Šimpanz gorila po světě chodila

29. 02. 2016 | 13:20
Přečteno 3879 krát
jsme jako kluci prozpěvovali. Byla to minutová legrace.

Číňanům však opice nepřináší zábavu, ale dynamiku a inteligenci. Na začátek letošního února podle lunárního kalendáře připadl nový čínský rok na horoskopické znamení opice. Vystřídal vládu klidné kozy a v lednu příštího roku uvolní místo statečnému kohoutovi. Svátky nového roku, svátky jara, jsou pro Číňany nejvýznamnější v roce, rok opice usnadňuje lidem řešit složité situace. Toto tvrzení se mi hodí jako úvod k vylíčení mých zkušeností s touto čeledí.



Samozřejmě jsem o opicích věděl, nejen proto, že jsou pokládány za naše praprapředky. Od dětství jsem o tom uvažoval, když mi obrázky ukazovaly zduřené a zrudlé opičí zadky. Co to má s lidmi společného?

Československo mne vyslalo v akci pomoci rozvojovým zemím do východoafrické Tanzánie, i s manželkou a dcerou a synem, žáky obecné školy. Měl jsem na starosti obrovský veterinární obvod na severovýchodě země. Přistěhoval se tam k nám kočkodan bělozelený, jeden mezi jinými 28 druhy kočkodanů, možná ten náš byl ale pruhohřbetý nebo modrohubý. Na tom ale nezáleželo, měli jsme živou opici. Jmenovala se Pepina, bydlela na stromě před oknem, za kterým jsem sedával v nedělích u psacího stolu. Jindy jsem neměl čas. Pozorně mne sledovala, utrženou větvičkou imitovala dýmku. Kouřil jsem, abych zahnal komáry. Prstíčky napodobovala psaní na stroji. Velmi to odvádělo moji pozornost. Ráda pronikla do domu, kterým proletěla jako šíp a nezapoměla uzmout banán z mísy na stole. Pepina nebyla jen žravá, byla i elegantní, když uvnitř balila se do záclon, aby nevypadala jako Eva v ráji. Dcera jí na červeno nalakovala všechny nehty. Neskončila ale dobře. Kocour Rasputin jednou po nočních záletech přišel pokousaný, manželka ránu ošetřila. Jako naschvál jsem byl na služebním safari. Za dva týdny ukázal kocour příznaky vztekliny, pod postelí jsem ho s pomocí asistentů z mého úřadu opatrně odchytil a po eutanázii poslal do laboratoře v Daresalámu. Podezření se potvrdilo.



V té době preventivní očkování u lidí proti vzteklině sestávalo z 15 vpichů vakcíny do břišní krajiny během 30 dnů. Koncem této lhůty budila manželka zdání, že je těhotná. Naráz nemohla pohnout krkem. Naštěstí to byla jen (?) malárie, očkovací série proti vzteklině byla úspěšná. Osmiletý syn si potom za své kapesné si od kluků z vesnice koupil dalšího kočkodana, Pepíčka, jako bychom neměli s Pepinou dosti starostí. Chodil s opičáčkem na rameni, v kapse nosil chameleona Kejvala, kterého s pýchou ukazoval na požádání.

Všechno lítá, co peří má. O řadu let později jsem vedl veterinární službu na Kalahari v Botswaně. Přijela již dospělá dcera z Austrálie, vzal jsem ji na sever země do oblasti Okawango, z Angoly tekoucí řeka se tam vpíjí do písků a tvoří spleť kanálů a bažin. Jeden z posledních rájů afrických zvířat.

Jednou jsme stanovali u vody, z které se ozývalo bubnování, za které by se nestyděl ani bubeník Kmochovy kapely. Byl to krokodýl hledající nevěstu. Jinou noc se o náš stan otřel slon, dcera volala o pomoc. Jindy jsme se utábořili pod stromy, na kterých se proháněli asi metroví paviáni čakma. Docela se nám to líbilo, i když nám kočkodani z okolních stromů nepříliš přátelsky ukazovali dlouhé a ostré špičáky. K večeru po návratu do tábora nás oblila hrůza. Stan byl elegantně rozpáraný od vrchu dolů, i spací pytle. Krabice s jídlem v troskách, Ve vánku tam poletovalo peří maďarských husí, kterým se vycpávají prošívané bundy.



Z Austrálie jsem si vyjel do Indonésie, na Sumatru a Borneo. Za orangutany, v řádu primátů patří do čeledě lidoopovitých. Jejich DNA, kyselina deoxyribonukleová, nositelka genetické informace téměř všech organismů, je téměř totožná (na 97%) s DNA u lidí. Ještě blíže k člověku má šimpanz bonobo. Australský v USA působící profesor filosofie Peter Singer, hrob jeho prarodičů můžeme najít na jednom brněnském hřbitově, navrhuje, aby bonobo byl systematicky zařazen do čeledi Hominidae, lidí. Ještě že se nepokládám za filosofa, i když jsem z Brna. Zařazení opů do kategorie lidí by přineslo nedozírné problémy.

Vraťme se do Indonésie, navštívil jsem tam jak oblast orangutana bornejského, tak sumaterského. Jsou to dva živočišné druhy, velký rozdíl jsem však nezporozoval. Jejhich ruce jsou velmi podobné našim. Latinský zoologický termín pro bornejského je Pongo pygmeus, ve starořímské mytologii podle národa Pygmajů, trpaslíků. Na Borneu tento orangutan dosahuje váhy 260 kg. Tedy žádný pidimužík. V malajštině orang-utan znamená muž z lesa. Když jsem takovým lesem procházel, viděl jsem před sebou turistku, měla dlouhé velmi černé vlasy, usoudil jsem, že je to Japonka, ukázalo se, že jsem se nemýlil. Na zádech měla malý tlumok. Orangutani žijí ve stromech, naráz se z jednoho snesl na záda turistky ještě nedospělý orangutan. Oba křičeli, já jsem spíše strnul, než jsem se rozběhl na pomoc. Věděl jsem, že tito lidoopové jsou vegetariáni, i když nepohrdnou malými obratlovci. Japonka by byla příliš velkým soustem, pokud ovšem muž z lesa neměl o ni jiný zájem, jak jsem se dychtivě a s napětím dočítal v příbězích o Tarzanovi. Jaksi to nehrálo do noty, podle těchto dobrodružství lidoopové se zajímali výhradně o světlovlasé dámy, o blondýny. Tarzan to přece musel vědět. Orangutan se zajímal o ruksak, hledal něco na zub. Kde se vzal tu se vzal Bornejec, zaměstnanec lesní správy, a mlsného či hladového muže z lesa zahnal zpět tam, kam patřil. Do lesa.



Na Sumatře jsem se zabydlel blízko záchraného a rehabilitačního střediska pro osiřelá orangutánčata. Byla tam řada ubytovacích bungalovů a otevřená jídelna. Na večeři jsem se těšil celý den, číšník v sarongu mi donesl vrchovatý talíř. Naráz z doškové střechy skočil přímo na můj stůl makak červenolící. Je pokládaný za opičí neřádstvo celé oblasti. Přesvědčil jsem se osobně, ve vteřině uzmul téměř všechno z talíře. Nerudně jsem ho zahnal, láteřící se vrátil na střechu a mně zůstaly z večeře trosky, biftek ukořistil makak. To nestačilo, pomstychtivá opice na mne počkala, a když jsem vyšel z jídelny, pokusila se ukořistit moji kameru, na řemínku jsem ji držel v ruce. Nikon jsem ubránil, zlostně mne provázela až ke dveřím mého dočasného útulku.

Na jednu dovolenou jsem se vypravil do povodí Amazonky. Na jakémsi z přítoků jsem z člunu pozoroval řeku svírající deštné pralesy a ve vodě zubatě dravé piranhy. Přistáli jsme u malého mola, tabule tam zvala na velmi osvěžující kukuřičnou limonádu čičomurada (v mé výslovnosti). Na žíznivé zákazníky tam také čekal curandero, šaman, nabízel zázračné amazonské životabudiče. Spokojil jsem se s duši i tělo očistnou procedurou. Ta spočívala v tom, že léčitel s magickými schopnostmi kolem mne zamával palmovým listem a z lahve od coca coly se napil jakéhosi všehojícího odvaru a vyprskl jej na mou hlavu. Zahnal tím démony. Nemělo to ale vliv na malpu kapucínskou, patří mezi opičky drápkaté, ze zábradlí přátelsky přesedlala na můj krk. Objevil se mladík s připravenou kamerou, takže jsem viděl, že očistný rituál měl patřičná aranžmá. Dokumentární snímek stále mám, dcera mi zakázala se s ním chlubit. Australané říkají bláznům „ti s opicí na krku“.



Kratší dobu jsem působil ve Vietnamu, Hanoj má krásné okolí, Francouzi tam v horách vybudovali letní středisko, kam se během koloniální éry uchylovali za horkého a vlhkého počasí. Vydal jsem se na víkend do tamního pralesa, naráz mi z větví přistála na ruce menší opice zvaná rézus. Kousla mne a zmizela. Nevelká rána poněkud krvácela, výskyt slinami přenášené vztekliny zde nebyl vzácný. Po urychleném návratu do Hanoje jsem se zastavil v nemocnici. Ošetřila mne vietnamská, rusky mluvící mladá doktorka a aplikovala vakcinu s tím, že jsou zapotřebí ještě dva další vpichy. To již byla moderní metoda narozdíl od té, která se před lety používala v Africe. Při poslední ordinaci mne doktorka požádala, abych jí pomohl se dostat z totalitního státu do demokratické Austrálie. Věděl jsem z vlastní zkušenosti, o co jde. Dodnes je mi hluboce líto, že nebylo v mých možnostech jí vyhovět.

Miloš Ondrášek
, Melbourne

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy