Narodil se král

30. 07. 2013 | 11:29
Přečteno 4995 krát
"Už teď je vidět, že má styl,” napsal Nelson Frazer ve Spectatoru, “nechal novináře čekat skoro dva týdny a když se konečně ukázal na schodech Nemocnice Panny Marie, pozdravil svět v churchillovském gestu.” A skutečně, dva prstíky ve tvaru vítězného véčka se snad na pár vteřin komíhaly nad peřinkou.

Anglická média to opravdu neměla lehké. Radostně očekávaná událost se natolik protáhla, že už chudáci komentátoři nevěděli kudy kam a komentovali, co kdo z nich napsal. Zoufalý hlasatel v televizi dokonce oznámil hlavní zprávu dne slovy “žádná nová zpráva.”A tak spekulace přebíjely spekulace. Proč se vlastně předpokládalo, že se dítě narodí třináctého? Jak dlouho to lékaři vydrží, než spustí umělý porod? V jakém znamení zodiaku se narodí nástupce na trůn – rak nebo lev? Co když budou dvojčata? Bude to děvče nebo kluk, když si sami rodiče předem zakázali znát pohlaví svého potomka? Ne, že by to dnes hrálo konstituční roli, když Cameronova vláda zrušila primogenituru a tak se poprvé v historii mohla narodit dědičná královna. Sázelo se na jména, která odpovídají tradici a nedávají se zásadně po rodičích, nýbrž po slavných královských předcích, a opět se potvrdilo, že se sázkové kanceláře nemýlí – George, James, Edward, i když ani to není důležité, kdo by si pamatoval pravé jméno Jiřího VI., královnina otce, řečeného Bertie, kterého nedávno tak proslavil Colin Firth ve filmu “Králova řeč.”

Angličané milují zajímavé detaily, jiskřivá slovní spojení (kalambury) ironii a vtip. A tak se komentátoři předháněli a vymýšleli, jako by soutěžili, kdo vyhraje závody ve slovním slalomu. I vévoda (princ William) poznamenal, že jeho syn má víc vlasů než on sám a stanice BBC zabodovala, když hlásila, “narodil se mládenec, který se podle všeho má stát králem” ovšem “i pro ty, kteří nemají britskou vlajku vytetovanou na duši, je vlajkosláva radostná událost, příslib nadějné budoucnosti národa, která alespoň na čas zaplní propast, vykotlanou beznadějnými neinspirativními politiky.” A vzhledem k tak nesmírné popularitě královské rodiny, především královny, a dnes už i mladého královského páru Kateřiny a Williama, má monarchie opravdu “podle všeho” vystaráno. Třetí korunní princ v pořadí by tak mohl nastoupit zhruba za padesát, šedesát let. A znovu dohady, jaká ta Anglie (Spojené království?) vlastně bude – multikulturní, multietnická? S bílou ještě stále monarchickou menšinou?

Jedno je jisté. Čerstvě narozený nástupce na trůn si bude moci vzít za manželku, na rozdíl od svého nešťastného dědy, koho bude chtít a pokud zřejmě už nebude hlavou anglikánské církve, mohl by se stát i katolíkem, což ústava dnes zakazuje, i když by vznikl problém s anglikánským královským ceremoniálem. Ostatně, od nedávného přílivu Poláků, Slováků a Litevců, je podle počtu věřících na nedělní mši, katolická církev největší v zemi.

Královská artilerie podle protokolu vypálila tradičních 41 salv a po tři hodiny z katedrály westminsterského opatství vyzváněly zvony. Tentokrát se anglický tisk - snad aby trumfl nedávné Diamantové jubileum královniny vlády - dočista zbláznil. Bulvární The Sun se na den přejmenoval na The Son, na syna, The Mail měl dvacetistránkovou přílohu a dokonce i seriózní timesy vyrukovaly s velkou fotografickou přílohou.

Samozřejmě, problémy s národní euforií má levice, která zastupuje nějakých dvacet procent republikánů, většinou irského či skotského původu, přistěhovalci se sporu neúčastní, ale tentokrát se na uštěpačné poznámky ani nezmohla, jako by už nevěděla co: “Kate je nelidská, až příliš dokonalá” (H. Lewisová v The New Statesman). Republikáni jsou na tom velmi špatně, “škvaří se ve vlastní šťávě,” napsal Harry Mount v Telegraphu. “A čeká je teď celý rok nasládlých růžových zpráv ze života královského mimina – zanedlouho křest, první slůvko, první krůčky, první den ve školce.”

Pro evropského kontinentálce a republikána je sláva a majestát anglické monarchie a její nesmírná prestiž a obliba celkem pochopitelně nepochopitelná. Žijeme přece v rovnostářské, pluralitní, demokratické a civilní společnosti. Jak ta může být slučitelná s dědickými privilegii monarchie, osobním majestátem, pompou, slávou imperiální (špatné) minulosti? Absurdní.

Problém je v tom, že v podstatě stydliví Angličané neumí tak velkou emocionální záležitost vysvětlit. Většinou jen vykoktají něco jako: no je to jistota, víte, stabilita, tradice, volený prezident je tak nějak absurdní, něco jako špatný komediant. Vždyť by měl zastupovat celý národ a nikoli jej politicky rozdělovat. A kdopak si v Evropě pamatuje hlavu státu po padesáti, sto letech?

Jen neanglický badatel (etnograf) ostrovních domorodců by mohl do absurdity anglického života vnést trochu světla. Život je tu od narození symbolicky, ceremoniálně svázán s panovníkem. Dnes tu žijí Alžbětinci, školáci slaví každoročně královniny narozeniny, všechno co je staré (anglicky “old” znamená také dobré), ctihodné, jako třeba Královská zahradnická společnost, nese insignia královny E. R. Tady se připíjí nejen na zdraví, ale také na královnu. Každý (často nevědomě) přiřazuje a článkuje vlastní osud k událostem ze života královské rodiny – královské svatby, křtu, jubilea, pohřbu. Tak jako každé, i tohle patriotické náboženství, je oslavou rodiny a souručenstvím mrtvých, živých i dosud nenarozených.

A co se týče slučitelnosti občanské demokracie a ceremoniální monarchie, tak pozor, tenhle francouzský předsudek my neuznáváme, řekl by běžný Angličan. To my jsme přece byli první parlamentní res publikou už v 15. století (Dominium politicum et regale) a odloučili postupně královskou vládu od moci legislativní a nakonec i od vlády samé. A co ten váš prezident (pseudokrál), proti kterému věčně demonstrujete v pařížských ulicích? To my máme opravdovou demokracii, ve které je ctěna a vážena opozice jejího veličenstva. A s tím imperialismem na nás taky moc nechoďte, řekl by. Nezaváděli jsme snad v impériu vládu zákona, nezkorumpovanou administrativu a svobodný obchod? Jistě nedokonale, ale zaváděli, a naše Britské společenství národů má téměř dvě miliardy lidí a žádný stát z něho nehodlá vystoupit.

A proč by demokracie měla být občansky bezbarvá, uniformní a otravná a král snad jezdit na kole jako ve Švédsku? Máme tisícileté dějiny plné barevných praporců, regimentů, cechů, insignií, řádů a starodávných privilegií. Proč by rovnost před zákonem měla zglajchšaltovat život? A proč by královské dědičné privilegium mělo překážet zdravé společenské hierarchii a meritorní nerovnosti.

Monarchie má jiný konstituční význam, onu „dobře uváženou nečinnost panovníka“ a spočívá téměř v každodenním živém, důstojném, ceremoniálním dialogu královské rodiny se společenstvím (na rozdíl od mrtvých symbolů státnosti) a vyjadřuje jeho kontinuitu v rituálu, který přesahuje jedince i jeho krátký život. Vede k pokoře i hrdosti nad slavnou kolektivní minulostí, který atomizované ahistorické a vykořeněné společnosti chybí.

A ještě něco: vznešenost královského majestátu kultivuje politiky i veřejný život.

Týždeň, 29. 7. 13

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy