Povolební miniatury

29. 10. 2008 | 11:49
Přečteno 6976 krát
Politici nerozumí svému národu.

Přidávat další hlas a další názor k těm mnoha, které se již zabývaly neočekávaným výsledkem letošních voleb, by asi nebylo příliš produktivní, i když různých názorů z různých stran a úhlů pohledů nemusí být – právě pro naprosté překvapení z výsledku - nikdy dost. Chci se ale pokusit o několik stručných poznámek účastníka politické kampaně, ze kterých, alespoň podle mne, je zřejmé, že někteří prostě nerozumí svému národu, nevědí co se v zemi děje a nevědí, co si jejich spoluobčané ve skutečnosti přejí.

1.Rudé nebezpečí.
Zřetelně se ve volbách znovu ukázalo, že pohádky o rudém nebezpečí, o návratu komunistické diktatury, pokud ve volbách zvítězí levice, již nikoho neděsí a nejsou ničím jiným, než právě jen oněmi pohádkami. Za zamyšlení ovšem stojí to, proč přes tuto očividnou skutečnost je stále součástí některých politiků a politických stran „varování“ před tím, co naprostá většina voličů již za žádné nebezpečí nepovažuje. Jestliže se návratu komunistické diktatury obává čtenářka Lidových novin (dopis čtenářky: „ Budou v krajích vládnout ti, kteří nás mučili a zavírali do vězení“), lze to jistě vysvětlit nedostatkem orientace v základních politických souvislostech, ale pokud před budoucí potřebou nové „sametové revoluce“ varuje i předseda senátu Sobotka, jde zcela zjevně o politickou manipulaci, plynoucí ze zjevné neschopnosti výsledek voleb pochopit a analyzovat. A pokud o „oranžovorudém tunelu“ hovoří i místopředseda ODS Bém, lze jen pokrčit rameny: nic nepochopili a ničemu se nenaučili. Všichni mají totiž jedno společné: nejsou schopni vítězům voleb oponovat jinak, než varováním před důsledky jejich spojení s komunisty, které – opět paradoxně - přes jejich stálá varování již od r. 1992 nenastalo.

2. Mejstřík.
Není větší institucionálním potvrzením toho, že lidé se žádného rudého nebezpečí neobávají. než volební výsledek bývalého senátora Mejstříka, kandidujícího v obvodě, který je možno považovat za volební obvod s převahou pravicově smýšlejících voličů. Mejstřík, který nejdůsledněji (pravda, s urputností hodnou lepších věci) se nás všechny snažil přesvědčit. že rudé nebezpečí je už přímo za dveřmi, zde, u těchto voličů, utrpěl zcela zdrcující porážku. Jak pak mohla být tato jeho extremistická „varování“ vnímána jinde?

Je opravdu zvláštní, že ve státě, který je členem NATO a EU, mnozí mohou považovat za možné a snad dokonce za nutné varovat před „komunisty“ a jejich převzetím moci. Připomínají tak ze všeho nejvíce právě ony komunisty, kteří snad ještě v sedmdesátých letech minulého století nás varovali před „západoněmeckými neonacistickými revanšisty“. Politika někdy je plna pozoruhodných paradoxů….

3. Programy stran.
Podle mého názoru prezident republiky zcela správně poukázal na to, že lidé programy stran moc nečtou a výsledek voleb není asi v rozhodující míře ovlivněn jejich zněními a formulacemi. Spíše jde o jakési „tušení souvislostí“, obecné povědomí o tom, co strany sledují a chystají. Není tedy chybou ODS, jak soudí např. ve svém blogu J. Štern, že tato strana „opustila liberální koncept“, ale to, že se jí nepodařilo přesvědčit obyčejné lidi, že něco takového je k jejich prospěchu. Byl by to ostatně úkol vpravdě olbřímí… A naopak: ČSSD se ( za vydatné pomoc ODS ovšem) podařilo ve voličích vzbudit tušení, že to, co vládní koalice dělá, k jejich prospěchu není, že to prospívá jen úzké vrstvě nejbohatších občanů a že to budou nakonec jen oni, obyčejní lidé, kteří na tyto experimenty – mylně vydávané za reformy – doplatí. A to i bez studia volebních programů.

Ještě jedna skutečnost je v této souvislosti hodna pozornosti: ODS není schopna polemizovat s programovými tezemi ČSSD, a proto se její představitelé uchylují k pozoruhodnému protimluvu: na straně jedné tvrdí, že „socialisté“ žádný program ve skutečnosti nemají, ale týmiž ústy paradoxně tvrdí, že jejich program je nesplnitelný. Ač pravdivé může být jen jedno z těchto tvrzení. A to vše je završeno varováním, že vše budou „socialisté“ stejně realizovat pomocí komunistů. Zvláštní neschopnost kombinovaná s politickou bezradností….

4. Socialisté.
Všimněme si, že ve vystoupení představitelů vládní koalice se jen zřídka setkáváme s pojmenováním členů ČSSD sociálními demokraty. Téměř vždy tito nešťastníci (vedeni omylem uvedeným v bodě 1 tohoto článku) je nazývají „socialisty“. Je to hloupé a ve snaze sociální demokraty diskreditovat pak zcela neúčinné. Navíc svědčící o snaze o neseriozní podpásovost. Oni přece dobře vědí, že na politické mapě Evropy existují vedle sociálnědemokratických stran také strany socialistické, a že klást mezi nimi rovnítko by nikoho ze seriozních politiků v zemích Evropské unie nenapadlo. Žel, nejsou takovými (seriozními) politiky…

5. Bendl.
Mezi členy ČSSD se zpola žertem, ale i zpola vážně hovoří o tom, že by pro budoucí příznivé volební výsledky bylo nejvhodnější, aby Topolánek co možná nejdéle zůstal ve vysoké funkci. Sotva co může pomoci opoziční straně více, než politická bezradnost a lidská malost představitele vládní koalice. Proto ty, kteří s jistými obavami sledovali, kdo z členů ODS zaujme místo předsedy, uklidnila alespoň na krátký čas představa, že by to mohl být dosavadní středočeský hejtman Bendl. Vetší neschopnost pochopit vzkaz voličů by člověk asi těžko hledal. Tento zcela zjevný Topolánkův klon, se stejnou arogancí, neschopností věcné diskuse a věcného řešení problémů bez osobních útoků a osočování, pilný účastník zbohatlických, nestoudných večírků v Památníku na Vítkově, to by se pro ODS opravdu rovnalo onomu příslovečnému kroku z deště pod okap. Kandidatura Béma to trochu kazí, ale snad není ještě vše ztraceno….

6. Urážky voličů.
Byly snad nejviditelnějším atributem povolební situace u nás. Nejdále, pokud vím, zašel předseda senátního klubu KDU-ČSL Jílek, který neváhal citovat Haškova Švejka o pádu vlády, která zdraží pivo a volební výsledek vládní koalice vysvětlil třicetikorunovým poplatkem ve zdravotních zařízeních, tedy cenou jednoho piva. Zvláštní. Všichni politici se před volbami zaklínají důvěrou v moudrost voličů, kteří jistě snadno pochopí jejich dobré úmysly, ale jak je po volbách, je vše zapomenuto. Voliči volili špatně, nechali se „zblbnout“ socialisty, nepochopili moudrost zdravotní reformy, neboť ji to vládní strany špatně „zkomunikovaly“. Ale co bylo špatně zkomunikováno? Privatizace nemocnic, tedy ohrožení dostupné zdravotní péče, poplatky u lékaře na úrovni, která prostě nemá v Evropě obdoby? Myslím naopak, že čím více se komunikovalo, tím to bylo lidem jasnější.

7. Zelení.
Po vymazání této politické strany z krajských zastupitelství a poloviny jejích senátorů, řeší tato strana politologicky pozoruhodné paradigma: je zřejmé, že bez politiků Bursíkova typu by se do Parlamentu nikdy nedostala, ale stejně tak se zdá být zřejmé, že s politiky Bursíkova typu se tam dlouho neudrží. Opravdové a seriozní zastánce ochrany životního prostředí vystřídali podivní, osobně zcela jistě sympatičtí, ale politicky zcela nečitelní a nepředvídatelní snad technokraté, hlasující i v nepodstatných otázkách zcela zásadně podle pokynů šéfa poslaneckého klubu ODS. A na straně druhé podivní chovatelé koz s názory pro běžného voliče zcela neuchopitelnými. Fenomenální úspěch před dvěma lety se mění v něco, nad čím nezbývá než povzdechnout: škoda! S předsedou, který do omrzení hovoří o potřebě „odpracovat“ a dávat „zelená razítka“, se toho asi mnoho dělat nedá.

8.Arogance a aféry.
Jistě, měly svůj vliv na výsledek voleb, ale patrně zprostředkovaněji, než si mnozí myslí a než si představovali. Stejně jako u volebních programů zde platí celkový dojem. I když se ani ČSSD nevyhnula závažná pochybení a skandální události, přeci jenom si lidé nenechali převažující částí novinářské obce vnutit její názory o zkorumpovanosti ČSSD. Až mne samotného překvapilo, jak často jsem od lidí slyšel: „Co udělal Gross, že musel odejít z vlády, a co dělají tihle…!“. Pozoruhodností této volební kampaně bylo bezpochyby to, že omezeností a nestoudnou arogancí předstihl – a to už je co říct! - politiky vládní koalice tiskový mluvčí ministra zdravotnictví. Otázka, jak je možné, že mu to bylo rozumnými politiky ODS, kteří bezpochyby viděli důsledky takového počínání, trpěno, zatím zůstává bez odpovědi…

9. Volební systém,
Nejpozoruhodnějším dokladem absolutního nepochopení toho, o co ve volbách ve skutečnosti šlo, je nedávné vystoupení europoslance za KDU-ČSL Březiny, který se chystá kandidovat na předsedu této malé regionální politické strany, ve kterou se kdysi významná celostátní strana díky politice svých představitelů zvolna mění. Mimochodem: znám dobře situaci v Praze a vím, že bytová politika KDU-ČSL, včetně neustálých požadavků na deregulaci nájmů (prosazovaných moravskými lidoveckými funkcionáři, jejichž voliči bydlí zpravidla ve svých venkovských staveních a tuto problematiku vůbec nechápou) lidovce z pražské politiky prakticky vymazala. Ale k věci: Březina přišel s myšlenkou, že příčinou volební porážky je to, že se volby v krajích konají v polovině funkčního období vlády a všechny najednou. Odvolávaje se na zkušenosti z Německa pan europoslanec požaduje, aby se volby konaly v každém kraji jindy podle rozhodnutí krajských orgánů. Což prý bude ta konečná jejich emancipace. S takovým případným předsedou se lidovci mají opravdu na co těšit: pan europoslanec snad vůbec nechápe, že Německo je spolkový stát, federace samostatných států, kde každý „kraj“ má postavení samostatné země. Zatímco Česká republika je státem unitárním, jednotným, řízeným jednou vládou a jedním zákonodárným sborem. A s voliči kteří, k překvapení některých politiků, umějí počítat alespoň do pěti….

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy