nad síly Američanů a z historické zkušenosti lze také konstatovat, že Spojené státy těmto krizím spíše přispěly. Bohužel pro Američany je oněch pět arabských zemí, které vstoupily do koalice proti Islámskému státu, spíše součástí problému, než součástí jeho řešení. Tyto země extrémisty produkují, protože jejich režimy neumožňují smysluplnou politickou opozici, mají pochybnou legitimitu a některé dokonce buď přímo finančně podporují extrémistické ideje a extrémisty, nebo nejsou schopny či ochotny takové podpoře ze strany některých svých bohatých občanů zamezit.

Islámský stát, stejně jako jiné organizace globálního džihádu, šíří mezi muslimy jednoduchou tezi: muslimové a „pravý“ islám jsou pod kombinovaným vojenským, ekonomickým a kulturním útokem západních neo-imperialistů, kterým jako užiteční idioti slouží zkorumpované a nespravedlivé místní režimy. Extrémisté teď musí být nadšeni, že na ně útočí dvě bývalé evropské koloniální velmoci, jedna západní supervelmoc a pět arabských zemí. Naštěstí toto vidění světa, včetně úspěšných snah Usámy bin Ládina zatáhnout Američany do války v Afghánistánu (a jako bonus do Iráku), nemělo na muslimy zamýšlený efekt. Globální muslimská mobilizace se nekonala, boje probíhaly pouze na liniích okupace (Afghánistán, Irák) a motivace většiny válečníků byla spíše lokální, než globální. Přesto vznikly Spojeným státům obrovské finanční (podle harvardské univerzity mezi 4 až 6 bilióny dolarů) a reputační náklady. To druhé je z hlediska dlouhodobé strategie proti extrémismu namířenému na západní cíle zásadnější.

Podle dostupných studií vedou k extrémní radikalizaci různé muslimy různé důvody, od touhy po vzrušení, slávě, nebo pomstě, přes snahu někam patřit, až po životní bezvýchodnost a utrpení. Výraznou motivací je právě i pocit ukřivdění. Ideologie ve formě vybraných útržků z náboženství přichází zpravidla až v pozdější fázi radikalizace a slouží k identifikaci viníka a ospravedlnění násilí. Evropské a americké muslimy se extrémisté pokouší radikalizovat tím, že přesměrovávají jejich identitu na imaginární „ummu“ (muslimskou globální komunitu) a následně v nich budí pocit přeneseného utrpení a křivdy, ať už reálné nebo jen vnímané. Jakákoli „bezpečnostní“ interakce (bombardování, prodej zbraní, sankce, podpora Izraele, podpora autoritářských režimů) Západu s muslimy je zdůrazňována jako důkaz systematické snahy o porobení celé komunity, která je podle nich držena v nepřirozeném stavu fragmentace a slabosti v podobě umělých státních útvarů, jejichž hranice do mapy zakreslily západní velmoci.

I když je pravda, že současné bombardování extrémistů v Iráku a Sýrii lze v očích muslimů mnohem lépe ospravedlnit, než invazi Afghánistánu a zvláště Iráku, Američané a jejich evropští spojenci se opět zapletly do konfliktu, jehož počátek i konec leží čistě v arabské, potažmo muslimské společnosti. Oddalují tak převzetí zodpovědnosti místními aktéry a podtrhují džihádistický argument o konspiraci proti vzniku „skutečného“ islámského státu, který má podle nich přinést spravedlnost, sociální kohezi a prosperitu. Extrémistický islamismus je svým způsobem podobný kromě extrémistickému revolučnímu socialismu také extrémistickému nacionalismu. Představme si, že by ve 30. letech minulého století nějaká vnější síla neustále intervenovala v Evropě a držela od sebe (nebo v jednom kuse) jednotlivé státy. Druhá světová válka by se tak třeba nekonala, ale její ideologické podhoubí by se neodstranilo. Koneckonců Evropanům trvalo několik staletí náboženských válek a dvě světové války, než zjistili, že je lepší spolu vyjít, než se vraždit.

Mají tedy Spojené státy nechat Blízký východ prožít si svůj krvavý očistec? Nechat adolescenty, aby si prošli pubertou naplno (stejně jako rodiče, Evropa a USA, ve svých vlastních domácích válkách)? Stojí Američanům za to, aby byli terčem kritiky dokonce i těch zemí, které je volají na pomoc a těch, které si jejich angažování tajně přejí? Má smysl udržovat globální leadership za cenu vlastního ekonomického kolapsu?

Řešení nemusí být tak černobílé. Úplné stáhnutí není v globalizovaném světě možné. Stejně tak není možné přihlížet obrovské lidské tragédii a potencionálnímu ohrožení vlastní bezpečnosti. Pokud ale není světová komunita schopna postupovat společnou a legální cestou, není lepší demonstrativně nedělat nic a nechat výslednou hrůzu, aby se stala rázným argumentem pro reformu a skutečně sdílenou odpovědnost? Není lepší nenechat se vmanévrovat do nevděčné role leadra jednajícího mimo mezinárodní právo? To jsou těžké otázky, ale aniž by se ztratily z dohledu, je nutné pracovat s tím, jak se situace již vyvinula v reálném světě a jak z ní vykřesat alespoň něco dobrého.

Akce proti Islámskému státu by proto měla být doprovázena snahou pomoci řešit onu hlubší krizi arabsko-muslimské společnosti. To vyžaduje od Spojených států, ale i evropských zemí, novou kombinaci stáhnutí a angažovanosti. Stáhnutí vojenských základen, politické a finanční podpory autoritářským režimům a dodávek zbraní. Angažování v podpoře bezpečnosti lidí, ne států. Lidská bezpečnost zahrnuje jak svobodu od strachu (nebýt omezován na základních právech, nebýt okupován), tak svobodu od nedostatku. Lidská bezpečnost je klíčová, protože v samém konci může arabsko-muslimskou krizi vyřešit pouze emancipovaná společnost, ne nereprezentativní vlády a už vůbec ne někdo z vnějšku. Pokud se toto jeví jako idealismus, pak se stačí zamyslet nad tím, kam vedl současný „realistický“ kurz.

Text vyšel ve víkendové MF Dnes (4.-5. října 2014) pod titulkem "Západ a krize islámského světa"

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy